Εξετάσεις βιοχημικές και αίματος

XaraL

Active Member
22 Μαϊου 2015
38
21
Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.
Έχω μία απορία που αφορά στις εξετάσεις για το σκυλάκο μου και θα ήθελα τα φώτα σας.
Ο σκύλος έχει εμφανίσει μια ελαφρά διόγκωση στους αδένες κάτω από το λαιμό και γι΄αυτό το λόγο του έκανα κυτταρολογική + αίματος + βιοχημικές (οι οποίες δεν έχουν βγει ακόμα).
Καθώς είναι άνοιξη σκόπευα να του κάνω και τις καθιερωμένες εξετάσεις για λεισμανίαση - καλααζάρ, αλλά η κτηνίατρος μου είπε οτι δεν θα του κάνουμε με τον καθιερωμένο τρόπο το snap test καθώς αρκούν οι βιοχημικές γι' αυτό. Προσωπικά δεν επέμεινα αφού την εμπιστεύομαι αλλά γυρνώντας στο σπίτι άρχισα να ψάχνω στο forum το οποίο διαβάζω συχνά, και είδα οτι κάποιοι από εσάς δεν πολυεμπιστεύεστε τα αποτελέσματα των εργαστηρίων (ένα συγκεκριμένο Thread διάβασα, πιο παλιό).
Η απορία μου είναι η εξής: εσείς στη θέση μου θα επιμένατε και για snap όπως του κάναμε πάντα ή να μείνω στα αποτελέσματα που θα δώσει το εργαστήριο?

Αν παραλογίζομαι συμπαθάτε με, έχω αρχίσει και ψειρίζω κάθε μου απόφαση από τότε που άρχισα να διβάζω το forum :p

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
τι εννοεί η κτηνίατρος σου οτι αρκουν οι βιοχημικές για ερλίχεια και λεϊσμανίαση?
Δεν ισχύει αυτό που λέει σε καμια περίπτωση! Επίσης θα σε συμβούλευα να μη κανεις snap test αλλα κανονικά εξέτασεις για τίτλο κάθε φορά! Σε περίπτωση που έχει κάτι καλό θα ειναι να ξέρεις από την αρχή τι τίτλο έχει για να μη χρειαστεί να κανεις επιπλέον εξετάσεις.

• Like
Reactions: lawrence-gr

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.414
Η ερλίχεια, θυμάμαι ότι φαίνεται και από τις γενικές.
Για την λεισμάνεια, δεν είμαι σίγουρη.

• Like
Reactions: johnk

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Ναι απο τα λευκά και τα αιμοπετάλια! Όμως δεν ειναι απαραίτητο οτι ανεβασμένα λευκά και πεσμένα αιμοπετάλια ειναι ερλίχεια...
Για τη λεισμάνεια από όσο θυμαμαι δεν φαινεται κάτι στις γενικές... Σε περίπτωση που έχει πειραχθεί νεφρό θα φανει φυσικά στις βιοχημικές. Αλλά δεν ειναι απαραίτητο οτι σκύλος που νοσεί θα έχει πειραγμένα νεφρά!

XaraL

Active Member
22 Μαϊου 2015
38
21
Ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση! Μήπως επειδή του πήρε αίμα για τις άλλες εξετάσεις κάνει και για τίτλο ταυτόχρονα και εννοούσε αυτό? Τα λέει και γρήγορα και δεν την πιάνω καμιά φορα. Άρα όχι snap? νόμιζα οτι είναι πιο φερέγγυα. Ξέρετε αν πρέπει να του ξαναπάρει αίμα για τον τίτλο? Τα δείγματα τα έχει στείλει ήδη! Επίσης γνωρίζεται αν έχουν ποσοστό λάθους τα αποτελέσματα?

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Καλό θα ειναι να τη πάρεις ένα τηλ να σου εξηγήσει.

Όταν λες κυτταρολογική εννοείς ούρων?

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Σωστά. Η ερλίχεια φαίνεται και στις γενικές. Το καλαζάρ όχι. Ναι υπάρχει μικρό ποσοστό λάθους στα αποτελέσματα (εκ πείρας). Ξέρεις σε ποιό εργαστήριο τα στέλνει; Μίλα με τη γιατρό σου ξανά. Αν δεν την εμπιστεύεσαι πήγαινε και αλλού. Εξήγησέ της πρώτα τους προβληματισμούς σου και πες της να σου εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους της. Αν δε σε πείσει και πάλι, πήγαινε και αλλού για να νιώσεις εσύ σίγουρη.

XaraL

Active Member
22 Μαϊου 2015
38
21
@Αλίκη, όχι, κυτταρολογική ανάλυση επιχρίσματος από τους λεμφαδένες (λόγω της διόγκωσής τους) άσχετα από τη γενική αίματος που του κάνω κάθε φορά ή από το snap.
@HolywoodBrn Τα στέλνει στο vetlab στο χαλάνδρι. Γενικά είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης δεν κάνει ποτέ τσαπατσοδουλειές. Πιο πολύ δικές μου ανασφάλειες επι της διαδικασίας είναι όλο αυτό γιατί παραξενεύτικα που πρώτη φορά δεν τσεκάραμε για καλααζάρ με snap test.
Έχετε δίκιο βέβαια, θα την πάρω να σιγουρευτώ κι ας την πρήξω λιγουλινάκι:p

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.414
HolywoodBrn τί εννοείς εκ πείρας? αν επιτρέπεται
Λίγο-πολύ, μια εμπειρία την έχουμε όλοι, όπως καταλαβαίνεις. Από αδιάφορη, έως...δυσάρεστη :( Αλλωστε, βάση αυτών των εμπειριών, μπορούμε κάποιες φορές, να λέμε και μια κουβέντα παραπάνω :rolleyes:

XaraL

Active Member
22 Μαϊου 2015
38
21
Λίγο-πολύ, μια εμπειρία την έχουμε όλοι, όπως καταλαβαίνεις. Από αδιάφορη, έως...δυσάρεστη :( Αλλωστε, βάση αυτών των εμπειριών, μπορούμε κάποιες φορές, να λέμε και μια κουβέντα παραπάνω :rolleyes:
εννοείς σας έχει βγάλει λάθος αποτελέσματα το εργαστήριο?

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.590
858
Ξεσσαλονικη!!!
Σναπ μην κανεις.αιματολογικες μονο.αργουν,αλλα εισαι πιο σιγουρος.αν στο σναπ υπαρχει υποψια,θα πρεπει να ξανακανεις εξετασεις,αιματολογικες αυτη τη φορα,ενω στις αιματολογικες θα ξερεις κατευθειαν κ δεικτες κτλ.ειναι πιο σιγουρες.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
η ερλίχεια συνήθως μπορει να φανεί από τις βιοχημικές αλλά όχι πάντα. Είναι σαν να λέμε ότι αν οι λεμφαδένες του σκύλου δεν ειναι διογκωμένοι δεν κάνουμε λεισμανια, υπάρχουν περιπτώσεις όμως που ούτε η ερλίχεια φαίνεται από τις βιοχημικές όπως και ο σκύλος νοσεί από λεισμάνια και οι λεμφαδένες ούτε πιάνονται.

• Like
Reactions: aliki_s

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
HolywoodBrn τί εννοείς εκ πείρας? αν επιτρέπεται
Εννοώ ότι μου έχει τύχει τίτλος (μικρός βέβαια) λεισμανίασης να βγεί θετικός και σε επόμενη μέτρηση στο ίδιο εργαστήριο μετά απο λίγες μέρες να βγεί αρνητικός. Και τρίτη φορά πάλι αρνητικός. Συμβαίνει καμιά φορά. Ζήτα να το στείλετε και σε άλλο εργαστήριο αν θέλεις να είσαι πιο σίγουρη. Εμένα μου είχαν προτείνει να το τρέξουν και δεύτερη φορά χωρίς κόστος.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Κατά μεγάλο ποσοστό, αυτά τα λάθη οφείλονται κυρίως στον τρόπο μέτρησης των αντισωμάτων (με το μάτι).

Κάποιοι παράξενοι αναφέρουν και άλλες αιτίες :rolleyes::cool:

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Παιδιά εμένα τώρα πρόσφατα που το ζήτησα, μου είπαν δε χρειάζεται, φάνηκε στις γενικές ότι δεν έχει ερλίχεια πάντως.