Ελληνική νομοθεσία


Status
Κλειδωμένο θέμα

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Η Ελλάδα προέβη στην Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.

Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.

http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=30

Νομός υπ’ αριθμόν 2017

http://www.evonymos.org/files1/653nomos 2017.pdf

Nόμος 3170/2003 "Περί ζώων συντροφιάς και αδέσποτων ζώων"

http://www.minagric.gr/greek/data/G913F71.pdf


Σύμφωνα με την σε ισχύ νομοθεσία (Ν. 3170/2003 ) ορίζεται (άρθ. 2.5 ) ότι ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθ. 924 του Αστικού Κώδικα.

Το άρθρο 924 του Αστικού κώδικα είναι το εξής:

Εύθηνη του κατόχου ζώου

Ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για την ζημιά που προξενήθηκε απ’ αυτό σε τρίτον.
Αν η ζημιά έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου αυτού, αυτός δεν ευθύνεται, αν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς την φύλαξη ή την εποπτεία του ζώου.


Απόφαση Νο 280241
Σήμανση, καταγραφή δεσποζόμενων σκύλων και λοιπές Διατάξεις 1 Δεκεμβρίου 2003


http://www.greekconsulate.org.au/images/items934;917;922;_B_1777-01.12.2003__Pets.pdf

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Άρθρo Πρώτo

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο Δεύτερο

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο Τρίτο

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο Τέταρτο

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.

2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο Πέμπτο

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.

2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο Έκτο

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.

2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο Έβδομο

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο Όγδοο

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο Ένατο
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο Δέκατο

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο Ενδέκατο

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο Δωδέκατο

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί "γενοκτονία", έγκλημα απέναντι στο είδος.

2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο Δέκατο Τρίτο

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

2.
Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο Δέκατο Τέταρτο

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.

2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων - Παρίσι 1978


Πηγή: http://www.greenpage.gr/diakiriksi_dikaiomatwn_zoon.htm

Εναρμόνιση του καθεστώτος μεταφοράς κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες

Μετακίνηση των μικρών κατοικίδιων ζώων με το Τραμ.

http://www.tramsa.gr/html/gr/grafeio_typou.php?id=53

Aθήνα, 4 Οκτωβρίου 2007
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Πρόγραμμα αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων και άλλες σχετικές διατάξεις

Απόφαση υπ' αριθμ. 280239, Αρ. Φύλλου 1712, 19 Νοεμβρίου 2003

Άρθρο 1

Σκοπός

Καθορίζονται ο τρόπος σήμανσης, καταγραφής των αδέσποτων ζώων και οι όροι υιοθεσίας των ζώων αυτών ή επανένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον και καθορίζονται οι επιτρεπόμενες μέθοδοι ευθανασίας.

Άρθρο 2

Σήμανση και καταγραφή αδέσποτων σκύλων

1. α) Η σήμανση των αδέσποτων σκύλων πραγματοποιείται με ισχυρό υφασμάτινο ιμάντα πλάτους 3 εκατ. Χρώματος μπλε για τα αρσενικά και κόκκινου για τα θηλυκά, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μεταλλική πλάκα διαστάσεων 3Χ3 cm.

β) Στην πλάκα αυτή χαράσσονται τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο Δήμος στα όρια του οποίου το ζώο διαβιεί,
- η ένδειξη στειρωμένο,
- καθώς και ο αύξων αριθμός καταχώρησής του στο μητρώο του αντίστοιχου Δήμου ή του Διαδημοτικού Κέντρου.

γ) Επιπρόσθετα, για τη διάκριση των ήδη στειρωμένων αδέσποτων ζώων, κατά το στάδιο της επανατοποθέτησης τους στο περιβάλλον, στο εσωτερικό του ενός αυτιού κάθε στειρωμένου ζώου εγγράφεται ευκρινώς με την μέθοδο της δερματοστιξίας το κεφαλαίο γράμμα Σ (Στειρωμένο).

Η εγγραφή αυτή πραγματοποιείται με τρόπο που δεν προκαλεί πόνο ή ταλαιπωρία των ζώων κατά την διάρκεια που αυτό ευρίσκεται σε κατάσταση γενικής αναισθησίας για την πραγματοποίηση της στείρωσης.

2. α) Η σήμανση των αδέσποτων ζώων πραγματοποιείται με την ευθύνη του ιδιώτη κτηνιάτρου ή των κτηνιάτρων που εργάζονται στα Δημοτικά, στα Διαδημοτικά ή στα καταφύγια των ζωοφιλικών σωματείων.

β) Τα υλικά σήμανσης των αδέσποτων ζώων (ιμάντας, μεταλλική πλάκα) διατίθενται από τα καταφύγια Δήμων, Διαδημοτικών Κέντρων, Φιλοζωικών Σωματείων και τους συμβεβλημένους με αυτά κτηνιάτρους.

3. α) Η καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται πραγματοποιείται στους χώρους που οδηγούνται αυτά για την εφαρμογή του προγράμματος στείρωσης, εμβολιασμού κ.λπ.

β) Οι σκύλοι που σημαίνονται καταγράφονται στα αρχεία που καταρτίζουν οι Δήμοι, οι Κοινότητες ή τα Διαδημοτικά Κέντρα.

γ) Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα στοιχεία της σήμανσης και την περιγραφή των ζώων κατ' εκτίμηση του κτηνιάτρου (φυλή, φύλο, χρώμα, μέγεθος ηλικία).

Άρθρο 3

Υιοθεσία - Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών

1. Αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος υιοθεσίας είναι οι Δήμοι που για τον σκοπό αυτό ενημερώνουν τους δημότες τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Επίσης, τα ζωοφιλικά σωματεία μπορούν να συμβάλλουν για την υλοποίηση του στόχου αυτού.

2. α) Κάθε νέος ιδιοκτήτης που υιοθετεί ένα αδέσποτο σκύλο από καταφύγιο ή ζωοφιλικό σωματείο υπογράφει υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει την παραλαβή του ζώου, την υποχρέωσή του να τηρεί τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 1α και ότι λαμβάνει γνώση των κυρώσεων του άρθρου 12.
Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να σημάνει το ζώο και να το καταγράψει με τρόπο που προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα πριν την παραλαβή του από το καταφύγιο.

β) Σε κάθε περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου που έχει ενταχθεί στο περιβάλλον ο ιδιοκτήτης του υποχρεούται να ενημερώνει το Δήμο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένο και να το σημαίνει εντός 20 ημερών με τρόπο που προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα.

γ) Σε περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων από φυσικά πρόσωπα ή φιλοζωικά σωματεία χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το πρόσωπο που αναλαμβάνει την αποστολή το ζώου προς τα προαναφερθέντα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/ 1986, στην οποία δηλώνει την παραλαβή του ζώου και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του Π.Δ. 160/91 (Α΄ 64) για την προστασία των σπονδυλωτών που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους σκοπούς επιστημονικώς σε συμμόρφωση με την οδηγία 86/609 ΕΟΚ του Συμβουλίου.

