Εμβόλια, αποπαρασίτωση και ένα περίεργο ροχαλητό!

MamaFidel

Well-Known Member
12 Μαϊου 2011
141
0
Οταν έιχαμε παλιότερα στην οικογένεια σκύλο ήμουν παιδάκι και έτσι δεν γνώριζα και πολλα για τα εμβολια, αποπαρασιτώσεις κλπ. Στις 5 Μαίου λοιπον έγινα για δευτερη φορα σκυλομάνα σε ένα καταπληκτικο μπιγκλακι, τον μικρο Φιντέλ 3 1/2 μηνών. Ως τώρα πηγαίνουμε κανονικά στην καλή μας νεραιδουλα (κτηνίατρος) που είναι πολυ καλή με τον μικρό. Αλλά κάποιοι γνωστοί μου, κυνηγοί κάνουν μόνοι τους πλέον εμβόλια και αποπαρασιτώσεις στα σκυλιά τους. Οπότε έχω τις εξής ερωτήσεις:
1. Δεν είμαι κτηνίατρος. Είναι νόμιμο να κάνει ο ιδιοκτήτης τα εμβόλια στο σκύλο του; Αν ναι, ποιό είναι το προγραμμα εμβολιασμου που ππέπει να ακολουθήσω και τα προιόντα που θα πρέπει να αγοράσω;
2. Η αποπαρασίτωση δεν είναι και πυρινική φυσική. ¨Ενα λουράκι εντομοαποθητικό θέλει (με τακτική αλλαγή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) και μια αμπούλα το μήνα στο δερμα της ράχης του σκύλου (είδος αναλόγως κιλών) και για τα ενδοπαράσιτα ένα χάπι κάθε τρείς μήνες (πάλι αναλόγως κιλών η δοσολογία και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή). Αυτό λοιπόν μπορώ να το κάνω μόνη μου;
3. Ο Φιντελάκος ζει στην αυλή. Άρα ειναι εκτεθειμενος στις σκνιπες (= καλαζαρ). Περα απο λουρακι, αμπουλα σκεφτομαι να φυτεψω λεβαντα. Λετε να κανει δουλειά;
4. Η γιατρος μας τα βρισκει ολα φυσιολογικα, αλλα ο μικρος ρχαλιζει σαν τρενο οταν κοιμαται. Τι τρεχει;

zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
44
Νεα Αρτακη
Εμβολια και αποπαρασιτωσεις μπορεις να τα κανεις και μονη σου, αλλα θα ηθελα να σε ρωτησω γιατι ? Ο (σωστος) κτηνιατρος δεν θα κανει μονο τα εμβολια και θα σε ξεπεταξει σε 10 λεπτα. Πρωτα θα κοιταξει τον σκυλακο σου (ματακια, δοντια, αυτακια), θα του παρει θερμοκρασια, θα ακουσει την καρδουλα του, θα σε ρωτησει αν τρωει, αν εχει καλη διαθεση κτλ και μετα θα κανει τον εμβολιασμο. Χαπακια και λουρακια μην τα παρεις απο τον κτηνιατρο γιατι συνηθως τα εχουν ακριβοτερα αλλα για το εμβολιο εγω θα σου προτεινα να αφησεις τον γιατρο να το κανει γιατι μαζι κανεις και εξεταση στον σκυλακο σου.

zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
44
Νεα Αρτακη
Με μια λεβαντα στην αυλη δεν κανεις τιποτα, αν δεν γινεται να βαλεις τον μικρο μεσα στο σπιτι απο τις 8 και μετα, τοτε βαλε σε γλαστρες, κοντα στο σπιτακι του, βασιλικους και λεβαντες ή οτι αλλο φυτο απωθει τα κουνουπια και τις σκνιπες. Επεισης μπορεις να παρεις και αυτες τις ηλεκτρικες συσκευες με το μπλε φως που σκοτωνουν τα κουνουπια με ηλεκτρισμο. Αν ο σκυλακος εχει μια ταση να τρωει τα φυτα θα πρεπει να βαλεις ενα πλεγμα να τα προστατεψεις.
Για το ροχαλητο μην ανησυχεις, πολλες φυλες ροχαλιζουν. Ο Ζαροφ τα δινει ολα οταν κοιμαται, σαν παπι χωρις εξατμιση κανει :D :D :D

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Zarof, συμφωνώ απόλυτα. :)

Τα χαπάκια της αποπαρασίτωσης, τις αμπούλες και τα συναφή για την εξωπαρασίτωση τα βάζεις μόνη σου. Για τα εμβόλια όμως καλύτερα στον κτηνίατρο. Για την προστασία από τις σκνίπες κάνε και μία έρευνα στο φόρουμ, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Πιστεύω θα βρεθούν μέλη του φόρουμ που έχουν κήπους και θα σου δώσουν συμβουλές ως πιό έμπειροι. Για το ροχαλητο μην ανησυχείς - υπάρχει και σχετικό θέμα στο φόρουμ. Τα περισσότερα σκυλιά από ότι φαίνεται την βράζουν την φασολάδα ... :D:D:D

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
@ MamaFidel
περα απο οσα εχουν γραφτει απο τους φιλους πιο πανω .....
επειδη η γυναικα του Καισαρα δεν πρεπει μονο να ειναι.... αλλα και να φαινεται .....
ο εμβολιασμος και οι αποπαρασιτωσεις πρεπει να αποδεικνυονται με αντιστοιχη υπογραφη του κτηνιατρου στο βιβλιαριο._
Σε οποιαδηποτε περιπτωση χρειαστει να αποδειξεις οτι ο σκυλος σου ειναι υγειης και ενημερως ως προς τα υποχρεωτικα εμβολια , δεν θα γινεις πιστευτος ( και πολυ καλα κανουν και δεν πιστευουν κανεναν αλλο παρα δεχονται μονο την υπογραφη απο κτηνιατρο )
ο κτηνιατρος, αν ειναι " ενημερωμενος " ,θα γνωριζει τα νεωτερα , αποτελεσματικοτερες και κυριωτερο τις πιο καταλληλες φαρμακευτικες συνταγες για την φυλη ...(-υπαρχουν σε διαφορες φυλες απογορευτικες φαρμακευτικες ουσιες -)

Last edited:

MamaFidel

Well-Known Member
12 Μαϊου 2011
141
0
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις συμβουλες σας! Πραγματικα ηταν ανεκτιμητες! Κατεληξα λοιπον οτι θα τα αφησω ολα στην καλη μας νεραιδουλα (κτηνιατρος) και οτι θα πηξω ολο τον κηπο στη λεβαντα και τον βασιλικο και κατι αλλα πορτοκαλι λουλουδια που μου συνεστησε ενας γεωπονος. Επισης μολις εμαθα οτι στην περιοχη (Χορτιατης) θα εχουμε και φιδακια σε λιγο καιρο... Οποτε πρεπει να παρω και θειαφι και σκορδα επισισ. Τελεια! Να δω πως θα κραταω μακρυα τον Φιντελ απο το θειαφι!!! Ασχετο: Κατι τεραστια κουνουπια γυρο στα 5-6cm που πετανε σαν τυφλα και στεκονται πανω στην επιφανεια του νερου χωρις να βουλιαζουν τσιμπανε; Μηπως αυτα ειναι που προκαλουν καλαζαρ; Εχω πολλα τετοια στο αποθηκακι μου. Ακουσα επισισ οτι τα αποθει και η ναυθαλινη. Αληθευει αυτο; ΑΝ ειναι, να βαλω μπολικη ναυθαλινη στο αποθηκακι μιας και απωθει ΚΑΙ τα φιδια...

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις συμβουλες σας! Πραγματικα ηταν ανεκτιμητες! Κατεληξα λοιπον οτι θα τα αφησω ολα στην καλη μας νεραιδουλα (κτηνιατρος) και οτι θα πηξω ολο τον κηπο στη λεβαντα και τον βασιλικο και κατι αλλα πορτοκαλι λουλουδια που μου συνεστησε ενας γεωπονος. Επισης μολις εμαθα οτι στην περιοχη (Χορτιατης) θα εχουμε και φιδακια σε λιγο καιρο... Οποτε πρεπει να παρω και θειαφι και σκορδα επισισ. Τελεια! Να δω πως θα κραταω μακρυα τον Φιντελ απο το θειαφι!!! Ασχετο: Κατι τεραστια κουνουπια γυρο στα 5-6cm που πετανε σαν τυφλα και στεκονται πανω στην επιφανεια του νερου χωρις να βουλιαζουν τσιμπανε; Μηπως αυτα ειναι που προκαλουν καλαζαρ; Εχω πολλα τετοια στο αποθηκακι μου. Ακουσα επισισ οτι τα αποθει και η ναυθαλινη. Αληθευει αυτο; ΑΝ ειναι, να βαλω μπολικη ναυθαλινη στο αποθηκακι μιας και απωθει ΚΑΙ τα φιδια...
Αυτα δεν τσιμπανε και υπαρχουν ολο το χρονο, τα εχουμε κι εμεις στα μερη μας (Μαραθωνας). Τη λεισμανιαση την προκαλει σκνιπα. Για τα φιδια γιατι δεν παιρνεις καμια γατα; Εμας η δικια μας δεν αφηνει τιποτα.

MamaFidel

Well-Known Member
12 Μαϊου 2011
141
0
Αυτα δεν τσιμπανε και υπαρχουν ολο το χρονο, τα εχουμε κι εμεις στα μερη μας (Μαραθωνας). Τη λεισμανιαση την προκαλει σκνιπα. Για τα φιδια γιατι δεν παιρνεις καμια γατα; Εμας η δικια μας δεν αφηνει τιποτα.
Γατα? Με τον Φιντελ? Δεν θα γινει σφαγη? Σε τι ηλικια να την προτιμησω? Ο Φιντελ ειναι λαγοσκυλο... μην τον δω καμια μερα με το γατι σκοτωμενο να κρεμεται απο το στομα του! Οποτε σε τι ηλικια να ειναι η γατα ωστε να ειναι αρκετα αυτονομη και τσαμπουκαλεμενη αλλα και αρκετα μικρη ωστε να τον συνηθησει και να συμβιωσουν αρμονικα? ΓΙνεται? Μακαρι γιατι λατρευω ολα τα ζωακια! Ειχα ηδη εναν γατο πριν τον Φιντελ... αλλα φαγωθηκε απο αδεσποτα οταν πηδηξε εξω απο τον κηπο για να ζευγαρωσει. Ξινο του βγηκε... Ασε... κλαααααααααααααααμα.....

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Γατα? Με τον Φιντελ? Δεν θα γινει σφαγη? Σε τι ηλικια να την προτιμησω? Ο Φιντελ ειναι λαγοσκυλο... μην τον δω καμια μερα με το γατι σκοτωμενο να κρεμεται απο το στομα του! Οποτε σε τι ηλικια να ειναι η γατα ωστε να ειναι αρκετα αυτονομη και τσαμπουκαλεμενη αλλα και αρκετα μικρη ωστε να τον συνηθησει και να συμβιωσουν αρμονικα? ΓΙνεται? Μακαρι γιατι λατρευω ολα τα ζωακια! Ειχα ηδη εναν γατο πριν τον Φιντελ... αλλα φαγωθηκε απο αδεσποτα οταν πηδηξε εξω απο τον κηπο για να ζευγαρωσει. Ξινο του βγηκε... Ασε... κλαααααααααααααααμα.....
Ολα σχετικα ειναι, εμεις οταν πηραμε τη γατα ηταν ηδη 1 ετους και τα σκυλια ηταν μεγαλα αλλα μας εκατσε και ειναι σαν να μεγαλωσαν μαζι αφου κοιμουνται αγγαλια, ετυχε να ειναι ολα τους πολυ καλοι χαρακτηρες.