Εκπαιδευτής και "Εκπαιδευτής"


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Στη βραδινή βόλτα μια απελπισμένη κυρία με το σκύλο της με έπιασε συζήτηση. Συνήθως δεν κάθομαι να συζητάω αλλά όσο μου μίλαγε με εντυπωσιαζε.
Κατευθείαν στο ψητό της είπα να μου πει το όνομα του εκπαιδευτή της. Μου ήταν άγνωστο, ούτε που το θυμάμαι. Σε ερώτηση που τον βρήκε μου είπε από αγγελία του FaceBook. Της πήγε 250€ για 10 μαθήματα βασικής υπακοής. Είναι στο 8 μάθημα τώρα...
Προσπάθησα πολύ σύντομα να εξηγήσω ότι υπακοή χτίζεται σε μήνες και αυτά τα 10 μαθήματα μόνο εντολές κόλπα είναι.
Της πρότεινα μια εκπαιδεύτρια/εκτροφέα εντός Αττικής αλλά δεν την είδα διαθέσιμη να ασχοληθεί με εκπαιδευτή πάλι.

Φεύγοντας γιατί βιαζομουν της είπα να προσέχει και να κάνει κάτι γιατί μια μέρα θα πέσετε και θα φάτε τα μούτρα σας. Η απάντηση της μου κέντρισε το ενδιαφέρον. "Έχω αρχίσει και βλέπω βίντεο και τα ακολουθώ".
Έπρεπε να μάθω και ρώτησα ποιους βλέπει. Τρελάθηκα, τον φίλο μου το Ζακ Γιώργη. Έσκασα ένα χαμόγελο. Ξαναλέω την καληνύχτα μου και χωρίσαμε.

Φτάνοντας σπίτι από περιέργεια μπήκα google και πάτησα Best dog trainers.
Βρε παιδιά.... τι προώθηση είναι αυτή;
Τους μισούς τους ξέρω από τηλεοπτικές εκπομπές και οι άλλοι μισοί άγνωστοι. Από περιέργεια πάτησα να δω μια που μου έβγαλε στα ΤΟΡ3 παρακαλώ...
Στην τύχη το βίντεο. Το πρώτο που μου πέταξε ήταν αυτό. Δηλαδή σε σκυλί που θέλει παιχνίδι και είναι στην τρέλα του, αν δει το χέρι μου να τον πλησιάζει και να τον ακουμπά θα πει "Αχου, σταματάμε τώρα".

Δεν ξέρω αν πάντα έτσι ήταν το θέμα αυτό ή αν είναι μόδα τώρα όλοι να λέγονται εκπαιδευτές ξαφνικά. Εγώ θυμάμαι το πρώτο μου βιβλίο περί εκπαίδευσης ήταν του Ιβάν Μπαλαμπάνοβ, το "advance sch" αν θυμάμαι. Δηλαδή τόσοι άνθρωποι έχουν ξεζουμισει την ψυχολογία του σκύλου, να καταφέρνουν να φτάνουν τα σκυλιά σε ύψιστη υπακοή και να είναι άγνωστοι προς το κοινό.

Παραθέτω το παρακάτω βίντεο. Δείτε μόνο το πρόλογο. Δείτε τι λέει μια εκπαιδεύτρια που είναι στο google TOP10 και στο καπάκι μιλάει ο 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής IPO και 10 φορές πρωταθλητής Αμερικής. Και οι δύο εκπαιδευτές, απλά ο ένας έχει να σου δείξει σκυλιά ενώ ο άλλος απλά παίζει με την ευαισθησία του κόσμου.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
τροποι εκπαιδευσης υπαρχουν πολλοι, ο καθενας αποσκοπει σε διαφορετικες αναγκες, διαφορετικους σκυλους, και διαφορετικους ανθρωπους. δεν θελουμε ολοι να εχουμε μια αγελη μαλινουα. ουτε θελουμε ολοι να εχουμε ενα σκυλι που αναπνεει μονο και μονο για να υπακουει εντολες. εχω δει εδω στο φορουμ πολλες φορες την συζητηση του "εχουμε καταστρεψει τα σκυλια και τα βαζουμε να κανουν πραγματα που δεν ειναι φυσιολογικα για αυτα. τους ελεγχουμε τα παντα, ποτε θα βγουνε εξω, ποτε θα φανε, κλπ κλπ". και ειναι αληθεια. οι ανθρωποι ανεκαθεν εχουμε το μικρωβιο του να ειμαστε χειριστικοι με οτι θεωρουμε κατωτερο, ας μην λεμε ψεματα. πιστευω πως πολλοι απο τους εκπαιδευτες που χρησιμοποιουνε prongs και e-collars, το κανουν καθαρα και μονο για να καλυψουν δικα τους ψυχολογικα θεματα, και γιατι πολυ απλα τους κανει να νιωθουν δυνατους και επιβλητικους. βεβαια απο την αλλη, αυτοι που ακολουθουν θετικη εκπαιδευση, δε θα μπορουσαν στον αιωνα των απαντων να διορθωσουν πολυ σοβαρα προβληματα συμπεριφορας. η λυση κατα τη γνωμη μου ειναι καπου στη μεση. ο καθε σκυλος ειναι διαφορετικος. αλλος θα ανταπωκρηθει σε θετικη, αλλος θελει πιο σοβαρη εκπαιδευση. εκει που ζωγραφιζω ομως την δικη μου γραμμη ειναι τα ecollars. η εικονα και μονο ειναι αποκρουστικη. η σκεψη του οτι, για να καταφερω να εχω εναν "υπακουο" σκυλο, θα πρεπει να τον κανω πρωτα καμια 100αρια ηλεκτροσοκακια με ξεπερνα. ναι, τις ειδαμε τις ερευνες που λεει οτι δεν προκαλουνε σωματικα προβληματα, αλλα στην αρχη του πρωτο υπογραμμισμενου, λεει πως ειναι επιπονο. δηλαδη κανουνε τους σκυλους μας να μας "υπακουνε", γιατι μας φοβουνται. γιατι φοβουνται μην φανε το ηλεκτροσοκ στη μουρη. μμμμαλιστα. δε ξερω, απλα δεν μου ακουγεται φυσιολογικο. παλαιοτερα αραγε υπηρχανε τετοια κολαρα? για τα κυνηγετικα σκυλια κλπ κλπ. και εγω εχω και την αλλη απορεια. γιατι λοιπον, αφου φαινεται σε καποια σκυλια να κανουν δουλεια τα ηλεκτρικα κολαρα, δεν αρχιζουμε την χρηση και στον ανθρωπο? ρωταω ειλικρινα. ας πουμε, γιατι δεν αρχιζουν να τα φορανε και σε επικινδυνους ισοβιτες μπας και αλλαξουν της επιθετικες τους διαθεσεις? γιατι δεν τα κανουν νομιμα και για γονεις παιδιων οι οποιοι δεν ξερουν πως σκατα να τα μεγαλωσουν και εχουν καταληξει να εχουν κακοτροπα παιδια? αμα ειναι λαθος το οτι το ηλεκτρικο κολαρο εχει αρνητικες επιπτωσεις στην σωματικη και ψυχολογικη υγεια, ας γινουν νομιμα και για χρηση σε ανθρωπο. γιατι καποιοι ανθρωποι, οπως και ο σκυλος που δεν μιλαει "την ιδια γλωσσα με μας" και εχει προβλημα συμπεριφορας, ειναι και αυτοι επικινδυνοι, και δεν "υπακουν" τι τους λενε οι αλλοι. ας τους κανουμε ενα ηλεκτροσοκ λοιπον. χμ?
οχι? υποθετω πως οχι.
πραγματικα, εαν καποιος ορκιζεται για τα ηλεκτρικα κολαρα, θελω πολυ να δω βιντεο του που να περναει μια ολοκληρη βδομαδα φοροντας ενα. και να τρωει 20 σοκ την μερα. μετα να μας πει την εμπειρια του.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Με όλο το σεβασμό θεωρώ ότι ένας λόγος που βγαίνουν τόσοι ανίκανοι εκπαιδευτές στην αγορά είναι γιατί ο κόσμος είναι ανίδεος.

Στο άκουσμα "ηλεκτρικό κολάρο" ο μη σχετικός θα σκεφτεί κάτι κακό. Αλλά το τι θα πω εγώ έχει μηδέν σημασία όταν κάποιος καταξιωμένος μιλήσει. Γι'αυτό έβαλα το βίντεο. Για μένα τρώει βαρύ ΑΚΥΡΟ όταν βγαίνει η τάδε εκπαιδεύτρια λέει "ανίκανοι και δεν πρέπει να έχουν σκύλο όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό κολάρο". Μετά να βγαίνει ένας καταξιωμένος και να λέει "τα δικά μου φοράνε". Μιλάμε για άνθρωπο που έχει αποδείξει την δουλειά του.

Διάβασα τι έγραψες και σε κάθε πρόταση έβρισκα κάτι να σχολιάσω. Η ερώτηση μου είναι αν έχεις δει από κοντά ηλεκτρικό κολάρο. Δεν γίνεται να θεωρείς το prong και τον πνιχτη πιο "ήρεμο" από το ηλεκτρικό κολάρο.

Το θέμα όμως δεν είναι το ηλεκτρικό κολάρο. Το θέμα είναι γιατί προβάλονται κακοι εκπαιδευτές;
Και ναι είναι κακοί γιατί δεν βλέπω τα σκυλιά τους. Ή αν τα δω θα είναι κάνα cockerdoodle (αν το λέω σωστά) ή Retriever. Που είναι οι πελάτες τους, που είναι να τους δω;

ΥΠ. Από τα γραφόμενα κατάλαβα ότι θεωρείς τα εκπαιδευμένα Malinois στρατιωτάκια που καταπιέζονται. Τα σκυλάκια αυτά να ξέρεις παίζει να πάνε 5-6μηνων και να μη ακούσουν ούτε ένα "Μη" ή να νιωσουν άρνηση. Δεν είναι επειδή τα προορίζουν για στρατιωτάκια. Απλά για να φτάσει σε τέτοιο σημείο υπακοής ο σκύλος πρέπει να μη υποβιβάζεται και να έχει δυνατά ένστικτα. Αν καταλάβεις αυτό το concept θα δεις ότι δεν συμπίπτει με το να χρησιμοποιούν εργαλεία για το αντίθετο.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Να πω και εγώ την γνώμη μου ….
1/ δεν είμαι ενάντια συλλήβδην στο ηλεκτρικό κολάρο
2/ στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν το κολάρο με την ΜΙΑ η δεν ξέρουν να εκπαιδεύουν αλλιως, η βαριούνται, ή δεν θέλουν να «χάσουν» τον χρόνο τους, για να ασχοληθούν με το μυαλό του σκύλου.
3/ τα περισσότερα σκυλιά που κάνουν σπορ και που στην εκπαίδευση τους χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το κολάρο, παρουσιάζουν στην αρχή εντυπωσιακή εικόνα αλλά σύντομα «καίγονται».
4/ η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι ΜΙΑ, οι σκύλοι δεν είναι όλοι ίδιοι οπως και οι ανάγκες των ιδιοκτητών τους.
5/ το κολάρο αν δεν χρησιμοποιηθεί όσο πρέπει (και εάν πραγματικά χρειάζεται) μπορεί να «κάψει» το μυαλό του εκπαιδευτή και του ιδιοκτήτη.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Σε αυτά που έγραψες TARA δεν μπορώ να διαφωνήσω.

Για το 2° συμφωνούμε ότι υπάρχουν κακοί εκπαιδευτές που κοιτάνε το εύκολο χρήμα. Είτε πουλώντας γρήγορα άσχημα αποτελέσματα, είτε εκπαίδευση που κάνει τον ιδιοκτήτη να νιώθει ωραία σαν "φιλοζωος".

Στο 3° θα συμπληρώσω ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιείς συνέχεια το ηλεκτρικό και να έχεις καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι η μαγική λύση.

Στο 4° συμφωνώ και εδώ είναι το θέμα. Ότι υπάρχει μεγάλο εύρος σκύλων. Από την μια έχεις κάποιους εκπαιδευτές που ξέρουν συγκεκριμένα σκυλιά από την άλλη είναι εκπαιδευτές που γνωρίζουν τα άκρα και οτιδήποτε στην μέση. Εννοείται τα λεφτά μου θα πάνε στους δεύτερους.

Το 5° νομίζω έρχομαι πάλι στο ότι απλά είναι ένα εργαλείο από τα πολλά που υπάρχουν. Πολλοί νομίζουν ότι ένας σωστός εκπαιδευτής θα το βάλει και θα ξεκινήσει υπακοή με αυτό.

Προσωπικά το ηλεκτρικό το έχω βάλει για λεπτομέρειες. Σε αντίθεση με ότι νομίζουν πολλοί, ότι το κολάρο μπαίνει για κακές συμπεριφορές. Εγώ το είχα είτε για να δώσει ένταση στο σκυλί, είτε να κάνει κάτι από καλό σε πιο καλό με λεπτομέρειες.

Το θέμα όμως είναι γιατί έχει γίνει μόδα κάτι το οποίο είναι αναποτελεσματικό;
Η απάντηση μου είναι επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει,υπάρχουν λέξεις που βολεύουν στην προώθηση και παίζει προπαγάνδα. Πατήστε "best dog trainers" στον φίλο μας τον Γκουγκλ.
Κάποιος που αποκαλείται "θετικός εκπαιδευτής" τι υπονοεί ότι είναι οι υπόλοιποι;

Μια ερώτηση...
Έχω δει σκυλιά που μόλις δουν prong τρελαίνονται. Όχι από φόβο, αλλά το έχουν συνδιάσει με εκπαίδευση/παιχνίδι. Δηλαδή "το εργαλείο κακοποίησης με καρφιά" για το σκύλο είχε θετική έννοια. Την μέθοδο που ακολούθησε ο εκπαιδευτής θα την λέγατε "θετική";
 
  • Like
Reactions: theodss1


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Μιας και τέθηκε και έτσι το θέμα, δλδ αν θα το δεχόμασταν εμείς, εγώ θα διαλεγα χίλιες φορές ηλεκτρικό, παρά τα μπαλάκια στη φορμόλη. :sick:
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Μιας και τέθηκε και έτσι το θέμα, δλδ αν θα το δεχόμασταν εμείς, εγώ θα διαλεγα χίλιες φορές ηλεκτρικό, παρά τα μπαλάκια στη φορμόλη. :sick:
Τα μπαλακια στη φορμολη με το ηλεκτρικο κολλαρο κανουν την ιδια δουλεια?
 




BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μιας και τέθηκε και έτσι το θέμα, δλδ αν θα το δεχόμασταν εμείς, εγώ θα διαλεγα χίλιες φορές ηλεκτρικό, παρά τα μπαλάκια στη φορμόλη. :sick:
Θα πατήσω πάνω σε αυτό που έγραψες για να κάνω μερικές ερωτήσεις.

Αν ένας σκύλος έχει τρέλα να σκοτώνει γάτες. Ο εκπαιδευτής προτείνει απλά ο σκύλος να μείνει μακριά από αυτές ως λύση ή είναι δουλειά του να το εκπαίδευση;

Αν ένας σκύλος έχει την τάση να φεύγει μακριά από τον ιδιοκτήτη. Ο εκπαιδευτής προτείνει να του κόψουν τα πόδια ή να το εκπαίδευση;

Αν ο σκύλος έχει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Ο εκπαιδευτής προτείνει χαπακια ή το εκπαιδεύει;

Για μένα εκπαιδευτής που ζητάει στείρωση για να αναλάβει σκυλί μάλλον υστερεί από εμπειρία/γνώση ή θέλει σε μερικές επισκέψεις να βγάλει κάποιο χαρτζιλίκι και τέλος.
Μόνο που προτείνει κάτι τέτοιο μου δείχνει ότι είναι επιλεκτικός με ποια σκυλιά δουλεύει.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι που να λύνει επιλεκτικά κάθε "πρόβλημα" που πιστευει ο ιδιοκτητης ότι έχει ο σκύλος του...
είτε γατες είναι αυτές. είτε άλλα σκυλιά κι ανθρώποι....
δεν μπορεί κάποιος να πιστευεει ότι θα πληρωσει μόνο γι αυτό...
έχω γνωρίσει ανθρώπους να λένε... δεν θέλω εκπαίδευση έχω ένα σκυλί τρία κιλά... το μόνο που θέλω να μην κάνει σαν τρελό όταν βλέπει άλλα ζωα...
το ρίχνουν και στο λαθος της κοινωνικοποίησης και λενε.. οκ .. τωρα είναι αργα...δεν διορθώνεται τίποτα..
πάνω σε αυτα πατάνε πολλοί από την άλλη μεριά και λένε...ακριβώς το αντίθετο...
φιλε μ εγω θα σου εκπαιδεύσω τον σκυλο...
7 μαθήματα 200 500 700 ευρω ότι λείπει από τον καθένα... και λένε ορίστε ο σκύλος κάνει κατσε σηκω διπλα τελειώσαμε.....
Μέχρι να μάθει ο κόσμος( και πολλοι εκπαιδευτες) ότι η εκπαιδευση εντολών είναι απλά το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να λύσεις ότι αντιμετωπίζεις με τον σκύλο...
εδώ θα είμαστε και θα γυρνάμε γύρω γύρω...
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ακριβώς.
Δυστυχώς αρκετοί ιδιοκτήτες είναι αγανακτισμένοι και πείθονται εύκολα. Όπως σωστά έγραψες GRDane οι περισσότεροι θέλουν να πληρώσουν για να "φτιάξουν" κάτι συγκεκριμένο. Δεν γίνεται έτσι δουλειά όμως. Δεν γίνεται να θες να αλλάξεις μπανιέρα χωρίς να ανοίξεις άλλες δουλειές (το πρώτο που σκέφτηκα).

Βασική υπακοή 10 μαθήματα. Πώς γίνεται βασική υπακοή σε δέκα μαθήματα; Δεν γίνεται. Πιθανόν ο όρος βασική υπακοή έχει παρεξηγηθεί. Έχει γίνει μια καραμέλα του τύπου, ότι πρόβλημα έχεις με την βασική υπακοή θα λυθεί.

Υπάρχουν καλοί εκπαιδευτές. Αλλά τους τρώει η αγορά. Όταν υπόσχονται 8 επισκέψεις με 180€ και ο άλλος να χρεώνει επισκέψεις μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο πελάτης. Λογικό είναι να πηγαίνουμε στην φαινομενικά εύκολη λύση.
 


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Εγώ συμφωνω μαζί σας. Κατ΄εμέ, μια κάποια εκπαίδευση χρειάζονται όλα τα σκυλιά. Απο 1 κιλό έως .... Όμως ποια είναι η λύση? Δεν έχουν πολλοί την οικονομική δυνατότητα για μακροχρόνια εκπαίδευση. Είναι ωραίο αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για την απόκτηση σκύλου?Δεν μιλάω για ειδικές περιπτώσεις που υπάρχουν θέματα και χρειάζεται μακροχρόνια εκπαίδευση. Αλλά σε γενικές γραμμές, από προσωπική εμπειρία μιλάω που ήμουν καρα ΑΣΧΕΤΗ με σκυλιά, η βασική εκπαίδευση με έκανε να καταλάβω πώς λειτουργούν τα σκυλιά, έλυσε βασικά μου θεματάκια και το μετά είναι δικό μου θέμα. Όσο δουλεύεις τον σκύλο, τόσο καλύτερος γίνεται..Έχω λάθος??
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Λάθος δεν έχεις, απλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι οτι σε δέκα μαθήματα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ένας σοβαρός εκπαιδευτής, είναι να διαβάσει το σκύλο και να εκπαιδεύσει εσένα πάνω του. Το πρόβλημα είναι ότι τον θέλουν έτοιμο από ταχύρυθμη εκπαιδευση χωρίς να ασχοληθούν όσο πρέπει. Αλλά αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν πιάνεις.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Λάθος δεν έχεις, απλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι οτι σε δέκα μαθήματα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ένας σοβαρός εκπαιδευτής, είναι να διαβάσει το σκύλο και να εκπαιδεύσει εσένα πάνω του. Το πρόβλημα είναι ότι τον θέλουν έτοιμο από ταχύρυθμη εκπαιδευση χωρίς να ασχοληθούν όσο πρέπει. Αλλά αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν πιάνεις.
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU