Διαφορές στη σχέση μας με εργασιακό ή όχι σκύλο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Εγώ θα προσπαθήσω να το τοποθετήσω απλά σε μια άλλη βάση...

Κάποιος που δουλεύει με το σκύλο του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ασχολείται μαζί του πολύ περισσότερο από το μέσο ιδιοκτήτη, με ασκήσεις οι οποίες είναι ευχάριστες για το σκύλο.

Φροντίζει να ικανοποιεί (επειδή είναι απαραίτητο για τέτοιου είδους εκπαίδευση) όλα τα ένστικτα του σκύλου (πλην αυτού της αναπαραγωγής :D ) και επειδή ο σκύλος τελειώνει μια άσκηση πάντα ως νικητής (επιβράβευση), νοιώθει όμορφα μέσα απο μια διαδικασία κατά την οποία έχει συνεχώς μια συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του.

Όλα αυτά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο κυναγωγός σέβεται πάνω απ' όλα το σκύλο του!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Στέλλιο, δεν έχω απορία επί της ουσίας :)
Σχεδόν τα ίδια λέμε και συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Αυτό μάλιστα προσπαθώ να πω. Οτι τα πάντα είναι θέμα σχέσης σκύλου-ιδιοκτήτη.
Είτε παίρνεις τα βουνά κάθε μέρα, είτε γυμνάζεσαι στον καναπέ :p

Lord & Maya
Εγώ πάλι δεν χρειάζεται [άσε που και να χρειαζόταν, δεν θα το έκανα] να σηκωθώ μαύρη νύχτα, για να κάνω εξέταση χαρακτήρα στον σκύλο μου.
Με κοιτάει πάντα στα μάτια, χωρίς να περιμένει την εντολή "πλατζ" ή πως την λέτε και ότι μα ότι και να κάνει, μόλις του σφυρίξω, τρέχει.

Ξαναλέω, ότι έχω έναν ιδιαίτερο από τα γεννοφάσκια του σκύλο. Αλλιώς ναι, δέχομαι ότι θα έπρεπε να δουλέψω εγώ πολύ περισσότερο, αν ήθελα να τα πετύχω όλα αυτά.

Και βεβαίως, το σημαντικότερο, τίποτα δεν πετυχαίνεται όπως λες, σε 2-3 μέρες, ή σε 2-3 μήνες. Οταν αγαπάς τον σκύλο σου και θέλεις το καλύτερο γι' αυτόν και προσπαθείς πάντα γι' αυτό, μαθαίνεις με τον καιρό, να διαβάζεις τα πάντα που αφορούν την ψυχολογία του. Να ξέρεις τι θα κάνει, πριν το κάνει [η μόνιμη "διαμάχη" μου με τους φίλους krani, kirki :D]. Τι θα νοιώσει, πριν το νοιώσει. Οσο περισσότερη σημασία του δίνεις, τόσο περισσότερο τον μαθαίνεις. Γιατί ναι, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών, που κάποια στιγμή στην διάρκεια της ημέρας, θυμούνται ότι κάπου μέσα στο σπίτι ή στον κήπο, κυκλοφορεί και ένα τετράποδο, που...ωχ τώρα βαριέμαι...αλλά πρέπει να σηκωθώ να του βάλω να φάει...χθες του έβαλα; δεν θυμάμαι...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eγώ μάλλον είμαι η μόνη εδω μέσα που ξεκίνησα "εργασία" με το σκύλο για να επιτύχω ΛΙΓΟΤΕΡΟ δέσιμο. ;) (δεν τα κατάφερα, εξακολουθεί να είναι κολλημενος). Πλάκα κάνω, μη σχολιάσετε.

Είμαι κι εγώ της άποψης οτι το δέσιμο μπορεί να επιτευχθεί με διαφορους τρόπους. Οχι μόνο με την εργασια. Απαιτείται όμως χρόνος (και εδώ για μένα βρίσκεται η διαφορά εργασιακών και μη ιδιοκτητών.... οι πρώτοι ξοδεύουν συγκριτικά ίσως περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το σκύλο τους) και προσοχή στο σκύλο. Δεν θεωρώ πάντως οτι το ιδιαίτερο δέσιμο επιτυγχάνεται μόνο με την εργασία. Επίσης δεν κάνουν όλα τα σκυλια για (κάποια) εργασία.

