Δηλητηρίαση - Φόλα


george74

Member
16 Απριλίου 2009
7
1
Αγαπητοί φίλοι, καλώς σας βρήκα

Πριν 9 μέρες, ο σκύλος μας στη πρωινή του βόλτα έφαγε κάποιο δηλητήριο-φόλα (ισχυρό φυτοφάρμακο) που κάποιο άθλιο υποκείμενο είχε πετάξει στο βουνό, εκεί που βγάζουν όλοι τα σκυλάκια τους βόλτα.

Μεταφέρθηκε σε λιγότερο από 30 λεπτά στον τοπικό γιατρό σε άθλια κατάσταση, σχεδόν χωρίς αναπνοή. Ο γιατρός ακολούθησε τη προβλεπόμενη διαδικασία, πρόκληση εμετού, χορήγηση ισχυρής δόσης ατροπίνης, ενεργός άνθρακας, οξυγόνο, ορός. Οι 2 πρώτες μέρες ήταν δραματικές, να μην σας τις περιγράψω. Από την τέταρτη μέρα και μετά το σκυλί παρουσίασε μικρή βελτίωση. Δηλαδή σταμάτησε να κλαίει και να φωνάζει, ήταν ήρεμο και κοιμόταν σχεδόν όλη τη μέρα. Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν πρόβλημα στο συκώτι. Ευτυχώς τα νεφρά είναι καθαρά. Η βασική αγωγή αποτελείται από ειδική τροφή L/D, ηπατοπροστατευτικό SAMYLIN και 1 χαπάκι neurobion κάθε μέρα.
Είμαστε 9 μέρες μετά το συμβάν. Το σκυλάκι συνεχίζει να κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα, κι όταν ξυπνάει αν και ήρεμο, δείχνει να μην μας αναγνωρίζει καθόλου, ούτε το περιβάλλον. Είναι ακόμα αρκετά φοβισμένο και κουρασμένο. Περισσότερο με ανησυχεί ότι δεν μας αναγνωρίζει και είναι σαν χαμένο.
Παιδιά είναι φυσιολογικό το σκυλί να μην έχει ακόμα συναίσθηση του χώρου και των ατόμων γύρω του ?

Επίσης ξέρει κανείς τι είναι αυτή η ένεση bykahepar ? Στο internet δεν βρήκα πολλές πληροφορίες.

Εχει ακουστεί και η άποψη για χορήγηση μικρής δόσης κορτιζόνης λόγω της ιδιότητάς της να βοηθήσει στην εγκεφαλική λειτουργία και να τονώσει λίγο το σκυλί. Αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων.
Κανείς με παρόμοια εμπειρία ?

Ευχαριστώ πολύ επίσης την rottie για την άμεση απάντηση σε pm στις ερωτήσεις μου.
 
Last edited:


Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
Καλως ηρθες

Δυστηχως,ο πιο καταλληλος ανθρωπος στο Forum (απο προσωπικη της εμπειρια) ειναι η Rottie να σου απαντησει
 


george74

Member
16 Απριλίου 2009
7
1
Ευχαριστώ

Η Rottie ήδη μου απάντησε και την ευχαριστώ πολύ. Απλά είπα μήπως υπάρχει και από άλλους σχετική εμπειρία.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Καλώς ηρθες και επίσημα στο Dogforum Γιώργο, έστω και αν η αιτία που μπήκες στην παρέα μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Σου ξαναγραφώ ότι σου έγραψα και στα pm που ανταλλάξαμε έτσι ώστε να βοηθηθούν στο μέλλον από τις εμπειρίες μας και άλλοι κυνοφιλοι που ίσως βρεθούν στη θέση μας.

Πρώτα απ’ όλα περαστικά στο σκυλάκι σου. Πέρασα ακριβώς την ιδία περιπέτεια με σένα και καταλαβαίνω πολύ καλά πως νιώθεις.

Αν το σκυλί σου δηλητηριάστηκε από οργανοφωσφορικα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι:
Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν συνεργιστικά με την χολινεστεράση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος στους οργανισμούς. Επιδρούν στην ηλεκτρική αγωγιμότητα, δεσμεύοντας την ακετυλο-χολινεστεράση, ώστε να παρεμποδίζεται η μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων από το ένα κύτταρο στο άλλο ή από το κύτταρο στο όργανο αποδέκτη. Κατά συνέπεια δηλητηριάζουν το νευρικό σύστημα τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων, αδρανοποιώντας το εν λόγω ένζυμο, το οποίο ρυθμίζει την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Με λίγα λόγια, το νευρικό σύστημα του ζώου έχει δηλητηριαστεί. Το θετικό είναι ότι ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να αποβάλει το δηλητήριο και να ξαναρχίσει να δημιουργεί αποθέματα χολινεστεράσης (θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας), που σημαίνει πως το νευρικό σύστημα του ζώου θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι σωστά. Σιγά σίγα θα δεις σημάδια βελτίωσης. Έχε υπομονή και δώσε χρόνο στο ζώο.

Μην σε ανησυχεί το ότι η σκύλα σας δεν σας αναγνωρίζει. Εμένα ο σκύλος μου έκανε πάνω από μήνα να συνέλθει τελείως και όχι μόνο δεν αναγνώριζε ούτε εμάς ούτε το χώρο του επί 15 περίπου μέρες, αλλά ήταν ΚΑΙ επιθετικός με αποτέλεσμα να φοβόμαστε ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι και να σκεφτόμαστε την λύση της ευθανασίας.

Εγώ κορτιζόνη δεν έδωσα στο σκύλο μου, ούτε κάποιος από τους γιατρούς που απευθύνθηκα μου ανέφερε την bykahepar. Έδινα σε μεγάλες ποσότητες αντιεπιληπτικα για να αντιμετωπίσω τις επιληπτικές κρίσεις και Neurobion (σύμπλεγμα βιταμινών Β με νευροπροστατευτική δράση).

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρούς σας. Στα pm που ανταλλάξαμε μου έκανες λόγο για ανθοϊαματα. Σου ξαναγράφω λοιπόν πως τα ανθοϊάματα και τα ομοιοπαθητικά μαντζούνια είναι τσαρλατανιές και πεταμένα λεφτά. Δοκίμασα τα πάντα όταν βρέθηκα στη θέση σου πριν 2 περίπου χρόνια. Μόνο οι γιατροί και τα φάρμακα βοήθησαν το σκύλο μου.

Μην βιάζεσαι να δεις άμεσα βελτίωση. Αν τελικά ισχύει η δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικα, το μόνο που χρειάζεται το ζώο είναι τα φάρμακα του, καλή τροφή και ΗΣΥΧΙΑ. Αφήστε την όσο πιο ήσυχη μπορείτε, μην την ταλαιπωρείτε και μην την πιέζετε να σας θυμηθεί. Έχε υπομονή. Εμένα ο σκύλος μου συνηλθε μετά από 1,5 περίπου μήνα.

Και κάτι τελευταίο. Επανέλαβε τις Βιοχημικές εξετάσεις για συκώτι/νεφρα σε 15 μέρες. Τότε θα δεις αν υπάρχουν ή όχι βλάβες.

Εύχομαι ολόψυχα να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια σας. Ενημέρωνε μας σε παρακαλώ πολύ για την πορεία της υγείας της μικρής σου.


:)
 


george74

Member
16 Απριλίου 2009
7
1
Αγαπητή Rottie

Έχουμε κάνει δύο φορές εξετάσεις αίματος μέχρι τώρα. Ευτυχώς φαίνεται πως οι υψηλές τιμές που αφορούν το πρόβλημα στο συκώτι (έχει διαγνωστεί πλέον το πρόβλημα) παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις. Οι άλλες τιμές είναι ευτυχώς καλές. Το πρόβλημα είναι στις τιμές SGOT-AST (169), στην SGTP-ALT (366) σε πτώση από 600+ που είχε βρεθεί αρχικά και στην ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ ΑΛΚΑΛΙΚΗ (228 ).
Ακολουθούμε αγωγή για το ήπαρ με αυστηρά συγκεκριμένη τροφή και ηπατοβοηθήματα. Η bykahepar είναι φαρμακευτική ένεση για το ήπαρ απ΄όσο έμαθα. Συνεχίζουμε βέβαια και με το neurobion (1 χαπάκι/ημέρα). Ευτυχώς μέχρι σήμερα το σκυλί εκτός από το ότι δεν αναγνωρίζει το χώρο του και εμάς δεν δείχνει άλλα συμπτώματα, π.χ. κρίσεις, παράξενη συμπεριφορά κλπ. Είναι ήσυχη και κοιμάται πάρα πολλές ώρες σαν να είναι πολύ κουρασμένη. Δεν μένει παρά να περιμένουμε. Θα σας ενημερώσω ξανά.
 


despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
περαστικα σας κ ευχομαι καλη αναρρωση, εχω χασει σκυλο απο φολα κ δεν υπαρχει χειροτερο..
 


george74

Member
16 Απριλίου 2009
7
1
Αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε πλέον 1 μήνα και κάποιες μέρες μετά το συμβάν. Η μικρή έχει παρουσιάσει βελτίωση αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Σωματικά πλέον σηκώνεται μια χαρά και την πάμε και μια μικρή βολτούλα. Πριν μερικές μέρες ο γιατρός την εξέτασε νευρολογικά και μας είπε ότι όλες οι βασικές εγκεφαλικές λειτουργίες είναι εντάξει αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου όπου γίνονται οι συνάψεις και γιαυτό η μικρή δεν αντιλαμβάνεται καλά το χώρο και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί να ανέβει-κατέβει σκάλες, δεν αντιλαμβάνεται καλά το ύψος ή το βάθος και ενώ έχει δείξει μια βελτίωση ως προς την αντίληψη ακόμα δεν έχει συνέλθει. Πλέον στο σπίτι των δικών μου όπου την έχουμε από την πρώτη μέρα του συμβάντος η μικρή δεν φοβάται πια, κουνάει την ουρά της και έχει αποκτήσει τις συνήθειες της. Οταν όμως την έφερα σπίτι μου, όπου κοιμόταν κάθε βράδυ, η μικρή δεν αναγνώριζε το χώρο, έκανε βόλτες και άρχισε να ξύνει την πόρτα με κατεβασμένη την ουρά. Κάποια στιγμή μπέρδευε την πόρτα με τον τοίχο και έξυνε τον τοίχο. Την πήγα σπίτι όπου και ησύχασε. Ο γιατρός -ο οποίος χειρίστηκε με επιτυχία το θέμα της δηλητηρίασης - μας λέει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε και δείχνει μια αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη. Η τελευταία αιματολογική-βιοχημική έδειξε πως όλες οι τιμές έχουν πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα εκτός από τις τρανσαμινάσες που παραμένουν πάνω από τα όρια, μάλλον λόγω του προβλήματος στο συκώτι. Πλέον περάσαμε στο denocyl (φάρμακο για το συκώτι). Θέλω να πιστεύω πως σύντομα η μικρή θα συνέλθει τελείως και ως προς το εγκεφαλικό θέμα στο οποίο αν και έχει μια κάποια βελτίωση, φαίνεται πως έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο. Ελπίζω απλά να είναι θέμα χρόνου.
 


zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
μπραβο σε εσενα πρωτα που κανεις τα παντα
και μετα μπραβο και στην μικρη:):)
υπομονη~~!!!
 






Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Υπομονή και περαστικά από μένα. Ένας μήνας δεν είναι πολύς χρόνος κι ας σου φαίνεται εσένα πολύς. Επιπλέον ο σκυλίσιος εγκέφαλος είναι αρκετά εξελιγμένος ώστε αν και ανθρώπινος και εφόσον έχει κάνει τέτοια πρόοδο θα κάνει και την υπόλοιπη. Αφού πρόκειται για σκύλο και επομένως αντιλαμβάνεται την αίσθηση του χώρου με βάση την όσφρηση που λειτουργεί τέλεια, λογικά θα πρέπει να φτιάξει άλλες συνάψεις, αφού συνήθως στα εξελιγμένα είδη ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στα τραύματα και συνάψεις γίνονται μέχρι το τέλος της ζωής ενός είδους.