Δυσανεξία σε τι?

FrankieChris

Well-Known Member
25 Απριλίου 2018
146
391
37
Καλησπέρα. Έχω ένα mini schnauzer το οποίο από την πρώτη μέρα που τον πήραμε έχει θέματα με το γαστρεντερικό του. Αρχικά είχαμε θέμα με μαλακά κακά το οποίο εξελίχθηκε σε εμετούς με αίμα και αιμορραγική κολίτιδα μόλις φάει κάτι που δεν συμφωνεί με το στομάχι του. Τρώει υποαλλεργικη τροφή σχεδόν 1,5 χρόνο και μπορώ να πω ότι πάει καλύτερα. Κατά καιρούς ακόμα κάνει εξάρσεις οι οποίες κάποιες φορές δικαιολογούνται ( έφαγε κάτι καινούργιο) και κάποιες όχι. Αρχικά, υπέθεταν οι κτηνίατροι ότι έχει να κάνει με την πρωτεΐνη αλλά διαπιστώσαμε ότι όταν τρώει μαγειρεμένο κρέας δικό μας χωρίς μπαχαρικά και πολλά λίπη είναι μια χαρά. Η μόνη εξέταση που δεν έχουμε κάνει είναι η γαστροσκόπηση που προσπαθώ να την αποφύγω λόγω νάρκωσης, έχει κάνει όλες τις πιθανές αιματολογικές και δύο υπερήχους και αρκετές ακτινογραφίες. Πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μπορεί να έχει δυσανεξία στα συντηρητικά που έχουν οι τροφές αλλά και τα επεξεργασμένα κρέατα για ανθρώπινη κατανάλωση ( Ε κάθε μορφής, νιτρικά,νιτρώδη και άλλα ωραία). Τελευταίο περιστατικό σήμερα που έφαγε χθες μια μπουκιά μπιφτέκι από σουβλατζίδικο και σήμερα πρωί πρωί εμετός με αίμα και μετά αιμορραγική κολίτιδα. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο? Πλέον μέχρι και ο κτηνίατρος ( και ο δικός μας που τον παρακολουθεί και ο πατέρας μου που ασχολείται με παραγωγικά ζώα) δεν βγάζει άκρη και απλά λέει μην του δίνεις τίποτα εκτός από υποαλλεργικη. Μπορεί ένα ζώο 2,5 χρόνων γεμάτο ενέργεια να μην τρώει τίποτα άλλο? Έχουμε πλέον θέμα και στην εκπαίδευση. Οποία συμβουλή ευπρόσδεκτη

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
έχεις δοκιμάσει να του μαγειρεύεις ? αφού το μαγειρεμένο κρέας του κάθετε καλά γιατί δεν τον γυριζεις σε μαγειρευτό ?

• Like
Reactions: Nizinny

vikimp

Well-Known Member
31 Δεκεμβρίου 2018
56
55
50
Να πάτε και σε άλλο γιατρό και να κάνει και την γαστροσκόπηση. Κι εμένα έχει πολύ σοβαρά θέματα υγείας καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια και είναι και 12 χρ κι όταν έπρεπε να κάνει αξονική του κάνανε νάρκωση κατάλληλη για την περίπτωσή του και ξύπνησε μια χαρά.
Βέβαια όλα αυτά δεν γίνονται σ ένα απλό κτηνιατρείο...
Μέχρι να το ψάξεις κι αλλού να του μαγειρεύεις αυτά που δεν τον πειράζουν!!

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.256
Αθήνα
Δεν είναι παρόμοια με τη δική σου κατάσταση, διότι δεν είχαμε εμετούς και κολίτιδες, αλλά είχε σχεδόν μόνιμη διάρροια, για την οποία δε βρέθηκε παθολογική αιτία. Δεν κατάφερα να βρω καμιά ξηρή τροφή που να μην τη βγάζει όπως την τρώει, συμπεριλαμβανομένων των υποαλλεργικών, χωρίς γλουτένη, κλινικών και ό,τι ενδιάμεσο. Βελτιώθηκε μόνο με μαγειρευτό, και πλέον έχει μια διετία που αλλάξαμε σε ωμή διατροφή με καλά αποτελέσματα επίσης.

Εμπειρικά είχα καταλήξει κι εγώ ότι τον ενοχλεί κάτι από τα συστατικά/διαδικασία επεξεργασίας των τυποποιημένων τροφών. Αν βλέπεις ότι πάει καλά με το μαγειρευτό, θα σου πρότεινα κι εγώ να το δοκιμάσεις.

• Like
Reactions: vek

elinapol2

Well-Known Member
13 Δεκεμβρίου 2018
326
405
36
Καλησπέρα. Έχω ένα mini schnauzer το οποίο από την πρώτη μέρα που τον πήραμε έχει θέματα με το γαστρεντερικό του. Αρχικά είχαμε θέμα με μαλακά κακά το οποίο εξελίχθηκε σε εμετούς με αίμα και αιμορραγική κολίτιδα μόλις φάει κάτι που δεν συμφωνεί με το στομάχι του. Τρώει υποαλλεργικη τροφή σχεδόν 1,5 χρόνο και μπορώ να πω ότι πάει καλύτερα. Κατά καιρούς ακόμα κάνει εξάρσεις οι οποίες κάποιες φορές δικαιολογούνται ( έφαγε κάτι καινούργιο) και κάποιες όχι. Αρχικά, υπέθεταν οι κτηνίατροι ότι έχει να κάνει με την πρωτεΐνη αλλά διαπιστώσαμε ότι όταν τρώει μαγειρεμένο κρέας δικό μας χωρίς μπαχαρικά και πολλά λίπη είναι μια χαρά. Η μόνη εξέταση που δεν έχουμε κάνει είναι η γαστροσκόπηση που προσπαθώ να την αποφύγω λόγω νάρκωσης, έχει κάνει όλες τις πιθανές αιματολογικές και δύο υπερήχους και αρκετές ακτινογραφίες. Πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μπορεί να έχει δυσανεξία στα συντηρητικά που έχουν οι τροφές αλλά και τα επεξεργασμένα κρέατα για ανθρώπινη κατανάλωση ( Ε κάθε μορφής, νιτρικά,νιτρώδη και άλλα ωραία). Τελευταίο περιστατικό σήμερα που έφαγε χθες μια μπουκιά μπιφτέκι από σουβλατζίδικο και σήμερα πρωί πρωί εμετός με αίμα και μετά αιμορραγική κολίτιδα. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο? Πλέον μέχρι και ο κτηνίατρος ( και ο δικός μας που τον παρακολουθεί και ο πατέρας μου που ασχολείται με παραγωγικά ζώα) δεν βγάζει άκρη και απλά λέει μην του δίνεις τίποτα εκτός από υποαλλεργικη. Μπορεί ένα ζώο 2,5 χρόνων γεμάτο ενέργεια να μην τρώει τίποτα άλλο? Έχουμε πλέον θέμα και στην εκπαίδευση. Οποία συμβουλή ευπρόσδεκτη
Μπορεί ένα ζώο 2,5 χρόνων γεμάτο ενέργεια να μην τρώει τίποτα άλλο?
θα προτεινα κ εγω να πας σε μια κλινικη να τον ξεψαχνισουν. Απο οτι βλεπω στις φωτο παρολο τις διαρροιες το βαρος του δεν φαινεται να εχει επηρεαστεί και αφου λες οτι πι εξετασεις του ειναι καλες παει να πει οτι απορροφουνται τα θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται ο οργανισμος (πιθανως). Αν οντως με μαγειρευτα δεν εχει προβλημα συνεχισε με αυτα, κ αφου βλεπεις οτι εχει θεμα μη του κερνας τιποτα απο αυτα που τρωτε, αλατι μπαχαρικα κλπ ειναι ιδιαιτερα βλαβερα ποσο μαλλον για ενα σκυλι που εχει θεμα κ προδιαθεση...

FrankieChris

Well-Known Member
25 Απριλίου 2018
146
391
37
Έχουμε κάνει όλες τις πιθανές εξετάσεις και τον έχουν δει τεσσερις κτηνίατροι. Το κτηνιατρείο που τον πάω είναι κλινική και του έχουν κάνει ότι εξέταση μπορεί να δείξει κάτι. Επίσης τον πήγα και στην κτηνιατρική σχολή στις κλινικές μήπως και βρουν κάτι που είχε ξεφύγει από τους άλλους. Η αποψη όλων ήταν ότι "κάτι" τον πειράζει που δεν μπορούν να το εντοπίσουν και να μείνει στην υποαλλεργικη της royal αφού του κάθεται καλά.
Για barf το σκεφτηκα και εγώ, βέβαια ουτε ο κτηνίατρος του συμφωνει, μια φορά που το επιχειρησα με barf του εμπορίου ο σκύλος μόλις την μύριζε έφευγε. Είναι κάτι που κάνει με ότι επιχειρήσουμε να του δώσουμε από κροκετα ή φαγητό και όσες φορές τον ξεγέλασα για να δοκιμάσει κάτι το μετανιώσαμε και οι δύο... Σκέφτομαι όταν με το καλό συνέλθει τελείως να αρχίσω να του δίνω ένα γεύμα πλήρες μαγειρευτο για αρχή και να δω πως θα πάει. Από κρέατα ξέρω τι μπορεί να φάει, στα λαχανικά θα πρέπει να κάνω πειράματα και αυτό με τρομάζει λίγο.

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.256
Αθήνα
Λαχανικά δεν έδινα ούτε στο μαγειρευτό γιατί μετά σφουγγάριζα πεζοδρόμια... Επίσης διαπίστωσα ότι η πατάτα του κάθεται καλά, η γλυκοπατάτα που θεωρείται ανώτερη θρεπτικά δεν ταιριάζει με το στομάχι του. Στο μαγειρευτό με είχε βολέψει πολύ το χοιρινό, επειδή είναι εύκολο να αφαιρέσεις το περισσότερο λίπος. Τα πειράματα δυστυχώς δε θα τα αποφύγεις μέχρι να βρεις ποια υλικά/αναλογίες του ταιριάζουν περισσότερο :-(
Με το μαγειρευτό είχα καταλήξει να του δίνω σχεδόν ίση ποσότητα κρέας-υδατάνθρακα, και αν αύξανα την αναλογία του κρέατος, τον ενοχλούσε. Με την ωμοφαγία από την άλλη, η διπλάσια ποσότητα κρέατος δεν του δημιουργεί θέμα, κι έτσι ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς τελικά τον πειράζει. Αν ποτέ σκεφτείς για ωμή διατροφή, θα σου πρότεινα να μείνεις μακριά από του εμπορίου, εφόσον πρόκειται για σκύλο με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Για λιχουδιές εκπαίδευσης, σκέψου μήπως χρησιμοποιήσεις κρέας από το φαγητό του, που αφού το μαγειρέψεις βάλε το στο φούρνο να στεγνώσει, για να είναι κάπως πιο εύκολο να παίρνεις μαζί σου κομματάκια.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.668
11.086
Athens
Μακριά από τις barf του εμπορίου - δεν ξέρεις τι έχουν μέσα.

Χρόνια κολίτιδα, μόνιμες διάρροιες/νερό είχα στον πρώτο σκύλο, οι εξετάσεις δεν έδειξαν ποτέ τίποτα. Πάνω στην απελπισία τότε δοκίμασα barf και επιτέλους έγινε φυσιολογικός σκύλος. Σημειωτέον ότι στην barf έτρωγε τα πάντα, όλα τα επιτρεπτά κρέατα και λαχανικά και δεν τον πείραξε ποτέ τίποτα. Άρα κάτι υπήρχε στις ξηρές που τον πείραζε, δεν θα μάθουμε ποτέ.

Η λύση σου είναι barf (σπιτίσια) ή μαγειρευτό. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζεις με ένα είδος κρέας κάθε φορά και παρακολουθείς. Αλλάζεις είδος κρέας για να δοκιμάσεις, πάντα μόνο του για να καταλάβεις τι γίνεται. Το ίδιο και με τα λαχανικά. Κάποια στιγμή προσθέτεις στο κρέας πολτοποιημένο καρότο. Αργότερα αν είναι όλα οκ, πολτοποιημένο μήλο, κοκ. Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν και τι του δημιουργεί πρόβλημα.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Ομοίως, ο τωρινός μου σκύλος έχει γαστρεντερικό σύστημα υπερευαίσθητο, κολίτιδες μόνιμες, και αιμορραγικές ουκ ολίγες φορές. Ομοίως θα πρότεινα όχι ξηρά.

Barf δεν έχω δοκιμάσει, με μαγειρευτό μετά από χρόνια κ κόπο κατέληξα σε αυτά που δεν τον πειράζουν.

Άστα τα λαχανικά τα τυπικά. Ορκίζομαι αιώνια πίστη στη γλυκοκολοκύθα. Γλυκοπατάτα, πατάτα (προσοχή, τα άμυλα μεταβολίζονται σε σάκχαρα, όχι συχνά - η γλυκοπατάτα δεν έχει πολλά άμυλα) άντε κ κανά καρότο στο τσακίρ μας έκατσαν.

Έχεις δίκιο σε αυτό που κατάλαβες για τα κρέατα, στο ίδιο κατέληξα κ εγώ. Το κοτόπουλο ας πούμε τον πειράζει, πολύ σπάνια δίνω. Μπούτι γαλοπούλας και άπαχο, καθαρό μοσχάρι τα καλύτερα. Κακής ποιότητας μοσχάρι τον έχει πάει αίμα. Ομοίως το αρνί (ή κατσίκι, δε θυμάμαι).

Κάνε μια στροφή σε μαγειρευτό ή barf που θα ετοιμάζεις μόνος/η σου.

Προσοχή, να συμπληρώνεις ασβέστιο (= τσόφλι αυγού στο μαγειρευτό, κόκκαλα όπως πρέπει στη barf)

• Like
Reactions: FrankieChris

FrankieChris

Well-Known Member
25 Απριλίου 2018
146
391
37
Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι μπορώ να του ετοιμάζω εγώ barf αλλά το μαγειρευτο μου φαίνεται πιο εύκολο. Επίσης έχω την υποψία ότι λόγω της ευαισθησίας στο γαστρεντερικό ίσως να μην το σηκώνει ο σκύλος. Η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα μας έχουν βοηθήσει πολύ στο παρελθόν όταν είχαμε θέματα και δείχνουν να του κάθονται καλύτερα από το ρυζι- λαπα.
Από τα κρέατα ξέρω με σιγουριά ότι μπορεί να φάει κοτόπουλο και κατσίκι, και τα δύο χωρίς πετσες και ορατό λίπος, και έχει φάει ελάχιστο κουνέλι που δεν φάνηκε να τον πειράζει. Αυτή τη στιγμή τρώει σε κάθε γεύμα κοτόπουλο μαζί με την υποαλλεργικη ξηρά. Οπότε αν του δώσω ένα γεύμα από τα τρία μόνο κοτόπουλο με κολοκύθα είναι λέτε καλή αρχή? Μετά από κάποιες μέρες να προσθέσω τσοφλι και καρότο και πάει λέγοντας. Δεν θέλω να κάνω απότομα αλλαγή... Και φαντάζομαι ότι εφόσον τρώει και ξηρά θα καλύπτει τις ανάγκες του μέχρι να ισορροπήσει το μαγειρευτό και να γίνει πλήρες.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Το τσόφλι είναι φουλ ασφαλές, αλλά αφού ακόμα θα τρώει ξηρά ίσως κ να μη χρειάζεται.

Αλλά να το απολυμαίνεις το τσόφλι όταν το ξεκινήσεις! Το ξεπλένεις λίγο απ'έξω, βγάζεις την άσπρη μεμβράνη κ ή το περνάς απ'το φούρνο ή το ζεματίζεις καλά/βραζεις λίγο.

• Like
Reactions: FrankieChris