Πάντως ας προσπαθήσουμε όλοι, εργασιακοί και μη, να μην ξεχνάμε που σταματάνε οι ανάγκες του σκύλου και που ξεκινάνε οι δικές μας. Το λέω γιατί, από προσωπική εμπειρία, η "εργασία" γίνεται συνήθως σε πλαίσια που καλύπτουν κι άλλα πραγματα για μας (άσχετα με το σκύλο).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ένα μεγαλο μερος των σκυλων που κανουν (πραγματικη) εργασια ή καποιο σπορ (επιτελους, το SH και το agility δεν είναι εργασιες), κανουν ως γνωστον ζωη τυπου κενελ - στιβος/πεδίο – κενελ, αντε και καμια βολτα και λιγο εισοδος στο σπιτι υπο προϋποθεσεις.

Αυτοι οι σκυλοι είναι περισσοτερο ή λιγοτερο δεμενοι με τον ιδιοκτητη/χειριστη από οσο είναι ο Σωτηρης με την Μαρια ή η Ζηνα με εμενα?
(χρησιμοποιω την Μαρια γιατι εγραψε πολύ στο συγκεκριμενο θεμα).

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
οι διαφορές στην σχέση με τον σκύλο είναι πιο άμεσα εξαρτημένες απο πολλούς άλλους παράγοντες παρά αν κάνει εργασία ή όχι.....
και πρώτα απο όλα απο την ειδική χημεία που προκύπτει μεταξύ ανθρώπου και σκύλου σε σχέση με την καθημερινότητά τους

είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν "άνεργα σκυλιά" που έχουν πολύ καλύτερη και δεμένη σχέση με τον άνθρωπό τους απο πολλά σκυλιά που μένουν στο κένελ του κλάμπ

σκυλιά που κατα βάση "δουλευουν" ως therapy dogs κι ας τα χαρακτηρίζουν κάποιοι "βιαστικοί" ως καναπεδόσκυλα κλπ ;)

trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Οι σχέσεις "σφυριλατούνται" μέσα από τις δυσκολίες...

Ο άνθρωπος που εργάζετε μαζί με τον σκύλο του, που συνεργάζετε καλύτερα, καλείτε να δίνει μεγάλη προσοχή σε πολλά...καλείτε να "διαβάζει" τον σκύλο συνέχεια (ή πολύ τακτικά) και το ίδιο απαιτείται και από τον σκύλο.

Ακόμα και τις ώρες που δεν "εργάζονται" σκέφτονται και οι δύο (μη γελάσετε, ναί και ο σκύλος) πως θα βελτιωθούν, τι λάθη κάνουν και πως θα "ευχαριστήσουν" ο ένας τον άλλο...Τουλάχιστον, έτσι πρέπει.
Υπάρχουν αρκετά σωστά μυνήματα και χαίρομαι που υπάρχει συζήτηση γύρω από τέτοια θέματα γιατί γνωρίζει ο κόσμος πράγματα.
Θα κρατήσω επιλεκτικά αυτά τα λόγια (αυτά που φωτογραφίζουν τον "εργασιάκια" δλδ) και θα επισημάνω πως ακριβώς το παραπάνω εννοούσα μαζί και κάποια άλλα που θα αναφερθώ παρακάτω όταν έλεγα πως μερικά πράγματα δεν μαθαίνονται στο καναπέ.

