Ενδοκάρδωση και αντιμετώπισή της

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Λοιπόν, προχθες κάναμε υπέρηχο καρδιάς στην κοπρούλα μου τη Χάιντι. Είναι περίπου 8 ετών, είχε καρδιολογικά θέματα από τότε που τη βρήκα (και διροφιλαρίωση είχε, η οποία ευτυχώς θεραπεύτηκε σχετικά γρήγορα, και ένα πολύ ήπιο φυσηματάκι που δεν ακουγόταν πάντα αλλά υπήρχε). Όπως μου είχαν εξηγήσει, ήταν έμφυτο το πρόβλημα.

Οπότε ήμουνα σε επιφυλακή. Αυτή τη φορά όμως, το φύσημα ακουγόταν αρκετά έντονα, κι έτσι πήγαμε κατευθείαν για υπέρηχο. Η διάγνωση είναι, ενδοκάρδωση, ήπια κάρδιομεγαλία και φύσημα 2-3 βαθμού.
Οι οδηγίες που μας έδωσε ο κτηνίατρος ηταν, 1ον, αλλαγή τροφής σε RC Cardiac (ευτυχώς της άρεσε σαν γεύση), 2ον, όχι υπερκόπωση (λογικό). Είπε ότι στο αρχικό στάδιο είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσουμε φαρμακευτική αγωγή. Σ'αυτό το σημείο ψιλοπροβληματίστηκα.
Γνωρίζω επίσης ότι υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής για καρδιοπαθείς σκύλους, π.χ. οι εκτροφείς από τους οποίους απέκτησα τον Eroe μου πρότειναν να δοκιμάσω αυτό
https://www.canina.de/en/Dogs/Perfo...-Vital.html?listtype=search&searchparam=heart

Χρειάζομαι συμβουλές εμπειρίες και ότι άλλο θεωρείτε χρήσιμο. Στεναχωρήθηκα αγχώθηκα και γενικά νιώθω χάλια.

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Καλημέρα. Είχα και εγώ σκυλίτσα με την ίδια πάθηση η οποία έζησε αλλα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση και έφυγε σε ηλικία 16 ετών από άλλο αίτιο.
Εμείς είχαμε ξεκινήσει άμεσα τα φάρμακα βέβαια. Επίσης δεν έτρωγε τις κτηνιατρικές τροφές και από ένα σημείο και μετά της μαγειρευαμε. Προσεχαμε να μην κουράζεται, παρόλο που είχε αρκετή ενέργεια για την ηλικία της, και όταν είχε πολύ κρύο ή ζέστη, αφήναμε κλιματισμό όλες τις ώρες.
Συμπληρώματα δεν πήρε ποτέ για την καρδιά, μόνο ω3 που υποτίθεται βοηθάνε.
Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, αν έχεις κάποια ερώτηση άλλη ευχαρίστως να απαντήσω.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Εμείς είχαμε ξεκινήσει άμεσα τα φάρμακα βέβαια.

Σε ευχαριστω για την απαντηση καταρχας. Θυμασαι τι συμπτωματα ειχε η σκυλιτσα σου πριν και λιγο μετα τη διαγνωση;
Προσπαθω να καταλαβω με τι κριτηρια αποφασιζουν να ξεκινησουν τη χορηγηση φαρμακων.
Η δικια μου εχει ελαχιστα συμπτωματα. Εχουν μειωθει οι αντοχες της, κουραζεται πιο ευκολα, αλλα και παλι εχει αρκετη ενεργεια. Λαχανιαζει αμα τρεξει. Αυτα. Ουτε βηχει ουτε λυποθυμαει.

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208

Σε ευχαριστω για την απαντηση καταρχας. Θυμασαι τι συμπτωματα ειχε η σκυλιτσα σου πριν και λιγο μετα τη διαγνωση;
Προσπαθω να καταλαβω με τι κριτηρια αποφασιζουν να ξεκινησουν τη χορηγηση φαρμακων.
Η δικια μου εχει ελαχιστα συμπτωματα. Εχουν μειωθει οι αντοχες της, κουραζεται πιο ευκολα, αλλα και παλι εχει αρκετη ενεργεια. Λαχανιαζει αμα τρεξει. Αυτα. Ουτε βηχει ουτε λυποθυμαει.
Είχε αρχίσει να λαχανιάζει πιο εύκολα και να τρέμει το σαγόνι της αν λίγο ενθουσιαζόταν ή ζοριζόταν (πχ όταν περνούσε άλλος σκύλος απέξω). Αρχικά γι αυτό την πήγαμε στον κτηνίατρο και της είχε ξεκινήσει άμεσα φάρμακα. Μετά από λίγες εβδομάδες ήρθε και ο βήχας και εκεί προσαρμόσαμε και τα φάρμακα. Γενικά θυμάμαι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν με τα διουρητικά. Κάποιες μέρες που έβηχε πολύ δίναμε λίγο μεγαλύτερη δόση και την αυξομειώναμε ανάλογα μέχρι να βρούμε ποια είναι σωστή για να μη βήχει αλλά και να μην της πέφτει πολύ η πίεση (σε συνεργασία με τον κτηνίατρο πάντα)

• Like
Reactions: mareco and Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Είχε αρχίσει να λαχανιάζει πιο εύκολα και να τρέμει το σαγόνι της αν λίγο ενθουσιαζόταν ή ζοριζόταν (πχ όταν περνούσε άλλος σκύλος απέξω). Αρχικά γι αυτό την πήγαμε στον κτηνίατρο και της είχε ξεκινήσει άμεσα φάρμακα. Μετά από λίγες εβδομάδες ήρθε και ο βήχας και εκεί προσαρμόσαμε και τα φάρμακα. Γενικά θυμάμαι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν με τα διουρητικά. Κάποιες μέρες που έβηχε πολύ δίναμε λίγο μεγαλύτερη δόση και την αυξομειώναμε ανάλογα μέχρι να βρούμε ποια είναι σωστή για να μη βήχει αλλά και να μην της πέφτει πολύ η πίεση (σε συνεργασία με τον κτηνίατρο πάντα)

Μάλλον θα παω και σε κάποιον άλλον για μια δεύτερη γνώμη. Αφ'ενός, δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστώ τον κτηνίατρό μου για ανευθυνότητα, αυτός την είχε σωσει τη Χάιντι μου πριν απο 2 χρόνια. Αφ'ετέρου, μπορεί να είναι υπερβολικά επιφυλακτικός με αυτά τα φάρμακα λόγω προσωπικής εμπειρίας (από ότι μου είπε έχασε ένα από τα δικά του σκυλιά από την εν λόγω ασθένεια, και το σκυλί αυτό "εσβησε" πολύ γρήγορα παρόλο που έπαιρνε αγωγή). Έχουν σοβαρες παρενέργειες αυτές οι ουσίες;

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Μάλλον θα παω και σε κάποιον άλλον για μια δεύτερη γνώμη. Αφ'ενός, δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστώ τον κτηνίατρό μου για ανευθυνότητα, αυτός την είχε σωσει τη Χάιντι μου πριν απο 2 χρόνια. Αφ'ετέρου, μπορεί να είναι υπερβολικά επιφυλακτικός με αυτά τα φάρμακα λόγω προσωπικής εμπειρίας (από ότι μου είπε έχασε ένα από τα δικά του σκυλιά από την εν λόγω ασθένεια, και το σκυλί αυτό "εσβησε" πολύ γρήγορα παρόλο που έπαιρνε αγωγή). Έχουν σοβαρες παρενέργειες αυτές οι ουσίες;
Εντάξει όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Η δική μου έπαιρνε Renitec και Lasix αρχικά, μετά προσθέσαμε και το Vetmedin(που πιστεύω αυτό την κράτησε τόσο καιρό) και προς το τέλος είχαμε κόψει το Renitec και δίναμε Cardalis. Εκεί είχαμε μειώσει και όσο γινόταν το Lasix (διουρητικό) γιατί τον τελευταίο χρόνο είχε και νεφρική ανεπάρκεια και δεν τη βοηθούσε. Φυσικά γενικώς η κατάσταση της και τα φάρμακα δεν βοηθούσαν τα νεφρά, αλλά ανέκαθεν είχε ένα μικρό θεματάκι, και πριν ξεκινήσει την αγωγή.
Από όσες παρενέργειες αναγράφουν αυτά τα φάρμακα δεν είχε ποτέ καμία, εκτός του ότι το διουρητικό της έριχνε το κάλιο και κατά καιρούς της δίναμε συμπλήρωμα.
Αν έχεις αμφιβολίες, μπορείς να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ανευθυνότητας, απλά είναι αυτής της άποψης. Να σου πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω και πολύ το συλλογισμό. Επειδή το δικό του σκυλάκι έσβησε γρήγορα από αυτή την πάθηση, δεν πρέπει να δίνουμε τα φάρμακα? Θεωρεί ότι έφταιξαν τα φάρμακα?
Βλέπω είσαι από Θεσσαλονίκη. Στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ νομίζω διδάσκει ο Κουτίνας που ειδικεύεται στα καρδιολογικά περιστατικά. Δεν ρωτάς μήπως μπορείς να κλείσεις κάποιο ραντεβού μαζί του?

• Like
Reactions: Eroe and mareco

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Αν έχεις αμφιβολίες, μπορείς να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ανευθυνότητας, απλά είναι αυτής της άποψης. Να σου πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω και πολύ το συλλογισμό. Επειδή το δικό του σκυλάκι έσβησε γρήγορα από αυτή την πάθηση, δεν πρέπει να δίνουμε τα φάρμακα? Θεωρεί ότι έφταιξαν τα φάρμακα?
Βλέπω είσαι από Θεσσαλονίκη. Στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ νομίζω διδάσκει ο Κουτίνας που ειδικεύεται στα καρδιολογικά περιστατικά. Δεν ρωτάς μήπως μπορείς να κλείσεις κάποιο ραντεβού μαζί του?

Συφμωνώ απόλυτα γι'αυτό και αποφάσισα να συζητήσω όλο το θέμα εδώ. Βασικά, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θεωρεί αυτά τα φάρμακα πολύ "βαριά" και φοβάται μην αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση η οποία μεχρι στιγμής δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ που ανέφερες τον Κουτίνα. Η επόμενη ερώτησή μου θα ήταν, αν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη κάποιος πεπειραμένος κτηνίατρος-καρδιολόγος. Θα τον πάρω ένα τηλέφωνο τη Δευτέρα για να κλείσω ραντεβού και ότι μας πει...

• Like
Reactions: Kahlan

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Τι να σου πω, δεν ξέρω αν τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν μια σταθερή κατάσταση. Στη δική μου δεν είχαμε επιλογή γιατί ήδη είχε συμπτώματα όταν το καταλάβαμε οπότε δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο να μην δώσουμε. Αν τελικά πας, πες μας τι σου είπε. Εύχομαι το καλύτερο για την κούκλα σου :love:

• Like
Reactions: Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Τι να σου πω, δεν ξέρω αν τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν μια σταθερή κατάσταση. Στη δική μου δεν είχαμε επιλογή γιατί ήδη είχε συμπτώματα όταν το καταλάβαμε οπότε δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο να μην δώσουμε. Αν τελικά πας, πες μας τι σου είπε. Εύχομαι το καλύτερο για την κούκλα σου :love:
Σε ευχαριστώ και πάλι! Εννοείται, θα σας ενημερώσω, εξάλλου αυτό μπορει να βοηθήσει και κάποιον άλλον που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Η Χάιντι σας χαιρετάει :)

20170106_180813.jpg

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Σε ευχαριστώ και πάλι! Εννοείται, θα σας ενημερώσω, εξάλλου αυτό μπορει να βοηθήσει και κάποιον άλλον που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Η Χάιντι σας χαιρετάει :)

View attachment 64983
Εντάξει είναι απίστευτη φάτσα! Πολύ γλυκιά! Νομίζω ότι με καλή παρακολούθηση και προσοχή θα τα πάει καλά!

• Like

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Λοιπόν ξεθάβω το θέμα για να πω τις εξελίξεις αλλά και τα παράπονά μου...
Η κοινή γνώμη των κτηνίατρων που την είδαν ήταν κληνική τροφή + μείωση άσκησης, η φαρμακευτική αγωγή θα της ζορίσει πολύ τα νεφρά οπότε δεν την ξεκινάμε αν δεν δούμε τα συμπτώματα να χειροτερεύουν.

Δεν βήχει πιο πολύ, δεν λαχανιάζει πιο πολύ, η κατάστασή της είναι σταθερή και καλή για την διάγνωσή της. Με την αλλαγή της τροφής όμως, έχει αρχίσει να παίρνει βάρος. Έχω μειώσει τις ποσότητες, αλλά δεν τη βλέπω να αδυνατίζει.

Ήταν πάντοτε σκυλί χαμηλής ενέργειας, προτιμούσε χαλαρό περίπατο από το τρέξιμο, ελάχιστα έπαιζε με άλλα σκυλιά, για να την κρατάω σε καλή φόρμα την ανάγκαζα να τρέχει μαζί μου και γενικά προσπαθούσα με κάθε τρόπο να την παροτρύνω να κινείται, χωρίς υπερβολές αλλά κάθε μέρα, τώρα όμως όλα αυτά έχουν γίνει παρελθόν όπως καταλαβαίνετε. Απέμεινε μόνο το περπάτημα.

Δεν τρώει λιχουδιές δεν τσιμπαει τπτ από το ανθρώπινο φαγητό. Να μειώσω ΚΙ ΑΛΛΟ την ποσότητα της τροφής που της δίνω; Να αλλάξω μάρκα (θα έχει νόημα αυτό από τη στιγμή που η RC Cardiac κι η Hills h/d είναι πάνω κάτω το ίδιο; ) Να αρχίσω να της μαγειρεύω (δεν τρωει ωμο); - πραγμα το οποίο με αποθάρρυναν να κάνω και οι 3 κτηνιατροι λόγω του ότι είναι δύσκολο να πετύχεις τον συνδυασμό ιχνοστοιχείων που απαιτεί η κατάστασή της.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sofouli and Kahlan

marria-ektwras

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2018
81
124
Καλημέρα. Είχα και εγώ σκυλίτσα με την ίδια πάθηση η οποία έζησε αλλα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση και έφυγε σε ηλικία 16 ετών από άλλο αίτιο.
Εμείς είχαμε ξεκινήσει άμεσα τα φάρμακα βέβαια. Επίσης δεν έτρωγε τις κτηνιατρικές τροφές και από ένα σημείο και μετά της μαγειρευαμε. Προσεχαμε να μην κουράζεται, παρόλο που είχε αρκετή ενέργεια για την ηλικία της, και όταν είχε πολύ κρύο ή ζέστη, αφήναμε κλιματισμό όλες τις ώρες.
Συμπληρώματα δεν πήρε ποτέ για την καρδιά, μόνο ω3 που υποτίθεται βοηθάνε.
Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, αν έχεις κάποια ερώτηση άλλη ευχαρίστως να απαντήσω.
Καλησπέρα! Τι καλό της μαγειρεύατε;

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Καλησπέρα! Τι καλό της μαγειρεύατε;
Μαγείρευα κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή αυγά (μια φορά την εβδομάδα) με βρώμη ή ρύζι και κάποια περιορισμένα λαχανικά όπως καρότα, κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, μπρόκολο. Καθόλου μπαχαρικά ή αλάτι εννοείται. Επίσης συμπληρωματικά έδινα γιαούρτι ή κάποιο ανάλατο τυρί. Αυτό το έκανα μόνο τον τελευταίο χρόνο της ζωής της επειδή δεν ήθελε με τίποτα τις κλινικές τροφές και κάπως έπρεπε να την πείσω να φάει.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.918
7.490
Πήγες για εξετάσεις και αλλού; Γιατί από ότι ξέρω μόνο ο Πατσίκας έχει τον φουλ μηχανολογικό εξοπλισμό εδώ Θεσ/νίκη. Παίζει κι άλλη επιλογή;

Επίσης, χοντρικά τι εξετάσεις έκανες; Έχω μια υποψία για τον δικό μου, επειδή κουράζεται υπερβολικά εύκολα και είχε δει κάτι (που δε θυμάμαι τώρα) σε υπέρηχο η κτηνίατρος όταν ήταν κουτάβι και θέλω να του κάνω φουλ καρδιολογικές πριν πάει για νάρκωση (έχει προστάτη, πρέπει να στειρωθεί).

• Like

marria-ektwras

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2018
81
124
Μαγείρευα κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή αυγά (μια φορά την εβδομάδα) με βρώμη ή ρύζι και κάποια περιορισμένα λαχανικά όπως καρότα, κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, μπρόκολο. Καθόλου μπαχαρικά ή αλάτι εννοείται. Επίσης συμπληρωματικά έδινα γιαούρτι ή κάποιο ανάλατο τυρί. Αυτό το έκανα μόνο τον τελευταίο χρόνο της ζωής της επειδή δεν ήθελε με τίποτα τις κλινικές τροφές και κάπως έπρεπε να την πείσω να φάει.
Ωραία σ'ευχαριστώ πολύ!

• Like
Reactions: Kahlan

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Πήγες για εξετάσεις και αλλού; Γιατί από ότι ξέρω μόνο ο Πατσίκας έχει τον φουλ μηχανολογικό εξοπλισμό εδώ Θεσ/νίκη. Παίζει κι άλλη επιλογή;

Επίσης, χοντρικά τι εξετάσεις έκανες; Έχω μια υποψία για τον δικό μου, επειδή κουράζεται υπερβολικά εύκολα και είχε δει κάτι (που δε θυμάμαι τώρα) σε υπέρηχο η κτηνίατρος όταν ήταν κουτάβι και θέλω να του κάνω φουλ καρδιολογικές πριν πάει για νάρκωση (έχει προστάτη, πρέπει να στειρωθεί).
όχι, υπέρηχο κ ακτίνες κάναμε μόνο μια φορά στον Πατσίκα, κι από κει κ στο εξής απλά 2 ακόμα κτηνίατροι είδαν τα αποτελέσματα. Γενική αίματος και ούρων κάναμε στον δικό μας κτηνίατρο.
Τον Πατσίκα τον συστήνω φουλ, πολύ προσεκτικός, έμπειρος και σοβαρός, και το κόστος δεν ήταν στα ύψη (40 ευρώ νομίζω μας πήρε για υπέρηχο και ακτίνες μαζί). Τον εξοπλισμό τον βρίσκεις κ σε άλλα ιατρεία αλλά δεν βρίσκεις εκεί κτηνίατρο απεικονιστή ο οποίος εγγυημένα θα ερμηνεύσει σωστά τα αποτελέσματα...

Ουσιαστικά οι βασικές εξετάσεις για την καρδιά είναι υπέρηχος κ ακτίνες, η οριστική διάγνωση γίνεται μέσω αυτών των αποτελεσμάτων και τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά.

Last edited:

marria-ektwras

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2018
81
124
όχι, υπέρηχο κ ακτίνες κάναμε μόνο μια φορά στον Πατσίκα, κι από κει κ στο εξής απλά 2 ακόμα κτηνίατροι είδαν τα αποτελέσματα. Γενική αίματος και ούρων κάναμε στον δικό μας κτηνίατρο.
Τον Πατσίκα τον συστήνω φουλ, πολύ προσεκτικός, έμπειρος και σοβαρός, και το κόστος δεν ήταν στα ύψη (40 ευρώ νομίζω μας πήρε για υπέρηχο και ακτίνες μαζί). Τον εξοπλισμό τον βρίσκεις κ σε άλλα ιατρεία αλλά δεν βρίσκεις εκεί κτηνίατρο απεικονιστή ο οποίος εγγυημένα θα ερμηνεύσει σωστά τα αποτελέσματα...

Ουσιαστικά οι βασικές εξετάσεις για την καρδιά είναι υπέρηχος κ ακτίνες, η οριστική διάγνωση γίνεται μέσω αυτών των αποτελεσμάτων και τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά.
Τι λε ρε παιδί μου 40 ευρώ μόνο!!Έδωσα 100 (χωρίς απόδειξη) και έκανε μόνο υπερηχογράφημα, κότσο με πιάσανε :/ Οι ακτίνες τι είναι;

Last edited:
  • Like

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Τι λε ρε παιδί μου 40 ευρώ μόνο!!Έδωσα 100 (χωρίς απόδειξη) και έκανε μόνο υπερηχογράφημα, κότσο με πιάσανε :/ Οι ακτίνες τι είναι;
100;;; :eek::eek::eek:

Δεν θυμάμαι αν έδωσα 40 ή 50 (γι'αυτό είπα "νομίζω") γτ εκείνη την ημέρα κάναμε όλες τις εξετάσεις μαζεμένες κ κάπου μπορεί να μπερδεύτηκα αλλά νομίζω 40!

Καλά τις προάλλες έπαθα εγώ εξωτερική ωτίτιδα κ πήγα σε έναν ΩΡΛ έξω για να μην τρέχω στα επείγοντα κλπ... Απλά είδε το αφτί μ, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει φακούς και εργαλεία, μου έγραψε κάτι σταγόνες κ μια αντιβίωση... 50 ευρώ όλα αυτά! :confused:
Απ'την άλλη, ο νευρολόγος που μου είχε κάνει εξονυχιστικές εξετάσεις λόγω ημικρανίας, παίρνει 30...
Δεν υπάρχουν φιξ τιμές... απλά υπάρχουν άνθρωποι και :censored:

ακτίνες = ακτινογραφία θώρακος εννοώ :)

• Like
Reactions: marria-ektwras

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr