Εκτροφή & Μορφολογία


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Η εμπειρία είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο...Πόσο έμπειρος είσαι αν κάνεις κάτι "στραβό" για πολλά χρόνια;
Παίρνει και εδώ πολύ συζήτηση δηλαδή...

Ενας εκτροφεας πρεπει να εχει μερακι,παθος με τη φυλη και παθος με την εκτροφη,να εχει οραμα,ηθος,συνειδηση,ταλεντο,αξιοπρεπεια,τυχη,επιμονη και δυνατη θεληση,διαβασμα,ανοιχτους οριζοντες,"καλο ματι" στην επιλογη σκυλου,ανθρωπους που τους αγαπανε και τους στηριζουν,"Ευαγγελιο" το προτυπο αλλα και την ερμηνεια του προτυπου στη σημερον εποχη κι οχι πριν 60 χρονια,να ακολουθει την εξελιξη με βαση το προτυπο και σημαια την υγεια (δυσκολο πραγμα φυσικα ετσι οπως εξελιχθηκαν καποιες φυλες,αλλα αξιζει να το προσπαθησει κανεις),να μην δισταζει να "βγαλει" απο την εκτροφη σκυλια που δεν προσφερουν το μεγιστο δυνατο και να "βαλει" σκυλια που ισως εχουν ρισκο αλλα ολα με μετρο και ηθος σαφως,να μην σκεφτεται "το χρημα" σε ολες τις πλευρες...α)ζευγαρωνω φουλ οτι να'ναι γιατι εχει ζητηση,β)ειμαι οικονομικα δυσκολα αλλα θα πληρωσω αδρα για εναν σκυλο που θα μου αναδειξει την εκτροφη (θα παρει περισσοτερο καιρο απ'οτι σε καποιον αλλο πιο "φραγκατο"),να τρεχει σε εκθεσεις ακομη κι αν εχει αποτυχιες περισσοτερες απο τις επιτυχιες,αν εχει και διακρισεις ακομη καλυτερα,να κανει ξετασεις υγειας αλλα να μην στηριζεται μονο σ'αυτες για να εκθρεψει.
Ο παραπάνω εκτροφέας υπάρχει όσο και αυτός με το μήνυμα της πρώτης επαφής που έβαλα σε άλλο θέμα...:D

Τωρα οσον αφορα το ζευγαρωμα καποιων σκυλων που δεν εχουν διακριθει ή απλα δεν εχουν παρει μερος σε εκθεσεις ειναι πολυ ευκολο να συμβει.Παραδειγμα:εχω εγω σαν ιδιωτης εναν σκυλο που μου δοθηκε με την προϋποθεση να τον δουλεψω για εκθεσεις.Εγω με την σειρα μου αθετω τον λογο μου και καταληγω με εναν σκυλο που δεν ξερει να στηθει ή να τροχασει ή απλα στην τελικη δε γουσταρω να τον βαλω στη διαδικασια της εκθεσης.Παρ'ολα αυτα ειναι ενα ποιοτικο σκυλι που ταιριαζει "γαντι" με την ταδε θυληκια ή τον ταδε αρσενικο και δεχομαι να τον ζευγαρωσω.
...και δεν είναι καθόλου φανταστικό (το παράδειγμα). Πάλι όμως καταλήγουμε πως ένας σκύλος μπαίνει στην εκτροφή γιατί ο εκτροφέας κρίνει πως πρέπει να μπει και κανένας άλλος. Ούτε κρίσεις, ούτε εξετάσεις, ούτε τίποτα...Μόνο το "θέλω" (για διάφορους λόγους) του εκτροφέα και συμφωνώ πως μπορεί να συμβεί και αυτό...συμβαίνει δηλαδή.

Με βάση τις εως τώρα απαντήσεις, η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν είναι "έτοιμοι" να αγνοήσουν την σημασία της έκθεσης μορφολογίας και της χρησιμότητας της, της κρίσης από κριτή αν...πειστούν. Στην πράξη, δηλαδή, είμαστε έτοιμοι να "ξεχάσουμε" ή να βάλουμε στην άκρη αρκετά από αυτά που συνήθως και εύκολα συμβουλεύουμε. Επικαλούμαστε διάφορα άλλα όταν το κάνουμε αυτό...

Υπάρχει ένα "μπέρδεμα" και ομολογώ πως δεν μπορώ και εγώ να το "ξεκαθαρίσω"...:)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
1. Τι είναι ο μορφολογικά άψογος σκύλος (ποιος είναι);...Ο πιο κοντινός στο πρότυπο ή κάτι άλλο;

2. Πρέπει να ζευγαρώνουν μόνο σκυλιά που απλά έχουν πάει σε έκθεση;...Μόνο σκυλιά που έχουν πάει και έχουν κριθεί "Εξαίρετα" και από όλους (γιατί μπορεί να διαφέρουν οι κρίσεις από κριτή σε κριτή);...Μόνο σκυλιά που έχουν τουλάχιστον ένα CAC;...Μόνο σκυλιά που είναι Champions;
Το πρότυπο περιγράφει την εικόνα του ιδεατού σκύλου της εκάστοτε φυλής.
Αυτόν δηλαδή που ανταποκρίνεται στα μορφολογικά στοιχεία που εμείς έχουμε προσδιορίσει και περιγράφουμε στο πρότυπο.
Τέλειος σκύλος δεν υπάρχει. Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν είναι τέλειος με βάση πάντα αυτά που ΕΜΕΙΣ προσδιορίζουμε ως "τελειότητα".

Παρόλα αυτά υπάρχει και κάτι ακόμα που προσδιορίζει την "λειτουργικότητα" ενός σκύλου και είναι εξίσου ή περισσότερο σημαντικό από το ίδιο το πρότυπο και αφορά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.
Είναι ο όρος που αγγλιστή ονομάζεται soundness.
Επειδή είναι αρκετά σύνθετος όρος σας παραθέτω ένα άρθρο που έχει γράψει η Joanna Kimball και τον εξηγεί λεπτομερώς. Εμένα τουλάχιστον σαν νέο στον χώρο των εκθέσεων και την κατανόηση του προτύπου, με βοήθησε αφάνταστα να κατανοήσω τί είναι αυτό και πως να το ξεχωρίζω.

What is a “sound” dog? | Ruffly Speaking

Κατά την προσωπική μου άποψη, ένας σκύλος πρέπει να είναι πρωτίστως υγιής (σωματικά και ψυχικά), να είναι ανατομικά σωστός και λειτουργικός (sound) και επιπρόσθετα να ανταποκρίνεται όσο περισσότερο γίνεται στο πρότυπο της φυλής του. Tότε μόνο θα μπορούσα ίσως να τον χαρακτηρίσω "τέλειο" με πολλά πολλά πολλά εισαγωγικά.

Οσον αφορά το ζευγάρωμα και τους εκθεσιακούς σκύλους.

Ενας πολύ γνωστός και εξαιρετικός εκτροφέας της φυλής που λατρεύω, είχε γράψει σε ένα βιβλίο του πως όταν αποκτάς ένα show dog, στην ουσία έχεις στην κατοχή σου ΓΟΝΙΔΙΑ.

Ηταν κάτι που με έβαλε σε πολλές σκέψεις όσον αφορά τις γραμμές και τη σημασία των γονιδίων.
Μπορεί δηλαδή ένας σκύλος να είναι εξαιρετικός και να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να τον χαρακτηρίσω "τέλειο" - όπως γράφω πιο πάνω, όμως να προέρχεται από γεννήτορες που δεν γνωρίζεις πολύ καλά. Και τους ίδιους αλλά και τους προγόνους τους.
Εναν τέτοιο σκύλο παρόλο που θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του και θα έχει όλο το πακέτο, πρέπει να σκεφτείς πάρα πάρα πολύ καλά, αν θα τον χρησιμοποιήσεις γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις με σιγουριά τι κουβαλάει. Μπορεί δηλαδή με την αυθόρμητη και συναισθηματική επιλογή σου να "μολύνεις" την γενετική δεξαμενή, μεταφέροντας γονίδια που δεν φαίνονταν αλλά ζούσαν μέσα στο σκύλο σου.

Από κει και πέρα, είμαι μπερδεμένος με τη διαδεδομένη τακτική των stud bitches.
Σκύλες που έχουν τα γονίδια, αλλά δεν δείχνονται ή τουλάχιστον αρκετοί δεν τις δείχνουν.
Σκύλες που μπορεί να έχουν μικρές αποκλίσεις από το πρότυπο, συνήθως αδελφές πολυπρωταθλητών που όπως το έχω στο μυαλό μου είναι ένα λίγο φτηνότερο υποκατάστατο του ίδιου του πρωταθλητή.
Eκεί ομολογώ ΔΕΝ ΞΕΡΩ κατά πόσο θα μπορέσει να μεταφέρει κάτι που ο Θεός δεν της έδωσε αλλά πιθανολογούμε πως το έχει στα γονίδιά της.

Αυτά...
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Έχουμε λοιπόν για την μορφολογία το Standard (πρότυπο) κάθε φυλής που πρέπει να εξυπηρετεί αυτό που ανέφερε η kritikopoula στα πρώτα σχόλια "...είναι αυτός που το σώμα του μπορεί να αντεπεξέλθει στο ταμπεραμέντο και την εργασία του χωρίς η κατασκευή του να καταπονεί τον οργανισμό του και την υγεία του." να περιγράφει ένα υγιές και ικανό ζώο.

Μετά έχουμε
interpretation of the standard (ερμηνεία του προτύπου) ειδικά σε κάποια που είναι αρκετά "χαλαρά" και με πιο "αφηρημένες" έννοιες (συμπαγή, βαρύ, μεγάλο, κλπ.).

Στη συνέχεια type (τύπος) της κάθε φυλής...Με lines (γραμμές) εκτροφής διαφορετικές και διαφορετικούς σκοπούς και στόχους.

Πάμε στο soundness (αρμονία ίσως) και balance (ισορροπία)...

...και κάπου έχουμε tendencies (τάσεις), μόδες, εμπορικότητα, δημοφιλία και όλο των ανθρώπινο παράγοντα που εμπλέκεται και για διάφορους λόγους δεν "συμφωνεί" σε κάτι συγκεκριμένο ακόμα κι εκεί που υπάρχει "μπούσουλας".

Δύσκολα...:)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η ερμηνεία του προτύπου σε πρότυπα "χαλαρά" όπως λες - όπως των γιόρκι πχ - αφήνει κάποια περιθώρια παρερμηνείας, όμως σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η "τάση" που επικρατεί την δεδομένη στιγμή.
Την τάση δεν την καθορίζουν οι "αγοραστές" γιατί πολύ απλά ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ - τουλάχιστον στα γιόρκι.

Την τάση την καθορίζουν οι ίδιοι οι εκτροφείς - χειριστές μέσα στον στίβο.
Πχ όταν γνωστός και δημοφιλής χειριστής παρουσιάζει έναν σκύλο μαύρο και βγει ΒΟΒ, αυτό δίνει πάτημα στον άλλον να δέιξει και αυτός έναν μαύρο σκύλο. Αυτό με τη σειρά του θα κάνει τους κριτές ή κάποιους απ'αυτούς να δίνουν πρώτες θέσεις σε τέτοια σκυλιά και θα ακολουθήσει μια ΤΑΣΗ και από άλλους να δείχνουν τέτοια σκυλιά. Που πας λοιπόν εσύ με τον μπλε; Θα ξεχωρίζεις σαν την μύγα μεσα στο γάλα.

Σε όλα αυτά βέβαια παίζει τεράστιο ρόλο και η γνώση του κάθε εκτροφέα για την φυλή που λατρεύει.
Οσα μαύρα πχ και να δείχνονται, αυτός ποτέ δεν θα ενδώσει, γιατί ξέρει πως είναι λάθος και δεν συνάδει με την ιστορία της φυλής αλλά και τα αρχικά χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν όμως πολλοί που οι εκθέσεις είναι ένας χώρος αυτοπροβολής και οι πρώτες θέσεις είναι γι αυτούς το ΠΑΝ. Αυτοί λοιπόν καθορίζουν τις τάσεις.
Και καλά στα γιόρκι πες παει στον διάτανο...

Σε άλλες φυλές που η ΤΑΣΗ δεν συνάδει με την υγεία τί γίνεται;
Οταν η τάση συγκρούεται με την ίδια τη φύση και λειτουργία του ζώου.
Πόση ζημιά θα έχει γίνει μέχρι να συνειδητοποιήσουν το λάθος και την λάθος τάση;

Και κάποιες άλλες ερωτήσεις που ίσως βοηθήσουν την κουβέντα:

Τί εξυπηρετεί η εμπορικότητα;
Τι καθιστά μια φυλή εμπορική;
Είναι κάτι που θέλουμε και σε τί βαθμό;
Μήπως εγκυμονεί κινδύνους;
 


DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
37
βλεπωντας παραπανω το μελος yorkaddict μου δημιουργηθηκε μια απορια,σε φυλες οπως το γιορκσαιρ για παραδειγμα αν εχω εγω ενα δειγμα με χαρτια κανονικα και με εξετασεις υγειας αλλα χωρις βραβεια εκθεσεων γιατι να το βγαλω απο την αναπαραγωγη; για να βαλει ο εκτροφεας μου ενα ιδιο απλα με καλυτερο τριχωμα ή διαφορετικο ελαχιστα υψος ή οποιο αλλο χαρακτηριστηκο το κρινει καλυτερο με βαση το προτυπο χωρις ομως καμια διαφορα στην λειτουργικοτητα
ή αν εχω ενα παγκ απο εκτροφεα να μην γινω εγω byb οκ,αλλα να γινει ο εκτροφεας μου πλουσιος με το δικο του επειδη εχει καλυτερο στοπ στο ρυγχος που εδω εχει να κανει με την λειτουργικοτητα αλλα με την αρνητικη εκδοχη!

για αυτο λεω πως με φυλες μη εργασιακες δεν υπαρχει λογικη αφου η ηθικη δεν συναδει με το προτυπο πολλες φορες,οσο πιο αναπηρο τοσο πιο καλο,ευτυχως που δεν ασχολουμε με τετοιες φυλες γιατι στα αληθεια θα γινομουν εκτροφεας της πισω αυλης

τα γιορκσαιρ τα ανεφερα τυχαια ειμαι ασχετος,αν κανω καπου λαθος διορθωστε με!
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
βλεπωντας παραπανω το μελος yorkaddict μου δημιουργηθηκε μια απορια,σε φυλες οπως το γιορκσαιρ για παραδειγμα αν εχω εγω ενα δειγμα με χαρτια κανονικα και με εξετασεις υγειας αλλα χωρις βραβεια εκθεσεων γιατι να το βγαλω απο την αναπαραγωγη; για να βαλει ο εκτροφεας μου ενα ιδιο απλα με καλυτερο τριχωμα ή διαφορετικο ελαχιστα υψος ή οποιο αλλο χαρακτηριστηκο το κρινει καλυτερο με βαση το προτυπο χωρις ομως καμια διαφορα στην λειτουργικοτητα
ή αν εχω ενα παγκ απο εκτροφεα να μην γινω εγω byb οκ,αλλα να γινει ο εκτροφεας μου πλουσιος με το δικο του επειδη εχει καλυτερο στοπ στο ρυγχος που εδω εχει να κανει με την λειτουργικοτητα αλλα με την αρνητικη εκδοχη!

για αυτο λεω πως με φυλες μη εργασιακες δεν υπαρχει λογικη αφου η ηθικη δεν συναδει με το προτυπο πολλες φορες,οσο πιο αναπηρο τοσο πιο καλο,ευτυχως που δεν ασχολουμε με τετοιες φυλες γιατι στα αληθεια θα γινομουν εκτροφεας της πισω αυλης

τα γιορκσαιρ τα ανεφερα τυχαια ειμαι ασχετος,αν κανω καπου λαθος διορθωστε με!
Κάνεις λάθος σε όλο σου το κείμενο.
Προσεγγίζεις το όλο θέμα εντολως πρόχειρα.
Θέσε σημείο αναφοράς ότι ο κάθε σκύλος προσέφερε εργασία(αν όχι προσφέρει).

Η λειτουργικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία που καλείται να κάνει ο σκύλος.
Η λειτουργικότητα έχει να κάνει και με κάτι πιο απλό. Την φυσική κίνηση/στάση του σκύλου στον χώρο σε σχέση με την αρμονία που έχει δωθεί από την φύση.
Το soundness που παρέθεσε το μέλος Yorkaddict πιο πάνω έχει να κάνει πρωτίστως με την μορφολογία του σκύλου ως προς το πως είναι ως ον, και έπειτα ως προς την εργασία που καλείται να κάνει.

Στην συζήτηση μας δεν χωράνε οι λέξεις byb ούτε ημίαιμο. Προσπάθησε να περιορίσεις την σκέψη σου στις λέξεις εκτροφή, ελάττωμα, τυπικό κτλ.
Το ότι ένας σκύλος έχει κάποιο ελάττωμα στην λειτουργικότητα ή οπουδήποτε αλλού δεν τον καθιστά και άχρηστο!Εκτός και αν ο σκύλος αποκλίνει πολύ από το πρότυπο. Γι'αυτό και στις εκθέσεις θα δεις σκυλιά που έχουν τυπικά χαρακτηριστικά και σκυλιά που έχουν ελαττώματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σκύλος με ελάττωμα στο ρύγχος δεν θα μπορεί να βγάλει εργασία.
 


DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
37
η φυσικη κινηση/σταση του σκυλου στο χωρο ειναι κομματι της εργασια,καθε εργασια το επιβαλει,δεν υπαρχει το ενα χωρις το αλλο,αλλωστε και εγω για το soundness μιλησα,οταν ανεφερα τα παγκ δεν μιλησα για εργασια αλλα για το πως πρεπει και το πως δεν πρεπει να ειναι ενας σκυλος

αν περιορισω την σκεψη μου σε λεξεις οπως εκτροφη,αλλατωμα τυπικο θα πρεπει να δικαιολογησω πολλα extreme breeding και πολλες κακοτοπιες πολλων προτυπων,το βλεπω πιο πολυπλευρο

οταν ενας σκυλος εχει ελλατωμα στην λειτουργικοτητα δεν μπορει να βγαλει εργασια ή μαλλον οχι τοσο καλα οσο καποιος που δεν εχει,τωρα οταν το ελλατωμα γινεται προτυπο τοτε τι γινεται...

αν εσυ στις εκθεσεις δεις σκυλια με τυπικα χαρακτηριστηκα για το προτυπο αλλα λαθος για την κοινη λογικη τι θα πεις;
 


DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
37
μου θυμιζει λιγο το χριστιανικο ρητο ''πιστευε και μη ερευνα''

πιστευε στο προτυπο και μην ερευνας αν ειναι καλο ή οχι,ποιος το εβγαλε,γιατι αν παιζουν λεφτα...
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Τα πρότυπα δεν νομίζω να περιγράφουν σκυλιά που δεν είναι "λειτουργικά", που δεν είναι υγιή. Δε γνωρίζω όλα τα πρότυπα, αλλά ακόμα και αλλαγές που έγιναν σε κάποια και τελικά είχαν αρνητική επίδραση είναι γιατί οι εκτροφείς διάλεξαν να το ερμηνεύσουν και να το υπηρετήσουν λάθος.

Σε κάθε φυλή, έχω την εντύπωση, ο εκτροφέας μπορεί να κινηθεί εντός προτύπου και να έχει σκύλους με αρμονία (soundness) και ισορροπία (balance). Το "κακό" είναι πως αυτό μπορεί να μην "επιβραβεύεται" και να μην προωθείται από την τάση της εποχής. Να μην εξυπηρετεί την εμπορικότητα, να μην εντυπωσιάζει με τον "α" ή "β" τρόπο το ευρύ κοινό.

Ακόμα κι εκεί όπου ένα πρότυπο μπορεί να είναι λάθος και να μην αφήνει περιθώρια σωστού, αν υπήρχε η βούληση, θα μπορούσε να αλλάξει με την γνώμη και την εισήγηση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ασχολούνται με την συγκεκριμένη φυλή. Όταν αυτό δεν γίνεται κάτι σημαίνει...

Τί εξυπηρετεί η εμπορικότητα;
Στο συγκεκριμένο θέμα δε μπορώ να βρω θετικά για την εμπορικότητα. Δίνει λάθος κίνητρα...Σημαίνει ότι κυνηγάω πωλήσεις. Δεν εξυπηρετεί λοιπόν την σωστή εκτροφή και δε νομίζω πως πρέπει να μπαίνει σαν κριτήριο.

Τι καθιστά μια φυλή εμπορική;
Τα σημεία των καιρών...Δηλαδή, όταν ακούμε για κλοπές, διαρρήξεις, εγκλήματα, καταστροφές αγροτικών κατοικιών και πλιάτσικα (όχι τον Φίλιππο) τότε έχουμε αυξημένη ζήτηση σε φύλακες, σε σωματοφύλακες, σε μεγαλόσωμες φυλές και φυλές με την φήμη του "άγριου θηρίου". Όταν έχουμε καινούργια ταινία του Hollywood με πρωταγωνιστή σκύλο βλέπουμε και την ζήτηση της συγκεκριμένης φυλής να αυξάνετε (αν υπάρχει θετική προβολή) ή να μειώνεται (όταν έχουμε αρνητική προβολή). Όταν βρισκόμαστε σε αστικό περιβάλλον και τα διαμερίσματα είναι η πλειοψηφία τότε θα υπάρχει ζήτηση φυλών μικρόσωμων ή μεσαίου μεγέθους.

Μετά έχουμε τα στερεότυπα που θέλουν τον μαγκάκο να έχει Rottweiler, Cane Corso, Dogo Canario, τον gangsta να έχει Pit Bull, Bullie, Stafford, την γκομενίτσα να έχει Chiuahua, Maltese, Yorkie, τον οικογενειάρχη Labrador, Collie και πολλά άλλα γελοία. Όλα αυτά να διατηρούνται και να τροφοδοτούνται και από εκτροφείς αλλά κυρίως από ΜΜΕ που δε θα εμβαθύνουν σε τίποτα.

Είναι κάτι που θέλουμε και σε τί βαθμό;
Μάλλον έχω ήδη απαντήσει...Δε το θέλουμε σε κανένα βαθμό (την εμπορικότητα). Ίσως μια καλώς εννοούμενη δημοφιλία, με σωστά κριτήρια.

Μήπως εγκυμονεί κινδύνους;
Μόνο...

1. Θα εμπλακούν στην εκτροφή άνθρωποι με λάθος κίνητρα.
2. Θα εκτρέφουν με λάθος κριτήρια.
3. Θα επιβραβεύουν και θα επιβραβεύονται για λάθος λόγους.
4. Θα αποκτώνται σκύλοι για λάθος λόγους.
5. Θα αλλάζει η γενική εικόνα μιας φυλής και θα παρουσιάζεται ως σωστή μια λανθασμένη.

...και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Η μορφολογία είναι σημαντικός παράγοντας για την εκτροφή μόνο όταν εξυπηρετεί τις δύο προηγούμενες παραμέτρους (Υγεία-Ταμπεραμέντο) και όταν καταφέρνει να είναι μέσα στο πρότυπο που δεν είναι τόσο τυχαίο.

Για όλα αυτά χρειάζεται κυνολογική παιδεία, γνώσεις και όρεξη και θέληση να αποκτήσεις γνώσεις και παιδεία. Διαφορετικά απλώς ικανοποιείς τα γούστα σου και ίσως βγάζεις και ένα χαρτζιλίκι (μικρότερο ή μεγαλύτερο). Όταν πλέον γίνεται βασική δουλειά (η εκτροφή), εκεί νομίζω πως απλά εξυπηρετείς την εκάστοτε ζήτηση την οποία κιόλας κοιτάς να κρατάς υψηλή. Στα πλαίσια αυτά θα κάνεις τα πάντα και για τις "επιτυχίες", τις πρωτιές, την προβολή και για την διατήρηση της φήμης της φυλής (σωστής ή λανθασμένης) που εξυπηρετεί την εμπορικότητα.
 
Last edited:


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Το πρότυπο κάθε φυλής αναφέρει και τα σφάλματα στη μορφολογία και το χαρακτήρα κάθε σκύλου. Έχουμε ελαττώματα αποκλεισμού και ελαττώματα που η σοβαρότητα τους μπορεί να διαφέρει, απο απλά κοσμητικό λάθος έως σοβαρό σφάλμα. Βλέπουμε το σύνολο και μετά τα επιμέρους στοιχεία του κάθε σκύλου.

Τα προσωπικά γούστα, οι μόδες και οι τάσεις δεν είναι πάντα προς όφελος της φυλής. Άλλες χώρες έχουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις για να ζευγαρώσει ενα σκυλί, άλλες έχουν πιο ελαστικό πλαίσιο, μεταφέροντας την ευθύνη στον εκτροφέα.

Έχουμε δει εξαιρετικούς σκύλους να μην είναι καλοί γεννήτορες και λιγότερο εντυπωσιακούς σκύλους να είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε πάντα για εξαίρετα δείγματα της φυλής. Ένας επαρκής ή απλά καλός σκύλος είναι εξαιρετικά απίθανο να μας δώσει εξαιρετικούς απογόνους, ακόμα και αν ζευγαρώσει με ένα εξαιρετικό σκύλο.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Έχουμε δει εξαιρετικούς σκύλους να μην είναι καλοί γεννήτορες και λιγότερο εντυπωσιακούς σκύλους να είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε πάντα για εξαίρετα δείγματα της φυλής.
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό που μας λέτε!
Σε επίπεδο εκτροφής/έκθεσης μιλώντας για έναν σκύλο με ελάττωμα μιλάμε πάντα για έναν εξαίρετο σκύλο παρ'αυτά. Απλώς παίζουμε με την λεπτομέρεια. Στα αυτιά ενός που δεν γνωρίζει τα περί λεπτομερειών των χαρακτηριστικών η λέξη "ελάττωμα" φαντάζει ένα τεράστιο πρόβλημα ή μια τεράστια διαφορά που όχι μόνο είναι ικανή να αποκλείσει τον σκύλο από μια έκθεση αλλά και να τον καταστήσει μη αναπαραγωγικό.
Αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε.

Ένας επαρκής ή απλά καλός σκύλος είναι εξαιρετικά απίθανο να μας δώσει εξαιρετικούς απογόνους, ακόμα και αν ζευγαρώσει με ένα εξαιρετικό σκύλο.
Αν δω αυστηρά αυτό που μας λέτε, βλέπω σμίκρυνση δεξαμενής δεδομένου ότι οι επιβάσεις θα γίνονται με τον 1° εξαίρετο επιβήτορα. Από αυτό προκύπτουν ερωτήσεις όπως:
Δεν θέλουμε στην εκτροφή και σκυλιά με ελαττώματα για διεύρυνση δεξαμενής?
Αν κάποιοι επιβήτορες διαθέτουν κάποια χαρακτηριστηκά εξαιρετικό και κάποια άλλα χαρακτηριστικά έχουν ένα ελάττωμα θα επιλεχθούν αυτοί οι επιβήτορες?Δεδομένου πάλι ότι μας είπατε ότι ένας επαρκής σκύλος είναι εξαιρετικά απίθανο να δώσει εξαίρετους απογόνους.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό που μας λέτε!
Σε επίπεδο εκτροφής/έκθεσης μιλώντας για έναν σκύλο με ελάττωμα μιλάμε πάντα για έναν εξαίρετο σκύλο παρ'αυτά. Απλώς παίζουμε με την λεπτομέρεια. Στα αυτιά ενός που δεν γνωρίζει τα περί λεπτομερειών των χαρακτηριστικών η λέξη "ελάττωμα" φαντάζει ένα τεράστιο πρόβλημα ή μια τεράστια διαφορά που όχι μόνο είναι ικανή να αποκλείσει τον σκύλο από μια έκθεση αλλά και να τον καταστήσει μη αναπαραγωγικό.
Αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε.



Αν δω αυστηρά αυτό που μας λέτε, βλέπω σμίκρυνση δεξαμενής δεδομένου ότι οι επιβάσεις θα γίνονται με τον 1° εξαίρετο επιβήτορα. Από αυτό προκύπτουν ερωτήσεις όπως:
Δεν θέλουμε στην εκτροφή και σκυλιά με ελαττώματα για διεύρυνση δεξαμενής?
Αν κάποιοι επιβήτορες διαθέτουν κάποια χαρακτηριστηκά εξαιρετικό και κάποια άλλα χαρακτηριστικά έχουν ένα ελάττωμα θα επιλεχθούν αυτοί οι επιβήτορες?Δεδομένου πάλι ότι μας είπατε ότι ένας επαρκής σκύλος είναι εξαιρετικά απίθανο να δώσει εξαίρετους απογόνους.

Οι κρίσεις στις εκθέσεις είναι: Α) αδύνατο να κριθεί Β) ανεπαρκής, Γ) επαρκής, Δ) καλός, Ε) πολύ καλός, ΣΤ) Εξαίρετος

Ο εξαίρετος είναι πιθανό να φέρει κάποια ελαττώματα, σε μικρό όμως βαθμό ή απλά κάποια κοσμητικά λάθη, ή και τα δύο. Αυτά αναφέρονται στο πρότυπο της φυλής καθώς και η αυστηρότητα με την οποία τιμωρούνται όπως προανέφερα. Το ελάττωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ακατάλληλος προς αναπαραγωγή. Υπάρχουν ελαττώματα αποκλεισμού, αυτά είναι σοβαρά λάθη και τότε πράγματι ο σκύλος είναι ακατάλληλος για αναπαραγωγή. Τέτοια μπορεί να είναι μορφολογικές αποκλίσεις απο το πρότυπο ή και θέματα χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη δεξαμενή γεννετικού υλικού, δε σημαίνει ότι η μόνη μας επιλογή μπορεί να είναι 1,2-5 ή 10 επιβήτορες, τουλάχιστον για κάποια απο τις διαδεδομένες φυλές. Το αντίθετο, ακριβώς επειδή πολλοί άπειροι εκτροφείς θαμπώνονται απο τίτλους, και παραβλέπουν τα λάθη του κάθε σκύλου, είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τη φυλή, όταν ένας εξαιρετικός σκύλος πλην όμως κακός γεννήτορας αναπαράγεται διαρκώς μεταβιβάζοντας τα λάθη του. Το μάτι μαθαίνει να θεωρεί ως ωραίο αυτό που βλέπει πιο συχνά, παρερμηνεύοντας πολλές φορές το πρότυπο. Τότε κατα κανόνα μιλάμε για κάμψη του προτύπου ώστε να ταιριάζει στο σκύλο. Είναι αρκετά σύνθετο θέμα για να αναλυθεί σε λίγες γραμμές.
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Συμφωνώ με George K...Σκύλοι με την κρίση "Εξαίρετος" υπάρχουν πάρα πολλοί και υπάρχουν και πολλοί που "παίζουν" μεταξύ του "Εξαίρετος" και "Πολύ Καλός" σαν κρίσεις μεταξύ κριτών. Όλοι αυτοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους σκύλους επιλογής για αναπαραγωγή.

Σκύλοι με ελαττώματα αποκλεισμού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται...δεν υπάρχει λόγος.

Το "κακό" είναι αυτό που σημειώνει ο George K...Όλοι θέλουν να ζευγαρώσουν με τον "Πρωταθλητή", τον 1ο και οι περισσότεροι θα το κάνουν. Αυτός όμως δεν είναι "ο τέλειος σκύλος" και μάλλον δεν είναι και "ο τέλειος γεννήτορας". Έτσι, όσο καλός και αν είναι θα περνά και κάποια από τα ελαττώματα του τα οποία θα "διαιωνίζονται", θα "εγκαθιδρύονται"...Το "μάτι" κριτών, εκτροφέων και θεατών "μαθαίνει", συνηθίζει να βλέπει απογόνους αυτού του γεννήτορα και το "πολυβραβευμένο" γίνεται "προτιμώμενος τύπος" (και το αντίθετο) και τελικά "επικρατέστερος τύπος".

Σε αυτό το σημείο αρχίζει και το "πρόβλημα"...Σκυλιά που είναι πιο κοντά στο πρότυπο αλλά πιο μακρυά από τον "επικρατέστερο τύπο" είναι μόνα τους, μοιάζουν σαν "την μύγα μεσ' το γάλα" στο στίβο με αποτέλεσμα να παραμερίζονται, να παραβλέπονται. Ότι ξεχωρίζει χάνεται...

Θέλει τόλμη από κριτές και εκτροφείς να πάνε "κόντρα στο ρεύμα"...χρειάζεται βέβαια και ευτυχώς πάντα κάποιοι το κάνουν, έστω και λίγοι.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Επιτρέψτε μου να θέσω ένα ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι είστε ιδιοκτήτες μιας εξαιρετικής σκύλας, στις ελληνικές εκθέσεις κερδίζει τακτικά την 1η θέση, σε 3 μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, στη μία βγήκε 1η, στις άλλες δύο δεν μπήκε τετράδα αλλά ήταν εξαίρετη και θέλετε να την ζευγαρώσετε. Πρόκειται για ενα πολύ ποιοτικό εκπρόσωπο της φυλής, το μπροστινό της μέρος όμως δεν είναι το δυνατό σημείο της. Πολύ σωστά λοιπόν κρίνετε ότι θα πρέπει να ζευγαρώσει με ένα σκύλο ίδιας ή καλύτερης ποιότητας που σαν γεννήτορας μπορεί να βελτιώσει αυτό το αδύνατο σημείο χωρίς παράλληλα να υπολείπεται σε κάποιο άλλο απο τα θετικά της σημεία. Τέτοιος σκύλος δεν υπάρχει στη χώρα μας, οπότε προσανατολίζεστε στο εξωτερικό.

Επιλογή Α: Νεαρός αρσενικός, παγκόσμιος πρωταθλητής νέων πρόσφατα, 14 μηνών, σε 3 γέννες έχετε δει κουτάβια του που σας άρεσαν πολυ.
Επιλογή Β: Αρσενικός 6 ετών, παγκόσμιος πρωταθλητής νέων και πρόσφατα παγκόσμιος πρωταθλητής της ειδικής φυλής, πολυπρωταθλητής, πάνω απο 150 γέννες
Επιλογή Γ: Αρσενικός 6 ετών, αδερφός του Β απο την ίδια γέννα, πολυπρωταθλητής, πάνω απο 100 γέννες
Επιλογή Δ: Αρσενικός 8 ετών, ημι-αδερφός των Β & Γ απο άλλη μητέρα, παγκόσμιος πρωταθλητής νέων και παγκόσμιος πρωταθλητής, παγκόσμιος πρωταθλητής της ειδικής φυλής, πολυπρωταθλητής, πάνω απο 250 γέννες

Όλοι οι αρσενικοί έχουν κάνει τις τυπικές εξετάσεις υγείας για τη φυλή και είναι πολύ καλές.

Ποιόν θα επιλέγατε;

Αργότερα θα μάθετε ότι ο σκύλος Α δεν κέρδισε ποτέ παγκόσμιο σαν ενήλικας, είχε μια αξιοπρεπή καριέρα στις εκθέσεις και 70-80 γέννες έζησε μέχρι 13 ετών, ο Β πέθανε 6,5 ετών από όγκο στον εγκέφαλο, ο Γ έζησε μέχρι 12 ετών αλλά κληρονομούσε ενα κοσμητικό λάθος μέτριας σοβαρότητας στους απογονους του και είδατε μόνο αξιόλογα θηλυκά απο αυτόν, ο Δ έζησε μέχρι 12 ετών αρκετοί απόγονοι του όμως εμφάνισαν το κοσμητικό λάθος του Γ και αρκετοί άλλοι απόγονοι πέθαναν απο νεφρική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία. Ο Β και ο Δ είχαν αυξημένο ποσοστό κρυψορχίας/μονορχίας στους αρσενικούς απογόνους.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Αν ήμουν εκτροφέας θα με ενδιέφερε να υπηρετώ την εκτροφή.
Δεν θα με ενδιέφεραν οι κρίσεις αν ήξερα και έβλεπα τα + και τα -.
Το μέλημα μου θα ήταν το πάντρεμα σωστών χαρακτηριστικών σύμφωνα με το πρότυπο από όποιον σκύλο και αν έρχεται.
Φυσικά οι αποφάσεις μου θα στηριζόντουσαν στα γκρουπ απογόνων.

Αν ήμουν δε και έμπειρος εκτροφέας τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα.

Οπότε για μένα μια είναι η απάντηση στην ερώτηση σας. Τον Α.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Στέλιο δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Η ερώτηση΄μου είναι ρητορική, γι αυτό άλλωστε συμπεριλαμβάνω και αυτά που μαθαίνουμε εκ των υστέρων για τον κάθε επιβήτορα.

Τα σκυλιά που περιγράφω είναι υπαρκτά, συγκεκριμένης φυλής, και στις περιπτώσεις Β,Γ,Δ η μισή ευρώπη ζευγάρωσε μαζί τους. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι: τα θέλουμε στις γραμμές μας τώρα που πέρασαν κάποια χρόνια και ξέρουμε;
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Και εγώ το α θα επέλεγα..(αν και προτιμούσα να ήταν λίγο μεγαλύτερος ηλικιακά..)


Άρα..πόσο παίζει ρόλο το "μάτι" ? Πόσο οι τίτλοι..?

Μπορεί να μας δώσει μία γέννα με γεννήτορες όχι άψογα δείγματα της φυλής ..πολύ καλά δείγματα και το αντίστροφο ?

Δύο πολύ καλοί ποιοτικά γεννήτορες με το έμπειρο μάτι ενός εκτοφέα (που δεν έχουν πάει ακόμα σε έκθεση..) δεν μπορούν να δώσουν πολύ καλά δείγματα..?
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Δύο εξαιρετικά σκυλιά είναι πιθανό να μη δώσουν εξαίρετους απογόνους.

Δύο καλά σκυλιά είναι πιθανό να μη δώσουν καλούς απογόνους, μάλλον απίθανο να δώσουν κάποιον εξαίρετο.

Δύο μέτρια σκυλιά είναι αδύνατο να δώσουν εξαιρετικούς απογόνους
 




George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Αν όμως οι πρόγονοί ήταν εξαίρετοι ?
Αν δύο πρόγονοι εξαίρετοι έδωσαν μέτριους απογόνους τότε:

Δύο εξαιρετικά σκυλιά είναι πιθανό να μη δώσουν εξαίρετους απογόνους.

Δύο καλά σκυλιά είναι πιθανό να μη δώσουν καλούς απογόνους, μάλλον απίθανο να δώσουν κάποιον εξαίρετο.

Δύο μέτρια σκυλιά είναι αδύνατο να δώσουν εξαιρετικούς απογόνους
Είναι δύσκολο εως απίθανο να πάρουμε καλούς απογόνους