Εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Καλημερα σε ολους!

Τελη Ιουλιου, υιοθετησα ενα ημιαιμο σκυλακι 13ων μηνων. Πολυ χαδιαρης και τρυφερος. Μετα απο 1 1/2 μηνα περιπου που τον ειχα, αρχισε να εκδηλωνει σε στιγμες επιθετικη συμπεριφορα χωρις να εχει γινει κατι. Για παραδειγμα, ενω καθομαστε στον καναπε κ θελει χαδια, μετα απο λιγο αρχιζε να γρυλιζει.

Οχι μονο σε μενα που ειμαι ο βασικος φροντιστης του, αλλα και στον αντρα μου και στους γονεις μου.

Στην αρχη νομιζα οτι μπορει να εχει κακοποιηθει ως αδεσποτο κ τον φοβιζε η αποτομη ας πουμε κινηση του χεριου.

Ομως τωρα τελευταια δεν μενει στο γρυλισμα, επιτιθετε κιολας κ δειχνει κ δοντια. Και χωρις να του κανεις κατι. Πχ τις προάλλες πηγε ο αντρας μου να κατσει στον καναπε κ του επιτεθηκε ενω ηταν ενα μετρο μακρια του.

Εμενα χτες μου επιτεθηκε επειδη στριφογυρισα στον υπνο μου.

Τι να κανω; Κατα τα αλλα ειναι ενα υπακουο κ γλυκο σκυλακι. Πως μπορω να το αντιμετωπισω κ ποια λετε να ειναι η αιτια;

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Χαίρετε και καλώς ήρθατε!

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες... Το ζήτημα είναι πως όταν μια συμπεριφορά του σκύλου μας ενοχλεί και κάνει την συμβίωση μας δύσκολη, αυτή θα πρέπει να σταματήσει.

Ένα σκυλί που δαγκώνει ή επιτίθεται δεν είναι ένα κακό σκυλί. Είναι απλά ένα σκυλί που έχει κατανοήσει πως αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος να επικοινωνήσει μαζί μας για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Θα έλεγα να προσεγγίσετε το θέμα σε γενικότερο πλαίσιο. Να μη θεωρήσετε τίποτα δεδομένο και να αρχίσετε να φτιάχνετε μια καλή σχέση με τον σκύλο. Καλή με την έννοια μιας σωστής επικοινωνίας και συμβίωσης.

Δώστε μας ένα παράδειγμα μιας τυπικής και συνηθισμένης μέρας με τον σκύλο. Από το πόσο χρόνο περνάει και με ποιους, τις βόλτες του και την ποιότητα τους, πως παίζετε με τον σκύλο, πως που και πότε τρώει, που κοιμάται και ποιοι είναι οι χώροι του... για να είναι και η απάντηση πιο εύστοχη και σύντομη.

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Τον περισσοτερο χρονο του τον περναει μαζι μου. Τον πηγαινω για κατουρημα πρωι μεσημερι και βραδυ. Βεβαια μεσα στη μερα πηγαινουμε και βολτες εξτρα, γιατι το περνω μαζι μου οπου κι αν παω. Ψωνια κτλπ.
Τρωει ξηρα τροφη Acana, πρωι βραδυ. Ειναι μικροσωμος και στειρωμενος. Εχει πολλα παιχνιδια αλλα δεν τον ενδιαφερουν.

Κοιμαται στο κρεβατακι του που το εχω στην κρεβατοκάμαρα μας, αλλα κατα τα ξημερωματα ανεβαινει στο κρεβατι μαζι μου. Αμα καθομαστε στον καναπε καθεται συνηθως μαζι μας.

Με ακολουθει παντου, κρεμεται στην κυριολεξια απο πανω μου κ εγω τον εχω συνεχεια μαζι μου.

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Τον περισσοτερο χρονο του τον περναει μαζι μου. Τον πηγαινω για κατουρημα πρωι μεσημερι και βραδυ. Βεβαια μεσα στη μερα πηγαινουμε και βολτες εξτρα, γιατι το περνω μαζι μου οπου κι αν παω. Ψωνια κτλπ.
Τρωει ξηρα τροφη Acana, πρωι βραδυ. Ειναι μικροσωμος και στειρωμενος. Εχει πολλα παιχνιδια αλλα δεν τον ενδιαφερουν.

Κοιμαται στο κρεβατακι του που το εχω στην κρεβατοκάμαρα μας, αλλα κατα τα ξημερωματα ανεβαινει στο κρεβατι μαζι μου. Αμα καθομαστε στον καναπε καθεται συνηθως μαζι μας.

Με ακολουθει παντου, κρεμεται στην κυριολεξια απο πανω μου κ εγω τον εχω συνεχεια μαζι μου.
Να προσθέσω οτι εδω και 8 μερες επιασα δουλειά και γυριζω στις 3 το μεσημέρι αλλα αυτη η συμπεριφορα προηγουνταν.

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Αρσενικό σκυλάκι, 13 μηνών, στειρωμένο σε μικρότερη ηλικία που παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά. Άρα, δε μπορεί κανένας να προτείνει να το στειρώσεις για να ηρεμήσει...

Πως παίζεις με το σκύλο και πόσο κάθε μέρα;

Οι βόλτες, πέρα από αυτές για κατούρημα και ψώνια, πόσο διαρκούν και τι κάνετε με τον σκύλο;

Έχετε δουλέψει βασικές εντολές όπως "Κάτσε", "Έλα", "Μείνε", κλπ.;

• Like
Reactions: GRDANE

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Αρσενικό σκυλάκι, 13 μηνών, στειρωμένο σε μικρότερη ηλικία που παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά. Άρα, δε μπορεί κανένας να προτείνει να το στειρώσεις για να ηρεμήσει...

Πως παίζεις με το σκύλο και πόσο κάθε μέρα;

Οι βόλτες, πέρα από αυτές για κατούρημα και ψώνια, πόσο διαρκούν και τι κάνετε με τον σκύλο;

Έχετε δουλέψει βασικές εντολές όπως "Κάτσε", "Έλα", "Μείνε", κλπ.;
Στειρωθηκε λιγο πριν τον παρω. Ηταν ενηλικος δηλαδη. Στις βολτες εκτος τα ψωνια πηγαινουμε στο πατρικο μου σχεδον καθε μερα που ειναι γυρω στα 15 λεπτα με τα ποδια. Εκτος απο τις βολτες για κατουρημα εννοω. Συνηθως περπαταει αρκετα μεσα στη μερα.
Τα παιχνιδια του δεν τον ενθουσιαζουν. Στο πατρικο μου παιζει με το μπαλακι του αλλα στο σπιτι δεν του δινει σημασια. Ειναι υπακουος και εξυπνος σκυλος. Ενω δεν γνωριζω τιποτα απο εκπαιδευση, τα ελα, μεινε τα ακουει, (μεσα στο σπιτι βεβαια μονο). Το κατσε δεν του το εχω μαθει. Κατα τα αλλα ειναι πολυ ησυχος, δεν λερωνει στο σπιτι κ δεν κανει ζημιες.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Εγώ όλη αυτή τη συμπεριφορά δεν θα την εκλάμβανα ως "επίθεση", αλλά ως άμυνα λόγω ανασφάλειας, φόβου, τρομάρας.
Πιθανολογώ πως κάτι, κάπως και σε ηλικία κρίσιμη, τον σημάδεψε και αυτό το κουβαλάει.
Γνωρίζετε κάτι για το παρελθόν του;
Κάνατε μήπως εσείς κάτι που να τον φόβισε, να τον στρέσαρε;

Πχ αυτό που λέτε εδώ
Εμενα χτες μου επιτεθηκε επειδη στριφογυρισα στον υπνο μου.
μπορεί και ο ίδιος να κοιμόταν και να τον τρομάξατε.

τις προάλλες πηγε ο αντρας μου να κατσει στον καναπε κ του επιτεθηκε ενω ηταν ενα μετρο μακρια του
Με τον άντρα σας ποιές είναι οι σχέσεις του;
Μήπως υπήρχε εκεί κοντά στον χώρο, κάποιο αντικείμενο αξίας για τον σκύλο;
Μήπως κοιμόταν και τρόμαξε (ξανά).

Παρεμπιπτόντως, αυτό με τον ύπνο το έχει και ο ένας δικός μου.

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Εγώ όλη αυτή τη συμπεριφορά δεν θα την εκλάμβανα ως "επίθεση", αλλά ως άμυνα λόγω ανασφάλειας, φόβου, τρομάρας.
Πιθανολογώ πως κάτι, κάπως και σε ηλικία κρίσιμη, τον σημάδεψε και αυτό το κουβαλάει.
Γνωρίζετε κάτι για το παρελθόν του;
Κάνατε μήπως εσείς κάτι που να τον φόβισε, να τον στρέσαρε;

Πχ αυτό που λέτε εδώ

μπορεί και ο ίδιος να κοιμόταν και να τον τρομάξατε.

Με τον άντρα σας ποιές είναι οι σχέσεις του;
Μήπως υπήρχε εκεί κοντά στον χώρο, κάποιο αντικείμενο αξίας για τον σκύλο;
Μήπως κοιμόταν και τρόμαξε (ξανά).

Παρεμπιπτόντως, αυτό με τον ύπνο το έχει και ο ένας δικός μου.
Απο ο,τι ξερω ηταν αδεσποτος κ ισως ηταν καπου που δεν του φερονταν κ με τον καλυτερο τροπο. Ο αντρας μου ο καημενος τον εχει παρει απο φοβο κ παρολο που θελει πολυ να τον χαιδεψει δεν τολμαει. Αμα ομως γυριζει σπιτι η του πει να τον παει βολτα κανει σαν τον τρελο απ τη χαρα του.
Το σκεφτηκα κ εγω οτι μπορει να φοβαται η ετσι να διεκδικουσε τα δικαιωματα του στο δρομο.
Αλλα γιατι φοβαται μαζι μας; Δεν του εχουμε δωσει δικαιωμα.

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Το σκυλάκι, σαν γενικότερη συμπεριφορά και χαρακτήρα απέναντι σε άλλα σκυλιά, ανθρώπους και ερεθίσματα, θα το χαρακτηρίζατε τολμηρό και θαρραλέο ή επιφυλακτικό και φοβικό;

...και ναι, έχω κι εγώ σκύλο που στον βαθύ του ύπνο αν τον ξυπνήσεις απότομα πάει να δαγκώσει και σταματά μόλις καταλάβει τι γίνεται. Επίσης, έχω σκυλιά που γρυλίζουν σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας τους χωρίς αυτό να συνδέεται επ' ουδενί με επιθετικότητα.

• Like
Reactions: Yorkaddict

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
επειδή είναι στειρωμένος δεν μας περνάει από το μυαλό η διεκδίκηση???
αναμένω τις απαντήσεις στα ουσιώδη ερωτήματα του .. σκύλου..

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Ειναι φιλικος με τους ανθρωπους κ τους σκυλους. Αυτο που λετε για τον υπνο το καταλαβαινω. Το εκανε καμια φορα ο προηγουμενος σκυλος μου αν καμια τρομαζε στον υπνο του. Μεχρι να συνειδητοποιησει τι γινεταο δηλαδη. Το σκυλι μου τωρα το κανει κ οταν ειναι ξυπνιος. Καθοταν δηλαδη στον καναπε κ χαζευε, κ πηγε ο αντρας μου να κατσει στην ακρη του καναπε, μακρια απ τον σκυλο, κ του ορμησε. Πηδησε, τον αγκαλιασε με τα μπροστινα του ποδαρακια στο χερι, του γρυλιζε κ του εδειχνε τα δοντια του. Αυτο κανει, 2-3 δευτερολεπτα κ μετα παει στο κρεβατακι του ολονευριαστος.

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Επειδή πιθανόν να γίνομαι κουραστικός με τις συνεχόμενες ερωτήσεις, θα σου πω τι έχω καταλάβει από τις ως τώρα απαντήσεις και περιγραφές σου... και με διορθώνεις όπου χρειαστεί.

Απέκτησες ένα σκύλο 12-13 μηνών που δεν γνωρίζεις και πολλά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε και μεγάλωσε. Επίσης, ο σκύλος στειρώθηκε σε μικρή ηλικία (κάτω των 3 ετών) κάτι που λέγεται πως επηρεάζει αρνητικά τον χαρακτήρα.

Ο σκύλος δεν βγαίνει μεγάλες βόλτες για να κουραστεί και να εκτονωθεί σωματικά και δεν περιγράφηκαν παιχνίδια ΜΕ τον σκύλο που να εκτονώνουν και να κουράζουν πνευματικά το σκύλο. Δεν έχει γίνει δουλειά με τον σκύλο στο θέμα βασικής υπακοής και αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη παιχνιδιού ΜΕ τον σκύλο δεν έχει βοηθήσει στην δημιουργία ή την αρχή δημιουργίας ουσιαστικής σχέσης με το σκύλο.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει "αγάπη" για τον σκύλο και φροντίδα... Για να μη παρεξηγηθώ.

Ο σκύλος δείχνει να έχει αποθέματα ενέργειας που ψάχνει να τα διοχετεύσει και δείχνει ενδείξεις ανίας... Ο σκύλος βαριέται και αυτό τον κάνει να υπερβάλλει στις συμπεριφορές του και να εκδηλώνει συμπεριφορές "ανεξήγητες" και όχι θετικές. Γίνεται κτητικός και προσπαθεί να αναλάβει ρόλους που δεν βλέπει να τους αναλαμβάνει κάποιος άλλος.

Οι σκύλοι επιζητούν να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά και για αυτό ανταποκρίνονται καλύτερα στα ξεκάθαρα νοήματα.

Προτείνω ένα "πρόγραμμα" παιχνιδιού ΜΕ τον σκύλο, βόλτας που θα τρέχετε, θα παίζετε και θα κουράζεστε και οι δύο και ένα πρόγραμμα εκμάθησης βασικών εντολών που ο σκύλος δεν θα τις εκτελεί όποτε επιθυμεί αλλά όποτε του ζητείται.

Θα πρέπει να του παρέχεται όταν θεωρείτε πως τα "αξίζει" τα δικαιώματα και τα προνόμια του, είτε αυτό είναι η τροφή είτε ο καναπές και όχι να τα διεκδικεί και να τα υπερασπίζεται. Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και κεκτημένο. Όλα είναι δικά σας και αν θέλετε, όταν θέλετε μπορείτε να τα δώσετε και/ή να τα πάρετε.

Όλα αυτά μέσα από μπόλικο παιχνίδι ΜΕ το σκύλο και πολλές θετικές εμπειρίες και όχι "στρατιωτικά".

Επιτρέπεται να νευριάζει και να "βρίζει" πηγαίνοντας στην θέση του... Δεν επιτρέπεται να σας "βρίζει" κατά πρόσωπο και να σας "δέρνει".

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Σας ευχαριστώ πολύ όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημα μου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα βγαίνει με το λουρί, και παρόλο που αρκετά συχνά πηγαίνουμε και πολύ μεγάλες βόλτες(5χλ ίσως και παραπάνω) δεν έχει την δυνατότητα να τρέξει και να εκτονωθεί μόνος του. Δεν τον αφήνω ποτέ χωρίς λουρί και παρόλο που έχουμε πάρκα και χώρους κοντά στο σπίτι δεν του βγάζω το λουρί του για να τρέξει μόνος του. Φοβάμαι μήπως και μου φύγει.

Επίσης τον είχα πάει σε ένα πάρκο για σκύλους που ήταν περιφραγμένο και τον είχα λύσει και έτρεχε ο καημένος αλλά έγινε μια μανούρα με τους άλλους σκύλους και φοβήθηκα και τον έδεσα. Και επειδή σχεδόν ποτέ δεν το βρίσκουμε άδειο, σταματήσαμε να πηγαίνουμε και εκεί. Κήπος δεν υπάρχει...

Θα δοκιμάσω να βγαίνουμε στην ταράτσα κάθε μέρα που έχει αρκετό χώρο να του πετάω το μπαλάκι του μέχρι να λαχανιάσει μπας και ηρεμήσει λιγάκι! Χαχα!

BarKat

Member
7 Νοεμβρίου 2018
8
0
50
Κάτι που ξέχασα να πω και ίσως είναι σημαντικό. Μέσα σε ένα μήνα είχε αλλάξει 3 φορές χώρο που φιλοξενούνταν. Πρώτα ήταν στον κτηνίατρο που τον είχε πάει η εθελόντρια της φιλοζωικής όπου εμβολιάστηκε, εξετάστηκε, αποπαρασιτώθηκε και στειρώθηκε, μετά πήγε στο σπίτι της εθελόντριας μερικές μέρες και μετά τον πήραμε εμείς από τις 29 Ιουλίου.

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Δεν προτείνω να λύνεται τον σκύλο σε μη περιφραγμένο ή σε δημόσιο χώρο. Ούτε και προτείνω τα σκυλοπάρκα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παιχνιδιού που δεν απαιτούν τα παραπάνω.

Όλα παίζουν ρόλο... Θέλει υπομονή και επιμονή... και πολύ παιχνίδι και κούραση.

• Like
Reactions: GRDANE