Για να μαθαίνουμε και οι άσχετοι λόγω συμβίωσης με "μη εκπαιδεύσιμη" φυλή κατά τους επαγγελματίες.
Υποκείμενο: Αρσενικό ChowChow.
Περιβάλλον: Αστικό (διαμέρισμα στην Αθήνα).
Εκπαίδευση: Καμία.
Διευκρινιστικά: Κανένα πρόβλημα επιθετικότητας με σκυλιά ή ανθρώπους. Απόκριση σε ποσοστό 90% σε βασικές εντολές (έλα, άστο, κάτω κλπ). Στα 12 χρόνια της ζωής του δεν τσακώθηκε ποτέ με σκύλο και δεν δάγκωσε ποτέ άνθρωπο.
Περιστατικά προς διερεύνηση:
Περιστατικό 1 (4 ετών)
Παγκράτι, αργά το βράδυ. Ο σκύλος λυτός μυρίζει 2 δέντρα μπροστά μου. Δυο πιτσιρικάδες που έρχονται αντίθετα αποφασίζουν να κάνουν πλάκα εμποδίζοντας με να περάσω από απόσταση μισού/ενός μέτρου χωρίς να με αγγίξουν. Ο σκύλος επιστρέφει αθόρυβα, πιανει το μανίκι του ενός από πίσω, το κρατάει και το κατεβάζει χαμηλά, αναγκάζοντάς τον να γείρει. Οι πιτσιρικάδες φωνάζουν, του λέω "φτάνει", τον αφήνει και τότε μόνο αρχίζει να γρυλίζει ενώ στέκεται ανάμεσα τους. Οι πιτσιρικάδες γίνονται καπνός και εμείς συνεχίζουμε την βόλτα μας.
Περιστατικό 2 (6 ετών)
Κυψέλη αργά το απόγευμα σε παρκάκι πεζόδρομου. Ο σκύλος δεμένος με 5μετρο οδηγό είναι μέσα στο παρκάκι (πιθανόν δεν είναι εύκολα ορατός). Από πίσω μου έρχεται άγνωστος με πιάνει δυνατά από το μπράτσο και μου ζητά χρήματα. Ο σκύλος πηδά το παρκάκι, κάνει κύκλο από πίσω μου και πέφτει με εντυπωσιακό βρυχηθμό (όχι γρύλισμα) πάνω στην πλάτη του αγνώστου και τον ρίχνει κάτω. Όταν ο άγνωστος επιχειρεί να γυρίσει γραπώνει το σβέρκο του χωρίς να τον ματώσει. Του λέω "φτάνει, μη", τον αφήνει χωρίς να κατέβει από πάνω του και με κοιτάει. Στο "πάμε" κατεβαίνει ηρεμότατος και φεύγουμε. Ο άνθρωπος δεν κουνήθηκε μέχρι να βρεθούμε σε απόσταση ασφαλείας.
Αυτό το σκυλί "το είχε";
Πως επέλεξε τον διαφορετικό χειρισμό στα 2 περιστατικά;
Ήταν σε θέση να διακρίνει την διαφορά των περιστατικών από την δική μου συναισθηματική αντίδραση; Στο 1ο ενοχλήθηκα αλλα δεν αισθάνθηκα να κινδυνεύω ενώ στο 2ο αιφνιδιάστηκα και φοβήθηκα.
Τι παραπάνω θα του προσέφερε μια εκπαίδευση από επαγγελματία;
Εκτός από το ότι σαν γατόσκυλα αντιδρούν άσχημα στην "αρνητική" εκπαίδευση, γιατί λένε ότι τα ChowChow δεν εκπαιδεύονται γενικώς;
ΥΓ. Αν είμαι off topic παρακαλώ να σβηστεί.
Καλησπέρα & χρόνια πολλά everybody!
Ανάμεσα σε δουλειές,υποχρεώσεις και τραπεζώματα,θα απαντήσω εν τάχει τα εξής
- Bεβαιότατα κάθε σκυλί,είτε έχει κάνει εκπαίδευση φύλαξης είτε όχι,πιάνει το vibe του χειριστή του.Και στις 2 περιπτώσεις έπρεπε να επέμβει και αυτό έκανε,επενέβη.Επενέβη σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε μπροστά του και έκανε το απόλυτα σωστό και τις 2 φορές
- Φυσικά και το είχε!και με τον τρόπο που έπρεπε να το έχει..."σβηστός" και καλόβολος μια ζωή με όλους,alert και έτοιμος να υπερασπιστεί μέχρι εκεί που πρέπει όταν παρουσιάστηκε θέμα.Ιδανικό!
- Πιθανότατα τίποτα παραπάνω δε θα πρόσφερε μια εκπαιδευση από επαγγελματία
- Τα Chow Chow δεν εκπαιδεύονται σε φύλαξη λόγω του χαμηλού defensive drive τους ίσως?Εκεί πάει πρώτα το μυαλό μου,δεν την ξέρω καθόλου καλά τη φυλή
Και πάλι,χρόνια πολλά κόσμε!