1) Εγω θα ήθελα να μου πει καποια/ος τι υπαρχει που δεν εχει καλυφθει αναλυτικα στο φορουμ οσον αφορα τις βασικες εντολες, το χτισιμο σχεσης, την κατανοηση του σκυλου και των αναγκων του, την εκμαθηση βασικων κανονων συμβιωσης και συμπεριφορας και την αντιμετωπιση πασης φυσεως ανεπιθυμητων συμπεριφορων μετριας σοβαροτητας.
2) Ή τους εκπαιδευτες που ξεπετανε τον σκυλο με εργαλεια και escape training προτου κάν ο σκυλος μαθει την σημασια των εντολων. Συγνωμη, αλλά δεν χρειαζεται να μου δειξει εκπαιδευτης πώς να βαζω κατω το κεφαλι του σκυλου και να παταω με το παπουτσι το λουρι για να του μαθω να μην σπαει το κατω. Μπορω να τον βασανισω και να τον αδικησω κι από μονος μου και μαλιστα τζάμπα. Εκτος αν το να τον βασανιζει άλλος επι πληρωμη με κανει να αισθανομαι καλυτερα.
Ή τους εκπαιδευτες που το μονο που κανουν είναι το παραπανω και δεν ασχολουνται καθολου με οσα ανεφερα στην αρχη. Παιρνουν έναν σκυλο που είναι φανερο ότι δεν εχει επικοινωνια με τον ιδιοκτητη του και ασχολουνται επι ένα μηνα μονο με εντολες, τη στιγμη που οι εντολες είναι το τελευταιο του προβλημα.
3) Γιατι στο τελος της μερας αυτό που μενει και αξιζει είναι αυτό που εχουμε φτιαξει και η σχεση που εχουμε χτισει.
4) Γιαννη, καλα ειχα λουφαξει αλλά εσυ επεμενες!! Φαε με στην μαπα τωρα!
5) Γιαννη, εσυ ως παλιοσειρά ισως θυμασαι την φοβερη ταινια με τον Ριτσαρντ Μπαρτον που τελειωνε με αυτή την φραση:
find the man with the power to create catastrophy
Από τετοιους στον χωρο της εκπαιδευσης, να φαν’ κι οι κοτες.
1) Τα περισσότερα μέλη του forum και, σίγουρα, αρκετοί άλλοι ακόμη στην Ελλάδα (οι οποίοι για τους λόγους τους δεν συμμετέχουν σε fora) είναι οι "εμείς", που μπορείς να μας αποκαλέσεις
καλό ιδιοκτήτη. Εϊναι οι άνθρωποι σαν εσένα (που σε περιέγραψα σε κάποι άλλο thread με απροκάλυπτο θαυμασμό), είναι οι άνθρωποι σαν εμένα (λίγο πιό "νέοι" στο θέμα του σκύλου, που δοκιμάζουν, μελετάνε και προσπαθούν συνεχώς για την ευημερία του σκύλου τους και για το bond μαζί του), είναι σαν τον Παναγιώτη (επίσης, "νέοι", αλλά λίγο πιό ψαγμένοι και μελετηροί γύρω από την εκπαίδευση, που αρχίζουν και βλέπουν και αποτελέσματα των προσπάθειών τους, με ένα σκύλο "ανεβασμένο" μεν, αλλά που είναι "αλοιφή" ανάμεσα στην οικογένεια και στους στενούς φίλους), είναι σαν τον Ricos (που, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, εφαρμόζει πλέον το δικό του εκπαιδευτικό σύστημα) και είναι σαν πολλούς άλλους εδώ μέσα, που σας γνώρισα προσωπικά και κυρίως μέσα από τα κείμενά σας, οι οποίοι έχουν το σκύλο τους λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο πειθαρχημένο, αλλά σωστό και ευχαριστημένο.
Ο
μέσος ιδιοκτήτης (average), όμως, Αρη και, ακόμα περισσότερο ο
μεσοσταθμικός ιδιοκτήτης (median) δεν είναι έτσι. Αν, όλοι εδώ μέσα, αναλογιστούμε πόσους γνωστούς έχουμε, ή πόσους συναντάμε στο δρόμο με τους σκύλους τους και τι έχουμε δει και ακούσει από αυτούς, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν κάτι κοινό: Κακομαθημένα σκυλιά (με κάθε έννοια)
και κακομαθημένα παιδιά οι μεγαλύτεροι. Ο μέσος ιδιοκτήτης, Αρη, έχει σκύλο που ζει από ...θαύμα, επειδή έχει γερή κράση. Εχει σκύλο που ζει στον κήπο - μάντρα - κτήμα (σε μεγαλόσωμα - γιατί αυτό έχει ανάγκη το σκυλί), είτε ζει στο διαμέρισμα - μπαλκόνι - ταράτσα (σε μικρόσωμα - γιατί δεν έχει ανάγκη και για πολλές βόλτες, γιατί βαριέται κλπ). Ο μέσος ιδιοκτήτης αποκτά σκύλο με βάση την τρίχα που ρίχνει και με βάση το χρώμα ή κάποια ιστορία που διάβασε μικρός. Εχω μία φίλη μορφωμένη, οικογενειάρχη κλπ., που λέει ότι "όταν ζήσει σε μονοκατοικία θα πάρει ένα beagle". Αυτό το ακούω από τα χρόνια του Πολυτεχνείου, δεν έχει αλλάξει άποψη, δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Σε ένα ταξίδι στην Αγγλία (όταν ήταν παιδί) είχε δει ένα beagle και το ερωτεύτηκε. Και ξέρεις κάτι, Αρη? Τώρα χτίζει τη ...μονοκατοικία της. Το λυπάμαι, λοιπόν, το beagle, προκαταβολικά, αν η φίλη συνεχίσει τον τρόπο ζωής της, των τελευταίων 30 ετών.
Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, χρειάζονται εκπαιδευτή. Μπορεί ο εκπαιδευτής να είναι επαγγελματίας, ή να είμαι εγώ, εσύ, κάποιος άλλος, που θα τους ενημερώσει για τα βασικά και ξέρεις γιατί θα το κάνουμε? Γιατί λυπόμαστε το σκύλο.
2) Συμφωνώ απόλυτα, πρέπει να επιλέγουμε τον σωστό εκπαιδευτή και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν θα εμβαθύνω εδώ, στο συγκεκριμένο, αλλά έχεις δίκιο. Οπως, εξάλλου έχω ξαναπεί, εγώ καθοδηγώ αρκετές φορές τον εκπαιδευτή μου σε σχέση με διάφορα θέματα συμπεριφοράς κλπ.
3) Εδώ, τι να πω? Δεν υπάρχουν λόγια. Τα είπες όλα!
4) Πριν ακόμα διαβάσω αυτή τη φράση σου, από χτες, θα έλεγα, είχα αρχίσει να ...πανηγυρίζω!!!

Μόλις δε άρχισα να διαβάζω αυτό το μήνυμά σου, σκέφτηκα "ο παλιός, καλός harryf3"!!!

Πιστεύω ότι θα σου το πούν όλοι οι φίλοι εδώ μέσα: Νάσαι καλά εσύ και να σε τρώμε στη μάπα!
5) Πληροφοριακά, έχω δει την ταινία! Ναι, στο χώρο υπάρχει πολλύ φύρα, πολλή αρπαχτή και πολλή ανευθυνότητα. Γι' αυτό είπαμε για προσεκτική επιλογή.