Εκτροφέας, Puppy mills και Pet shops


kat

Active Member
21 Μαρτίου 2010
26
0
Λυθροδόντας , Κύπρος
Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για εκτροφεία , puppy mills και pet shops θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ τις απόψεις μου για να μπορέσουμε όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα .
Για να γίνουν δε πιο κατανοητά αυτά που θα γράψω θα αντιπαραθέσω τρείς πίνακες στους οποίους γίνεται συγκριση στο τι κάνει ο καθε ένας

Εκτροφέας
Τον ενδιαφέρει η βελτίωση της φυλής που ασχολείται
Ασχολείται με πολύ λίγες φυλές (Οι πλείστοι με μία ή δύο)
Τον ενδιαφέρει η υγιεινή των υποστατικών του και των σκυλιών του
Επιλέγει σωστούς γεννήτορες για να πετύχει κουτάβια πιο κοντά στο πρώτυπο της φυλής
Παρακολουθεί την εξέλιξη των κουταβιών του και δεν δίνει ποτέ κουτάβι εάν δεν γίνει τουλάχιστο 8 εβδομάδων και δεν εμβολιαστεί κατάλληλα
Δεν πουλά αλλά βρίσκει καλές οικογένειες για τα κουτάβια του
Μπορεί να απορρίψει ενδιαφερόμενους διότι δεν τους θεωρεί ικανούς για να υιοθετήσουν ένα κουταβάκι
Τα κουταβάκια του πάντα συνοδεύονται απο ΝΟΜΙΜΟ πιστοποιητικό καθαροαιμίας (pedigree) και φέρουν την επωνυμία του
Όταν τα σκυλιά του μεγαλώσουν και γεράσουν συνεχίζει να τα φροντίζει διότι έχει συνδεθεί μαζί τους και ακόμη διότι αυτό πιστοποιεί την μακροζωία των σκύλων δικής του εκτροφής
Δεν έχει πελάτες αλλά μόνο φίλους που έχουν υιοθετήσει μωρά του
Χαίρεται όταν ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται το εκτροφείο του και δείχνει περήφανος όταν μιλά για τα σκυλιά του
Μπορεί να μιλά με τις ώρες για την φυλή του και για τα μωρά του χωρίς να κουράζεται
Τηρεί τους κανόνες αναπαραγωγής που έχει θεσμοθετήσει ο Παγκόσμιος κυνολογικός όμιλος
Παρουσιάζει τα σκυλιά του στις εκθέσεις μορφολογίας και ενδιαφέρεται έντονα για τις απόψεις των κριτών με στόχο να βελτιωθεί

Παραγωγός(Puppy Mills)
Τον ενδιαφέρει το κέρδος
Ασχολείται με όσο πιο πολλές φυλές γίνεται
Η τήρηση κανόνων υγιειηνής δεν τον ενδιαφέρει διότι συνεπάγεται κόστος
Διασταυρώνει ότιδήποτε μπορεί να διασταυρωθεί
Βιάζεται να πουλήσει το “εμπόρευμα” του. Δεν κάνει εμβολιασμούς
Πουλά σε χονδρέμπορους αδιακρίτως
Δεν εκδίδει ΠΟΤΕ pedigree διότι δεν τηρεί τις προυποθέσεις για να δικαιούνται τα κουτάβια να το πάρουν. Εάν κάποιος θέλει pedigree τότε του εκδίδουν ή πλαστό ή με ανακριβή στοιχεία
Δεν κρατούν σκυλιά σε ηλικία μη παραγωγική διότι αυξάνεται το κόστος τους
Έχει μόνο συνεργάτες, χονδρέμπορους
Δεν δέχεται επισκέψεις
Δεν συζητά παρά μόνο για business
Δεν τηρεί κανένα κανόνα διότι δεν του συμφέρει οικονομικά
Δεν συμμετέχει ποτέ σε εκθέσεις

Pet shop
Τον ενδιαφέρει το κέρδος
Πουλά ότι μπορεί να πουληθεί
Τον ενδιαφέρει μόνο η υγιεινή των υποστατικών του
Δεν τον ενδιαφέρουν οι γεννήτορες
Τον ενδιαφέρει η πούληση των κουταβιών σαν μέσο για να αυξήσει τις πωλήσεις του στα άλλα προιόντα (τροφές κλπ)
Πουλά σε όποιον έχει λεφτά
Δίδει στον πελάτη του οποιοδήποτε χαρτί έρχεται μαζί με τα κουταβάκια χωρίς να ελέγχει την ορθότητα ή την γνησιότητα
Μιλά όσο χρειάζεται για να πείσει τον πελάτη του
Δεν τον αφορούν οι κανόνες αναπαραγωγής, έτσι κι αλλιώς μόνο με πωλήσεις ασχολείται


Έχοντας τα πιο πάνω υπ 'οψη μπορούμε πολύ εύκολα σε μιά συζήτηση με κάποιο που λέει ότι είναι εκτροφέας να διαπιστώσουμε εάν πράγματι είναι ή όχι

Πιο κάτω παραθέτω μιά περιγραφή του τι είναι ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ που έχει γράψει ο Εκτροφέας Dobermman και Κριτής Mrs. Peggy Adamson. Μπορεί να το έχετε ξαναδιαβάσει αλλά αξίζει τον κόπο

Eκτροφέας (με κεφαλαίο «Ε»), είναι αυτός που θυσιάζει προσωπικά ενδιαφέροντα, χρήματα, χρόνο, φιλίες, πολυτέλειες - και μοκέττες! - εγκαταλείποντας τις ανθρώπινες επιθυμίες για εξωτικές κρουαζιέρες και ξεκούραστες διακοπές για χάρη των εκθέσεων.

Ο Εκτροφέας χάνει τον ύπνο του για να προγραμματίσει ιδανικά ζευγαρώματα και μετά ξενυχτάει πάνω από τη γεννήστρα, παρακολουθώντας κάθε ανάσα, κλάμα και κούνημα ουράς.

Ο Εκτροφέας εγκαταλείπει πάρτι και κοσμικές εξόδους γιατί περιμένει γέννα ή γιατί τα κουτάβια πρέπει να φάνε στις οκτώ. Κάνει τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα σ' ένα νεογέννητο, κυριολεκτικά εμφυσώντας ζωή σ' ένα πλάσμα που ίσως αποτελεί την εκπλήρωση των ονείρων ολόκληρης της ζωής του.

Η αγκαλιά του Εκτροφέα είναι ένα υπέροχο μέρος: γενιές ολόκληρες περήφανων και πανέμορφων πρωταθλητών αποκοιμήθηκαν εκεί. Τα χέρια του Εκτροφέα είναι στοργικά, δυνατά, συχνά βρώμικα, αλλά πάντα ευαίσθητα και απαλά στο άγγιγμα μιας υγρής κουταβίσιας μύτης.

Η πλάτη και τα γόνατα του Εκτροφέα συχνά υποφέρουν από αρθριτικά, αλλά πάντα βρίσκουν την αντοχή να καθοδηγήσουν το επόμενο τετράποδο όνειρό του στους στίβους.

Οι ώμοι του Εκτροφέα είναι σκυφτοί γιατί κουβαλάνε πολλές έννοιες και επιθέσεις ανταγωνιστών, αλλά έχουν τη δύναμη να αντέξουν χιλιάδες ήττες και αγωνίες.

Τα μπράτσα του Εκτροφέα πάντα είναι πρόθυμα να πιάσουν τη σφουγγαρίστρα, να σηκώσουν μιαν αγκαλιά κουτάβια ή να απλώσουν χέρι φιλίας και βοήθειας σ' ένα καινούργιο θαυμαστή της φυλής.

Τα αυτιά του Εκτροφέα είναι αξιοθαύμαστα: μερικές φορές κατακόκκινα (από αυτά που ακούν), ή πατηκωμένα (από τις ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο), συχνά κουφά στις επικρίσεις, αλλά υπερευαίσθητα στο παραμικρό κλαψούρισμα ενός νεογέννητου.

Τα μάτια του Εκτροφέα συχνά θολώνουν από το διάβασμα αμέτρητων βιβλίων, άρθρων και πετιγκρί, αλλά και από τα δάκρυα ενός πικρού αποχαιρετισμού. Μερικές φορές μοιάζουν «τυφλά» στα λάθη των σκύλων του, αλλά πάντα ψάχνουν «διψασμένα» για το τέλειο δείγμα.

Το μυαλό του Εκτροφέα ξεχνάει πρόσωπα, αλλά ανακαλεί σκύλους γρηγορότερα και από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τόσο φορτωμένο από γνώσεις και έννοιες, καμμιά φορά «καίει» κάποια λυχνία. Αλλά στοιχειοθετεί με κάθε λεπτομέρεια αρετές και ελλατώματα, κεφάλια, αυτιά, γωνιώσεις.και ξεχνάει για πάντα τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις.

Η καρδιά του Εκτροφέα συχνά ματώνει και θλίβεται, αλλά χτυπάει δυνατά και με ελπίδα που δεν πεθαίνει ποτέ. Α ναι, υπάρχουν «εκτροφείς» και, από την άλλη, υπάρχουν και ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ!
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μπράβο kat πολύ καλό post!!
Νομίζω συνοψίζει με πολύ ωραίο τρόπο και αντιπαραθέτει τις διαφορές μεταξύ εκτροφέων, πετσοπάδων και παυμιλάδων!
Ευχαριστούμε :)

Να προσθέσω κάτι
Τον ενδιαφέρει η πούληση των κουταβιών σαν μέσο για να αυξήσει τις πωλήσεις του στα άλλα προιόντα (τροφές κλπ)
Εδώ διαφωνώ διότι εάν το κόστος ενός παπυμιλάδικου κουταβιού είναι 30-50 ευρώ και το πουλάει 600 καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα τεράστιο κέρδος!
 
Last edited:


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Εδώ διαφωνώ διότι εάν το κόστος ενός παπυμιλάδικου κουταβιού είναι 30-50 ευρώ και το πουλάει 600 καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα τεράστιο κέρδος!
30 το αγοράζει ο εισαγωγέας - ο πετσοπάς το παίρνει π.χ. 250 για να πουλήσει 500...
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Επίσης οι εξαιρετικοί εκτροφείς συνήθως ασχολούνται (και μάλιστα πάρα πολύ) με ΜΙΑ φυλή, άντε δυο παρεμφερείς (π.χ. έχω δει Αυστραλέζους Ποιμενικούς μαζί με Border Collie, ή κανονικού και μίνι μεγέθους Α.Π.). Δεν έχω δει ως τώρα καλό εκτροφέα να ασχολείται με παραπάνω φυλές, πώς άλλωστε θα μπορεί να παρακολουθεί και να συμμετέχει στα τεκταινόμενα και στους συλλόγους? Η εκτροφή είναι χόμπυ και η μέρα έχει 24 ώρες. Οι παπυμιλλάδες και πετσοπάδες μπορούν να "εκδόσουν" πεντιγκρί, μόνο που φυσικά είναι πλαστό.... Επίσης η μόνη "εγγύηση" που παρέχει ο σωστός εκτροφέας, εκτός της αληθινής προέλευσής του, είναι ότι θα πάρει πίσω Ο ΙΔΙΟΣ το κουτάβι έτσι και ο ιδιοκτήτης για κάποιο λόγο δεν το θέλει/δεν μπορεί να το κρατήσει.
 


Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Να προσθέσω κάτι ακόμα, το οποίο θεωρω ώς προσωπική άποψη και σε καμία περίπτωση όμως δε θα το έβαζα σ αυτο το υπέροχο κείμενο που περιγράφει με αληθινά στοιχεία έναν καλό εκτροφέα και δεν τον εκθιάζει παράλαγα.
Είναι η γνώμη (μου) ότι ο εκτροφέας θα πρέπει να διαθέτει χρόνο και να έχει μια Α οικονομική ευχέρεια, δηλαδή σε σημείο του να είναι οικονομικά ευκατάστατος, ωστέ να μπορεί να προσφέρει μια σχετικά μεγάλη αγέλη σκύλων πάνω απο τα απολύτως απαραίτητα και βασικά. Θα είναι δηλαδή ένα άτομο, που δε θα κοιτάει πόσα θα βγάλει στο τέλος απο το χόμπυ του, αλλά πόσα πρόσφερε στο τέλειο κουτάβι που παρέδωσε.