Επιλογή κατάλληλης ράτσας


InViVe

New Member
22 Σεπτεμβρίου 2008
1
0
Ζωντας σε διαμερισμα με αλλα 3 ατομα, η αποφαση για την καταλληλη ρατσα σκυλου ειναι μαλλον δυσκολη, δεδομενων των διαφορετικων επιθυμητων χαρακτηριστικων του καθενος. Οποτε θα ηθελα τη βοηθεια σας ως προς το να βρουμε μια ρατσα που να ειναι κατα το δυνατον συμβατη με τα παρακατω: (Προφανως καποια χαρακτηριστικα ειναι πολυ πιο σημαντικα απο αλλα)

* Να ειναι μικρου εως μεσαιου μεγεθους (ζουμε σε διαμερισμα σε πολη μεν, αλλα μεγαλο δε).
* Να μπορει να ανταπεξελθει στο να βγαινει εξω δυο φορες την ημερα (γυρω στο μισαωρο τη φορα, για περπατημα, οχι τρεξιμο, κτλ).
* Να μην εχει ταση να γαβγιζει πολυ.
* Να ειναι σχετικα δεκτικος στην εκπαιδευση (ειχαμε σκυλο - Γιορκσαιρ τεριε - πριν αρκετα χρονια, και δυστυχως, και λογω της απειριας μας και λογω του οτι τα δυο ατομα στο σπιτι ηταν μικρα παιδια, ο σκυλος δεν εμαθε ποτε να μην κατουραει μεσα στο σπιτι, κτλ)
* Να επιθυμει κατα το δυνατον περισσοτερο την ανθρωπινη συντροφια (να μην ειναι δηλαδη, παρα πολυ ανεξαρτητος. Ουτως ή αλλως στο σπιτι ειναι το 99% του χρονου καποιος, οποτε δεν θα μενει σχεδον ποτε μονος)
* Να μην απαιτει το τριχωμα του φοβερη περιποιηση (τοσο να μην πεφτει παρα πολυ, αλλα και να μην χρειαζεται πολλες φορες την εβδομαδα περιποιηση ωστε να μην μπερδευεται)
* Να μην ειναι απο τη φυση του ιδιαιτερα dominant σκυλος.

Αυτα ως κυρια χαρακτηριστικα. Επιθυμητο θα ηταν και:

* Να εχει σηκωμενα αυτια.
* Να μπορει να μαθει να βγαινει βολτα και χωρις λουρι (να μην ξεχνιεται δηλαδη χωρις λουρι και ακολουθει μυρωδιες ή αλλα μικρα ζωα)
* Να μην εχει ταση να παιρνει ευκολα βαρος.

Τονιζω οτι κατανοω οτι πιθανως να μην υπαρχει σκυλος με ολα αυτα τα χαρακτηριστικα, απλα αναφερω ολα τα επιθυμητα χαρακτηριστικα. Βασει αυτων, εχω απορριψει σκυλους των οποιων θα ηθελα να ειμαι ιδιοκτητης (πχ Λαμπραντορ Ριτριβερ, Μπηγκλ, κτλ), ενω θεωρω οτι οι ακολουθες τρεις ειναι σχετικα κοντα σε αυτο που θελουμε:

* Shiba Inu
* Coton de Tulear
* Cocker Spaniel

(Με την προτιμηση μας να ειναι μαλλον ο Shiba Inu, με το δεδομενο προβλημα οτι...δεν μπορω να βρω πως μπορω να βρω κουταβι στην Ελλαδα. :lloro::sad: )

Ευχαριστω για την οποιαδηποτε βοηθεια εκ των προτερων. :)

Υ.Γ: Δυστυχως, το ενα μελος της οικογενειας - αν και προσπαθησα να του εξηγησω οτι δεν εχει δικιο - επιμενει στο να ειναι ο σκυλος καθαροαιμο, οποτε αποκλειονται τα ημιαιμα.

Υ.Γ 2: Shih Tzu και Basset Hound δυστυχως δεν μας πολυ αρεσουν εμφανισιακα...

Υ.Γ 3: Το ιδιο μηνυμα εχω postαρει και σε αλλο φορουμ για σκυλους :oops:
 


orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Τα shiba να εχεις στο μυαλο σου πως χανουν τριχα με το τσουβαλι. Θα βρισκεις τριχες σε ρουχα, επιπλα, ακομα και στο φαγητο σου και η σκουπα θα γινει ο καλυτερος σου φιλος :D. Οποτε αν σε ενοχλει η ιδεα (σκεψου το σοβαρα!) καλυτερα να κοιταξεις κατι αλλο.

Συνεχιζοντας:

Συμφωνα με το National Shiba Club of America και το National Shiba Rescue, τα Shiba ειναι πολυ χωροκτητικα (= "territorial") και γενικως κτητικα σκυλια (οσον αφορα παιχνιδια, καναπεδες, φαγητο, εν ολιγοις οτιδηποτε) και μπορει να γινουν επιθετικα οταν προστατευουν αυτα που θεωρουν δικα τους ( link: http://www.shibas.org/newstand/geninfo.html )

Επιπροσθετως, συμφωνα με το link που δινω παραπανω, τα Shiba γενικως χαρακτηριζονται απο επιθετικοτητα: "Dog aggression, especially in the un-neutered male, is a breed characteristic".

Τελος, διαβαζοντας αυτο: http://www.shibas.org/newstand/living.html καταληγω πως δεν εχει καμια σχεση με αυτο που ουσιαστικα ζητας απο ενα σκυλο: το shiba ειναι και κυριαρχικο σκυλι και η ασκηση που λες οτι θα του παρεχεις δεν του ειναι αρκετη, και ως αποτελεσμα προβλεπω να κανει καταστροφες στο σπιτι.

Πιστευω πως ενα κοκερ σπανιελ ανταποκρινεται πολυ καλυτερα σε ο,τι ζητατε. :)

Τα shiba ειναι πανεμορφα σκυλια, αλλα οπως θα βρεις με λιγο διαβασμα, θελουν "ειδικη" (ας μου επιτραπει ο ορος...) μεταχειριση και δυστυχως δεν ειναι για τον καθενα....
Μπορειτε να τους προσφερετε αυτα που χρειαζονται; Και αν υποθεσουμε οτι η απαντηση ειναι ναι, θα παρετε πισω αυτα που εσεις ζητατε; Αμφιβαλλω... (δεδομενων παντα οσων εσυ ζητας και διαβαζω στο post σου)

Τελος, σε οποιον σκυλο και αν καταληξεις, καλυτερα να μην τον πηγαινεις βολτα χωρις λουρι, και για τη δικη του ασφαλεια. Α! ειναι και παρανομο εκτος των αλλων (αν και δεν ξερω ποσο σε προβληματιζει αυτο...)

Καλως ηλθες.
 




Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Αν ξαναπροτείνω σε κάποιον να πάρει κανίς θα γίνω γραφική? :p
Λοιπόν:

* Να ειναι μικρου εως μεσαιου μεγεθους (ζουμε σε διαμερισμα σε πολη μεν, αλλα μεγαλο δε)
Υπάρχουν κανίς μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Να μπορει να ανταπεξελθει στο να βγαινει εξω δυο φορες την ημερα (γυρω στο μισαωρο τη φορα, για περπατημα, οχι τρεξιμο, κτλ).
Ένα κανίς toy έχει βέβαια ανάγκη την άσκηση και το τρέξιμο, αλλά και μέσα στο διαμέρισμα, όπου μπορεί να τρέχει, να παίζει κ.ο.κ προσαρμόζεται άνετα - αρκεί φυσικά να έχει τις βόλτες του. Δυο φορές τη μέρα είναι καλά, αλλά πρέπει να τρέχει κιόλας - όπως όλα τα σκυλιά. Καλή λύση είναι ένα πάρκο σκύλων.

Να μην εχει ταση να γαβγιζει πολυ.
Αν δεν το κακομάθεις δεν γαυγίζει πολύ. Όμως είναι σκύλος-συναγερμός. Θα γαυγίσει δηλαδή όταν αντιληφθεί ξένη παρουσία έξω απ' το σπίτι.

Να ειναι σχετικα δεκτικος στην εκπαιδευση
Δεν είναι σκύλος απλώς δεκτικός στην εκπαίδευση. Είναι απ' τις πιο εκπαιδεύσιμες φυλές που υπάρχουν.

Να επιθυμει κατα το δυνατον περισσοτερο την ανθρωπινη συντροφια (να μην ειναι δηλαδη, παρα πολυ ανεξαρτητος
Έχει απόλυτη ανάγκη από ανθρώπους και έχει την τάση να μην προσκολλάται μόνο σε ένα άτομο, αλλά να λατρεύει όλη την οικογένεια - αγέλη. Αυτός είναι κι ένας απ' τους λόγους που εκπαιδεύεται τόσο εύκολα, πέρα απ' την ευφυϊα του: επιθυμεί να ευχαριστεί το αφεντικό του.

Να μην απαιτει το τριχωμα του φοβερη περιποιηση (τοσο να μην πεφτει παρα πολυ, αλλα και να μην χρειαζεται πολλες φορες την εβδομαδα περιποιηση ωστε να μην μπερδευεται)
Δεν χάνει ΚΑΘΟΛΟΥ τρίχα ακόμα κι αν δεν το περιποιηθείς ΠΟΤΕ (το καθαρόαιμο έτσι? όχι το κανίς-γκριφόν!). Ωστόσο χρειάζεται βούρτσισμα συχνά γιατί αλλιώς το μαλλί του γίνεται τζίβα.

Να μην ειναι απο τη φυση του ιδιαιτερα dominant σκυλος.
Με τους ανθρώπους συνήθως καθόλου. Με τους σκύλους καμιά φορά είναι! Καλύτερα να το κοινωνικοποιήσεις από νωρίς για να το αποφύγεις αυτό. Ακόμα καλύτερα πάρε θηλυκό - τα θηλυκά έχουν συνήθως πιο ήρεμη και υποτακτική φύση.

Να εχει σηκωμενα αυτια.
ΔΕΝ έχει.

Να μπορει να μαθει να βγαινει βολτα και χωρις λουρι (να μην ξεχνιεται δηλαδη χωρις λουρι και ακολουθει μυρωδιες ή αλλα μικρα ζωα)
ΑΝΕΤΑ. Έχει πάντα μια αγωνία μην τυχόν και χάσει το αφεντικό του. Ωστόσο κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για όλα τα σκυλιά και καλό είναι να μην το κάνεις. Όπου όμως μπορείς να το έχεις ελεύθερο, μπορείς να είσαι σίγουρη γι' αυτό (εκτός αν μυρίσει θηλυκό με οίστρο).

Να μην εχει ταση να παιρνει ευκολα βαρος.
Καμία τέτοια τάση.

Επίσης, το βρίσκεις σχετικά εύκολα στην Ελλάδα :)

Και αφού διαφήμισα το ανεπανάληπτο κανίς ακόμα μία φορά, καλώς ήρθες :D
 


puppylove

Active Member
16 Σεπτεμβρίου 2008
25
0
Θεσσαλονικη
Συμφωνώ απόλυτα με Chloe! ;)
Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά που ζητάτε από το σκυλί κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό το κανίς. Το μόνο που δεν έχει είναι σηκωμένα αυτιά πράγμα που το θεωρώ πολύ δευτερεύον.
 


vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Θα μιλήσω και εγώ για το κόκερ σπάνιελ από προσωπική πείρα..
1)χάνει πολύ τρίχα και θέλει απίστευτη περιποίηση το τρίχωμά του
2)έχει ανάγκη από τρέξιμο ώστε να εκτονωθεί αλλιώς μπορεί να το κάνει στο σπίτι με διάφορους ανεπιθύμητους τρόπους, ιδίως τα αρσενικά ως πιο δραστήρια και ανεξάρτητα
3)Αν δεν ασκείται αρκετά θα πάρει εύκολα βάρος σε συνδιασμό με το γεγονός ότι είναι πολύ λαίμαργα
4)Η δικιά μου δεν γαυγίζει σχεδόν καθόλου στο σπίτι
5)Δεν βγαίνει βόλτα χωρίς λουρί, έχει τάσεις φυγής και "ξεχαζώνεται" εύκολα έξω..
6)Επειδή είναι λαίμαργα εκπαιδεύονται εύκολα
7)΄Ενα προβληματάκι με την τουαλέτα είναι γεγονός..:pκοινώς δεν θα κάτσει να σκάσει περιμένοντας πότε θα αποφασίσεις να το βγάλεις έξω..
8)Δένεται με όλη την οικογένεια και θέλει να είναι πάντα μαζί οπουδήποτε, είναι παιχνιδιάρικα και φιλικά με τα παιδιά.

Πρέπει να προσέξεις πολύ από πού θα το πάρεις γιατί πολλά ακούγονται για τα κόκερ...;)

Κατά τα άλλα είναι αξιαγάπητα όπως όλα τα σκυλάκια φτάνει να ξέρεις τις ανάγκες του.

Edit: Αν καταφέρεις να σηκώσεις τα αυτιά ενός κόκερ θα είναι θαύμα!!:p:p:D:D
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU