Εκπαιδευση τουαλετας σε φοβικο (;) κουτάβι

marp

Member
26 Αυγούστου 2015
5
0
43
Γεια σας
Πριν 1.5 μήνα βρήκαμε ένα κουτάβι, ημίαιμο λυκοσκυλάκι, και το πήραμε.
Τα προβλήματα μου είναι 2 και αλληλένδετα πιθανώς.

Το κουτάβι έμεινε στο σπίτι μου για ένα μήνα περίπου, οπότε και το πήγα στο εξοχικό των γονιών μου για 10 μέρες, αφού δεν μπορούσα να το πάρω εγώ μαζί μου στις διακοπές μου. Μέχρι τότε έκανε κακά και τσίσα στη πάνα του (πολλές φορές δεν στόχευε καλά και τα έκανε και παραδίπλα, πάντως είτε πάνω στη πάνα είτε γύρω γύρω, με ελάχιστες εξαιρέσεις). Όταν τον είχαν οι γονείς μου τους έκανε κάτι τρελά, όπως ανέβηκε 2 φορές στο κρεβάτι και έκανε κακά του. Δεν έδωσα πολύ σημασία θεωρώντας πως ήταν μια αντίδραση στην εγκατάλειψη που ένοιωσε. Παίρνοντας το σκυλί πίσω, και εφόσον έκανε το 1ο εμβόλιο, ξεκίνησα να τον βγάζω βόλτες. Φοβάται πολύ τους ανθρώπους και οποίοδήποτε άλλο θόρυβο (αμάξι, καρότσι, κλπ). Με σκυλιά και γατιά δεν φοβάται, τα θέλει. Μόλις δει άνθρωπο, έστω και μισό στενό μακρία, βάζει ουρά στα σκέλια και αρχίζει να γαυγίζει. Οπότε στη βόλτα τον πήγαινα σιγά σιγά αλλά παιρνούσε μισή ώρα και δεν είχαμε φτάσει στη γωνία. Έχω άλλο ένα σκυλί οπότε σκέφτηκα να τους βγάλω μαζί. Και πάλι φοβόταν, αλλά η κατάσταση ήταν εμφανώς καλύτερη από ότι μόνος του. Οπότε για 3 μέρες πηγαίναμε όλοι μαζί βόλτα πρωι και βράδυ.

Εκείνες τις ίδιες μέρες άρχισε να μου κατουράει μέσα στο σπίτι. Στο σαλόνι, στη κουζίνα, στο γραφείο, σε σημεία που δεν είχε κατουρήσει ποτέ ως τώρα. Σκέφτηκα μήπως στρεσαρίστηκε με το έξω και τους ανθρώπους και έκοψα τις βόλτες. Δεν κατουράει τόσες πολλές φορές μέσα τώρα αλλά εξακολουθεί και κατουράει.

Κατα τα άλλα είναι ενα πολύ χαρούμενο κουτάβι, παίζει με το άλλο σκυλί μου και είναι συνεχεια μεσα στο κέφι, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος "ξενος" τριγυρω.

Απορίες:
* Θεωρείτε πιθανό να έχει αλλάξει συμπεριφορά λόγω άγχους από τις βόλτες έξω;

* Μένω σε διώροφη μεζονέτα που έχει δυο μπαλκόνια. Κατά τη διάρκεια της μέρας έχω μια πάνα στο πάνω μπαλκόνι και μια στο κάτω μπαλκόνι, αφού πότε είμαστε πάνω και ποτε κάτω. Να σημειώσω πως το σκυλί είναι πάντα μαζί μας (με εμένα και το άλλο σκυλί μου) εκτός από όταν πρέπει να φύγω οπότε και τον βάζω στο γραφείο που προσωρινά έχει γίνει δωμάτιο του (και από το οποίο μπορεί να βγει στο πάνω μπαλκόνι)
Κατά τη διάρκεια της νύχτας του έχω μια πάνα στο γραφείο όπου και κοιμάται μόνος του, αφού τότε του κλείνω και δεν μπορεί να βγει μπαλκόνι. Αυτά που περιγράφω ίσχυαν και πριν αρχίσει να κατουράει μέσα.
Μήπως είναι κάτι λάθος σε αυτό; Μήπως πρέπει να έχω την πάνα μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο;

* Κρίνετε πως πρέπει πρώτα να λύσω το θέμα της τουαλέτας (ώστε να τα κάνει μόνο σε ένα σημείο) και μετά να κοιτάξω το θέμα της φοβίας με τους ανθρώπους, ή το αντίθετο; Μήπως να απευθυνθώ σε εκπαιδευτή για το θέμα της φοβίας και να περιμένω να μάθει να τα κάνει εξω;

Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δουλεύω από το σπίτι και μου είναι πολύ δύσκολο να ειμαι συνέχεια πάνω από το κουτάβι. Θα μου πειτε να το σκεφτοσουν πριν το μαζευες, αλλά...

Συγνώμη για το κατεβατό και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Βλέπω να λες πόσο καιρό το έχεις το μικρό, αλλά όχι πόσο είναι σε ηλικια. Θεωρώντας λοιπόν ότι έκανε το 1ο εμβόλιο, μάλλον βιαζεσαι να το βγάλεις βόλτα. Μόλις τελειώσει τα εμβόλια το βγάζεις με ασφάλεια, ως τότε συνήθως τα κουβαλάμε αγκαλια για να μαζεύουν "εκ του ασφαλους" ερεθίσματα. Συν οτι στην αγκαλιά τα αντιμετωπίζει πιο "θαρραλέα" τα ερεθίσματα, γιατί παίρνει θάρρος από εσένα που τον έχεις ψηλά. Οπότε μήπως να κάνεις παύση αφού μάλλον το βλέπεις να στρεσσάρεται έξω και να κάνετε πιο ελεγχόμενες βόλτες? Αν συνεχίσει μάλλον, θα πρέπει να δείτε εκπαιδευτή πριν σοβαρέψει το θέμα.
Επισης, αλλη απορία: έχεις 2 σκυλιά τωρα.. μήπως τα κατουρήματα του κουταβιού οφείλονται σε αυτό? σαν να διεκδικεί χώρο από τον αλλο σκυλο και την προσοχή σου? Όταν εκανε τα "τρελα" στους γονείς σου, μπορείτε να σκεφτείτε αν είχε προηγηθεί κάποιο μάλωμα ή κάποια "εντονη" συμπεριφορα?

Όπως και να εχει, θα σου ελεγα να πάρεις crate και να τον μάθεις τον μικρό να μένει εκει, ώστε να μάθει να κάνει και την ανάγκη του σε πιο σωστούς χρόνους.

• Like
Reactions: dnassib

marp

Member
26 Αυγούστου 2015
5
0
43
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Το κουτάβι είναι αγόρι και η γιατρός μας το υπολόγισε 4-4.5 μηνών.
Σκέφτηκα να αρχίσω να το βγάζω βόλτες από τώρα για να συνηθίσει το έξω και να ξεπεράσει το φόβο του. Φαντάζομαι πως αν δεν νοιώσει άνετα έξω δεν έχει ελπίδα να αρχίσει να τα κάνει και έξω.

Αυτό με την αγκαλιά δεν το είχα ξαναδιαβάσει για να είμαι ειλικρινής, θα το κοιτάξω. Δεν υπάρχει φόβος να συνηθίσει έτσι και να χειροτερέψει, να θέλει αγκαλιά όποτε βγαίνουμε έξω;

Όσων αφορα το άλλο σκυλί (θηλυκό, 4+ ετών) δεν ξέρω αν το βλέπει έτσι, αλλά ήταν μαζί με άλλα σκυλιά από τότε που τον πρωτοπήραμε, εκτός από τις πρώτες μέρες μέχρι να καθαρίσει από τσιμπουρια, κλπ. Γενικά περισσότερο θα περίμενα να ζηλέψει το άλλο σκυλί μου παρά το κουτάβι, αφού περισσότερο ασχολούμαι με το κουτάβι.

Από ότι μου είπε η μητέρα μου δεν είχε προηγηθεί κάτι, μαγείρευε και όταν μπήκε στο δωμάτιο είδε πως τα είχε κάνει πάνω στο κρεβάτι. Σε κάθε περίπτωση επειδή το σόι είναι φωνακλάδικο, είμαι σίγουρη πως θα υπήρχαν περισσότερες φωνές από ότι συνήθως. Σε εμένα δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, προτιμά το πάτωμα.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Ώσπου να ολοκληρώσουν τα εμβόλια τα κουτάβια, τα βγάζουμε έξω αγκαλια ή βόλτα με αμάξια κλπ ώστε να μην πατάνε και μυρίζουν σε σημεία που ενδεχομένως υπάρχουν ούρα/ακαθαρσίες ώστε να μην έχουν θεμα λόγω ασθενούς ανοσοποιητικου. Όπως και σκάλες, δεν τα αφήνουμε να ανεβοκατεβαίνουν ή τρέξιμο σε ολισθηρά μέρη για να μην τραυματίσουν αρθρώσεις κλπ. Μόλις από την αλλη ολοκληρώσει τα εμβόλια, μια χαρά το αφηνεις να περπατάει και να μυρίζει ώσπου να τα κάνει έξω και κάνεις λίγο τον καραγκιόζη επιβραβεύοντας! Δεν υπάρχει φόβος να μάθει στην αγκαλια και να μη θέλει βόλτα κάτω. Έχουν τόση περιεργεια τα κουτάβια που δεν θα προτιμήσει την αγκαλια σου.... :p

Όσες φορές εχω ακούσει να τα κάνει σκυλι σε κρεβάτι ήταν ή μετά από μάλωμα ή όταν ήθελε να κάνει σαφή τη θέση του.... Θα στο πω με πραγματικό παράδειγμα. Όταν ήταν 6 μηνων η δικιά μου, η μάνα μου της έκανε όλα τα χατήρια (ακόμα το κάνει) και η μικρή δεν την επαιρνε στα σοβαρα... Ένα βράδυ, κατούρησε στο κρεβάτι της μάνας μου, οριακά πριν αυτή ξαπλώσει. Και φυσικά δεν το κατάλαβε και ξάπλωσε (ακόμα γελάω όσο το σκέφτομαι). 2 μηνες μετά, την πρώτη μέρα του πρώτου οίστρου της, κατούρησε την καρέκλα μου, ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΜΕ, το θρασίμι.... Μας ακουσαν ως το Αντίρριο...εκτοτε δεν ξανακανε τετοια μ@λακια.
Ωστοσο θα επιμείνω, πάρε κρέιτ και όσο δεν μπορείς να παρακολουθείς τον μικρό πχ γιατι μαγειρευεις, θα τον βάζεις εκει να ηρεμεί, όχι να αλωνίζει σε δωμάτια χωρίς επιτηρηση.

marp

Member
26 Αυγούστου 2015
5
0
43
Σε ευχαριστώ και πάλι. Δοκίμασα να τον βγάλω, αγκαλιά και μέχρι τη γωνία. Στα 10 βήματα κατουρηθηκε πάνω του.

Επιμένω ή τον αφήνω για καμιά βδομάδα και προσπαθώ ξανά;

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
γιατι κατουρήθηκε όμως? αν απλά εκανε την ανάγκη του, μαλλον άργησες να τον βγάλεις
Αν τον καταλαβες να φοβάται και να κατουρήθηκε, μαλλον πρέπει να πάτε σε εκπαιδευτή άμεσα... (αν και μου φαίνεται περιεργο να μην κατουριόταν όταν τον εβγαζες με λουρί και να το επαθε στην αγκαλια σου)

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.811
59
ΑΘΗΝΑ
Το κουτάβι, αν κατάλαβα καλά, το βρήκατε σε ηλικία περίπου 2,5 -3 μηνών. Πολύ πιθανόν μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του να είχε δυσάρεστες εμπειρίες από την επαφή με το είδος μας. Σίγουρα το γεγονός πως για 40-45, αν υπολόγισα σωστά, ΔΕΝ είχε επαφή με τον έξω κόσμο, συν το στρεσσάρισμα από την αλλαγή σπιτιού και ρουτίνας δημιούργησαν μεγαλύτερες ανασφάλειες. Βρείτε έναν σοβαρό εκπαιδευτή και δουλέψτε στην κοινωνικοποίηση και την τόνωση της αυτοπεποίθησής του.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Συμβουλές από σοβαρό εκπαιδευτή και crate, άμεσα. Πλήρωσε έστω μία συνεδρία ώστε να πάρεις κάποιες σωστές κατευθυντήριες -- δε θα το μετανιώσεις! Όλα τα άλλα που σου λέμε, είναι απλά εικασίες.
Μπράβο σου που τον μάζεψες, πάντως, ελπίζουμε σύντομα να μας κάνεις μια παρουσίαση και των δυο σου φίλων :love:

marp

Member
26 Αυγούστου 2015
5
0
43
Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Στην βόλτα αγκαλιά δεν νομίζω πως έκανε την ανάγκη του αφού είχε ουρά στα σκέλια.

Θα ξεκινήσω με το να βρω έναν εκπαιδευτή για να δούμε το θέμα της φοβίας που έχει, και θα ζητήσω συμβουλές και για το θέμα της τουαλέτας.

Σας παρουσιάζω και τον σαχλαμάρα που μας έχει κάνει άνω κάτω :)

8ff6f7600172117836fec41b8cb09ecb6e41a1e45c30d80761529fd1b855727c.jpg

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ωραίος ο σαχλαμάρας...και η Ριφιφί σου...
(το μαύρο σημαδάκι στη γλώσσα του τι είναι ? )