Ας πάρουμε το γεγονός πως δεν γεννηθήκαμε όλοι εκπαιδευτές και ψυχολόγοι ενός σκύλου, αλλά θέλουμε να απολαμβάνουμε την συντροφιά ενός σκυλιού. Ok μέχρι εδώ..
Μερικές κακές συνήθειες που θα αναπτύξει ο σκύλος στην συμβίωση μαζί μας ξέρουμε πως να τις χειριστούμε χωρίς να χαλάσουμε το ταμπεραμέντο του; Εγώ μέχρι πρόσφατα ήξερα οτι πρέπει να τιμωρώ τον σκύλο μου όταν κάνει κάποια ζημιά. Δεν ήξερα όμως το αντίκτυπο που θα είχε επάνω του. Πρόσφατα σε μια σελίδα εκπαιδευτή διάβαζα πως μέσα στην βασική εκπαίδευση εκπαιδεύεται και το "μη" σαν εντολή.
Επίσης πως ξέρουμε πως με το παιχνίδι που κάνουμε δεν φεύγει με άσχημη εικόνα ο σκύλος μας;

Φυσικά αυτό ισχύει για σκυλιά που μας ενδιαφέρει να μην χαλάσει το ταμπεραμέντο τους και κάποια χαρακτηριστικά που έρχονται με την φυλή τους. Μερικοί απλά τους ενδιαφέρει να έχουν υπάκουο ένα σκύλο ακόμα και αν τους φοβάται, προφανώς δεν αναφέρομαι σε αυτούς.

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Μερικοί απλά τους ενδιαφέρει να έχουν υπάκουο ένα σκύλο ακόμα και αν τους φοβάται, προφανώς δεν αναφέρομαι σε αυτούς.
Ελπίζω, ότι κανένας μας δεν αναφέρεται σε αυτούς και κανένας μας δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία.
Αλλιώς φαντάζομαι δεν θα ήμασταν σ' αυτό το φόρουμ, ψάχνοντας το καλύτερο για τα σκυλιά μας.

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
και εγώ δουλεύω με τα σκυλιά αν σκεφτεί κάποιος ότι θέλουν 2 ώρες την ημερα και κάθε 5 μέρες 4 ώρες πάνω στο grooming table μονο για την περιποίηση τους
συνεργάζονται απόλυτα μαζί μου διευκολύνοντας με να τα βουρτσίσω,μένοντας ακίνητα και έχοντας μου απόλυτη εμπιστοσύνη σε ότι και αν τους κάνω.Βεβαια αφού τελειώσουν θα λάβουν ένα μεγάλο κομμάτι από την αγαπημένη τους λιχουδιά!!!
Όμως το κάνουν επειδή θέλουν να με ευχαριστήσουν η επειδή ο σκύλος είναι καιροσκοπικό ζώο από την φύση του,και αυτό εκμεταλλευόμαστε?

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Eγώ ανέκαθεν ευχαριστιόμουν να ασχολούμαι αρκετά με τους σκύλους μου.
Εκτός από τη ΒΥ, μου άρεσε, π.χ, να τους μαθαίνω διάφορα κόλπα κ μετά να τα συνδυάζω. Η λώρα επί της παρούσης γνωρίζει αρκετά κ την παρατηρώ ότι κάθε φορά που κάνουμε practice δεν έχει βαρεθεί ούτε μία φορά στο να επαναλάβει ή να συνδυάζει τα tricks που ξέρει.
Ύστερα, βλέποντας ότι απολαμβάνει τις ''κατσικιές'', σκέφτηκα να την ξεκινήσω agility κ πράγματι τα πάει αρκετά καλά κ εδώ.
Παρατηρώ, γενικότερα, ότι οποιαδήποτε ενασχόληση (μπάνιο σε θάλασσα, εντολές, tricks, βόλτα σε βουνό, agility, bh κλπ) κ ποιοτικός χρόνος μάς βοηθά στην ακόμη περαιτέρω βελτίωση της σχέσης μας.

Οι σκύλοι-ναυαγοσώστες, οι σκύλοι που θα ψάξουν να βρουν ανθρώπους μέσα στα συντρίμμια, οι σκύλοι που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το χειριστή τους από τον κακοποιό ή θα τον προειδοποιήσουν, οι σκύλοι οδηγών-τυφλών κλπ, σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ότι η σχέση χειριστή-σκύλου είναι σε άλλο επίπεδο...

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.915
5.297
patra
grdane.blogspot.com
βασικα... πιστευω οπως το εθεσε και ο κρανης...
δεν ειναι το θεμα τοσο του εργασιακου σκυλου... αλλα αν δουλευει ο ιδιοκτητης με τον σκυλο σε διαφορα επιπεδα....( ενασχολησης αν θελετε)
χωρις τα στενα πλαισια της εργασιας στιβος - κυνηγι - φυλαξη αλλα και βολτας παιχνιδι συναναστροφης κ.α.

σημειωτεον οτι εχοντας ασχοληθει και με εργασιακα σκυλια, και με την εργασια σε διαφορες μορφες της, πιστευω οτι το ιδιο δεσιμο ειχα με τα σκυλια μου ειτε εργασιακα, ειτε διακοσμητικα σε γενικες γραμμες ( αρα μαλον ειναι θεμα πως το αντιμετωπιζει ο ιδιοκτητης)
λιγο παραπανω θαλεγα παιζει ρολο η χημεια... μεταξυ μας.... ( προσωπικες εκτιμησεις παντα....)

rigo

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2011
292
0
μηπως θα ηταν καλο για την κουβεντα μας να ξεχωρισουμε λιγο τις εννοιες δεσιμο-αγαπη,υπακοη?πιστευω ολοι που αγαπανε τον σκυλο τουσ και το δειχνουν εμπρακτα καθε μερα τους αγαπαει κ αυτος και αργα η γρηγορα δενεται μαζι τους..η υπακοη ειναι ενα αλλο θεμα..μπορει ο σκυλος μου να με υπεραγαπαει να με νιωθει αγελη του να ξεσκισει οποιον παει να με πειραξει και να μη ξεκολλαει απο τα ποδια μου αλλα να μη με υπακουει με τιποτα..αυτο μπορει να το συναντησουμε πιο συχνα σε ενα σκυλο του καναπε και ελαχιστα εως καθολου σε εναν εργασιακο σκυλο γιατι αυτη ειναι η φυση της εργασιας και του αθληματος να υπαρχει αλληλεπιδραση αναμεσα στον σκυλο κ τον χειριστη-ιδιοκτητη.δεν σημαινει οτι καποιος σκυλος που υπακουει παντα κ μασ κοιταει στα ματια περιμενοντασ την επομενη εντολη μας αγαπαει περισοτερο απο ενα σκυλο καναπε που του αρεσει ο τροποσ που ζει!:)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
μας αγαπαει περισοτερο απο ενα σκυλο καναπε που του αρεσει ο τροποσ που ζει!:)
καλά τώρα υπερβολές, και εγώ λέω οτι το καναπεδόσκυλο μου με αγαπάει περισσότερο απο ενα εργασιακό γιατί του δίνω καλούς μεζέδες.

Lord & Maya

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
470
0
Αυτή την έκφραση κεννελ δουλειά κεννελ που την κολλησατε ηθελΑ να ξέρω. Σκεφτήκατε ποτε αν είναι αλήθεια η λέτε βλακείες;

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Διαβάζοντας το νήμα προσωπικά καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Η διάκριση δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ εργασιακών σκύλων και "καναπεδόσκυλων" και των αντίστοιχων ιδιοκτητών, αλλά ανάμεσα σε ιδιοκτήτες που παιρνούν ποιοτικό χρόνο (ότι και αν σημαίνει αυτό, εργασία, agility, βόλτες - όχι με την έννοια "άντε να κατουρήσει να τελειώνουμε") με το σκύλο τους και αφιερώνονται σε αυτόν και αυτός αντίστοιχα αφιερώνεται στον ιδιοκτήτη του και αντίθετα σε ιδιοκτήτες που πήραν το σκύλο για τους χψ λόγους (το είδε το παιδάκι και το ήθελε, είδαν το κουτάβι σα λούτρινο και το πήραν, το πήραν για να το δέσουν στην αυλόπορτα να γαυγίζει ως άλλο συναγερμό κ.λπ.) που φυσικά ποτέ δεν επεδίωξαν και ούτε πρόκειται να αποκτήσουν σχέση με το σκύλο τους.
Ως ιδιοκτήτρια μικρόσωμου-μη εργασιακού σκύλου κατά την ανωτέρω διάκριση εργασιακού και καναπεδόσκυλου, είμαι καταδικασμένη να μην αποκτήσω ποτέ το "βαθύτερο" αυτό δέσιμο με το σκύλο μου επειδή δεν μπορώ να εργαστώ μαζί του...??? Sorry, αλλά δε το δέχομαι και θεωρώ ότι η ως άνω άποψη αδικεί και τους μη εργασιακούς ιδιοκτήτες και τους μη εργασιακούς σκύλους! Όχι επειδή κάποιοι (οι περισσότεροι δηλ εδώ που τα λέμε) δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το σκύλο τους πέρν του φαγητού και του κατουρήματος να χαρακτηρίζουμε "επιφανειακή" ή λιγότερο δυνατή τη σχέση τους με τους σκύλους τους....
Και στην τελική και εμένα στα μάτια με κοιτάει και όχι μόνο γιατί περιμένει να του δώσω κάποια εντολή, αλλά και επειδή π.χ. κατάλαβε ότι κάτι άλλαξε στη ψυχολογία μου...!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.134
4.835
Αυτή την έκφραση κεννελ δουλειά κεννελ που την κολλησατε ηθελΑ να ξέρω. Σκεφτήκατε ποτε αν είναι αλήθεια η λέτε βλακείες;
Aν δεν την "κολλήσαμε" και το εχουμε δει? Το οτι δεν είναι ο κανονας... δεν σημαίνει οτι δεν υπαρχει:)

"Βαθύτερο δεσιμο" μπορεί να αποκτήσει και ο ιδιοκτήτης με τον εργασιακο , ο ιδιοκτήτης με το σκύλο που κανει σπορ, ο ιδιοκτήτης του καναπεδόσκυλου... στο χέρι του καθενα είναι... εγω το μεγαλύτερο δέσιμο το εχω δεί σε σκύλο που μαζευτηκε απο το δρόμο λίγο πριν πεθάνει απο χτύπημα απο αυτοκίνητο. Η "αγαπη" και η "επικοινωνία" που είχε με τον ιδιοκτήτη του δεν περιγράφεται.:)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Aν δεν την "κολλήσαμε" και το εχουμε δει? Το οτι δεν είναι ο κανονας... δεν σημαίνει οτι δεν υπαρχει:)

"Βαθύτερο δεσιμο" μπορεί να αποκτήσει και ο ιδιοκτήτης με τον εργασιακο , ο ιδιοκτήτης με το σκύλο που κανει σπορ, ο ιδιοκτήτης του καναπεδόσκυλου... στο χέρι του καθενα είναι... εγω το μεγαλύτερο δέσιμο το εχω δεί σε σκύλο που μαζευτηκε απο το δρόμο λίγο πριν πεθάνει απο χτύπημα απο αυτοκίνητο. Η "αγαπη" και η "επικοινωνία" που είχε με τον ιδιοκτήτη του δεν περιγράφεται.:)
My point exactly... :)

Lord & Maya

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
470
0
Οκ γοα το δέσιμο. Προσωπικά έπειδη μεγαλωσα με σκυλιά αλλά πρόσφατα αρχισα να ασχολούμαι με εργασία λέω ότι δεν έχει καμία σχέση όχι σαν δέσιμο αλλα σαν συνεργασια

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ίσως κάποιοι μπερδεύουν την ανάγκη ενός σκυλιού με αδύναμο χαρακτήρα να είναι κοντά στο αφεντικό του, λόγω της ασφάλειας που του προσφέρει η παρουσία του, με δέσιμο, σχέση κτλ.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Για κάποια, ισχύει κι αυτό, kkranis (πχ για το Γκογκόλ). Για άλλα, όχι (πx για το Σωτήρη). Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και διευκολύνει απιστευτα την καθημερινότητα και τη δική μας και του σκύλου. :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
μου θυμίζετε το
"όλες οι μανάδες κάνουν ωραία παιδιά,αλλά η δικιά μου το παράκανε...."

είπαμε ρε γμτ
είναι πολύ ρευστό το θέμα....άλλος σκύλος,άλλος άνθρωπος,άλλη καθημερινότητα.....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr