Εκτροφή για το καλό της φυλής-Τι σημαίνει;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Εκτροφη για το καλο της φυλης λεει....... κ σκεφτομαι εγω.....
μηπως το καλο της φυλης ειναι απλα να συνεχισει να υπαρχει???
Οχι να μεταβαλλεται κατα τα γουστα του κοινου....... οχι να αλλαζει με τις τασεις της μοδας..... οχι να "φτιαχνεται" για να βολευει.......
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ το δυνατον ως ηταν...... αλλιως πως ειμαστε σιγουροι οτι μιλαμε "για το καλο της φυλης".....??

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
@spyv

Όταν γράφω κάποια πράγματα που εγώ θεωρώ "στραβά" ή προς την λάθος κατεύθυνση αυτό δεν σημαίνει ότι κατέχω το αλάθητο, ούτε ότι έχω "προσωπικά" με την φυλή και/ή τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή. Το γράφω και το έχω ξαναγράψει.

Από εκεί και πέρα, όχι, δεν γνωρίζω για όλες τις φυλές. Με κάποιες ασχολούμαι περισσότερο και με άλλες λιγότερο (και κάποιες ξέρω μόνο το όνομα τους και περίπου πως μοιάζουν). Για τα θέματα υγείας, πόσο ζούσαν από τι νοσούσαν, πως τρέφονταν και τι έκαναν τα σκυλιά στα παλαιότερα χρόνια μου αρέσει να ψάχνω, να διαβάζω, να συζητώ με διάφορους ανθρώπους ανά τον κόσμο (να είναι καλά το διαδίκτυο). Όλα αυτά τα συγκρίνω με τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν (και είναι σαφώς περισσότερα). Είναι κάτι σαν χόμπι μου, πολλά χρόνια τώρα. Έχει να κάνει και με τις σπουδές μου, αλλά κυρίως είναι το βασικό μου ενδιαφέρον "στον κόσμο του σκύλου". Δεν υπάρχει όμως ούτε μετρητής γνώσης, ούτε μετρητής ορθότητας της γνώσης και της άποψης και σίγουρα δεν είναι θέμα "βιογραφικού" η κάθε άποψη. Οπότε, απλά συζητάμε και ο κάθε ένας προσπαθεί να στηρίξει τις απόψεις του με επιχειρήματα.

ο εκτροφεας οφειλει να ξερει τι κανει ως προς την εκτροφη που κανει. δεν εννοω κατι παραπανω.
Αυτό όμως δεν το κατανοώ...Δε καταλαβαίνω, τελικά, τι οφείλει να ξέρει ως προς την εκτροφή. Αν θέλει π.χ. μεγάλο ή μικρό κεφάλι ή μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο σκύλο (το απλοποιώ);...Ή να ξέρει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό που θέλει (και ίσως να έχει και κάποιο σοβαρότερο λόγω από το "έτσι μου αρέσει" για να το θέλει);

Βέβαια, η εκτροφή είναι χόμπι (επανάληψη στην "ν") και δεν απαιτεί πτυχίο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (και να απαιτούσε δεν θα μας εξασφάλιζε και πολλά πάλι).

Συμφωνώ πως ακούγονται υποτιμητικά τα "μόδα και γούστα" αλλά τι να γράψω;...

Δεν είμαι "προτυπολάτρης"!...:) Αφού έχω γράψει πως πολλά από αυτά είναι λάθος και ακόμα περισσότερα γενικότητες. Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα γραμμένα, μα ας αναλογιστούμε πως τα πρότυπα δεν τα έχουν δημιουργήσει επιστήμονες (κτηνίατροι, βιολόγοι, κλπ.) οπότε δεν είναι "επιστημονικό" και "μελετημένο" με την απόλυτη έννοια της λέξης.

@ptf

Εσύ μπορεί να μην αξιωθείς να τον δεις, αλλά "ξένο αίμα" έχει μπει και εκεί...Δεν γίνεται να το αποτρέψεις. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μια φυλή, αλλά μπορεί και όχι. Εξαρτάται ο λόγος και ο τρόπος που γίνεται.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
@DjSoukis
Δεν είναι το πρόβλημα το τυχόν "ξένο αίμα" που σαφώς κι έχει μπει στο χώρο των ποιμενικών μας φυλών. Και που συνεχίζει να μπαίνει ακόμη και τώρα που μιλάμε, είτε με συνηδειτά ζυγαρώματα κάποιων, είτε με αναγνωρίσεις σκύλων με φαινότυπο που δημιουργεί υποψίες.
Μεμονωμένα περιστατικά τέτοιου είδους δεν μπορούν να επηρεάσουν μία φυλη, αν αυτή στήνεται με εύρος γεννετικής δεξαμενής (απαραίτητη προυπόθεση κατ εμέ).
Η στροφή όμως της εκτροφής προς βραχυκέφαλα και συγκλίνοντες άξονες προτείνεται ήδη από κάποιους, και πιθανότατα, βρίσκει και υποστηρικτές. Πιθανότατα από τους ίδιους κάποιους που κατά καιρούς έχουν προτείνει εξωδιασταύρωση με Αγίου Βερνάρδου.
Σαφώς και δεν πιστεύω πως μπορώ να το αποτρέψω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το επικροτώ, ανεξάρτητα από τον σκοπό και τον τρόπο.
Όπως έχω ξαναπεί, ας εκλείψει η φυλή αν είναι να φτιαχτεί κάτι άλλο.

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.574
5.999
Πειραιάς
Μα λες ότι προέκυψε από την προτίμηση του κοινού και των κριτών ως προς αυτή την ιδιομορφία.
Άρα υποστηρίχθηκε μέσω κρίσεων και δημιουργήθηκε ζήτηση για τα σκυλιά με αυτή την ιδιομορφία.
Άρα ηλίου φαεινότερο είναι ότι προτιμήθηκαν για εκτροφή τα δείγματα που επιδείκνυαν αυτή την ιδιομορφία.
Άρα εκράφησαν για να ενισχύσουν αυτή την ιδιομορφία.
Άρα συνειδητότατα η εκτροφή κατευθύνηκε από τις ευνοϊκές κρίσεις και τη ζήτηση ως προς αυτή την ιδιομορφία.
estranged,
πιστευω πως η απαντηση μου (και κατα συνεπεια η δικη σου κ.ο.κ.) θα μετατρεψει το νημα ή τη συζητηση μας σε μια στειρα και ανουσια αντιπαραθεση αποψεων (του στυλ ποιος εχει το δικιο...) που δε θα προσφερει τιποτα και σε κανεναν.

δε θελω να μπω σε αυτη τη διαδικασια :).

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Όπως έχω ξαναπεί, ας εκλείψει η φυλή αν είναι να φτιαχτεί κάτι άλλο.
Συμφωνα με τον @spyv δε θα φτιαχτεί, θα προκυψει κατι αλλο. :(

Πιστευω οτι θα έπρεπε να φτιαχτεί ένα μνημείο στον Αγνωστο Εκτροφικό Σκύλο για όλα αυτά που έχει τραβήξει εξ αιτίας της αγάπης που του έχουμε.

• Like
Reactions: Orilis

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Αυτά δλδ γίνονται οταν υπάρχουν κενα ερμηνείας στο πρότυπο...

για να πω πχ και στα γιορκι που δεν εχουμε κατώτατο όριο βάρους και βλέπουμε σκυλια του κιλου με ηπατικά και καρδιολογικά νοσηματα....
Ποια υγεία λοιπόν???? Γιατι από μορφολογια οκ... μπορεί πανω κατω κατι να πιάσουν!
Οχι!
Αυτά γίνονται όταν γράφεις στα @@ το πρότυπο και κάνεις ό,τι σου καπνίσει.
Κανένας εκτροφέας που σέβεται αυτή τη φυλή δεν θα επιδιώξει να δημιουργήσει σκυλιά "του κιλού". Η λέξη κλειδί είναι "επιδιώκω". Γιατί μπορεί να συμβεί. Δεν είναι Θεός ο εκτροφέας.
Το θέμα είναι όμως αφενός τι κάνεις και που δίνεις το σκυλάκι "του κιλού" και αφετέρου πως διαχειρίζεσαι τη σκύλα ή τον σκύλο που έδωσε αυτό το σκυλάκι.
Αλλιώς καταλήγεις σε ομάδες τύπου "ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΓΙΟΡΚΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΤΗΝ ΡΑΤΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ" :mad: και η παράνοια συνεχίζεται.

"ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ Η χχχχχχχχ!!!!!!!!!!ΗΡΘΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ!!!!!!!ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ!!!!!!!!!ΕΙΜΑΙ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΟΥΛΑ!!!!ΤΩΡΑ-ΤΩΡΑ-ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

:mad:

Στην αντιπέρα όχθη έχεις άλλους, ρομαντικούς, που προσπαθούν να ενημερώσουν όσους περισσότερους μπορούν για τις ΤΑΣΕΙΣ που πολύ σωστά αναφέρει ο DJ.
Τάσεις που κάνουν μια φυλή να χάνει τον τύπο της, να χάνει αυτό που είναι.
Τάσεις που δημιουργούνται από εκτροφείς ή διάσημους handlers ή agents όπως λέγονται.
Ανθρώπους που και αυτοί έγραψαν στα @@ το πρότυπο και δεν σεβάστηκαν τίποτα και κανέναν, που ακούνε CH και BISS και βλέπουνε $$$$.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα ρομαντικού (ευτυχώς διάσημου) που προσπαθεί να αφυπνήσει :
" Since when is a Yorkshire terrier supposed to move like a German shepherd. Why are you looking for big side gait in a breed that shouldn't have it? It's a toy breed. Moderate angles, smooth movement. Stop over extending your dogs rear. A level topline means level like a table not sloping like a cocker spaniel. Pick your mentors carefully, sometimes the biggest "know it alls" are not the most knowledgable."

Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό.
Επικροτείται και επιβραβεύεται η λάθος υφή στο τρίχωμα, επιβραβεύεται η λάθος κίνηση για χάριν εντυπωσιασμού και επίσης άλλο ένα τρεντ της εποχής, ο μακρύς λαιμός για να συμβαδίζει και να είναι αρμονικός με την άκοπη [πλέον] ουρά. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί άλλη κλίση στον ώμο, κατεπέκταση άλλη γωνίωση εμπρός και για να είναι αρμονικός ο σκύλος άλλη γωνίωση πίσω...

Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη φυλή είναι σε ένα στάδιο "υπερτυπισμού".
Υπερτυπισμός που επικροτείται και επιβραβεύεται από κριτές και κοινό- γιατί είναι πιο εντυπωσιακός ο σκύλος. Στην ουσία όμως επιβραβεύουν κάτι που είναι ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Βρε @Yorkaddict μη μου αγχώνεσαι... τώρα εκαναν ομάδα για τα teacup yorkie.
Για εμένα εκτροφείας που θα του ΤΥΧΕΙ να γεννηθει μικρόσωμο του κιλου πλασματάκι, οφείλει να ΜΗΝ το δώσει. Να το ζέψει στο λαιμό του, δεν με νοιάζει.... γιατι και η στειρωση ειναι επικινδυνη, και τίποτα δεν θα του διασφαλίσει 1000% ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί/εξοντωθεί σε γέννα αυτό το πλασμα. Ειδικά δε με τα αρσενικά.... εχω ΣΙΧΑΘΕΙ να βλέπω να ζητούν "επιβήτορα" μικρότερο σε βάρος από 1.500γρ θηλυκό τους για να κάνουν μικρά χαριτωμένα κουταβάκια!!!
(Είμαι κουρασμένη και δαιμονιζομαι εύκολα! )

milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
Yorkaddict διαφωνω, υπαρχουν φορες που το προβλημα το δημιουργει η ασαφεια. πχ οταν δεν υπαρχει ανω οριο για κιλα και εκει που πριν υπαρχουν σκυλοι της φυλης πχ 30-40 κιλα και ελαχιστες εξαιρεσεις στα 45 ξαφνικα εμφανιζονται 50 και 60 κιλα και το 30 ειναι λες και εχει προβλημα και δεν μεγαλωσε οσο τα υπολοιπα.

• Like
Reactions: sea-mol

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Λογικό ειναι να μην υπαρχει ανω οριο στα κιλα. Ενα καθαροαιμο μπορεί να ξεπερασει ολα τα όρια λόγω παχυσαρκίας, δε σημαινει αυτό οτι ειναι εκτός προτύπου. Στις εκθέσεις ωστόσο δε θα διακριθεί και αυτο ειναι εξίσου σωστό και λογικό. Η ασάφεια κατα τη γνώμη μου βλάπτει αλλά σε διαφορετικά χαρακτηριστικά , όχι στο βάρος

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Παντως αυτη η υστερια του οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερα που εχει επικρατησει σε πολλες μεγαλοσωμες φυλες (το αντιστοιχο δηλαδη αυτου που περιγραφει ο Yorkaddict για τα μικροσωμα) εχει δημιουργησει πολλα προβληματα.

• Like
Reactions: l.Kyveli

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Γενικά ο υπερτυπισμός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Οχι μόνο το μέγεθος.
Μεγαλυτερο κεφάλι, περισσότερες ζαρες, πιο compact, πιο ..., πιο ...

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
@milou LGD Συμφωνώ μαζί σου!

Και η ασάφεια παίζει το ρόλο της, γιατί αφήνει τον καθένα να το ερμηνεύσει όπως νομίζει ή όπως τον συμφέρει. Αρκετές φορές ερμηνεύουμε το πρότυπο στα "θολά" σημεία ανάλογα τον σκύλο που έχουμε.
Αλλά κακά τα ψέματα τεράστιο ρόλο παίζει το πόσο θα το ψάξεις, πόσο θα ενδιαφερθείς για να κατανοήσεις τον λόγο που ζητείται το οτιδήποτε (όσο σαφές ή ασαφές είναι), όπως επίσης και ο μέντορας που έχει ο καθένας.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.084
Νεότερο μέλος
Marlen48