Δικαστική δίωξη σε κτηνίατρο λόγω αμέλειας

zodiacfli

Member
31 Οκτωβρίου 2010
17
0
Χθές η Speedy έφυγε από κοντά μας. Ηταν μόλις 2 χρόνων και σε μια απλή επέμβαση στείρωσης δεν ξύπνησε ποτέ...
Ο κτηνίατρος είπε ότι έπαθε άπνοια. Η ποσότητα της νάρκωσης πιστεύω ότι ήταν κατά τι μεγαλύτερη από όσο έπρεπε. Οχι ότι το παραδέχτηκε φυσικά.

Το σκυλάκι ήταν μόλις 4,5 κιλά και ήξερα ότι σε τέτοια ζωάκια χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χορήγηση της νάρκωσης. Του το επισήμανα πριν αρχίσει η επέμβαση περισσότερο από 10 φορές κι έγινα γραφική.

Αν στραφώ εναντίον του νομικά (κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο δικηγόρος) δεν θα έχω να περιμένω και καμμιά σοβαρή δικαίωση γιατί το ζώο για τους ελληνικούς νόμους θεωρείται "αντικείμενο" και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κτηνίατρος θα δικαστεί για ...ΦΘΟΡΑ ΞΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ! Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει απλώς ότι η ποινή του (αν του επιβληθεί ποινή) θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3 μήνες με αναστολή. Είναι τουλάχιστον γελοίο. Ψάχνοντας σήμερα το περιστάτικό και μιλώντας με άλλους κτηνιάτρους έμαθα πως το σημαντικότερο λάθος του ήταν ότι δεν διασωλήνωσε το ζωάκι. Δεν έβαλε τραχειοσωλήνα εξασφαλίζοντας έτσι σε κάθε περίπτωση ότι θα έχει μια ελεύθερη αναπνευστική οδό. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιός κτηνίατρος θα έρθει στον ανακριτή και μετά στο δικαστήριο για να καταθέσει την εγκληματική του αμέλεια χωρίς να τα μασήσει. Παρόμοια περιστάτικά συμβαίνουν συνεχώς με θύματα ανθρώπους και συνήθως οι γιατροί αλληλοκαλύπτονται.
Αν το σκυλάκι είχε διασωληνωθεί αυτό δεν θα συνέβαινε, γιατί δεν έπαθε ανακοπή, έπαθε άπνοια, δηλ. δεν μπορούσε να αναπνεύσει ενώ η καρδιά του χτυπούσε ακόμη. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία?
Εχει κινηθεί κανείς σας δικαστικά εναντίον ανίκανου κτηνιάτρου?

manos glf

Well-Known Member
9 Απριλίου 2011
165
0
Aθήνα
Λυπάμαι πολύ για το σκυλάκι σου:(:(
Είναι απαράδεκτο σε μια επέμβαση ρουτίνας να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τι διάολο, τόσο χασάπης ο γιατρός;;;:mad::mad:
Δεν ξέρω να σου απαντήσω κάτι συγκεκριμένο αλλά όλο και κάτι θα μπορεί να γίνει.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν κανένας άλλος μέσα στο χειρουργείο(πχ αναισθησιολόγος, βοηθός κτλ);; Αν ναι τότε ίσως να μπορούσες να έχεις πιθανό αυτόπτη μάρτυρα. Ας μη γελιόμαστε όμως, όπως είπες αλληλοκαλύπτονται, σιγά μην τον ξεμπροστιάσει το γιατρό ο βοηθός του και μείνει άνεργος..
Τι να πω, καλό κουράγιο, ό,τι και να σου πω είναι λίγο. Λυπάμαι:(

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Δεν ξέρω τι ακολουθείται στην εγχείρηση για την στείρωση αλλά αν δεν έκανε αυτά που λες ο κτηνίατρος...

μιλώντας με άλλους κτηνιάτρους έμαθα πως το σημαντικότερο λάθος του ήταν ότι δεν διασωλήνωσε το ζωάκι. Δεν έβαλε τραχειοσωλήνα εξασφαλίζοντας έτσι σε κάθε περίπτωση ότι θα έχει μια ελεύθερη αναπνευστική οδό.
...τότε αν ήμουν στην θέση σου δεν θα τον άφηνα έτσι!

Λυπάμαι για τον χαμό της σκυλίτσας σας αλλά εγώ δεν θα το επέτρεπα...

Καλό κουράγιο εύχομαι σε ότι και αποφασίσετε να κάνετε...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.796
8.004
Λυπάμαι πολύ, είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Δεν έχω ακούσει περίπτωση να μήνυσης κτηνιάτρου αλλά έχουν πέσει στην αντιληψή μου πολλά "λάθη" , όχι όμως τόσο σοβαρά όσο αυτό που συνέβη στο σκυλάκι σου. Ελπίζω να δικαιωθείς αν πας δικαστικά , τουλάχιστον να πάρεις την ελάχιστη ικανοποίηση και κάποιος επιτέλους να πληρώσει. Καλό κουράγιο σου εύχομαι.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.911
20.311
Κρίμα για την σκυλίτσα σου. Καλό της ταξίδι :(

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, να επικοινωνήσεις με αυτή την ομάδα:
Στόχος αυτού του ιστότοπου είναι να συγκεντρωθούν οι δικηγόροι, οι οποίοι εκτός από την υπεράσπιση ανθρώπων, ενδιαφέρονται και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Γι’ αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί το e-mail επικοινωνίας:
[email protected].

To site των δικηγόρων υπέρ της προστασίας ζώων είναι:
www.animalabuseingreecearchive. freeforums.org

Κατά τα λοιπά, μην περιμένεις να καταθέσει κανένας που δεν ήταν παρόν, εναντίον του. Δεν θα έχει και αξία έτσι κι αλλιώς, γιατί δεν θα μπορεί κανένας να αποδείξει ότι τα πράγματα έγιναν έτσι ή αλλιώς. Νεκροψία κάνατε;

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Λυπάμαι πολύ....κρίμα το σκυλάκι.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε τέτοιες περιπτώσεις... όπως είπες εδώ τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε ανθρώπους και ακριβώς λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου της ιατρικής ή κτηνιατρικής μόνο ένας αντίστοιχος μάρτυρας θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι κάτι πήγε στραβά (πράγμα ταγικά απίθανο). Επίσης η πλή αφήγηση γεγονότων και η κατάθεση του συναδέλφου του με βάση μόνο της δικές σου μαρτυρίες ή πιθανολογήσεις εκ μέρους του πάλι δύσκολο να περάσει.

Το παν είναι τα έγγραφα... εκεί έχεις πιθανότητες παραπάνω από πολλές. Το θέμα είναι έχεις έγραφα, ήτοι κάνατε εξετάσεις που επιβεβαιώνουν ότι το σκυλάκι ήταν υγιέστατο πριν την εγχείρηση και όπως ρώτησε πολύ σωστά η mareco μετέτέπειτα κάνατε νεκροψία-νεκροτομή ώστε να προκείπτουν τα ακριβή αίτια του θανάτου του? Αν όχι προλαβαίνετε ή το σωματάκι της δεν υπάρχει πια...??

Υ.Γ. Εκτός από το ποινικό κομμάτι (φθορά ξένης ιδιοκτησίας) υπάρχει και το αστικό κομμάτι της αποζημίωσης. Συζήτησέ τα με το δικηγόρο σας θα σας κατατοπίσει εκείνος όπως πρέπει.

zodiacfli

Member
31 Οκτωβρίου 2010
17
0
Η νεκροψία θα γίνει στην πανεπιστημιακή κτηνιατρική κλινική. Το σκυλάκι είναι θαμένο και για την νεκροψία θα πρέπει να εκταφεί. Ψυχοφθόρο και τραγικό. Ωστόσο μια ιατροδικαστική έκθεση που θα βεβαιώνει ότι το σκυλάκι πέθανε στη διάρκεια της επέμβασης λόγω άπνοιας θα πρέπει να υποστηριχτεί από τουλάχιστον έναν κτηνίατρο μάρτυρα που θα είναι σε θέση να εξηγήσει επαρκώς αλλά και να αντικρούσει τα όποια στοιχεία επικαλεστεί ο δικηγόρος του αντιδίκου. Οσο για τις ποινές επειδή είναι αστείες γι αυτό ρωτάω αν έχει κανείς προηγούμενη εμπειρία.

Οσο για το θέμα αποζημίωσης chrysoula δεν θέλω να αποζημιωθώ. ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί να με "αποζημιώσει" Θέλω αυτό το άτομο να πάψει να λέγεται κτηνίατρος έστω κι αν αυτό σημαίνει άδεια αφαίρεσης επαγγέλματος.

Mareco το λινκ που εδωσες δεν λειτουργεί και μια έρευνα στον google έβγαλε τα ίδια αποτελέσματα. Προφανώς κάποτε υπήρχε ένα site αλλά δεν υφίσταται πλέον. Τους έστειλα email κι ελπίζω πως κάποιος θα απαντήσει.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Φυσικά και τίποτα δεν αποζημιώνει μία τέτοια απώλεια... αλλά πίστεψέ με θα τον τσούξει περισσότερο από την όποια ποινη με αναστολή (πιθανόν) θα φάει.

Όσο για την αφαίρεση της αδείας του αν και με βρίσκεις ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνη γιατί δε γουστάρω τους χασάπιδες, είναι πολύ δύσκολο. Για την τιμωρία του πάλι δεν πιστεύεις ότι θα βρεθεί κάποιος (αν μη τι άλλο αυτός που θα υπογράφει την νεκροψία)???

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Λυπάμαι ειλικρινά για το ζωάκι σου :(

Θυμώνω γιατί μόνο στην Ελλάδα τα ζώα θεωρούνται πράγματα και τα κράνη είδη πολυτελείας (άσχετο μ' εσάς και δε σας ενδιαφέρει, αλλά δείχνει που ζούμε και το Ελλαδιστάν μου ακούγεται καλύτερα). Μιλάμε για κώδικες ηθικής εκτροφέων και κώδικες ηθικής ιδιοκτητών όταν δεν υπάρχει πρόνοια απ' το ανύπαρκτο κράτος μας. Ήθελα να γίνω κτηνίατρος, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι ο κτηνίατρος δεν είναι γιατρός αλλά μηχανικός μιας και μόνο οι μηχανικοί ασχολούνται με άψυχα αντικείμενα. Αλλά σε μια χώρα που έχω γνωρίσει και μη φιλόζωους κτηνιάτρους γιατί η κτηνιατρική έχει απλά χαμηλότερες βάσεις (τουλάχιστον είχε τότε με τις δέσμες) απ' την ιατρική που είναι το ιδεώδες για το 80% των ελληνικών οικογενειών με αποτέλεσμα σε έναν ακόμα κλάδο να εισέρχονται ακατάλληλοι άνθρωποι.

Τέλος πάντων παρασύρθηκα. Λυπάμαι πολύ κι εύχομαι να βρεις τη δικαίωση που αξίζει στη σκυλίτσα σου.

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Λυπάμαι πολύ :(

Αξίζει να προσπαθήσεις να τον στριμώξεις πιστευω, ίσως σώσεις επόμενα σκυλάκια....

Καλό κουράγιο και καλή τυχη!

Gherudos

Well-Known Member
27 Μαρτίου 2011
423
0
Ηράκλειο
Να μας ενημερώσεις για το όνομα του Χασάπη ώστε να μην ξαναπάει ποτέ κανείς εκεί το σκυλάκι του, επίσης να μας πείς και την περιοχή που βρίσκεται το κρεοπωλείο του. Θα πρότεινα να βρείς μέλη του dogforum που βρίσκονται κοντά σου και θέλουν να βοηθήσουν και να κάνετε κάποιου είδους διαμαρτυρία έξω από το χασαπειό μοιράζοντας φυλλάδια κι ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες που έχουν τον λεγόμενο χασάπη για ιατρό του κατοικιδίου τους!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό που λες γίνεται οπωσδήποτε στην Αμερική. Όχι όμως στην Ελλάδα όπου οι νόμοι για συκοφαντική δυσφήμιση είναι πολύ αυστηρότεροι και τα δικαστήρια κρίνουν συνήθως τον εναγόμενο ένοχο. Αντίθετα στην Αμερική κάτι τέτοιο που προτείνεις θεωρείται δικαίωμα του καταναλωτή, αρκεί βέβαια να έχει επιπλέον κάνει καταγγελία σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ιδιωτικές και κρατικές) προστασίας καταναλωτών. Από κει και πέρα, ό,τι και να αποφασίσουν οι υπηρεσίες, μπορεί να κάθεται απέξω από το κτηνιατρείο με τεράστιες ταμπέλες που να λένε ότι πρόκειται για κρεοπωλείο.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Συγνώμη εγώ που είμαι αφελής να ρωτήσω γιατί να μάθουμε το όνομα του κτηνιάτρου αυτή τη στιγμή που δεν έχουμε καμία απόδειξη και δεν έχει υπάρξει και καμιά απόφαση δικαστηρίου; Πώς κρίνουμε ένα γιατρό που δεν γνωρίζουμε, για μια ιατρική περίπτωση μεμονωμένη στην οποία δεν ήμασταν παρόντες. Εγώ εύχομαι μόνο καλή τύχη και περιμένω την απόφαση που τότε θα μπορέσω να βγάλω ένα συμπέρασμα και να κρίνω τον άνθρωπο-επιστήμονα.

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Τι να πω :(:(οτι και να πω λιγο θα είναι μπροστά σε ένα τέτοιο χαμό:(:(
Εγω πάντως θα ήθελα να ξέρω το όνομα του κτηνιάτρου δεν γίνεται σε μια στείρωση να πεθαίνει το σκυλί!

djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Πραγματικα λυπαμε για το σκυλακι σου.
Στην Ελλαδα που ζουμε ακομα και με μαρτυρα οτι οντως εγινε ετσι μην περιμενεις αδεια αφαιρεσης επαγγελματος,συγνωμη που στο λεω αλλα ειναι σχεδον αδυνατον. Εδω ανθρωποι χανοντε απο λαθος γιατρων και δεν τους κανουν τιποτα,θα ενδιαφερθουν για ενα σκυλακι? Δυσκολα τα πραγματα! Το πολυ πολυ να παρει 3 μηνες με αναστολη η οποια ποινη στην κριση που ζουμε δεν ειναι αρκετα δυσκολη για εναν κτηνιατρο (εκτος αν εχει 0 πελατεια) εμπας περιπτωση αυτο που θελω να πω ειναι οτι η εξαγορα ειναι 10ε/μερα συνολο 90 μερες απο 10 η μερα 900 ευρω επομενος θα του στοιχισει πολυ λιγο πιστευω στο θεμα ''πορτοφολι'' οσο αναφορα το επαγγελμα του.

Σε καμια περιπτωση ομως δεν ειναι ποινη ισαξια αυτο που σου συνεβει....και παλι καλο του ταξιδι,ευχομαι να βρεις το δικιο σου και να μην το αφησεις ετσι,στριμοξε τον με οποιοδηποτε τροπο!

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Δεν θα διαφωνήσω πως οι ποινές σε περίπτωση αποδεδειγμένης υπαιτιότητας του γιατρού είναι μηδαμινές μπροστά στην απώλεια... ΑΛΛΑ ας σταματήσουμε κάποια στιγμή το <έλα μωρέ στην Ελλάδα είμαστε κανένας δεν ενδιαφέρεται.... έλα μωρέ σιγά και τι θα γίνει....>

Θα γίνοταν αν το κάναμε περισσότεροι. Μπορεί να μην <την πληρώσει> όπως θα έπρεπε ο υπαίτιος αλλά δεν είναι και λίγο πράγμα να καταδικαστεί για αμέλεια ένας γιατρός. Στόμα με στόμα θα το δεχτεί το πλήγμα και την διαδικασία της δίκης και πλήγμα στο κύρος του είναι και αυτά τιμωρία.

Επαναλαμβάνω δεν είναι τίποτα αυτά μπροστά στην απώλεια αλλά από το να την γλυτώσει τελειώς,,,, Και στην τελική υπάρχουν πολλοί παρανομούντες που σκέφτονται ακριβώς αυτό <Σιγά μην ασχοληθεί κανείς να με κυνηγήσει... που να μπλέκει> Ε ας αρχίσουμε να ασχολούμαστε!