Επιπτώσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε οργανισμούς


Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα με τον Vasbar. Το ηλεκτρικό κολάρο έχει επιπτώσεις και μάλιστα μεγάλες τουλάχιστον στον ψυχισμό του σκύλου όταν γίνεται εκτεταμένα σε όποια ένταση και να το έχεις και αυτές οι ταχίες εκπαιδεύσεις σίγουρα έχουν και πολύ και δυνατό ρεύμα. Η εκπαίδευση γενικά θέλει μεγάλη υπομονή. Φυσικά την υπομονή την πληρώνεις είτε αυτή είναι σε Βασική Υπακοή είτε είναι σε εκπαίδευση εργασίας. Είμαι πολύ κατά των Μαθημάτων Βασικής υπακοής σε 10 μαθήματα και εργασία σε 2-3 μήνες (για μένα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα). Το να κάνεις έναν σκύλο να σε προφυλάσει, να σε ακολουθεί και να σε κοιτάει στα μάτια γιατί πραγματικά το νιώθει ότι αυτός θα σε σώσει και θα κάνει ότι του ζητήσεις αυτό γίνεται αυτόματα με το δέσιμο του ιδιοκτήτη με τον σκύλο του. Στη σχέση τους χρειάζετε δουλειά μετά τα κάνει όλα αυτόματα ο σκύλος που το πιστεύω ότι την ξέρει την εργασία του εκ φύσεως απ' έξω και ανακατωτά. Στις εξετάσεις εργασίας τα περισσότερα που ζητάνε είναι στη ίδια την φύση του σκύλου. Οταν εκπαιδεύουμε με κολάρα σε πρώιμη ηλικία άντε να δεθείς με το σκύλο μετά, χάνεις τον ν-οστό χρόνο.
 




wgsd

Banned
Banned
31 Μαϊου 2010
89
0
Εγώ είμαι παντελώς άσχετος με το θέμα ηλ. κολάρο. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Απ'την άλλη όμως ξέρω φτασμένους ανθρώπους που δίνουν σεμινάρια ανά την Ευρώπη που χρησιμοποιούν ηλ. κολάρο στους σκύλους τους και ποτέ μα ποτέ δεν είδα σκύλο ''σπασμένο'' ή με σωματικά προβλήματα, ίσα ίσα οι σκύλοι χαίραν άκρας υγείας. Επίσης επειδή ήμουν και γω κατά στο συγκεκριμένο εξάρτημα εκπαίδευσης μια φορά το έβαλα στο χέρι μου και είπα να δω πόσο πονάει. Το συγκεκριμένο κολάρο είχε 10 σκάλες. Ε λοιπόν το έφτασα εώς τη σκάλα 7 και ειλικρινά πολύ άνετα. Αυτό που ένιωθα στη σκάλα 7 ήταν μια μικρή ενόχληση , σαν να είχες στατικό ηλεκτρισμό φορώντας πουλόβερ και να ''ηλεκτριζόσουνα''. Τίποτα δλδ. Από τότε άλλαξα γνώμη για το συγκεκριμένο εξάρτημα.
 


Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Στον δικό μου σκύλο όπως έχω γράψει έχω χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό κολάρο. Δεν έσπασε γιατί είναι τσαμπουκαλού εκ γεννετής αλλά αντέδρασε και όσο πιο αντιδρούσε τόσο πιο πολύ γινόταν χρήση του ηλεκτρικού κολάρου και της έντασης. Ο σκύλος ούτε έσπασε ούτε είχε σωματικά προβλήματα.
Απλά, σταμάτησε να υπακούει εντελώς τον εκπαιδευτή. Ηταν το τέλος του εκπαιδευτή. Το ίδιο έγινε και με τον πνίχτη. Ο επόμενος χρησιμοποίησε ηλεκτρικό κολάρο μετά από 3 μήνες αφού πρώτα δεθήκαν και το το χρησιμοποίησε ελάχιστα και έγιναν το τέλειο ζευγάρι εργασίας. Δεν είπα πουθενα να μην χρησιμοποιήται. Αν χρειάζετε, να χρησιμοποιηθεί αλλά με μέτρο. Στην δικιά μας εργασία που ο σκύλος εργάζετε πολύ μακρυά από τον κυναγωγό είναι πολύ δύσκολο να του μάθεις κάποια πράγματα χωρίς κολάρο.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Συγγνώμη kkranis αλλά η κουβέντα για τέτοια θέματα δεν μπορεί να παραμείνει αυστηρά "τεχνοκρατική", οπότε ας βγω λιγάκι off..

Αέναη συζήτηση... βαρετή και δεδομένη... δύο στρατόπεδα που μάχονται για την υποστήριξη των θέσεων τους... και ο σκύλος απών...

Θα μου πεις ποιος νοιάζεται για τον σκύλο και θα έχεις δίκιο... :(

H ανθρώπινη ματαιοδοξία είναι το θέμα... O σκύλος δήθεν πρωταγωνιστής αλλά στην πραγματικότητα κομπάρσος και μάλιστα κακοπλήρωμένος...
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
ναι πολυ κακοπληρωμενος.ειδικα καποιους που ξερω μες στην κακοπεραση.

καλο θα ειναι να δεχτουμε οτι ευτυχως ακομα καποιοι σκυλοι δουλεουν και πρεπει να δουλευουν.
δεν ξερω για στρατοπεδα εχω να μπω σε τετοιο απο φανταρος,δεν αφοριζω ουτε τεχνικες ουτε μεθοδους,ουτε ανθρωπους που κανουν αυτο που κανουν οπως νομιζουν.
δεν δεχομαι ομως να κατακρινονται μεθοδοι και τεχνικες που εχουν αποτελεσμα χωρις να βλαπτουν επειδη καποιοι εχουν αντιθετη αποψη και μονο.το νομισμα εχει δυο πλευρες παντα.

κ τελικα πιος ειναι ο κομπαρσος?ο σκυλος?με τα φαγακια του τις λιχουδιες του,τα μπαλακια του κλπ,κλπ.κλπ.που δουλευεις μερες ωρες χρονια για να μπεις πχ σε ενα στοιβο για 20 λεπτα,αλλα εκεινη τη μερα ο σκυλος εχει αποφασισει οτι βαριεμαι πχ,μπα θα σηκωθω,οχι δε γουσταρω να αφησω.κ μετα εσυ παλι απο την αρχη.τελικα ποιος δουλευει για ποιον δεν ξερω.

ματαιοτης....
 


vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
52
Λοιπόν , επειδή μάλλον το χιούμορ μου είναι παρεξηγήσιμο ,πράγμα που στεναχώρησε τον Κώστα νομίζω ότι του οφείλω μια δημόσια συγνώμη και ελπίζω να την δεχτεί .
θα τοποθετηθώ λοιπόν χωρίς χιούμορ και χωρίς επιστημονικούς όρους ώστε να γίνω κατανοητός σε όλους .
Το ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από κάποιο μέγεθος και πάνω μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε έναν οργανισμό είναι γνωστό της πάσης .
Το ότι ένα ηλεκτρικό κολάρο που θα δώσει μεγάλο ρεύμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά είναι αυτονόητο .
Εδώ όμως δημιουργείται το εξής ερώτημα .
Τόσο στην φυσιοθεραπεία , αλλά και στην γυμναστική χρησιμοποιούνται συσκευές ηλεκτρομυϊκών συσπάσεων .
Αν εκεί λοιπόν κατανοούμε ότι αυτό είναι ακίνδυνο και αποδεκτό τότε μπορούμε να πάμε παρακάτω στο συλλογισμό μου .
Τι είναι η διόρθωση σε ένα σκύλο ;
Δεν είναι ούτε ο πόνος ούτε η βία (τουλάχιστον στη σχέση άνθρωπος – σκύλος ) , είναι το ξάφνιασμα .
Αν μια μυϊκή σύσπαση λοιπόν μπορεί να επιτευχθεί με ρεύμα τόσο που να είναι ακίνδυνο , τότε δεν έχουμε τίποτα άλλο από μια διόρθωση .
Μια διόρθωση που δεν έρχεται από το τράβηγμα ενός λουριού και δεν την ταυτίζει ο σκύλος με τον κυναγωγό του , μια διόρθωση που θα προκαλείτε από κάποιον σε απόσταση (που δεν θα είναι άλλος από τον επιβλέπων εκπαιδευτή ,που ξέρει πώς να το χειριστεί)
Το ζητούμενο όμως είναι , αν υπάρχει κολάρο με αυτές τις προδιαγραφές.
Το να πιάνουμε τα άκρα δεν βοηθάει σε κανένα τομέα , (το κολάρο φονιάς ή το κολάρο μαγικό ραβδί)
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιο κολάρο .
Ένα τέτοιο εργαλείο λοιπόν ,θα χρησιμοποιηθεί για να διορθώσεις λεπτομέρειες των λεπτομερειών .
Δηλαδή μιλάμε για αγωνιστική υπακοή υψηλού επιπέδου (επίπεδο τρίτης βαθμίδας και πάνω ) .
Άρα δεν είναι εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλοι μας .
Όσοι από εμάς διασκεδάζουμε την επαφή μας με τον σκύλο , όσοι θέλουμε μια βασική υπακοή η ένα κυνάθλημα για να περνάμε την ώρα μας ευχάριστα και μέσα σε αυτό να μπαίνει και ο σκύλος δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εργαλεία.
Όλα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα χρήσης και κατάχρησης.
Γνώσης και ημιμάθειας .
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Από ότι διαβάζω εδώ Reasons why shock collars are getting banned in some countries - by Janet Farricelli CPDT-KA - Helium, το ηλεκτρικό απαγορεύεται στις χώρες "Denmark, Australia, Germany, Switzerland and Slovenia according to The Kennel Club".

Αυτό από μόνο του θα μου δημιουργούσε προβληματισμό για τη χρήση του.

Επειδή μάλιστα γράφεται/αναφέρεται αρκετά το θέμα των καρδιακών αρρυθμιών, πόσοι από αυτούς που το χρησιμοποιούν έχουν κάνει πρώτα πριν μια εξέταση καρδιάς στο σκύλο για να δουν "που βαδίζει"?
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Από ότι διαβάζω εδώ Reasons why shock collars are getting banned in some countries - by Janet Farricelli CPDT-KA - Helium, το ηλεκτρικό απαγορεύεται στις χώρες "Denmark, Australia, Germany, Switzerland and Slovenia according to The Kennel Club".

Αυτό από μόνο του θα μου δημιουργούσε προβληματισμό για τη χρήση του.

Επειδή μάλιστα γράφεται/αναφέρεται αρκετά το θέμα των καρδιακών αρρυθμιών, πόσοι από αυτούς που το χρησιμοποιούν έχουν κάνει πρώτα πριν μια εξέταση καρδιάς στο σκύλο για να δουν "που βαδίζει"?
Xωρίς να έχω καμία διάθεση να τοποθετηθώ σε ένα θέμα που δεν γνωρίζω τίποτα να σου πω απλά ότι σε κάποιες από αυτές τι χώρες θανατώνονται σκύλοι απλά γιατί μοιάζουν με πιτμπουλς. Οπότε πιο πολύ τείνω να πιστεψω ότι ο λόγος που γίνονται ban είναι οτιδηποτε άλλο μπορώ ή δεν μπορώ να φανταστώ παρά η υγεία του σκύλου.
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Από ότι διαβάζω εδώ Reasons why shock collars are getting banned in some countries - by Janet Farricelli CPDT-KA - Helium, το ηλεκτρικό απαγορεύεται στις χώρες "Denmark, Australia, Germany, Switzerland and Slovenia according to The Kennel Club".
Σε αυτό που έβαλε η vrmode ...μέσα στο κείμενο υπάρχει ενα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έχει δημοσιευτεί στο ELSEVIER (και ω ναι ...το βρήκα :cuniaoo:...και διαβάστε το... http://eldri.ust.is/media/ljosmyndir/dyralif/Trainingdogswithshockcollar.pdf ). Είναι μια έρευνα η οποία έχει γίνει by the book και όντως τα αποτελέσματά της είναι ερευνητικά (δεν θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν άλλωστε σε τέτοιο περιοδικό αν ήταν αλλιώς).
Ίσως αν μείνουμε σε αυτό που έχω πει σε παλιότερο πόστ δλδ να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες απαγόρευσης σε κάποιες χώρες να μάθουμε κάτι παραπάνω.
 




kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δεν ξερω αν κανεις λαθος η οχι αλλα πρεπει να συμφωνησεις οτι τα στοιχεια που εχουμε για τον πραγματικο τροπο λειτουργιας της συσκευης ειναι ελαχιστα εως ανυπαρκτα!
Λέω πολύ απλά, ότι ο χειριστής μπορεί να ρυθμίζει μόνο την τάση. Η ένταση εξαρτάται από την εμπέδηση, που δεν είναι στον έλεγχο του ανθρώπου. Άρα σωστά τα λέω :)

Σου λεω μονο οτι υπο συνθηκες τα νουμερα ειναι ακινδυνα η επικινδυνα, αλλα για να καταληξεις σε σαφες συμπερασμα δεν αρκει μονο ενα νουμερο αλλα ολες οι παραμετροι......
Επισης το οτι δεν διαφωνησα δεν σημαινει οτι συμφωνησα, απλα το προσπερασα.
Μονη παρατηρηση ειναι οτι την διεισδυτικοτητα θα μπορουσαμε να την μεταφρασουμε σε "προσδιδομενη ενεργεια =joule οποτε εκει να δεις στοιχεια που μας λειπουνε απο την εξισωση!
Από τη στιγμή που γνωρίζουμε την τάση και την εμπέδηση, τότε ξέρουμε την ένταση

Τα όρια ασφαλείας για τους ανθρώπους είναι γνωστά και έχουν αναφερθεί πολλάκις σε προηγούμενες παραπομπές. Η ένταση, έστω και στιγμιαία ξεπερνάει κατά πολύ τα ανρθώπινα όρια.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Γιατί κάτι το οποίο για τον άνθρωπο ορίζεται ως επικίνδυνο, για το σκύλο πρέπει σώνει και καλά να το θεωρούμε ασφαλές και ΟΚ;


Για την μεταφραση θα συμφωνησω μαζι σου.
Οι πηγες του ειναι οι ακολουθες:
ΠΗΓΕΣ
Robert Picker.
Clinical Management
, Vol. 9 No. 2, 1989.
Robert O. Becker, and Gary Selbon.
Body Electric
. Published by William Marrow and
co., New York.
Nordenström,
Biological Closed Electric Circuits: clinical, experimental, and
theoretical evidence for additional circulatory system
.
Thomas Wing. “ETR - Enhancement of Tissue Repair,” in
Chiropractic Economics
,
Nov/Dec 1979
Ευχαριστώ.

Για λόγους πρακτικότητας και μόνο, μπορείς να παραθέσεις ένα link;



Το οτι δεν τις εχουμε βρει δεν σημαινει οτι απουσιαζουνε!
Ειναι αδιανοητο να εχει βγει μια τετοια συσκευη στην αγορα κ να μην υπαρχουνε απο πισω αντιστοιχες ερευνες!
Ξέρεις πόσες συσκευές έχουν αποσυρθεί κατά καιρούς; Πόσα φάρμακα;

Και εκεί να δεις έρευνες...





Αρα εξ αρχης θελουμε να αποδειξουμε ντε κ καλα οτι ειναι επικινδυνο?
Δεν θα συμφωνησω, γιατι οπως λες υπαρχουνε κ απειρες ενδειξεις οτι δεν προκαλει κανενα μονιμο προβλημα!
Αλλο θεμα ειναι αν καποιος θα το επελεγε ως μεθοδο εκπαιδευσης κ αλλο αν αυτος που το επιλεγει θετει την ζωη κ την σωματικη υγεια του ζωου του σε κινδυνο!
Θεωρώ επικίνδυνο οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ηλεκτρισμό μέσα από ζωντανό ιστό.

Ναι, υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν το ρεύμα, αλλά αυτό γίνεται μέτα από μελέτη, εξετάσεις και συγκεκριμένες μετρήσεις πάνω στο συγκεκριμένο άτομο και για αντιμετώπιση συγκεκριμένου προβλήματος. Όχι με το να πέρνει κάποιος που δεν έχει ιδέα από ιατρική, φυσική ή οποιαδήποτε σχετική επιστήμη ένα ηλεκτρικό κολάρο και να το φοράει στο σκύλο.

Φυσικά και δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί...

To αν κάποιος είναι διατεθειμένος να το διακινδυνέψει έστω και σε ένα υποθετικά μικρό ποσοστό, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (για να είμαστε και εντός του πνεύματος των ημερών)...
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Δυο σελιδες πριν (αν θυμαμαι καλα ο χρηστης takisft) εχει παραθεσει ενα ποστ που στο λινκ αναφερονται οι τροποι λειτουργιας, οι προδιαγραφες ασφαλειας κλπ του ηλεκτρικου κολλαρου.

Τωρα αν εσυ εξακολουθεις να το θεωρεις επικινδυνο η δεν θελεις να το χρησιμοποιεις δικαιωμα σου αλλα ειναι μια συσκευη που προοριζεται να λειτουργησει στα χερια ακομα κ ενος απειρου χειριστη εντος συγκεκριμενων οριων (που ρυθμιζονται απο αυτον).
 


Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.609
1.940
Και ενος απειρου ακομα...δλδ εγω που ειμαι απειρος μπορω να βαλω ηλεκτρικο...εδω δεν ξερουμε καλα καλα πως ειναι η σωστη διωρθωση με απλο κολαρο θα βαλουμε και ηλεκτρικο!Επικυνδινα πραγματα
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Και ενος απειρου ακομα...δλδ εγω που ειμαι απειρος μπορω να βαλω ηλεκτρικο...εδω δεν ξερουμε καλα καλα πως ειναι η σωστη διωρθωση με απλο κολαρο θα βαλουμε και ηλεκτρικο!Επικυνδινα πραγματα
Noμιζω οτι αναφερεσαι στο παραπανω που εγραψα οποτε εδω να ξεκαθαρισω για αλλη μια φορα οτι μιλαω για την σωματικη ασφαλεια του σκυλου, αν δλδ κινδυνευει η οχι απο το ρευμα.
Ουτε για την αποτελεσματικοτητα μιλησα, ουτε για τις ψυχολογικες επιπτωσεις ουτε για το αν ειναι σωστη εκπαιδευτικη μεθοδος κ ποτε πρεπει να χρησιμοποιειται (υπαρχουνε εμπειροτεροι να τοποθετηθουν επι του θεματος)
 


wgsd

Banned
Banned
31 Μαϊου 2010
89
0
Το ηλ. κολάρο προϋποθέτει απίστευτη εμπειρία και χρησιμοποιήται όπως πολύ καλά ειπώθηκε σε προηγούμενο post μόνο σε ''endgame content'' ....δεν κάνει για όλους μας.Με αυτές και μόνο τις προϋποθέσεις είναι πολύ καλό εργαλείο, σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να κάνει ζημιά.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.868
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επιστρέφει ο Κώστας μετά από μήνες (ίσως και χρόνια) για να (ξανά)επιτεθεί στα εργαλεία εκπαίδευσης.

Ντεζά βού!
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δυο σελιδες πριν (αν θυμαμαι καλα ο χρηστης takisft) εχει παραθεσει ενα ποστ που στο λινκ αναφερονται οι τροποι λειτουργιας, οι προδιαγραφες ασφαλειας κλπ του ηλεκτρικου κολλαρου.

Τωρα αν εσυ εξακολουθεις να το θεωρεις επικινδυνο η δεν θελεις να το χρησιμοποιεις δικαιωμα σου αλλα ειναι μια συσκευη που προοριζεται να λειτουργησει στα χερια ακομα κ ενος απειρου χειριστη εντος συγκεκριμενων οριων (που ρυθμιζονται απο αυτον).
Αν διαβάσεις τα τεχνικά απαιτούμενα από την ένωση κατσκευαστών ηλεκτρικών κολάρων ( :rolleyes: ), θα δεις ότι υπάρχουν μερικά πράγματα άξια προσοχής:

Ενώ αναφέρεται ρητά ότι σε κάθε εγχειρίδιο πρέπει να αναγράφονται οι μέγιστες τιμές τάσης, ρεύματος και ενέργειας που παράγονται, έχω αναφέρει ήδη τη μεγαλύτερη ίσως κατασκευάστρια εταιρία που δεν το κάνει.

Επίσης, το έγγραφο αναφέρεται όχι σε προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά σε "εθελοντικά" (μη δεσμευτικά) τεχνικά προαπαιτούμενα, τα οποία είναι τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τις προδιαγραφές της IEC αλλά ούτε επίσημο έγγραφο είναι, ούτε δεσμευτικό. Επίσης, αναγράφεται ξεκάθαρα ότι η IEC δεν αποδέχεται το συγκεκριμένο έγγραφο.

Πολλά τα κενά...
 




sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Υπάρχουν προδιαγραφές που περιγράφονται από την ένωση κατασκευαστών

http://www.ecma.eu.com/ECMA Technical Requirement 6 0.pdf

Και οι οποίες ακολουθούν τα κατα καιρούς πρωτόκολλα της επιτροπής IEC

Welcome to the IEC - International Electrotechnical Commission

Στον καθένα μένει να ψάχνει για προιόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών.
kKranis έλεος πια με την προπαγάνδα
Τα ελληνικά μου τουλάχιστον είναι σαφή!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ προδιαγραφές. (δεν έγραψα ότι είναι υποχρεωτικές)
Ακολουθούν τα πρωτόκολλα της IEC. (δεν έγραψα ότι η IEC τις θεσπίζει-αναγνωρίζει)
Κι όσο για την μεγαλύτερη εταιρεία που βρήκες εσύ και δεν είχε...
"Στον καθένα μένει να ψάχνει για προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών."

Εν τέλει δε σε νοιάζει να δεις ούτε πόσο επικίνδυνα είναι...ούτε αν υπάρχουν προδιαγραφές..ούτε αν θα έπρεπε να εφαρμόζονται...ούτε τι θα έπρεπε να προσέχει κανείς!

Επειδή δέκα π@π@ρες ψήνουν τα σκυλιά τους, και επειδή κυκλοφορούν επικίνδυνα προιόντα (σε ποιον τομέα όχι?)....θέλεις να βγάλεις ότι "κάθε ρεύμα που περνάει τους μυς είναι επικίνδυνο"..."και για τα τσιγάρα έτσι έλεγαν"....και καλά να πάθουν οι εγκληματίες που τρώνε taser!!!!

Τόση πλύση εγκεφάλου και αδιαλλαξία ήμαρτον!

louka.jpg

Θα του το φορέσω ΤΩΡΑ το κολάρο για το γαμώτο!!!!