Είμαι έτοιμος για σκύλο;

Giorgos1998

Well-Known Member
24 Μαϊου 2012
127
0
Γεια σας παιδιά είμαι 14 χρόνον και με λένε γιώργο.Πολλά χρονια ήθελα να πάρο σκύλο αλλα οι γονείς μου δεν ήθελαν τώρα μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε ένα ημίαιμο βελγικό ποιμενικό.Η σκυλίτσα γεννάει τέλη του μηνα.Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος για σκύλο. Είμαι υπομονετικός,συνεπής και έχω όρεξη να ασχοληθώ με το σκύλο.Έχω διαβάσει αρκετά θέματα από προχτές στο forum σας αλλα έχω δει και αρκετά ντοκιμαντέρ για το πως να εκπαίδευσεις και να φέρεσαι σωστά στο σκύλο σου.Το ξέρω ότι πρέπει να μάθω πολλά πράγματα ακόμη και θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για τον σκύλο.εσείς πως μάθατε όλα όσα ξέρετε για τα σκυλιά? πρώτα διαβάσατε παρα πολλά θέματα και μετά πήρατε σκύλο?η μαζί με το σκύλο ψάχνατε σε forum βλέπατε video και σιγά σιγά μαθαίνατε?
Μια ερώτηση για να κλείσω.Ποσο καιρό πρέπει τα κουτάβια να μείνουν με την μητέρα τους?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Γιώργο καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Υπάρχουν πράγματα που επιβάλλεται να μάθεις, πριν απ'οτιδήποτε άλλο.

Πρέπει λοιπόν καταρχάς, να ενημερωθείς ότι ποτέ δεν "ψωνίζουμε" σκύλο από pet shop. Ολα ανεξαιρέτως τα κουτάβια των pet shops, προέρχονται από puppy mills. Googlαρέ το και θα καταλάβεις.

PET- SHOPS - PUPPY MILLS

Επίσης, δεν παίρνουμε ποτέ σκύλο από φίλο/γνωστό/αγγελία/συγγενή, που έβαλε το σκυλί του να ζευγαρώσει. Αυτούς που θα δεις συχνά στο φόρουμ να αναφέρονται ως bybs [back yard breaders]:

Αγαπητέ εκτροφέα της πίσω αυλής:
Αναπαραγωγή ή (διαζευκτικό) Εκτροφή;
Γιατι ΔΕΝ ζευγαρώνουμε τα σκυλιά

Οι μόνες δύο, θεμιτές φιλοζωικά πηγές απόκτησης, είναι α) εκτροφέας αναγνωρισμένος από τον ΚΟΕ [κυνολογικός όμιλος Ελλάδος], που για τα κουτάβια του, δίνει pedigree, αν σε ενδιαφέρει συγκεκριμένη φυλή και β) αδέσποτο από καταφύγειο ή φιλοζωικό σωματείο.

Από κει και πέρα, διαβάζεις και τα παρακάτω:

Θέλω κουτάβι ράτσας...αλλά
Διαλέγοντας φυλή
Να υιοθετήσω σκυλάκι;
Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω ζώο;

και...εδώ είμαστε να ξανασυζητήσουμε :)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
καλησπέρα Γιώργο....
απο που να ξεκινήσει κανείς....
για μένα το ότι είσαι 14 ετών δεν είναι αποτρεπτικό του να πάρεις σκύλο....ειδικά αν έχεις όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις(...υπομονετικός-συνεπής και με όρεξη...)
Βασική όμως προϋπόθεση είναι να έχεις την συγκατάθεση και την συμπαράσταση των γονιών σου....

το να μεγαλώσεις ένα κουτάβι και να το φτάσεις στο σημείο να είναι ένας ενήλικας ισορροπημένος και χαρούμενος σύντοφός, έχει πολύ πολύ δουλειά και εκτός αυτού τις περισσότερες φορές αυτό καθορίζεται απο πράγματα για τα οποία πρέπει να πάρει την ευθύνη κάποιος ενήλικας....

κάνε αναζήτηση στο φόρουμ για τα θέματα που σε απασχολούν, θα βρείς απαντήσεις σχεδόν σε όλες σου τις ερωτήσεις.....

και κάτι τελευταίο.....
μην πάρεις κουτάβι απο αυτή την γέννα....

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Αν είσαι τόσο ώριμος όσο δείχνεις με το γράψιμο σου...τότε μια χαρά θα είσαι!!! Βέβαια, θα πρέπει να ξέρεις ότι ποτέ δεν παίρνουμε σκύλο από ιδιώτη που έβαλε τη σκύλα του να ζευγαρώσει..., ούτε από pet shop...παρά μόνο από εκτροφέα η υιοθετούμε κάποιο αδέσποτο που ψάχνει σπίτι!!!! Φαντάζομαι θα στο πούνε και οι άλλοι..σε λίγο!!
Τα κουτάβια πρέπει να μείνουν μαζί με τη μάνα τους μέχρι 8 εβδομάδων....και μετά να φύγουν!! Μέχρι 2 μηνών, θα πάρουν όλα τα απαραίτητα αντισώματα από τον θηλασμό και πολύ σημαντικό θα "πάρουν αρκετά μαθήματα συμπεριφοράς" από τη μαμά τους!!!
Προσωπικά όταν πήρα τον πρώτο μου σκύλο δεν υπήρχαν forum...internet...κλπ, οπότε έμαθα πολλά από τα παθήματά μου και τα λάθη που έκανα!!! Μην αγχώνεσαι.... όμως , άμα έχεις να δώσεις μπόλικη αγάπη στον σκύλο σου, όλα τα υπόλοιπα έρχονται εύκολα!!

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
αν καταλήξεις στο να παρεις σκυλο.... σωσε ενα αδεσποτο ;-)

fotis_utmost

Well-Known Member
23 Απριλίου 2012
501
0
California
Αν είσαι τόσο ώριμος όσο δείχνεις με το γράψιμο σου...
Θα σταθώ σε αυτό το σημείο. Πραγματικά χαίρομαι να βλέπω νέο κόσμο να μπορεί να γράφει με αυτό το τρόπο. Πόσο μάλλον όταν βλέπεις στα διάφορα fora ενήλικα άτομα να μη μπορούν να γράψουν μια σωστή πρόταση, να μη χρησιμοποιούν σημεία στίξης, ενώ και από ορθογραφία να είναι στο απόλυτο μηδέν.

Για θέματα απόκτησης κουταβιών τα υπόλοιπα μέλη είναι πολύ πιο έμπειρα και αρμόδια να σου απαντήσουν και να σε συμβουλέψουν. Κι εγώ ακόμα μαθαίνω σε σχέση με αυτά τα θέματα, καθώς είμαι νέος κάτοχος κουταβιού. Εγώ μόνο ένα μπράβο θέλω να σου πω, αν και δυστυχώς από ότι φαίνεται, πλέον μας κάνουν εντύπωση τα αυτονόητα...

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Κι εγώ το ίδιο πραγματικά. Αν έστω και τα μισά παιδιά της ηλικίας σου σκεφτόταν σαν εσένα θα ήμουν πολύ περήφανη για τη νέα γενιά :D

Συγχαρητήρια και καλό διάβασμα εδώ που "έμπλεξες"!

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Γεια σου Γιώργο, είμαι 16, το ένα μου σκυλί το πήρα στα 10 μου και το δεύτερο πριν μισό χρόνο περίπου. Θα σου πρότεινα το σκυλί αν αποφασίσεις να το πάρεις να μη το πάρεις απο ιδιώτη.Όσο υγιές κι αν φαίνεται το "ζευγάρι" τα κουτάβια πιθανότατα θα έχουν μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα σε αυτά τα κιλά που αναμένεται να είναι το σκυλί. Απο ό,τι κατάλαβα δε ζητάς κάποια συγκεκριμένη ράτσα οπότε μπορεί να σε βοηθήσει ένα καταφύγειο. Τώρα στα του σκύλου: Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στα βιντεάκια.Ένα σκυλί προκειμένου να μάθει ακόμα και τα βασικά χρειάζεται συνέπεια, πολλές επαναλήψεις, χρόνο, όρεξη, κόπο .Είναι πολύ καλά και βοηθητικά όλα αυτά τα θεωρητικά αλλά στην πράξη είναι διαφορετικά τα πράγματα.Έχε υπ' όψη σου οτι το σκυλί θα το έχεις πάντα, αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να ασχολείσαι όταν δε θα έχεις όρεξη ή θα έχεις άλλες σκοτούρες στο μυαλό σου.Αν αναλάβεις τις βόλτες επίσης θα πρέπει να βγαίνει συγκεκριμένες ώρες, εδώ είναι και το σημείο που εγώ δυσκολεύτηκα περισσότερο,δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι, σάββατο, κυριακή, αν την προηγούμενη μέρα κοιμήθηκες στις 5, το σκυλί 7-7μιση-8 (ανάλογα ποια ώρα θα αποφασίσεις εσύ) θα βγεί βόλτα, και τελείωσε το θέμα! Ακόμα το σκυλί έχει έξοδα: φαγητό, κτηνίατρος, παιχνίδια, λουριά, μεταφορικό κλουβί, σκυλόπαρκο) τα έντονα απαραίτητα,τα άλλα στην κρίση σου

Ελπίζω να βοήθησα :)

*υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το φορουμ; έγραψα το ποστ μου πριν αλλα εμφανίστηκε το μισο (μέχρι εκει που είχα γραψει πριν πατησω "επεξεργαστης κειμενου" )

Last edited:

Giorgos1998

Well-Known Member
24 Μαϊου 2012
127
0
Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές και εκτίμω πολύ το χρόνο που αφιερώσατε .
Εδώ είμαστε δεν χανόμαστε αν μου γεννήθει κάποια άλλη απορία θα ανοίξω νέο θέμα.

jimboGS

Well-Known Member
10 Οκτωβρίου 2011
1.629
581
New Peramos City a.k.a Megalo Peuko
Γιωργακη μου εαν εισαι ετσι οπως φαινεσαι απο το γραψιμο σου,θα γινεις υπεροχος σκυλογονιος!
πρωτα πρεπει να το συζητησεις με τους γονεις σου,για το που θα μενει ο σκυλος και για το οικονομικο.

Στην θεση σου βεβαια δεν θα επαιρνα το ημιαιμο βελγακι.
Θα κοιτουσα να σωσω ενα αδεσποτο.κατα προτίμηση μεσεου μεγεθους και κοντοτριχο.

ippotis

Well-Known Member
24 Μαϊου 2012
320
0
Λάρισα
Γιώργο γεια σου και απο μένα. και εγώ νέος στην απόκτηση σκύλου. συγκεκριμένα και εμείς υιοθετήσαμε ένα αδέσποτο την προηγούμενη βδομάδα.
Εκτός απ όλα τα παραπάνω που σου είπαν και τα παιδιά, πρέπει να κοιτάξεις και το τι θα κάνεις το σκυλί αργότερα αν περάσεις κάπου μακριά απ την πόλη σου φοιτητής κτλ. εγώ είμαι 17 και αυτό με προβλημάτιζε στην αρχή γιατί αν εμείς θέλουμε να πάρουμε τα σκυλιά μας εκεί που θα περάσουμε και αυτά δεν εγκατασταθούν με τον καιρό, τι κάνουμε μετά;; εμένα προσωπικά έχει δεθεί και με την μητέρα μου και με την μικρή μου αδερφή οπότε δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόβλημα μιας και υπάρχουν εναλλακτικές.
για αυτό πρέπει να το συζητήσεις καλά με τους γονείς σου γιατί στο μέλλον συνήθως αλλάζουν τα πράγματα. και αν τύχει κάτι με το ποιμενικό που λες και δεν σου δοθεί η ευκαιρία να το αποκτήσεις μην ξεχνάς ότι υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα που ψάχνουν σπίτι:)

Giorgos1998

Well-Known Member
24 Μαϊου 2012
127
0
Ευχαρίστω που συνεχίζετε και γράφεται.Έχω άλλες 4 μικρές απορίες.
τσιπάκι μπαίνει μόνο στα καθαρόαιμα?
τι είναι το πέντιγκρι?
τι κάνεις για να το αποκτήσεις?
είναι μόνο για καθαρόαιμα?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) τσιπάκι μπαίνει μόνο στα καθαρόαιμα?

2) τι είναι το πέντιγκρι?
τι κάνεις για να το αποκτήσεις?
είναι μόνο για καθαρόαιμα?
Καλώς ήλθες, Γιώργο,

1) Τσιπάκι (οφείλει να) μπαίνει σε όλα τα σκυλιά!!!
Είναι κάτι σαν τη δική μας ταυτότητα - διαβατήριο - δίπλωμα, όλα σε ένα...

2) Πεντιγκρί, είναιι η παρουσίαση του γενεαλογικού δέντρου του (καθαρόαιμου, μόνο) σκύλου...
Οταν αποκτάς (με σωστό τρόπο) καθαρόαιμο σκύλο, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ... ο εκτροφέας του σκύλου σου οφείλει (εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) να σου το παραδώσει...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Για το pedigree σου έχω γράψει από το ποστ #2

Για δες το.

Τσιπάκι μπαίνει σε όλα τα σκυλιά ανεξαιρέτως.

ippotis

Well-Known Member
24 Μαϊου 2012
320
0
Λάρισα
microchip μπορείς να βάλεις σε όλα τα σκυλάκια και γάτες ανεξαρτήτου ράτσας είτε ημίαιμα είτε καθαρόαιμα (πλέον νομίζω ότι είναι και αναγκαστικό απο τον νόμο)
το pedigree ναι είναι κάτι σαν πιστοποίηση ότι το σκυλί είναι 100% καθαρόαιμο. περισσότερα για αυτό καλύτερα να σου πουν οι άλλοι χρήστες γιατί και εγώ δεν ξέρω πολλά για το συγκεκριμένο.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
1.Οχι, η καθαροαιμία δεν έχει καμία σχέση με το τσιπάκι
2.Είναι εγγύηση οτι ο σκύλος σου είναι καθαρόαιμος και περιέχει το γενναιολογικό δέντρο του σκύλου
3.Δε μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποκτήσεις, pedigree παίρνουν μονο τα καθαρόαιμα σκυλιά και το εκδίδει ο εκτροφέας ή σε ειδικές περιπτώσεις ο ΚΟΕ
4.Ναι είναι μόνο για καθαρόαιμα

**άργησα λίγο:rolleyes:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) Γιωργακη μου εαν εισαι ετσι οπως φαινεσαι απο το γραψιμο σου,θα γινεις υπεροχος σκυλογονιος!

2) πρωτα πρεπει να το συζητησεις με τους γονεις σου,για το που θα μενει ο σκυλος και για το οικονομικο.

Στην θεση σου βεβαια...
Θα κοιτουσα να σωσω ενα αδεσποτο. κατα προτίμηση μεσεου μεγεθους και κοντοτριχο.
1) Ναι...

2) Ναι... ναι...

3) Ναι... ναι... ναι!!!

panos chow

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
575
27
γιωργο οτι και να σου πουμε εμεις αν δεν θελουν οι γονεις σου δεν γινεται τιποτα,
εισαι αρκετα μικρος για να συντηρησεις ενα σκυλο που θελει και τηνκαλη τροφη του και τα εμβολια του και τις εξετασεις του κλπ κλπ
οποτε το οικονομικο ειναι το βασικοτερο εμποδιο,