Διπλή επίβαση - Διπλή γονιμοποίηση


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Από Dr.Zhivago

Πάντως μάλλον κατάλαβα από που βγήκε αυτή η τρελή ιδέα.

Η σκύλες μπορούν να έχουν κουτάβια ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ από διαφορετικούς πατέρες.
Αυτό αληθεύει και γίνεται και αρκετά συχνά.

Στην Αμερική μάλιστα επιτρέπεται πια να το κάνεις ΕΠΙΤΗΔΕΣ (να βάλεις πχ, την σκύλα με 2 επιβήτορες στον ίδιο οίστρο και μετά με τεστ DNA να δώσεις τα σωστά pedigree στα μικρά).

Άρα λογικό είναι με την αμάθεια που μας διακρίνει ως χώρα, να ζευγαρώσουμε την σκύλα μας με σκύλο ίδιας φυλής αλλά μετά να μην προσέξουμε πως ξαναζευγάρωσε με τον σκύλο του γείτονα (άλλης φυλής) κάνοντας ημίαιμα κουτάβια (ή μόνο μερικά ημίαιμα). Αν είχε ξαναπάει με τον ίδιο σκύλο σε προηγούμενο οίστρο, εύκολο είναι να υποθέσει κάποιος πως αυτός "της άφησε κουσούρι".

Ο κτηνίατρος, όπως και να έχει είναι αδικαιολόγητος....




Πολύ μακριά το πήγες ... :p :p

Συμφωνείς με αυτό που γίνεται στην Αμερική ? Εγώ καθόλου.
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
εισαι σιγουρη οτι επιτρεπετε να γινετε αυτο ΕΠΙΤΗΔΕΣ ή κάνουν το τεστ σε περιπτωση ατυχήματος ???????
 




Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με εκτροφή αλλά το παρατήρησα κι εγώ στο εκτροφείο από όπου πήρα το π'λι μου ότι κάνανε τεστ DNA για να δούνε ποιό κουτάβι ανήκει σε ποιό πατέρα. Υπήρχε γέννα όπου τα κουτάβια ανήκαν σε δύο αρσενικά. Ντέννη πολύ θα με ενδιέφερε η άποψη σου και ο λόγος για τον οποίο είσαι κατά. Ανάλυσε αν θες. Πιστεύεις ότι καταπονείται η θηλυκιά;
 




Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Κι εγώ είμαι εντελώς κατά και πιστεύω πως γρήγορα θα περάσει αυτή η μόδα.
Και τώρα, κανένας σοβαρός εκτροφέας δεν το κάνει πια.

Ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν προσφέρει τίποτα. Αντιθέτως μειώνει την (στατιστική) άποψη που μπορείς να έχεις για τους συνδιασμούς. Γιατί να μην αφήσεις ένα ζευγάρι να κάνει 6-9 κουτάβια να πάρεις καλύτερη ιδέα τι έχει να προσφέρει ο συνδιασμός;

Εκτροφικά, είμαστε ΤΥΧΕΡΟΙ που οι περισσότερες σκύλες κάνουν πολλά κουτάβια. Με ένα - δύο, ΔΕΝ μπορείς καν να εκφέρεις γνώμη για τον συνδιασμό.

Είναι σαν μια θεωρία που άκουσα για τις εφευρέσεις... πως πχ. αν είχε βγεί σήμερα το ποδήλατο θα το είχε ερωτευτεί ο πλανήτης. Αν η Τ.V. ήταν μετά το ίντερνετ θα την εκτιμούσαμε περισσότερο ως εφεύρεση και άλλα πολλά...

Κάπως έτσι είναι κι αυτό. Φαντάζει ωραία ιδέα (γιατί είναι σχετικά καινούργια) αλλά το προηγούμενο "σύστημα" είναι ΠΟΛΥ πιο αποδοτικό και "πληροφοριακό" γενετικά.

Εδώ οι γενετιστές λένε πως ούτε με μια (ολόκληρη) γέννα δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα τι έχει να προσφέρει ένα ζευγάρι (θέλει 2-3 τουλάχιστον).

Κατά τ' άλλα έχει και μερικά άλλα "κακά" του στύλ μπορεί να ενθαρύνει ανεύθυνους να αφήνουν τα σκυλιά τους να ζευγαρώνουν ανεξέλεκτα μεταξύ τους (τύπου puppy-mill) και μετά με το τέστ DNA, όντως να μην εξαπατεί ο εκτροφέας κανέναν αγοραστή....
Ή ότι ενθαρύνει "βιαστικούς" εκτροφείς ("επιβήτορες θέλω, τώρα τους θέλω!")....

Πάντως δεν βλέπω να έχει να προσφέρει το οτιδήποτε θετικό το διπλό ζευγάρωμα και πολύ θα μ' άρεσε να μην ήταν αποδεκτό από κανέναν όμιλο.
 
Last edited:


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Απο οτι εμαθα προσφατα και στην Ισπανια πια μπορεις να χρησιμοποιησεις 2 αρσενικα και μετα να κανεις DNA.
Προσθατα μια εκτροφεας στην Αμερικη μου ειπε οτι συνηθως τα σπερματοζωαρία του ενος αρσενικου υπερισχυουν...:confused: