Εισαγωγη του crate στη ζωη του Ακιτα

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Καλησπερα σας ονομαζομαι Παπαδοπουλος Γεωργιος και θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση σχετικα με την εκπαιδευση του σκυλου μου σε crate.Εδω και δεκα περιπου μερες εχω αποκτησει ενα πανεμορφο θυληκο ακιτα ινου και εχουμε φτιαξει ενα αυτοσχεδιο παρκακι λιγο μεγλυτερο απο κρειτ για να εχει λιγο περισσοτερο χωρο.Το προβλημα μου ειναι το που θα το τοποθετησω.Στο σαλονι που ειναι μεγαλυτερος χωρος και ειναι πιο πολυσυχναστος η στο δωματιο ?Στο σαλονι πηγαινοερχεται πολυς κοσμος και του αποσπαται η προσοχη συνεχεια και δεν ησυχαζει ευκολα ομως νοιωθει πιο ανετα.Στο δωματιο ειναι πιο ησυχα και ειναι και ευρυχωρο και ευηλιο αλλα ειναι λιγακι πιο απομονωμενο.Παρακαλω βιηθηστε με εαν ειναι ευκολο γτ πρεπει να αρχιζω να το περιοριζω

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
καλημερα ! μπορεις να ανεβασεις φωτογ του χωρου και του αυτοσχεδιου παρκου; α, και του σκυλου βεβαιως αν εχεις την καλωσυνη, υπεραγαπημενη φυλη !

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Κατα τη γνώνη μου, καλύτερα στο δωμάτιο. Το crate χρησιμεύει μεν σαν εργαλείο περιορισμού για αποφυγή ζημιών κλπ αλλά είναι περισσότερο ένα μέρος στο οποίο ο σκύλος θα πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκει την ησυχία του, ότι δηλαδή όσο θα είναι μέσα δε θα τον ενοχλεί κανένας. Σίγουρα όμως να μη μένει πολλές ώρες μόνο του.

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Δε μπορω να ανεβασω φωτογραφια του χωρου δε ξερω γιατι εαν θελεις δωσ μου ενα mail να σου στειλω εκει φωτο.Σταδιακα θα το προσαρμοσω στο παρκακι ξεκινωντας απο 5 λεπτα και ανεβαζωντας το χρονο σταδιακα απλα το προβλημα μου ειναι ποιο ειναι ο καταληλοτερος χωρος

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
οκ σου στειλα μνμ φιλε.παντως κι εγω πιστευω πως καλυτερα θα ηταν στο δωματιο

OMBRE

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2013
59
0
νομιζω κι εγω οτι στο δωματιο θα εχει την ησυχια του αρκει να μη μενει πολυ ωρα μονο του.
θελουν παρεα και γενικα ειναι ησυχα σκυλια δεν κανουν ζημιες νομιζω. αλλωστε οταν θελουν ησυχια αποσυρονται μονα τους!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα ------> Περιβάλλον με ερεθίσματα (ή αλλιώς "γενίκευση")!

Αυτή την μέθοδο ακολουθούμε όταν θέλουμε να διδάξουμε πράγματα σε έναν σκύλο!

Η χρήση crate είναι συγκεκριμένη. Εκμάθηση και ρύθμιση τουαλέτας, ελεγχόμενο περιβάλλον, οριοθέτηση, ησυχαστήριο, εκμάθηση και ρύθμιση παραμονής σε αυτό!
Έχει δηλαδή τον ρόλο τη εκμάθησης!
Είναι δηλαδή προσωρινό εργαλείο ώστε να μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας!

Άρα για να μαθούμε στον σκύλο μας πράγματα ακολουθούμε το παραπάνω παράδειγμα!
Περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα είναι το δωμάτιο σου!Άρα εκεί θα πρέπει να είναι ο χώρος του crate!

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Κατά τη γνώμη μου αυτό που λες δεν ισχύει. Είναι λάθος να τοποθετείται σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα , για δυο λόγους α) διότι αυτό αντιβαίνει στη φύση του σκύλου. Ποιο σημείο θα επέλεγε ο σκύλος εάν βρισκόταν στη φύση; Ασφαλώς εκείνο στο οποίο θα μπορούσε να επιβλέπει καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο.
β) δεν πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να αφήνουμε το σκύλο απομονωμένο , χωρίς καμια οπτικη επαφή, ειδικά σε τόσο τρυφερή ηλικία και ειδικότερα ένα Ακίτα.
βεβαίως, εφόσον ο φίλος περνά πολλές ώρες στο δωμάτιο ή το επισκέπτεται συχνά δεν υπάρχει πρόβλημα και στο δωμάτιο . Σε περιβάλλον όμως χωρίς ερεθίσματα είναι λάθος.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Κατά τη γνώμη μου αυτό που λες δεν ισχύει. Είναι λάθος να τοποθετείται σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα , για δυο λόγους α) διότι αυτό αντιβαίνει στη φύση του σκύλου. Ποιο σημείο θα επέλεγε ο σκύλος εάν βρισκόταν στη φύση; Ασφαλώς εκείνο στο οποίο θα μπορούσε να επιβλέπει καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο.
β) δεν πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να αφήνουμε το σκύλο απομονωμένο , χωρίς καμια οπτικη επαφή, ειδικά σε τόσο τρυφερή ηλικία και ειδικότερα ένα Ακίτα.
βεβαίως, εφόσον ο φίλος περνά πολλές ώρες στο δωμάτιο ή το επισκέπτεται συχνά δεν υπάρχει πρόβλημα και στο δωμάτιο . Σε περιβάλλον όμως χωρίς ερεθίσματα είναι λάθος.
Δεν υπάρχει γνώμη μου και γνώμη σου σε αυτό το πράγμα!Είναι τεκμηριωμένη θέση και πάνω σε αυτό στηρίζεται η εκπαίδευση στην κυνολογία!
Στην εκπαίδευση ακολουθείς πρώτα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα και μετά εισάγεις ερεθίσματα(γενίκευση)!
Αν το αμφισβητείς αυτό, αμφισβητείς τα θεμέλια της εκπαίδευσης!
2 μηνών κουτάβι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να επιβλέπει κάποιον χώρο!Η μάνα στην φύση όταν γεννάει τα μικρά τα κρατάει ασφαλή από ερεθίσματα και από τους θηρευτές για κάποιο διάστημα, έπειτα θέτει ερεθίσματα σιγά σιγά(γενίκευση) και τα εκπαιδεύει!Η φωλιά στην φύση είναι σε σωστή θέση και δεν φαίνεται από πουθενά!Αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω στο αρχικό μου post, λόγω της αναφοράς σου στην φύση το ανάφερα!
Ζώο που επιλέγει χώρο που να επιβλέπει είναι ένα ενήλικο ζώο κυρίαρχο!Δεν είναι ένα ζώο που βρίσκεται στο στάδιο της εκμάθησης!
Άλλο απομόνωση και άλλο χωρίς ερέθισμα.

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Σε καμια περιπτωση δεν υπαρχει ζητημα απομονωσης του σκυλου,αν ειναι δυνατον.Απλα ψαχνω το θεμα του περιορισμου.Οταν πχ το κουταβι μεινει μονο του για 1 ωρα ειναι καλυτερο να ειναι στο δωματιο η στο σαλονι (μεσα στο crate εννοειται).Εχω παρει αρκετες αποψεις οι οποιες μπορω να πω με μπερδεψαν περισσοτερο καθως εχουν ολες τα υπερ τους.Ακρη ομως δεν εβγαλα με αποτελεσμα να την πληρωνει το κουταβι με το πανε ελα απο δωματιο σε δωματιο και δυσκολευεται να προσαρμωστει.Heeeeeeeeeelp!

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Δεν υπάρχει γνώμη μου και γνώμη σου σε αυτό το πράγμα!Είναι τεκμηριωμένη θέση και πάνω σε αυτό στηρίζεται η εκπαίδευση στην κυνολογία!
Στην εκπαίδευση ακολουθείς πρώτα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα και μετά εισάγεις ερεθίσματα(γενίκευση)!
Αν το αμφισβητείς αυτό, αμφισβητείς τα θεμέλια της εκπαίδευσης!
2 μηνών κουτάβι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να επιβλέπει κάποιον χώρο!Η μάνα στην φύση όταν γεννάει τα μικρά τα κρατάει ασφαλή από ερεθίσματα και από τους θηρευτές για κάποιο διάστημα, έπειτα θέτει ερεθίσματα σιγά σιγά(γενίκευση) και τα εκπαιδεύει!Η φωλιά στην φύση είναι σε σωστή θέση και δεν φαίνεται από πουθενά!Αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω στο αρχικό μου post, λόγω της αναφοράς σου στην φύση το ανάφερα!
Ζώο που επιλέγει χώρο που να επιβλέπει είναι ένα ενήλικο ζώο κυρίαρχο!Δεν είναι ένα ζώο που βρίσκεται στο στάδιο της εκμάθησης!
Άλλο απομόνωση και άλλο χωρίς ερέθισμα.
Επαναλαμβάνω, εάν και εφόσον υπαρχει συχνη επικοινωνία (οπτική - ακουστική) σκυλου και ανθρώπου δε μιλάμε για έλλειψη ερεθίσματος αρα δεν υφίσταται απομόνωση διαρκείας. Ελλειψη ερεθισμάτων=απομόνωση. Αυτο που αναφερεις για τη φυση-φωλια δεν εχει καμία σχέση, τα κουταβια αρχικα ειναι τυφλα και κουφα, εννοείται πως δε μπορουν να εχουν οπτικοακουστικα ερεθίσματα και θα ειναι απομονωμένα απο κινδυνους . Μολις αρχισουν να μεγαλωνουν εχουν συνεχη ερεθισματα, βλέπουν και ακουν τα υπολοιπα μελη , δεν ειναι απομονωμένα! Με την αλλαγη περιβάλλοντος ο σκύλος χρειάζεται συνεχή ερεθίσματα και οχι απομονωση ! Φυσικα αναλογως συνθηκων αυτο δεν ειναι παντοτε εφικτο, πχ μπορει να λειπουμε για δουλεια και να μην υπαρχει αλλο ατομο στο σπιτι κλπ.
Οσο για την τεκμηρίωση που λες, θα ηθελα να τη δω. Επίσης πολλές θεωρίες, τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια , κλονίζονται , αμφισβητούνται ή καταρρίπτονται. Τρανό και πρόσφατο παραδειγμα η θεωρία της αγέλης. Αρα αντίθετες και σύμφωνες γνώμες πάντοτε θα υπάρχουν, επιβάλλεται να υπάρχουν, μονο ετσι μπορεί να προκύψει η σύνθεση.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Επαναλαμβάνω, εάν και εφόσον υπαρχει συχνη επικοινωνία (οπτική - ακουστική) σκυλου και ανθρώπου δε μιλάμε για έλλειψη ερεθίσματος αρα δεν υφίσταται απομόνωση διαρκείας. Ελλειψη ερεθισμάτων=απομόνωση. Αυτο που αναφερεις για τη φυση-φωλια δεν εχει καμία σχέση, τα κουταβια αρχικα ειναι τυφλα και κουφα, εννοείται πως δε μπορουν να εχουν οπτικοακουστικα ερεθίσματα και θα ειναι απομονωμένα απο κινδυνους . Μολις αρχισουν να μεγαλωνουν εχουν συνεχη ερεθισματα, βλέπουν και ακουν τα υπολοιπα μελη , δεν ειναι απομονωμένα! Με την αλλαγη περιβάλλοντος ο σκύλος χρειάζεται συνεχή ερεθίσματα και οχι απομονωση ! Φυσικα αναλογως συνθηκων αυτο δεν ειναι παντοτε εφικτο, πχ μπορει να λειπουμε για δουλεια και να μην υπαρχει αλλο ατομο στο σπιτι κλπ.
Οσο για την τεκμηρίωση που λες, θα ηθελα να τη δω. Επίσης πολλές θεωρίες, τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια , κλονίζονται , αμφισβητούνται ή καταρρίπτονται. Τρανό και πρόσφατο παραδειγμα η θεωρία της αγέλης. Αρα αντίθετες και σύμφωνες γνώμες πάντοτε θα υπάρχουν, επιβάλλεται να υπάρχουν, μονο ετσι μπορεί να προκύψει η σύνθεση.
Ghostdoc κανείς δεν είπε ότι θα πετάξεις το κουτάβι στο crate στο δωμάτιο!
Είπα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα!Και περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα δεν σημαίνει απομόνωση!
Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε...
Όταν θες να διδάξεις τον σκύλο σου πρώτα τον δουλεύεις σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα, να αφομειώσει καλά την κατάσταση και μετά εισάγεις ερέθισμα, και σιγά σιγά όλο και περισσότερα!Δεν είναι καλό να επαναλαμβάνουμε πράγματα που είναι αυτονόητα!
Πρώτα λοιπόν ο φίλος θα τοποθετήσει το κουτάβι και θα το γνωρίσει στο crate, στο δωμάτιο!
Έπειτα θα δουλέψει το crate, αναμονή στο crate και όλα τα συναφή!Έπειτα τον δουλεύει παρουσία επισκεπτών και πάει λέγοντας!Ταυτόχρονα τρέχει και η κοινωνικοποίηση, η βασική υπακοή και όλα, παρομοίως χωρίς ερεθίσματα στην αρχή και σιγά σιγά εισάγει!

Όπως ακολουθείς και τις εντολές(βασική υπακοή)!Πρώτα δουλεύεις τον σκύλο στο σπίτι(χωρίς ερέθισμα) και έπειτα εισάγεις και δουλεύεις ερεθίσματα(μέσα σε κόσμο, δίπλα σε σκύλους, με αποσπάσεις), και έπειτα εισάγεις και δουλεύεις πιο δυνατά ερεθίσματα(πιο δυνατές αποσπάσεις, θορύβους κτλ).

Στο ξαναλέω αν έχεις διαφορετική άποψη αναιρείς εκπαιδευτές, μεθόδους και ανθρώπους που δουλεύουν τα σκυλιά τους!

Όσον αφορά την φύση δεν ομιλώ για όταν είναι τυφλά!Εννοώ ότι μέχρι κάποιων εβδομάδων τα μικρά κάθονται στην φωλιά τους, χωρίς ερεθίσματα!Έπειτα η μάνα τα πηγαίνει να τους δείξει τεχνικές κυνηγιού και όλα τα συναφή!Σιγά σιγά θέτει ερεθίσματα!Βέβαια λίγο άσχετο με την περίπτωση μας αυτό το παράδειγμα!

Μιας που δεν λες την αντίθετη γνώμη αλλά μόνο αμφισβητείς αυτή που εκτέθηκε(δηλαδή την δική μου και χιλιάδων άλλων ανα τον κόσμο).
Για την ιστορία πάντως θα ήθελα από σένα 2 πράγματα:
• Περιγραφή του τι εννοείς κατάρριψη της έννοιας αγέλης
• Περιγραφή και ανάπτυξη καθώς και τα πιθανά βήματα του τι εννοείς εν τέλει περιβάλλον με ερεθίσματα στο οποίο πρέπει να εκτεθεί ένας σκύλος

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Ghostdoc κανείς δεν είπε ότι θα πετάξεις το κουτάβι στο crate στο δωμάτιο!
Είπα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα!Και περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα δεν σημαίνει απομόνωση!
Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε...
Όταν θες να διδάξεις τον σκύλο σου πρώτα τον δουλεύεις σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα, να αφομειώσει καλά την κατάσταση και μετά εισάγεις ερέθισμα, και σιγά σιγά όλο και περισσότερα!Δεν είναι καλό να επαναλαμβάνουμε πράγματα που είναι αυτονόητα!
Πρώτα λοιπόν ο φίλος θα τοποθετήσει το κουτάβι και θα το γνωρίσει στο crate, στο δωμάτιο!
Έπειτα θα δουλέψει το crate, αναμονή στο crate και όλα τα συναφή!Έπειτα τον δουλεύει παρουσία επισκεπτών και πάει λέγοντας!Ταυτόχρονα τρέχει και η κοινωνικοποίηση, η βασική υπακοή και όλα, παρομοίως χωρίς ερεθίσματα στην αρχή και σιγά σιγά εισάγει!

Όπως ακολουθείς και τις εντολές(βασική υπακοή)!Πρώτα δουλεύεις τον σκύλο στο σπίτι(χωρίς ερέθισμα) και έπειτα εισάγεις και δουλεύεις ερεθίσματα(μέσα σε κόσμο, δίπλα σε σκύλους, με αποσπάσεις), και έπειτα εισάγεις και δουλεύεις πιο δυνατά ερεθίσματα(πιο δυνατές αποσπάσεις, θορύβους κτλ).

Στο ξαναλέω αν έχεις διαφορετική άποψη αναιρείς εκπαιδευτές, μεθόδους και ανθρώπους που δουλεύουν τα σκυλιά τους!

Όσον αφορά την φύση δεν ομιλώ για όταν είναι τυφλά!Εννοώ ότι μέχρι κάποιων εβδομάδων τα μικρά κάθονται στην φωλιά τους, χωρίς ερεθίσματα!Έπειτα η μάνα τα πηγαίνει να τους δείξει τεχνικές κυνηγιού και όλα τα συναφή!Σιγά σιγά θέτει ερεθίσματα!Βέβαια λίγο άσχετο με την περίπτωση μας αυτό το παράδειγμα!

Μιας που δεν λες την αντίθετη γνώμη αλλά μόνο αμφισβητείς αυτή που εκτέθηκε(δηλαδή την δική μου και χιλιάδων άλλων ανα τον κόσμο).
Για την ιστορία πάντως θα ήθελα από σένα 2 πράγματα:
• Περιγραφή του τι εννοείς κατάρριψη της έννοιας αγέλης
• Περιγραφή και ανάπτυξη καθώς και τα πιθανά βήματα του τι εννοείς εν τέλει περιβάλλον με ερεθίσματα στο οποίο πρέπει να εκτεθεί ένας σκύλος
st3li0s καταρχην απο οτι φαινεται εχουμε διαφορετικη αντιληψη του τι σημαινει απομονωση, δε μπορώ να το εξηγησω καλυτερα, συγνωμη.
Κατα δεύτερον , εάν αυτα που γραφεις είναι αυτα που ξέρεις, ίσως είναι καλύτερο να τα ξεχάσεις
Κατά τρίτον, τιποτε δεν ειναι αυτονόητο εάν δεν το εξηγησεις-τεκμηριώσεις επαρκώς. Περιμενω να μου παραθέσεις τεκμηρίωση και δεν βλέπω να το κανεις. Το οτι εσυ λες οτι το λενε ολοι οι εκπαιδευτες κλπ δεν ειναι τεκμηρίωση, είναι αυτο που εσυ νομίζεις οτι συμβαινει ή αν οντως το λενε ολοι, που δεν το πιστευω, πρέπει να αποδεικνύεται για να ισχυει καθολικα.Οι εκπαιδευτες δεν ειναι επιστημονες. Τεκμηρίωση σημαινει επιστημονική αποδειξη, εάν την εχεις δει-βρει παραθεσε την, εάν όχι μη συνεχίζεις να είσαι απόλυτος και κατηγορηματικός.

Κατά τέταρτον, δεν είπα οτι έχει καταρριφθεί η συγκεκριμενη θεωρία της αγέλης, ειπα οτι κλονίζονται , αμφισβητούνται ή καταρρίπτονται κατα καιρους οι θεωρίες, και εφερα το συγκεκριμενο παραδειγμα. Ως προς τη θεωρία της αγέλης ορισμένοι θεωρουν οτι εχει καταρριφθεί, εγω δε βιαζομαι τόσο να το πω, στην παρούσα φάση , ειναι νωρίς ακόμα, απλά προβληματίζομαι εάν ισχύει ή οχι. Οταν θα υπάρξει επιστημονικη τεκμηρίωση τότε ναι θα εχει καταρριφθεί. Λεπτομέρειες γύρω απο τη νεα θεωρία κλπ που ζητησες μπορουμε ευχαριστως να τις συζητησουμε σε άλλο θέμα που μπορεις να ανοίξεις γιατι είμαστε οφ τόπικ.

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Εχθες μιλησα και με εναν γνωστο μου εκπαιδευτη ο οποιος μου ειπε να μη περιορισω το κουταβι σε δωματιο η σε καποιο κλειστο χωρο οπως στη ταρατσα ας πουμε γιατι θα γινει λεει αγριο και καλυτερα ειναι μεσα στο σπιτι και στο σαλονι κι ας εχει πολλα ερεθισματα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Εχθες μιλησα και με εναν γνωστο μου εκπαιδευτη ο οποιος μου ειπε να μη περιορισω το κουταβι σε δωματιο η σε καποιο κλειστο χωρο οπως στη ταρατσα ας πουμε γιατι θα γινει λεει αγριο και καλυτερα ειναι μεσα στο σπιτι και στο σαλονι κι ας εχει πολλα ερεθισματα.
Άλλο πράγμα είπε ο εκπαιδευτής που δεν είναι το ίδιο με αυτό που είπαμε εδώ!

Δεν ειπώθηκε απομόνωση σε δωμάτιο!
Είπαμε απλώς το crate να μπει αρχικά στο δωμάτιο ως ησυχαστήριο και ταυτόχρονα να δουλεύεται ο σκύλος με επισκέπτες!Δεν ειπώθηκε να παραμένει ο σκύλος στο δωμάτιο για να μην ενοχλεί τους επισκέπτες!
Σταδιακή έκθεση στα ερεθίσματα προτάθηκε!

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Μα φιλε μου st3lios και εγω απορησα δηλαδη ανθρωποι που για πρακτικους λογους δεν μπορουν να εχουν το κουταβι μεσα στο σπιτι ολη μερα ειναι κακο να το εχουν π.χ σ ενα δωματιακι στην ταρατσα για καποιες ωρες της ημερας?Η στην αυλη η στον κηπο?Οχι να το απομονωσουν προς θεου απλα να το φιλοξενουν καποιες ωρες της ημερας εκει αντι για το σπιτι τους.Δηλαδη εγω αν αφηνω τη μικρη στο δωματιο η στην αυλη η στην ταρατσα η στον κηπο 4-5 ωρες τη μερα (οχι συνεχομενες)θα μου γινει αγριο σκυλο?Θα τρελαθουμε τελειως δλδ??

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Μα φιλε μου st3lios και εγω απορησα δηλαδη ανθρωποι που για πρακτικους λογους δεν μπορουν να εχουν το κουταβι μεσα στο σπιτι ολη μερα ειναι κακο να το εχουν π.χ σ ενα δωματιακι στην ταρατσα για καποιες ωρες της ημερας?Η στην αυλη η στον κηπο?Οχι να το απομονωσουν προς θεου απλα να το φιλοξενουν καποιες ωρες της ημερας εκει αντι για το σπιτι τους.Δηλαδη εγω αν αφηνω τη μικρη στο δωματιο η στην αυλη η στην ταρατσα η στον κηπο 4-5 ωρες τη μερα (οχι συνεχομενες)θα μου γινει αγριο σκυλο?Θα τρελαθουμε τελειως δλδ??
Α εσύ το πήγες στο άλλο άκρο!
Εσύ τώρα διαφωνείς με τον εκπαιδευτή που σου είπε για απομόνωση!

Δεν ξέρω τι είπατε, αλλά έχει δίκιο αν το βλέπεις από αυτήν την σκοπιά!
Εξαρτάται αγπαητέ Γιώργο από το πως θα ορίσεις την καθημερινότητα της σκύλας το πως θα την χτίσεις ως συμπεριφοράς!Εξαρτάται την ποιότητα χαρακτήρα της ίδιας και τα ερεθίσματα που θα τις δώσεις!

Αν είσαι σωστός θα φτιάξεις σωστές συνθήκες ακόμα και έχοντας την σκύλα έξω και με την σωστή ενασχόληση!Αν είσαι σαν τον μέσο έλληνα που έχει τον σκύλο στην αυλή, ταράτσα κτλ τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χτιστεί ένας νευρικός σκύλος!
Δεν γνωρίζω τι σημείο αναφοράς έχεις για τον εαυτό σου στο πως θα διατηρείς την σκύλα σου!
Σου εύχομαι να κάνεις σωστά βήματα!

neo_gp

Active Member
29 Δεκεμβρίου 2013
26
0
Αρχικα εγω εχω αποκλεισει απο την αρχη το γεγονος να εχω τη μικρη εκτος σπιτιου γτ φοβαμαι και για την υγεια της αν δεν την επιβλεπω πολυ συχνα.Απλα λεω οτι ισως εχουμε δωσει πολυ μεγαλη βαση και χωρις λογο στα περι ψυχολογιας του σκυλου.Τα παντα για μενα ειναι θεμα ιδιοκτητη αν το σκυλι το εχεις σαν μελος της οοικογενειας σου και στην πισω αυλη να το εχεις θα του δωσεις την απαραιτητη προσοχη ωστε να νοιωσει μελος οικογενειας.Το προηγουμενο σκυλι μου στο παλιο μου σπιτι λοω ελλειψης χωρου το ειχα στην αυλη.Και δεν ειχε απολυτως κανενα προβλημα.Ελαβε ολη την αγαπη προσοχη και φροντιδα που χρειαζοταν.Τωρα που αλλαξα σπιτι και ειναι ποιο μεγαλο προσπαθω να το εχω μεσα στο σπιτι απλα για να επανελθω στο αρχικο ζητημα επειδη μπαινοβγαινει πολυ κοσμος και το σαλοι ειναι μεγαλο σκεφοτμαι μηπως δε καταφερει η μικρη να το συνδυασει σα προσωπικο της χωρο.Ενω το δωματιο ειναι ποιο ησυχο αλλα και λιγο απομονωμενο.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Φιλε Γιώργο , ξέρεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός κουταβιού; Είναι να μην έχει επαφή με την οικογένειά του. Είναι ενστικτο επιβίωσης αυτό, με αυτό γεννιέται. Τώρα που ήρθε στο σπίτι, εσείς είστε η οικογένειά του. Το ότι μας βολεύει κάτι δε σημαίνει ότι είναι και το σωστό, έχει μεγάλη διαφορά. Οταν δε γίνεται διαφορετικά πχ εάν πρέπει να λείψεις και δεν υπάρχει άλλος στο σπίτι τότε αναγκαστικά θα μείνει μόνο του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το σωστό είναι αυτο που είπαμε και αυτο που σου είπε ο εκπαιδευτής σου, να μπει σε θέση οπου θα μπορείς κι εσυ να το επιβλέπεις και θα μπορεί κι εκείνο να εχει οπτική και ακουστικη επαφή με την οικογενεια του. Εάν το τοποθετήσεις στο δωμάτιο το σκυλι φοβάμαι οτι δε θα συνδυάσει το crate με ησυχαστηριο αλλα με χώρο απομόνωσης, ίσως ακόμη και με χώρο τιμωρίας, που ειναι το χειρότερο. Για να μπεις στο νόημα του crate φαντασου το σαν δωμάτιο με θέα, αυτος είναι και ο καλύτερος ορισμός που μπορώ να σκεφτώ :)