2. Το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

3. Το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής σήμανσης.

4. Αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης παραλαβής από το Δήμο σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2α της παρούσης.

5. Βεβαίωση του αναγνωρισμένου Φιλοζωικού Σωματείου της περιοχής προορισμού του ζώου με τα πλήρη στοιχεία του φυσικού προσώπου που θα υιοθετήσει το ζώο και ότι ο νέος ιδιοκτήτης πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την υιοθεσία.

Άρθρο 4

Στείρωση

1. α) Οι αδέσποτοι σκύλοι, αρσενικοί και θηλυκοί, στειρώνονται.

β) Οι θηλυκοί σκύλοι στειρώνονται κατά προτεραιότητα.

2. Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη, που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, απαιτεί τη χρήση αναισθητικών και χειρουργική μέθοδο που επιλέγεται από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

3. Τα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και μετά από σχετική γνωμάτευση του υπεύθυνου κτηνιάτρου.

Άρθρο 5

Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου υποχρεούται σε διάστημα 10 ημερών από την απώλεια του ζώου του να κάνει δήλωση απώλειας στον φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των αρχείων (ΠΚΣ). Εάν έχει δηλωθεί απώλεια για τα ζώα τα οποία περισυλλέγονται, αυτά επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη. Διαφορετικά παραμένουν στο καταφύγιο για 10 ημέρες και εφόσον ως τότε δεν έχουν δηλωθεί ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και του επιβάλλεται πρόστιμο.

2. Δεσποζόμενοι σκύλοι που έχουν απολεσθεί και έχουν οδηγηθεί σε καταφύγια, επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους που τα αναζητούν αφού οι τελευταίοι προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία κατοχής τους (ατομικό βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο, αποδεικτικό σήμανσης που αντιστοιχεί στον κωδικό που ανιχνεύεται στο ζώο), ή άλλα αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με τα έξοδα περισυλλογής και παραμονής τους στο καταφύγιο, το ύψος των οποίων καθορίζεται από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του καταφυγίου.

3. Σε περιπτώσεις απώλειας ή ανεύρεσης ζώων που είναι σημασμένα πρέπει να υπάρχει αλληλοενημέρωση του φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των μητρώων και του καταφυγίου στο οποίο έχει οδηγηθεί το ζώο.

4. Ζώα που δεν επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους παραδίδονται σε καταφύγια. Οι ιδιοκτήτες υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 με την οποία αποδέχονται ότι τα ζώα που εγκαταλείπουν θα ενταχθούν στην κατηγορία των αδέσποτων ζώων και ότι δεν διατηρούν πλέον καμιά κυριότητα σε αυτά.

Άρθρο 6

Ευθανασία - Επιτρεπόμενες μέθοδοι

1. Η ευθανασία πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 του Ν. 3170/2003 ή σε άλλες κείμενες εν ισχύ διατάξεις.

2. Η ευθανασία πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην χώρα.

3. Οι επιτρεπόμενες μέθοδοι ευθανασίας είναι:

- ενδοφλέβια χορήγηση νατριούχου πεντοβαρβιτάλης ή νατριούχου θειοπεντάλης σε θανατηφόρες δόσεις υψηλών συγκεντρώσεων

- ενδοκαρδιακή έγχυση των παραπάνω φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρού μεγέθους ζώα που είναι ήδη αναισθητοποιημένα ή βρίσκονται σε βαθιά ηρέμηση

- Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον κτηνίατρο μπορεί επιπρόσθετα να χορηγηθεί ενδοφλέβια έγχυση χλωριούχου καλίου

Άρθρο 7

Επιτροπές

1. Για την επίβλεψη εφαρμογής του προγράμματος (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη), συστήνεται επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος από το Δήμο που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προαναφερομένου προγράμματος σύμφωνα με τον Ν. 3170/2003 που αποτελείται από:

- έναν κτηνίατρο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ορίζεται από την οικεία Διεύθυνση Κτηνιατρικής,
- έναν εκπρόσωπο του Δήμου που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του καταφυγίου, που ορίζεται από τον Δήμο,
- ένα μέλος τοπικού φιλοζωικού σωματείου ή τοπικής φιλοζωικής ομάδας, που ορίζεται από το τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή την τοπική φιλοζωική ομάδα.

2. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την αναγκαιότητα της ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο, την οριστική απόφαση λαμβάνει επιστημονική επιτροπή από τον φορέα που εφαρμόζει το πρόγραμμα σύμφωνα με τον Ν. 3170/2003, που αποτελείται από:

- έναν κτηνίατρο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
- έναν κτηνίατρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου
- έναν κτηνίατρο του καταφυγίου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ


Υγειονομικοί όροι που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς.
Εφαρμογή Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 998/2003.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Όροι χορήγησης άδειας καταστήματος πώλησης σκύλων και γατών

Αρ. Φύλλου 1671
13 Νοεμβρίου 2003


Άρθρο 1

Άδεια λειτουργίας

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διατηρεί κατάστημα πώλησης σκύλων ή γατών πρέπει να είναι κάτοχος άδειας.
Απαιτείται άδεια του οικείου Νομάρχη μετά την εισηγητική έκθεση του προϊστάμενου της νομαρχιακού επιπέδου Κτηνιατρικής Αρχής στην περιοχή δικαιοδοσίας της οποίας ο ενδιαφερόμενος έχει την έδρα του καταστήματός του.

Άρθρο 2

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας

1. Όλα τα καταστήματα πώλησης σκύλων και γατών πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) κάθε σκύλος ή γάτα πρέπει να έχει στη διάθεσή του χώρο διαστάσεων (μήκους, πλάτους, ύψους) που του επιτρέπει να στρέφεται ελεύθερα προκειμένου να περιποιηθεί το σώμα του, να κατακλίνεται χωρίς περιορισμό, να ανασηκώνεται στα πίσω πόδια του και να είναι τουλάχιστον διπλάσιος των διαστάσεών του, στη μέγιστη ηλικία διατήρησής του στο
κατάστημα πώλησης.

β) ο κλωβός φιλοξενίας πρέπει να είναι από υλικό που επιτρέπει στα ζώα να βλέπουν το ένα το άλλο, να επιτρέπει τα πόδια τους να στηρίζονται κανονικά (όχι πλέγμα), να είναι εύκολο να απολυμανθεί και να καθαριστεί, καθώς και να μην είναι επιβλαβές για την υγεία του (πρόκληση ατυχημάτων).

γ) τα ζώα πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε νερό και η τροφή που χορηγείται να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

δ) οι ταΐστρες και οι ποτίστρες πρέπει να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται σε τέτοια θέση ώστε να περιορίζεται η μόλυνση του νερού και της τροφής από τα κόπρανα και τα ούρα των ζώων.

ε) να εξασφαλίζεται η προστασία των ζώων από αντίξοες καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) με την ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων κλιματισμού και εξαερισμού.

στ) τα ζώα δεν πρέπει να εκτίθενται σε χώρους έξω από το κατάστημα πώλησης,

ζ) τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από θορύβους, έντονη ηλιοφάνεια, υγρασία και από πυρκαγιά.

η) στους χώρους διαμονής των ζώων να προβλέπεται επαρκής φωτισμός και αερισμός.

θ) οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι ασφαλείς, να μην επιτρέπουν στα ζώα να διαφύγουν και να μην είναι δυνατόν να κλαπούν.

ι) πρέπει να υπάρχει χώρος απομόνωσης των ασθενών ζώων.

ια) πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την άσκηση του ζώου ιδιαίτερα μεγαλόσωμων φυλών και μεγάλης ηλικίας, εκτός των κλωβών διαμονής τους.

ιβ) ο υπεύθυνος του καταστήματος υποχρεούται να μεριμνά για την υγεία των ζώων και την αντιμετώπιση των ασθενειών,

ιγ) πρέπει να υπάρχει βιβλίο εισόδου και εξόδου των ζώων.

ιδ) πρέπει να υπάρχει βιβλίο απολυμάνσεων των χώρων διαμονής των ζώων και του εξοπλισμού τους.

ιε) για κάθε ζώο πρέπει να υπάρχει φάκελος στον οποίο να φυλάσσεται το
υγειονομικό πιστοποιητικό του, το διαβατήριό του, ο κωδικός της εκτροφής από την οποία προέρχεται, το τιμολόγιο απόκτησης του ζώου, οι κτηνιατρικές πράξεις που έχουν εκτελεστεί ανάλογα με την ηλικία του ζώου και οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τον αριθμό σήμανσής του.

2. α) Η μέγιστη ηλικία διατήρησης είναι:
Μικρόσωμοι σκύλοι: 4 μηνών
Μεγαλόσωμοι σκύλοι: 3 μηνών
Γάτες: 4 μηνών

β) Ο μέγιστος χρόνος παραμονής είναι μέχρι 30 ημέρες.

3. α) Οι νεογέννητοι σκύλοι που αγοράζονται σημαίνονται με ευθύνη του νέου ιδιοκτήτη τους, σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 2 του Ν. 3170/2003, από κτηνίατρο της επιλογής του τελευταίου και πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.

β) Τα προς πώληση ζώα πρέπει να έχουν απογαλακτισθεί και να είναι σε θέση να λάβουν μόνα τους την τροφή τους.

γ) Τα προς πώληση ζώα πρέπει να είναι υγιή και χωρίς παράσιτα.

4. Ένα τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης πρέπει να αναγράφεται στην πρόσοψη του καταστήματος.

Άρθρο 3

Χορήγηση άδειας

1. Για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας καταστήματος πώλησης σκύλων και γατών ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που συνοδεύεται από δήλωσή του, στην οποία προσδιορίζει:
α) αριθμό σκύλων και γατών που φιλοξενεί ή θα φιλοξενήσει και την ηλικία τους,

β) περιγραφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους προκειμένου να εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις του άρθρου 2 της παρούσας Απόφασης,

γ) το υπεύθυνο άτομο και τις απαραίτητες γνώσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής, λόγω επαγγελματικής κατάρτισης είτε λόγω επαρκούς εμπειρίας με τα ζώα συντροφιάς,

δ) τα απαιτούμενα βιβλία.

2. Η άδεια έχει ισχύ δύο έτη.

Άρθρο 4

Διενέργεια ελέγχων

Τα καταστήματα πώλησης σκύλων και γατών δέχονται τις επιθεωρήσεις της προϊσταμένης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων.
Ο επιθεωρητής κτηνίατρος κατά τη διενέργεια του ελέγχου συντάσσει έκθεση με τα ευρήματα του ελέγχου που επιδίδει στον ενδιαφερόμενο. Στην ίδια έκθεση σημειώνονται ο παραλείψεις που επισημάνθηκαν και το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την συμμόρφωση του ενδιαφερόμενου.
Εάν κατά τον έλεγχο που διενεργεί η αρμόδια Αρχή διαπιστωθεί η μη συμμόρφωση του ενδιαφερόμενου κινούνται οι διαδικασίες επιβολής των κυρώσεων των άρθρων 12 και 13 του Ν. 3170/2003.

Άρθρο 5

Μεταβατικές διατάξεις

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν κατέχουν την άδεια που απαιτείται
από το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 3170/2003 (Α΄ 191) πρέπει να συμμορφωθούν με την απαίτηση αυτή εντός 6 μηνών από την έκδοση της παρούσας απόφασης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 280262/2003 ΦΕΚ 1874/17.12.2003

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.



ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις

α) του άρθρου 7 παρ. 3β του Ν. 3170/2003 "ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις" (ΑΙ 91).

β) του άρθρου δεύτερου του Ν. 2017/92 "Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς" (Α' 31)

γ) του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα "(Α', 137 ),όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 "για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων, των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις" (Α', 1 54) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2α του Ν. 2469/1997 "περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις "(Α', 38 ).

δ) Την 399580/30.10.2001 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Γεωργίας Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη" (Β' 1479).

ε) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

στ) Την ΔΙΔΚ/Φ.1/2/22875/31.10.2001 (ΦΕΚ 1480/Β/ 31.10.2001) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης", αποφασίζουμε:


Αρθρο 1

ΣΚΟΠΟΣ


Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η εναρμόνιση των ήδη λειτουργούντων με τους όρους της παρούσας απόφασης.


Άρθρο 2

Γενικές Αρχές


1. Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να επιτρέπει την εύκολη χρήση τους, την εύκολη διαχείριση τους, την συντήρηση τους και την καθαριότητα τους,

2. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χώρων διαμονής και άσκησης των φιλοξενούμενων ζώων, καθώς και του εξοπλισμού πρέπει να μην είναι επιβλαβή για τα ζώα που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καλά.

3. Το κτίριο διαμονής και άσκησης των ζώων είναι δυνατόν να είναι προκατασκευασμένο, διαστάσεων κατ' ελάχιστο σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ/τος 463/78, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 παρ. 5 του Ν. 3170/2003. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του χώρου αναπαύσεως κάθε σκύλου είναι 2x2x2 μέτρα, του ατομικού χώρου άσκησης 2χ2χ2 μέτρα και το σύνολο του παρεχόμενου χώρου 8τ.μ. για κάθε ζώο.

4. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να επιτρέπουν σε αυτά την οπτική και ακουστική τους επικοινωνία.
Οι χώροι άσκησης των ζώων πρέπει να έχουν θέα σε εξωτερικό ελεύθερο χώρο.

5. Η μόνωση, η θέρμανση και ο εξαερισμός του κτιρίου πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από ακραίες καιρικές συνθήκες.

6. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να αποστραγγίζονται επαρκώς. Το ακάθαρτο νερό δεν πρέπει να παραμένει στους χώρους διαμονής και άσκησης των ζώων, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των μολύνσεων.

7. Τα ζώα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η τροφή που λαμβάνουν να είναι ισορροπημένη και υγιεινή.

8. Στην περιοχή που το ζώο κοιμάται, πρέπει να υπάρχει υπερυψωμένη επιφάνεια για τον σκοπό αυτό.

9. Στα ζώα που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο καταφύγιο πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης, σε μικρές ομάδες ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος, το φύλο και την συμπεριφορά τους.

10. Η διατήρηση και εν γένει μεταχείριση των ζώων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Ν. 2017/1992.

11. Όλα τα διατηρούμενα ζώα πρέπει να επιθεωρούνται από τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη του καταφυγίου τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως.

12. Επιτρέπεται σε Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με μέλος ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδας ζωόφιλων που διαθέτει μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος.

Άρθρο 3

Διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων


1. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 604/77 "Περί ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων"(Α',163) και το Π. Δ/γμα 463/78 " Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων, καθορισμού υποχρεώσεων κτηνιάτρων και τηρουμένων βιβλίων"(Α' 96), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3170/2003.

2. Στο Παράρτημα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Απόφασης αυτής δίνεται σχεδιάγραμμα με κάτοψη σχεδίου καταφυγίου.


Άρθρο 4

Λειτουργία καταφυγίων-Υπεύθυνοι καταφυγίων και οι υποχρεώσεις τους, τήρηση βιβλίων.


Για την εν γένει λειτουργία του καταφυγίου, τον καθορισμό διοικητικής και επιστημονικής Διεύθυνσης, τις υποχρεώσεις αυτών, του κτηνιάτρου που έχει την υγειονομική επίβλεψη και εποπτεία, την τήρηση των βιβλίων, των γενικών υγειονομικών όρων κ.λ.π. ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα του Ν. 604/77 του Π.Δ/γματος 463/78 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3170/2003.


Άρθρο 5

Μεταβατικές διατάξεις

Τα ήδη υπάρχοντα κυνοκομεία εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης πρέπει να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ya280262_03.htm

ΝΟΜΟΣ 1038/1932 «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Υγειονομικοί όροι που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς

Επικαιροποιημένο κείμενο για την εφαρμογή Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 998/2003

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αθήνα. 7.9.2010 Α.Π.: 241197

Α. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Κοινοποιείται συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή το επικαφοποιημένο κείμενο του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τους υγειονομικούς όρους που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, με ενσωματωμένες όλες τις τελευταίες τροποποιήσεις.Το κείμενο περιλαμβάνει, εκτός από τον Κανονισμό, ορισμένες εφαρμοστικές αποφάσεις:

Την απόφαση 2003/803/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε., με την οποία καθιερώνεται ένας ενιαίος τύπος διαβατηρίου για τις ενδοκοινοτικές μετακινήσεις ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες και ικτίδες).

Την απόφαση 2004/824/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε. με την οποία καθιερώνεται ο τύπος του κτηνιατρικού πιστοποιητικού που απαιτείται για τα ζωα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες, ικτίδες) που συνοδευουν ταξιδιώτες τρίτων χωρών.

Την απόφαση 2004/839/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε. με την οποία θεσπίζονται οι υγειονομικοί οροί που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων και γάτων ηλικίας κάτω των τριών μηνών.

Τον Κανονισμο (ΕΚ) αριθ. 388/2010 που καθορίζει τον μέγιστο αριθμό ζώων συντροφιάς (σκύλων, γάτων, ικτίδων) που μπορούν να υπόκεινται σε μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις.

Την απόφαση 2010/436/ΕΕ της Επιτροπής της Ε.Ε., με την οποία καθορίζεται ότι κάθε ερναμών για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των αντιλυσσικών εμβολίων θα υποβάλλεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο σε δοκιμασία επάρκειας απο εργαστήριο AFSSA Nancy και η άδειά του θα διατηρείται μόνο εφόσον η αξιολόγησή του είναι θετική.

Την απόφαση 2007/25/ΕΚ της Επιτροπής Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με την ποία καθορίζεται υπόδειγμα υγειονομικού πιστοποιητικού για τα πτηνά συντροφιάς που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Επίσης, με τις εγκυκλίους 280315/22.12.2003 και 266461/08.09.2003 της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας έχουν κοινοποιηθεί:

0 Νόμος 3170/2003 «ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» (Α 191).

Η κοινή απόφαση Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας με αρ. πρωτ. 280241/18.11.2003 «Σήμανση, καταγραφή δεσποζόμενων σκύλων και λοιπές διατάξεις» (Β' 1777).

Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων οι υγειονομικοί όροι και οι όροι ταυτοποίησης που διέπουν τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνησεις ζώων συντροφιάς, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Β. ΟΡΙΣΜΟΙ

«Ζώο συντροφιάς»

Σαν ζώο συντρόφι σύμφωνα με την ως άνω νομοθεσία εννοούνται α) σκύλοι, γάτες, β) ικτίδες (οικογένεια θηλαστικών στην οποία ανήκουν τα είδη νυφίτσες, κουνάβαι, ερμίνες, ζιβελίνες), γ) αράχνες και λοιπά ασπόνδυλα (πλην μελισσών και οστοακοειδών), δ) τροπικά διακοσμητικά ψάρια, ε) αμφίβια, ερπετά, στ) όλα τα είδη πτηνών, ζ) τρωκτικά και κουνέλια τα οποία συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή από ένα φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι' αυτά για λογαριασμό του ιδιοκτήτη τους στη διάρκεια της μετακίνησης τους και τα οποία δεν προορίζονται για πώληση ή μεταβίβαση σε άλλο ιδιοκτήτη.

Ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν μετακινούνται στο ίδιο μεταφορικό μέσο με τον ιδιοκτήτη τους ή τον εκπρόσωπο του, θεωρούνται ως εμπορικές αποστολές και διέπονται από τις διατάξεις του π.δ/τος 184/1996 «υγειονομικοί όροι που διέπουν το εμπόριο λοιπών ειδών ζώων... σε εναρμόνιση της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ» (Α' 137).

«Μετακίνηση»

Κάθε μετακίνηση ζώου συντροφιάς:

α) εκτός των ορίων του χώρου ιδιοκτησίας του κατόχου του
β) από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη και αντίστροφα
γ) κατά την είσοδο ή την ε- πανείσοδο από τρίτη χώρα στο ελληνικό έδαφος.

«Διαβατήριο»

Το έγγραφο που επιτρέπει την ευχερή αναγνώριση των σκύλων, γάτων και ικτίδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα διαβατήρια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις οι οποίες καθορίζονται στην απόφαση 2003/803/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε. Με την ΚΥΑ 280241/18.11.2003 (Β' 1777) αρμόδια αρχή για την έκδοση διαβατηρίων
στην Ελλάδα είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος υποχρεούται να τηρεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης των ζώων.

«Κτηνιατρικό πιστοποιητικό»

Το επίσημο έγγραφο, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες και ικτίδες) κατά την είσοδο τους στο ελληνικό έδαφος, όταν αυτά προέρχονται από τρίτη χώρα και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον εκπρόσωπο του.

Αυτό πρέπει να είναι σύμφωνο με το υπόδειγμα που καθορίζεται στην απόφαση 2004/824/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (microchip)

α) Από 1ης Ιουνίου 2004 και μετά, σύμφωνα με την ΚΥΑ 280241/18.11.2003 (Β' 1777), οι ιδιοκτήτες σκύλων στην Ελλάδα υποχρεούνται να έχουν σημάνει τα ζώα τους με σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip).

0 Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υποχρεούται να ενημερώσει τα μέλη του, ώστε σε κάθε ιατρείο μικρών ζώων να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης των πελατών τους.

β) 0ι σκύλοι, οι γάτες και οι ικτίδες που μετακινούνται προς το έδαφος άλλων κρατών μελών συνοδευόμενα από τον ιδιοκτήτη τους ή τον εκπρόσωπο του, πρέπει να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση σύμφωνα με το πρότυπο IS011784 και τεχνολογίας HDX ή FDX-B, η οποία μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785.

Εάν η ταυτοποίησή τους δεν είναι σύμφωνη με αυτά τα πρότυπα υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους συσκευή ανάγνωσης. Ζώα που ταυτοποιούνται με τατουάζ σήμανσης μπορεί επίσης να μετακινούνται υπό προϋποθέσεις.

2. Εμβολιασμός για τη λύσσα

0 αντιλυσσικός εμβολιασμός και ο επανεμβολιασμός πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου παρασκευής, με αδρανοποιημένο εμβόλιο μιας τουλάχιστον μονάδας αντιγόνου ανά δόση, σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

3. Ελεγχος αντισωμάτων για τη λύσσα

Δείγμα ορού αίματος που λαμβάνεται 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του ζώου, αποστέλλεται σε ένα από τα εγκεκριμένα εργαστήρια που περιλαμβάνονται στον συνημμένο πίνακα προς έλεγχο του τίτλου αντισωμάτων κατά της λύσσας.

0 τίτλος αντισωμάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος προς 0,5 Ul/ml. 0 έλεγχος του τίτλου αντισωμάτων είναι υποχρεωτικός όταν τα ζώα μετακινούνται σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Μάλτα).

Οι δαπάνες των εργαστηριακών ελέγχων βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ζώου.

4. Ζώα που μεταφέρονται με δημόσια μέσα μεταφοράς

Τα ζώα συντροφιάς που μεταφέρονται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές κλουβί.

Πάνω στο κλουβί πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται:

Το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, η ταχυδρομική του διεύθυνση και το τηλέφωνο, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός του ανά πάσα στιγμή.

Δ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

1. Εντός της Ελληνικής Επικράτειας

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που ταξιδεύουν συνοδευόμενοι με το ζώο τους, υποχρεούνται να φέρουν πάντα μαζί τους το διαβατήριο του ζώου. Οφείλουν να το υποβάλλουν, εφόσον ζητείται, σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή.

2. Μετακινήσεις από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Σουηδίας και Μάλτας)

α) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας άνω των τριών (3) μηνών:

Τα ζώα πρέπει να αναγνωρίζονται με το σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (microchip).

Να συνοδεύονται με το διαβατήριο που καθορίζεται στην απόφαση 2003/803/ΕΚ, το οποίο εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και επί του οποίου πρέπει να πιστοποιείται από τον ιδιώτη κτηνίατρο μέλους
του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου η πραγματοποίηση εν ισχύει εμβολιασμού για τη λύσσα.

Αριθμητικά να μην ξεπερνούν τα 5 ζώα.

β) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών:

Για τις μετακινήσεις ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών μη εμβολιασμένων για τη λύσσα, απαιτείται άδεια του κράτους μέλους προορισμού.Είναι δυνατόν να χορηγείται:

Για πολύ νεαρά ζώα που εξαρτώνται από τη μητέρα τους και εφόσον δεν ξεπερνούν αριθμητικά τα 4 ζώα.

Εφόσον δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους, αλλά φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αναγνώρισης, διαβατήριο και κτηνιατρική βεβαίωση ότι:

Η μητέρα τους είχε εμβολιαστεί για τη λύσσα και κατά το χρόνο του τοκετού η εμβολιακή περίοδος ήταν σε ισχύ.

Δεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και λύσσα.

Αριθμητικά να μην ξεπερνούν τα 5 ζώα.

Επειδή ορισμένα κράτη-μέλη ενδέχεται να έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτεια τους ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών, οι ταξιδιώτες οφείλουν να ζητούν έγκαιρα σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες
αρχές του κράτους μέλους προορισμού.

γ) Μη εμπορικές μετακινήσεις άλλων ειδών ζώων συντροφιάς που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό:

Για τις μετακινήσεις τρωκτικών, κουνελιών, ερπετών, αμφίβιων, διακοσμητικών ψαριών, αραχνών και λοιπών ασπόνδυλων ζώων (πλην μελισσών και οστρακοειδών) ορισμένα κράτη μέλη (π.χ. Κύπρος, Ιταλία κ.λπ.) έχουν
θεσπίσει εθνικούς κανόνες και έχουν καθιερώσει πρότυπο υπόδειγμα υγειονομικού πιστοποιητικού που πρέπει να συνοδεύει τα ζώα. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να αποφευχθεί περιττή ταλαιπωρία, οι ταξιδιώτες
οφείλουν να ενημερώνονται έγκαιρα προτού ταξιδέψουν.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
3. Μετακινήσεις από την Ελλάδα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Μάλτα

α) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας άνω των τριών (3) μηνών:

Τα ζώα πρέπει να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά (microchip).

Να συνοδεύονται με το διαβατήριο που καθορίζεται στην απόφαση 2003/803/ΕΚ, το οποίο εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και επί του οποίου θα πιστοποιείται από τον ιδιώτη κτηνίατρο μέλους του
Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου η πραγματοποίηση του εμβολιασμού ή του επαναληπτικού εμβολιασμού καθώς και τα αποτελέσματα του ορολογικού ελέγχου του τίτλου αντισωμάτων για τη λύσσα..Η λήψη αίματος για την ορολογική δοκιμή του τίτλου αντισωμάτων οφείλει να γίνεται 30 ημέρες μετά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό και το δείγμα αποστέλλεται στο επίσημο κρατικό εργαστήριο αναφοράς.Στις επόμενες μετακινήσεις του ίδιου ζώου δεν απαιτείται επανέλεγχος του τίτλου αντισωμάτων για τη λύσσα εφόσον δεν διακόπτεται το πρωτόκολλο εμβολιασμού που καθορίζεται από το εργαστήριο παρασκευής του εμβολίου.

Πρέπει να υποβάλλονται σε αντιπαρασιτική αγωγή για την καταπολέμηση του εχινόκοκκου και των τσιμπουριών μεταξύ 24 και 48 ωρών πριν την αναχώρησή τους.

Αριθμητικά να μην ξεπερνούν τα 5 ζώα.

β) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών:

Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών (εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια από τη χώρα προορισμού).

Τα ζώα τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις υπόκεινται σε καραντίνα στη χώρα προορισμού.

4. Μετακινήσεις από άλλα κράτη-μέλη προς την Ελλάδα

α) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας άνω των τριών (3) μηνών:

Τα ζώα πρέπει να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά (microchip) ή με ευανάγνωστο τατουάζ.

Να συνοδεύονται με το διαβατήριο που καθορίζεται στην απόφαση 2003/803/ΕΚ, στο οποίο θα Βεβαιώνεται η πραγματοποίηση του εμβολιασμού ή του επανεμβολιασμού για τη λύσσα.

Αριθμητικά να μην ξεπερνούν τα 5 ζώα.

β) Μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών:

Οι μετακινήσεις ζώων ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών μη εμβολιασμένων για τη λύσσα, είναι ελεύθερη, υπό την προϋπόθεση ότι:

Εφόσον εξαρτώνται από τη μητέρα τους και τη συνοδεύουν κατά τη μετακίνησή της, επισυνάπτεται βεβαίωση ή αναγράφεται στο Κεφάλαιο XI του διαβατηρίου της μητέρας η ημερομηνία τοκετού, ο αριθμός των νεογνών
και ενδεχομένως τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης των νεογνών.

Αριθμητικά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 4 ζώα.

Εάν δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους απαιτείται:

Να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά (microchip)
Να φέρουν διαβατήριο
Να συνοδεύονται από βεβαίωση κτηνιάτρου ότι «η μητέρα τους έχει εμβολιαστεί για τη λύσσα και κατά το χρόνο του τοκετού η εμβολιαστική περίοδος ήταν σε ισχύ.Δεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και εξ όσων
τεκμαίρονται δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση για την λύσσα».

γ) Μετακινήσεις άλλων ειδών ζώων συντροφιάς, μη εμπορικού χαρακτήρα:

Μέχρις ότου καθοριστούν κοινοτικοί κανόνες, οι μετακινήσεις τρωκτικών, κουνελιών, ερπετών, αμφίβιων διακοσμητικών ψαριών, αραχνών και λοιπών ασπόνδυλων ζώων (πλην μελισσών και οστρακοειδών) είναι ελεύθερες, δεν υπόκεινται σε υγειονομικό περιορισμό και δεν απαιτείται να συνοδεύονται από κτηνιατρικά πιστοποιητικά.

Με την επιφύλαξη τυχόν υγειονομικών περιορισμών οι μετακινήσεις πτηνών είναι ελεύθερες κτηνιατρικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από κτηνιατρική βεβαίωση.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
5. Μετακινήσεις από χώρες ΕΟΧ (Ενιαίος Οικονομικός Χώρος)

Οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς από την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχνεστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Αγιο Μαρίνο, την Ελβετία και το Βατικανό προς την Ελλάδα διέπονται από τους κανόνες που αναφέρονται στο προηγούμενο σημείο Δ4.

Ε. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Από τις 3 Ιουλίου 2004 και μετά, για να επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς στο ελληνικό έδαφος, ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Απευθείας προορισμός η Ελλάδα

Απαγορεύεται η είσοδος ζώων συντροφιάς μέσω σημείων εισόδου στα οποία δεν λειτουργούν εγκεκριμένοι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε.), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε., όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

Επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς:

Μέσω εγκεκριμένων Σ.Υ.Κ.Ε. και ανεξαρτήτως εάν είναι εγκεκριμένοι για την υποδοχή ζωντανών ζώων ή μη

Μέσω των σημείων εισόδου των νησιών που περιλαμβάνονται στην απόφαση 94/641/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε.

Οι Κτηνιατρικές αρχές των παραπάνω σημείων εισόδου υποχρεούνται:

Να έχουν στη διάθεσή χους ειδικό χώρο φύλαξης των ζώων για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η απομόνωση των ζώων των οποίων δεν επιτρέπεται η είσοδος μέχρις ότου σταλούν πίσω.

Να προμηθευτούν άμεσα και να έχουν στη διάθεσή τους αποκριτή πομποδέκτη ISO 11785.

2. Είσοδος σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας άνω των τριών (3) μηνών

Τα ζώα πρέπει:

α) να αναγνωρίζονται με σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (microchip) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX-B και να μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο 11785.

Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου δεν ανταποκρίνεται με αυτό το πρότυπο, ο ιδιοκτήτης του ζώου υποχρεούται να παρέχει στον κτηνίατρο που διενεργεί τον έλεγχο μέσω ανάγνωσης του σήματος, ή να αναγνωρίζονται μέσω ευανάγνωστου τατουάζ

β) να έχουν υποστεί αντιλυσσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, σύμφωνα με τις συστάσεις του εργαστηρίου παρασκευής, με αδρανοποιημένο εμβόλιο μιας τουλάχιστον μονάδας αντιγόνου ανά δόση, σύμφωνο με το πρότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

γ) να έχουν υποστεί 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και 3 μήνες πριν από τη μετακίνηση τους ορολογικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου πρέπει να έχουν τίτλο αντισωμάτων μεγαλύτερο ή ίσο προς 0,5 UI/ml.

Η ορολογική εξέταση για τον έλεγχο του τίτλου πρέπει να γίνεται σε ένα από τα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια των κρατών μελών ή των τρίτων χωρών που επισυνάπτονται στον πί¬νακα της παρούσας και που μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimalshttp://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm

Σε επόμενες μετακινήσεις του ίδιου ζώου δεν απαιτείται επανέλεγχος του τίτλου αντισωμάτων για τη λύσσα εφόσον δεν διακόπτεται το πρωτόκολλο εμβολιασμού που καθορίζεται από το εργαστήριο παρασκευής του εμβολίου.Η εξέταση για τον έλεγχο του τίτλου αντισωμάτων απαιτείται μόνο για τις τρίτες χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέρος Γ, του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού, όπως κάθε φορά ισχύει.

δ) να συνοδεύονται από ατομικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό σύμφωνο με το παράρτημα της απόφασης 2004/824/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε.

ε) στο πιστοποιητικό, όταν αυτό απαιτείται, πρέπει να επισυνάπτονται επικυρωμένα αντίγραφα των αποτελεσμάτων της ορολογικής εξέτασης του ζώου από το εργαστήριο διεξαγωγής του ελέγχου

στ) αριθμητικά να μην ξεπερνούν τα 5 ζώα

3. Είσοδος σκύλων, γάτων και ικτίδων ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών

Επιτρέπεται η είσοδος στο ελληνικό έδαφος ηλικίας κάτω των τριών (3) μηνών, μη εμβολιασμένων για τη λύσσα, υπό την προϋπόθεση ότι:

Αυτά εξαρτώνται από τη μητέρα τους και τη συνοδεύουν κατά τη μετακίνησή της

Δεν επιτρέπεται να είναι περισσότερα από τέσσερα (4)

Προέρχονται μόνο από τις τρίτες χώρες του παραρτήματος II, μέρος Β και Γ

Στο κτηνιατρικό πιστοποιητικό πρέπει να επισυνάπτεται βεβαίωση του κτηνιάτρου για την ημερομηνία τοκετού και τα χαρακτηριστικά των νεογνών.Εάν δεν συνοδεύονται από τη μητέρα τους απαιτείται:

Να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά (microchip)

Να συνοδεύονται από ατομικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό σύμφωνο με το παράρτημα της απόφασης 2004/824/ΕΚ.Στο σημείο IV πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού της μητέρας.Αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ημέρες προγενέστερη της ημερομηνίας γέννησης που αναγράφεται στο σημείο II. Επίσης, πρέπει να προστίθεται η διαβεβαίωση ότι «δεν έχει (έχουν) έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και εξ όσων τεκμαίρονται δεν έχει (έχουν) εκτεθεί σε μόλυνση για τη λύσσα».

Δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν αριθμητικά τα 5 ζώα
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
4. Είσοδος άλλων ειδών ζώων συντροφιάς

α) Μέχρις ότου καθοριστούν κοινοτικοί κανόνες, επιτρέπεται η είσοδος ερπετών, αμφίβιων, διακοσμητικών ψαριών, αραχνών και λοιπών ασπόνδυλων ζώων (πλην μελισσών και οστρακοειδών) χωρίς κτηνιατρικό υγειονομικό περιορισμό και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση κτηνιατρικού πιστοποιητικού.

β) Για να επιτραπεί η είσοδος τρωκτικών και κουνελιών και με την επιφύλαξη τυχόν περιοριστικών μέτρων, απαιτείται να συνοδεύονται από κτηνιατρική Βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο
προηγούμενο σημείο Δ.4.γ).

γ) Τα πτηνά συντροφιάς πρέπει να συνοδεύονται από πρωτότυπο κτηνιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με το υπόδειγμα της απόφασης 20G7/25/EK, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η εισαγωγή πτηνών συντροφιάς από τρίτες χώρες επιτρέπεται μόνο:

Από ορισμένες χώρες μετά από απομόνωση 30 ημερών, υπό επίσημη επίβλεψη

Μετά από απομόνωση 10 ημερών και εργαστηριακό έλεγχο για τη γρίπη των πτηνών με αρνητικά αποτελέσματα

Δεν γίνονται αποδεκτά πτηνά συντροφιάς για παραμονή σε καραντίνα στο έδαφος της χώρας.

5. Άφιξη σε άλλο κράτος μέλος με προορισμό την Ελλάδα

Τα ζώα συντροφιάς τρίτων χωρών που αφικνούνται στην Ελλάδα μέσω του εδάφους άλλου κράτους μέλους πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προηγούμενων σημείων 2, 3 και 4.

6. Αφιξη στην Ελλάδα με προορισμό άλλα κράτη-μέλη (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Σουηδίας και Μάλτας)

Οι σκύλοι, οι γάτες και οι ικτίδες ηλικίας άνω των τριών μηνών που αφικνούνται στην Ελλάδα και προορίζονται για άλλα κράτη-μέλη πρέπει να συνοδεύονται με τα πιστοποιητικά που καθορίζονται στην απόφαση 2004/824/ΕΚ.

Οι σκύλοι, οι γάτες και οι ικτίδες ηλικίας κάτω των τριών μηνών υπόκεινται στην άδεια της χώρας προορισμού.

Τα λοιπά είδη ζώων συντροφιάς υπόκεινται στις απαιτήσεις της χώρας προορισμού.

7. Αφιξη στην Ελλάδα με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Μάλτα

Οι σκύλοι, οι γάτες και οι ικτίδες τρίτων χωρών που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Μάλτα τίθενται σε καραντίνα στη χώρα προορισμού, εκτός αν ανταποκρίνονται στο
προηγούμενο σημείο Δ.3. Στις χώρες αυτές ισχύουν εθνικοί κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων τρίτων χωρών εκτός αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο σημείο Δ.3.

8. Επανείσοδος ζώων κοινοτικής καταγωγής

Η επανείσοδος σκύλων, γάτων και ικτίδων κοινοτικής καταγωγής επιτρέπεται εφόσον αυτά συνοδεύονται με το διαβατήριο τους και δεν έχει διακοπεί το πρωτόκολλο εμβολιασμού για τη λύσσα που καθορίζεται από το
εργαστήριο παρασκευής του εμβολίου.

Στις περιπτώσεις παραμονής τους στο έδαφος τρίτων χωρών οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μέρος Γ, του Παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003, απαιτείται η διενέργεια τιτλοδότησης προτού το ζώο
εξέλθει από το έδαφος της χώρας. Εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί τιτλοδότηση προτού το ζώο αναχωρήσει από κοινοτικό έδαφος, για την επανείσοδό του απαιτείται τιτλοδότηση και αναμονή 3 μηνών από τη λήψη του δείγματος.

ΣΤ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ


Οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα προς χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Ε.Ε. υπόκεινται στις εθνικές διατάξεις κάθε χώρας.

Για το λόγο αυτό οι ταξιδιώτες οφείλουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν την αναχώρησή τους να ζητούν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές του τόπου προορισμού τους, ή και ενδεχομένως, από τις Πρεσβείες των χωρών προορισμού τους στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να τίθενται υπόψη των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών εγκαίρως, ωσιε να είναι ενήμερες για τις απαιτήσε,ς της χώρας προορισμού, να προβαίνουν στις απαραίτητες εξετάσεις και να προετοιμάζουν τις φόρμες των απαιτουμένων κτηνιατρικών πιστοποιητικών.

Ζ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΖΩΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

1. Το κτηνιατρικό πιστοποιητικό για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γάτων και ικτιδων που εισάγονται από τρίτες χώρες και μετακινούνται εντός του κοινοτικού εδάφους, ισχύει για περίοδο τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έκδοσήςτου ή έως την ημερομηνία λήξης του εμβολιασμού για τη λύσσα, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.

2. Σε περίπτωση που εκδίδεται και υπογράφεται απο ιδιώτη κτηνίατρο, απαιτείται, η επικύρωσή του απο την αρμόδια επίσημη αρχή της χώρας καταγωγής.

3. Σε περίπτωση επόμενης μετακίνησης προς τη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπε, να συμπληρώνοντα, εκ νέου συμφωνά με την εθνική νομοθεσία αυτών των χωρών, τα μέρη V, VI και VII του κτηνιατρικού πιστοποιητικού (απόφαση 2004/824/ΕΚ).
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Η. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ

1. Στο εσωτερικό της χώρας:

Τα μέτρα διασφάλισης που προβλέπονται σχετικά με τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων που
εφαρμοζονται, εντός του ελληνικού εδάφους καθορίζονται, από τα μέρη β και Δ του π.δ/τος 420/1993 (Α'179).

Τα μέτρα διασφάλισης που προβλέπονται σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμοζονται, για τη σημανση, την ταυτοποίηση, την προστασία των ζωων συντροφιάς κα, την πιστοποίηση αυτών καθορίζονται, από τις διατάξεις του Νόμου 31/0/2003 και του π.δ/τος 344/1998 (Α' 229).

α) Οι κτηνιατρικές αρχές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υποχρεούνται να προβένουν στην λήψη κάθε νόμιμου μέτρου ή και την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Ν.3170/2003, στις περιπτώσεις όπου οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των διαταξέων που αναφέρονται στο σημείο Α της παρούσας.Επίσης, οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους και να επιλαμβάνονται, των υποθεσεων που παραπέμπονται, σ' αυτές από άλλες ελεγκτικές αρχές και φορείς.

β) Οι υπεύθυνοι μεταφοράς επιβατών με πλοία

Υ) Οι εταιρειες μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα

δ) Οι υπεύθυνοι μεταφοράς επιβατών με τρένα

ε) Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς επιβατών οφείλουν:

Να ενημερώνουν τους επιβάτες που συνοδεύουν ζωα για τους κανόνες που επιβάλλονται, κατά τις μετακίνησεις των ζώων τους και να μην επιτρέπουν την επιβίβαση ζώων, τα οποία δεν συνοδεύονται, από το διαβατήριο τους και δεν αναγνωρίζονται ατομικά.

στ) Στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας των 0ΤΑ των αστυνομκών αρχών, των λιμενικων αρχών, των αρχών ασφαλείας των αεροδρομίων και κάθε άλλης ελεγκτικής αρχής ανατίθενται η αρμοδιότητα:

- του ελέγχου των διαβατηρίων των ζώων συντροφιάς
- της διαπίστωσης αναγραφής του αρ,θμού σημανσης των ζώων

Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων υποχρεουνται, να συνεργάζονται, με την πλησιέστερη κτηνιατρική αρχή.

ζ) 0ι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα ζωα τους υποχρεούνται να φέρουν πάντα μαζι τους τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα του ζωου.Να προσκομίζουν τόσο τα έγγραφα όσο και τα ζωα, εφόσον ζητείται, στις αρμόδιες ελεγκτικες αρχές.

2. Στα σημεία εισόδου από τρίτες χώρες:

α) Οι τελωνειακές αρχές και οι συνοριοφύλακες των σημειων εισόδου, τα οποία δεν είναι εγκεκριμενα για την είσοδο ζώων συντροφιάς, υποχρεούνται να απαγορεύουν την είσοδο τους στο ελληνικό έδαφος.Οι τελωνειακές αρχές των σημείων εισόδου μεσω των οποίων επιτρέπεται, η είσοδος ζωων συντροφιάς, υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να παιραπέμπουν τα ζώα για κτηνιατρικό έλεγχο.

β) Οι ΣΥΚΕ και οι κτηνιατρικές αρχές των σημείων εισοδου των νησιών της απόφασης 94/641/ΕΚ υποχρεούνται να προβαίνουν:

•σε έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων,
•στην ταυτοποίηση του ζώου,
•ενδεχομένως, σε κλινική εξέταση του ζώου.

Αν οι έλεγχοι καταδείξουν ότι το ζώο δεν πληροί τις προβλεπόμενες απαιτήσεις αποφασίζουν:

•είχε να στείλουν το ζώο πίσω στη χώρα προέλευσης,
•είτε να απομονώσουν το ζώο για όσο χρόνο χρειάζεται,
•είτε, στην εσχάτη των περιπτώσεων, την ευθανασία, χωρίς χρηματική αποζημίωση, όταν δεν είναι δυνατόν να σταλεί πίσω ή να απομονωθεί.

Τα πρωτότυπα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει πάντοτε να συνοδεύουν τα ζώα, αφού προηγουμένως σφραγιστούν κατάλληλα ως εξής:

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ

Ημερομηνία
Όνομα Κτηνίατρου
Υπογραφή
Σφραγίδα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ

Ημερομηνία
Όνομα Κτηνίατρου
Υπογραφή
Σφραγίδα

Τα ως άνω στοιχεία της απόφασης του κτηνιάτρου πρέπει να είναι με διαφορετικό χρώμα από αυτό της εκτύπωσης του πιστοποιητικού.

Ένα φωτοαντίγραφο του πρωτοτύπου κτηνιατρικού πιστοποιητικού κρατείται στο ειδικό αρχείο μη εμπορικών αποστολών ζωντανών ζώων της κτηνιατρικής αρχής του σημείου εισόδου για τρία χρόνια.

γ) Στις περιπτώσεις όπου τα ζώα υπερβαίνουν τον αριθμό πέντε (5), είτε αυτά προέρχονται από άλλα κράτη μέλη είτε από τρίτη χώρα, ανεξάρτητα του είδους, ή δεν συνοδεύονται, θεωρούνται εμπορικές αποστολές
και υπόκεινται στις διαδικασίες ελέγχου που καθορίζεται από τις διατάξεις περί εισαγωγών ζώντων ζώων.

Θ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΥ

Παρακαλούμε η παρούσα να κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς και σε όλες τις αρχές που ασχολούνται με τους συνοριακούς ελέγχους και τους εσωτερικούς ελέγχους, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

Δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διεύθυνση: www.minagric.gr για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.

Η προηγούμενη εγκύκλιος μας με αριθμό πρωτοκόλλου 218524~7.4.2004 καθώς και οι μεταγενέστερες 279486-11.8.2004, 27 9630-18.10.2004, 315208-26.11.2004, 315239-7.12.2004, 24303 7-10.1.1006, 243285-13.4.2006, 27 703-12.10.2006, 2 58524-13.3.2007, 2 58563-2.4.2007, 2 58834-6.6.2008, 261378-10.8.2009, 336154-26.11.2009, 240971-10.5.2010 τροποποιητικές αυτής παύουν να ισχύουν.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.825
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU