Εισπνεόμενες φόλες - τι?

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Φεστιβάλ φόλας τις τελευταίες εβδομάδες στη Κυψέλη - τα διαβάζω στο fb. Αρκετά δεσποζόμενα σκυλάκια, έχουν ήδη "φύγει"...

Ως τώρα, οι φόλες ήταν λίγο-πολύ γνωστές: Φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα, τριμμένα γυαλιά/καρφιά/και άλλες ανωμαλίες. Όλα στουμπηγμένα σε μεζεδάκια/κιμάδες. Και λες οκ, εφ'όσον βγάζω το σκύλο μου βόλτα με το λουρί, και δεν τρώει από κάτω, είμαι ας πούμε ασφαλής. Έχω και ένα μίνι φαρμακείο σκύλου στο σπίτι για τη κακιά την ώρα, κάνω και ένα σταυρό, και ξέρω γω!

Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα, αυτή η εισπνεόμενη φόλα, τι σκατά είναι; Φυτοφάρμακο? Είναι παρόμοια τα συμπτώματα με τη δηλητηρίαση από τα οργανοφωσφορικά (τρέμουλα, αστάθεια, ακράτεια)? Αφήνουν κάποιο ίχνος στο έδαφος, τζελ, σκόνη? Κάτι??

Μίλαγα με φίλο κηπουρό και μου είπε πως δε γνωρίζει κάτι που να μπορεί να κάνει τόση ζημιά σε ζώο, μόνο μέσω της αναπνοής - φυσικά αυτά τα χημικά τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για άλλους λόγους, οπότε δε ξέρει. Μου είπε όμως πως τα πολύ σοβαρά χημικά, κανονικά τα προμηθεύεσαι μόνο με άδεια - κάτι που στη πράξη δε τηρείται.

Έχω φίλο στη Κυψέλη και έχει φοβηθεί ο άνθρωπος, και στη βόλτα ούτε να πολυμυρίσει δεν αφήνει τη δικιά του. :mad:

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.467
8.511
Εγω εχω τις αμφιβολιες μου για το κατα ποσο μπορει να ειναι τοσο συχνες οι εισπνεόμενες φόλες. Δεν αποκλείω την υπαρξή τους, αμφισβητώ όμως τα πολλά κρούσματα που αποδίδονται σε αυτές τους τελευταίους μήνες. Πιστευω οτι είναι πιο πιθανο οτι τα μικρα μας αρπακτικα παντα βρισκουν τροπο να αρπαξουν κατι κρυφα ωστε να μην τα μαλωσουμε και οτι τα περιστατικά που ακούγονται αποτελούν κατα μεγάλο ποσοστό περιτπώσεις απο φαγώσιμες φόλες.

Ενα γεγονός που με προβληματίζει επίσης και με κάνει δυσπιστη είναι οτι αν υπαρχουν και προκαλουν τοσο ζημια σε σκυλιά 30 κιλών, πως ακριβως τις τοποθετουν χωρίς να κινδυνέψουν οι ίδιοι ? Θα επρεπε να υπαρχουν σοβαρες παρενεργειες και σε αυτον που τις τοποθετει εφοσον ειναι εισπεόμενες , εκτός αν κυκλοφορεί με αντιασφυξιογόνα μάσκα, με κίνδυνο να γίνει θεατός ενω μπορεί κάλλιστα ο επίδοξος δολοφόνος να κανει τη δουλειά του με πιο ακίνδυνο και ευκολο τρόπο.

Προσωπικα δε μπορώ να απαγορεψω στο σκυλί μου να είναι σκυλί, απλα φροντίζω να διπλοσκανάρω το χώρο για οτιδήποτε ύποπτο, απο τρόφιμα, σκόνες, νεκρά ζωύφια, νεκρά περιστέρια κ.τ.λ Τα βράδυα φροντίζω οι βόλτες να είναι περιορισμένες και μακριά απο σκοτεινές γωνίες.

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
36
Νέο Ψυχικό
Απ ό,τι έχω καταλάβει δεν είναι σε μορφή σπρέι κλπ. Είναι βασικά κοινή φόλα (φυτοφάρμακο) το οποίο αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας μπορεί να εξατμιστεί και να καταστεί έτσι δηλητηριώδης. Εντούτοις είναι αρκετά σπάνιο μιας και μάλλον θα χρειάζονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, είναι πιο συχνό ο σκύλος να εισπνεύσει σκόνη φόλας. Αυτά με πάσα επιφύλαξη. Για να έχουμε πάντως το μυαλό μας όσο πιο ήρεμο γίνεται (γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε όπως πάει η κατάσταση) μακριά από παρτέρια, ψηλά χόρτα, σκοτεινά σημεία κλπ

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Συζητήθηκε σχετικά πρόσφατα, σε άλλο θέμα, με πιο γενικό τίτλο. Επειδή έχει γίνει ανταλλαγή πληροφοριών με αρχή τον ίδιο προβληματισμό, παραθέτω λινκ από το κομμάτι που ξεκινάει η συζήτηση: φόλες σε όλη την Ελλάδα #621

Σαν να θυμάμαι ότι το έχουμε ξανασυζητησει και παλαιότερα, δεν βάζω όμως και το χέρι μου στη φωτιά. Ίσως κάτι ακόμα να βρεθεί μέσω της αναζήτησης.

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
@Orilis ευχαριστώ! Την χρησιμοποίησα τη καταραμένη αναζήτηση, αλλά δεν το εμφάνιζε...

Δυστυχώς δεν υπάρχει και τρόπος να καθυσηχάσω το φίλο, εκτός από το να κάνουμε ένα φαρμακείο στο σπίτι: εμετικά/ατροπίνες/ενεργός άνθρακας/ σύριγγες, και τηλέφωνα κλινικών, ξέρω γω, όχι ότι έχουμε καμιά κάψα να το παίξουμε κτηνίατροι, μα για να είναι τουλάχιστον ήσυχος πως είμαστε προετοιμασμένοι για τη κακιά την ώρα... :(

Ενα γεγονός που με προβληματίζει επίσης και με κάνει δυσπιστη είναι οτι αν υπαρχουν και προκαλουν τοσο ζημια σε σκυλιά 30 κιλών, πως ακριβως τις τοποθετουν χωρίς να κινδυνέψουν οι ίδιοι ? Θα επρεπε να υπαρχουν σοβαρες παρενεργειες και σε αυτον που τις τοποθετει εφοσον ειναι εισπεόμενες , εκτός αν κυκλοφορεί με αντιασφυξιογόνα μάσκα, με κίνδυνο να γίνει θεατός ενω μπορεί κάλλιστα ο επίδοξος δολοφόνος να κανει τη δουλειά του με πιο ακίνδυνο και ευκολο τρόπο.
Ο φίλος κηπουρός μου έλεγε πως τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως υγρά σε μικρά μπουκαλάκια, τα οποία είναι τοξικότατα - αυτοί τα διαλύουν σε νερό σε μεγάλες αναλογίες. Προσοχή δε θέλει τόσο η αναπνοή, όσο το δέρμα, συνήθως με ένα ζευγάρι γάντια είσαι οκ. Ο άνθρωπος δεν έχει και τη μύτη του σκύλου, ούτως ή άλλως. Με τις σκόνες δε ξέρω τι γίνεται.

Τι μας νοιάζει όμως? Δε πα να δηλητηριαστούν με τις ίδιες τους τις φόλες!

• Like
Reactions: medusa

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Φτιάξτε ένα φαρμακείο σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, σε ένα κουτάκι που θα είναι εύκολο να κουβαλατε μαζί στη βόλτα και τις διακοπές. Σε περίπτωση που χρειαστεί (αχρειαστο να είναι τέτοιο φαρμακείο) πριν από οποιαδήποτε κίνηση, τηλέφωνο στο γιατρό. Θα ρωτάει σύμπτωμα κι αναλόγως θα πει πια ένεση να γίνει. Γιατί κάποιες φορές θέλουμε να προκαλέσουμε εμετό, ενώ κάποιες άλλες (πχ περίπτωση σπασμών) θέλουμε πάση θυσία να τον αποφύγουμε. Και μετά τις πρώτες ενέσεις ντουγρού για το κτηνιατρείο

• Like
Reactions: SofiaEve and epial