Ελληνικός ποιμενικός -0Δυσκολία στα πίσω ποδια


Chrisak25

New Member
19 Ιανουαρίου 2024
2
3
49
Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά!
Θα ήθελα τη γνώμη ή την εμπειρία σας σχετικά με το θέμα που αντιμετωπίζει η σκύλα μας, Ελληνικός ποιμενικός 12 ετών:

Εδώ και τρεις μήνες παρατηρήσαμε δυσκολία στο να σηκωθεί -αδυναμία στα πίσω πόδια. Παρόλαυτά, επειδή μένουμε στην εξοχή, κάθε απόγευμα κάνει αρκετά χιλιόμετρα στον κάμπο, μαζί με έναν ποιμενικό έξι μηνών που έχουμε, χωρίς να κουτσαίνει ή να φαίνεται πως έχει κάποιο θέμα. Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει δύο φορές αιματολογικές εξετάσεις που ήταν καλές, ενώ ο κτηνίατρος δεν έδειξε να προβληματίζεται ιδιαίτερα. Το απέδωσε στην ηλικία.
Στην ομάδα σας διάβασα για περιπτώσεις δισκοπάθειας που αντιμετωπίζεται. Σήμερα, έχουμε πάλι ραντεβού με τον κτηνίατρο, οπότε θα ρωτήσω σχετικά. Θα με ενδιέφερε ωστόσο η γνώμη σας, αν έχετε βιώσει κάτι παρόμοιο με ελληνικό ποιμενικό.
Ευχαριστώ πολύ!
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Καλωσήρθες και να χαίρεσαι τη γιαγιάκα.
Οι αιματολογικές δεν δείχνουν απολύτως τίποτα για τα ορθοπεδικά θέματα. Μόνο αν ο σκύλος έχει ψαχτεί ορθοπεδικά και δεν βρέθηκε καμία "μηχανική" αιτία, τότε ψάχνει κανείς πια ιδιαίτερες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν μυικά προβλήματα. Βέβαια καλά κάνατε και τις κάνατε τις αιματολογικές, γιατί θέλεις να έχεις μια γενική εικόνα, ειδικά σε αυτή την ηλικία.

Ναι, η ηλικία είναι μεγάλη και όντως σε αυτή συνήθως αρχίζουν τα προβλήματα με τα μυοσκελετικά, αρθρίτιδες κλπ. Οι ελληνικοι ποιμενικοί έχουν και τάσεις ή προβλήματα δυσπλασίας. Μήπως έχει δυσπλασία ή αθρίτιδα ή και τα δύο; Σε αυτή την περίπτωση βοηθούν ειδικά συμπληρώματα.

Η δισκοπάθεια είναι πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και συνήθως την κοιτάς αφού έχεις αποκλείσει το πρόβλημα στα ίδια τα πόδια.

Επίσης, σε αυτή την ηλικία δεν αντέχει πλέον τις αποστάσεις που άντεχε, μήπως να κάνεις κοντινότερες διαδρομές μαζί της?

Και προσοχή στο βάρος, όταν έχουν μυοσκελετικά τα κρατάμε "κανονικά έως λίγο αδύνατα" για να μην επιβαρύνουμε επιπλέον με τα κιλά. Βέβαια η σκυλίτσα σου με τόσο περπάτημα στην εξοχή δε νομίζω να είναι υπέρβαρη...

Καταλαβαίνω ότι μένεις εκτός αστικών κέντρων και δεν είναι πολλές οι επιλογές σου σε κτηνίατρο αλλά θέλεις γράψε την περιοχή μήπως κάποιος μπορεί να σου συστήσει κάποιον.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Chrisak25

New Member
19 Ιανουαρίου 2024
2
3
49
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση και τόσο αναλυτική απάντηση!

Θα δούμε και το γιατρό σήμερα κι ελπίζω να είναι το πιο ανώδυνο σενάριο...αρθρίτιδα λόγω ηλικίας.

Και μάλλον θα πρέπει να την περιορίσουμε για να μην κουράζεται, γιατί η ψυχή της θέλει, αλλά το σώμα πλέον δε μπορεί....
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU