Ερλιχίωση

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Πάντως αν είναι Ehrlichia canis είναι μάλλον η αγγλική ονομασία της ερλιχίωσης.. Δεν νομίζω να εννοεί τη φυλη κανίς... Θάνο μόνο στο staf δεν έχεις?

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Δεν κολλαει στον ανθρωπο και το vibramycin θεωρειται ηπιο αντιβιοτικο.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Η Ehrlichia canis, είναι ένα είδος του γένους Ehrilichia και ουδεμία σχέση έχει με την ράτσα chaniche :) Τα άλλα δύο είδη, είναι η Ehrlichia ewingii και η Ehrlichia chaffeensis και οι διαφορές τους έχουν να κάνουν, με το είδος του κρότωνα που προκαλεί την μόλυνση.
H PCR επιβεβαιώνει την διάγνωση της νόσου με την ανίχνευση του DNA του μικροοργανισμού στο αίμα και συγχρόνως ταυτοποιεί το είδος της Ehrlichia :)

madicta

Well-Known Member
27 Φεβρουαρίου 2011
130
0
Επειδή έχει περάσει πολύ ώρα και δεν μπορώ να κάνω edit μπορώ τουλάχοστον να αυτο-μουτζωθώ;
Υπάρχει διαφορά στην ερλίχια που παθαίνουν τα κανίς;
Τελικά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε χτυπήσει η ξανθιά βαφή στα εγκεφαλικά κύτταρα!

Ρώτησα και εγώ το γιατρό μου αν κολλάει Θάνο, μου είπε όχι. Όπως επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να παίζει με άλλα σκυλιά. ούτε χρειάζεται να πλύνεις/καθαρίσεις/απολυμάνεις το άπαν σύμπαν. (τουλάχιστον για το δική μας την ερλίχια)

**μέχρι να αυτομαστιγωθώ είχε ξεκαθαρίσει το ζήτημα η πάντα εξυπηρετική mareco! Ισχύουν τα όσα λέω για την μεταδοτικότητα;

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Προβληματιζομενος σχετικά με το πως μπορεί να κόλλησε ερλιχίωση ο σκύλος μιας και ποτέ δεν βρήκα τσιμπούρι πάνω του, μου ήρθε μια φλασιά. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει από barf? Από ωμά κρέατα?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Οχι.
Τσιμπούρι που δεν πρόλαβες να το δεις.
Join the club...

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.809
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Πάντως αν είναι Ehrlichia canis είναι μάλλον η αγγλική ονομασία της ερλιχίωσης.. Δεν νομίζω να εννοεί τη φυλη κανίς... Θάνο μόνο στο staf δεν έχεις?
Είναι λατινική η λέξη canis και σημαίνει σκύλος (canis lupus familiaris).

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Είναι λατινική η λέξη canis και σημαίνει σκύλος (canis lupus familiaris).
Και, για να το προχωρήσουμε λίγο παραπάνω, canis σημαίνει "κυνοειδές".
Όπου, canis lupus familiaris = το κυνοειδές που έχει εξημερωθεί (κοινώς, ο σκύλος),
ενώ "σκέτο" canis lupus = ο γνωστός σε όλους μας, λύκος

fani

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2010
2.468
408
Αθήνα
Προβληματιζομενος σχετικά με το πως μπορεί να κόλλησε ερλιχίωση ο σκύλος μιας και ποτέ δεν βρήκα τσιμπούρι πάνω του, μου ήρθε μια φλασιά. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει από barf? Από ωμά κρέατα?
Θανο,περαστικα...σε καταλαβαινω γιατι εγω αρχησα να την ψαχνω και λεω δε μπορει ρε γαμωτο την προσεχω κτλ....δε εχει σχεση μπορει να την τσιμπισε και να επεσε!!!Γι αυτο ειναι καλο να κανουμε 2 φορες το χρονο εξετασεις!!!Εγω δε εχω παει να παρω τις εξετασεις για να δω αναλυτικα....με πηρε τηλ.και μου ειπε τα αποτελεσματα και ξεκινησα αμεσως αγωγη!!!Περαστικα και αγυριστα να ειναι!!!

Mareco: για ακομα μια φορα μας κατατοπησες πληρως με την απαντηση σου και ευχαριστω πολυ!!!Θελω να ρωτησω πρεπει να πω κατι στη γιατρο μου και να κανω και να κανω και την αλλη εξεταση ή ειμαι καλυμενη με αυτη?

Η βλακεια ειναι οτι τον Οκτωμβρη που μας περασε εκανα αυτα τα τεστακια ρε γαμωτο και ειχαν βγει αρνητικα....δε ηξερα να ζητησω εξετασεις!!!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Η PCR είναι ακριβή εξέταση. Γι' αυτό δεν ενδείκνυται, σε πρώτη φάση, συγκριτικά με την απλή εξέταση αίματος. Εγώ ας πούμε έκανα PCR κυρίως για την Δάφνη, που όταν την βρήκα πριν 2 χρόνια είχε τίτλο 1/3200 !!! και ενώ κάναμε επανειλημμένες θεραπείες, οι δείκτες της δεν έλεγαν να πέσουν. Είχαν μείνει σταθερά στο 1/1600 για ένα χρόνο. Σε ορισμένους σκύλους, ο τίτλος των αντισωμάτων διατηρείται υψηλός για χρόνια. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές, καλό είναι να γίνεται PCR για να μην φορτώνουμε το σκυλί συνεχώς με φάρμακα, για ασθένεια που τελικά στην ουσία δεν την έχει. Να σκεφτείς ότι η Δάφνη τελικά, παρόλο που οι εξετάσεις αίματος έδειχναν 1/1600, με την PCR βγήκε αρνητική !!! Οπότε σταματήσαμε οριστικά οποιαδήποτε θεραπεία. Μέχρι βεβαίως την επόμενη απλή εξέταση, που θα ξαναδείξει κάτι.
Εγώ στην θέση σου δεν θα είχα ιδιαίτερο άγχος. Θα κάνει την θεραπεία και θα αφήσετε να περάσουν οπωσδήποτε 2 μη σου πω και 3 μήνες, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, για να κάνει επανεξέταση. Δηλαδή κατά τον Ιούνιο πιά. Και κάνε τότε, μια επαναληπτική κανονική εξέταση όμως. Οχι snap test (ανοσοενζυμική τεχνική ELISA), ούτε PCR. Και μετά, αναλόγως του τι θα δείξει εκείνη η εξέταση, θα κινηθείς :)

fani

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2010
2.468
408
Αθήνα
Ωραια τωρα καταλαβα ακομα πιο πολλα,ευχαριστω για μια ακομα φορα!:):pΚαλα δε ξανακανω τα σπαμ-τεστ ετσι κι αλλιως οσο κοστιζουν αυτα κοστιζουν και οι εξετασεις οποτε δε υπαρχει λογος!!Αλλα αμα δε ξερεις.....διαβαζεις μαθαινεις και μετα αποφασιζεις!!!:rolleyes:;)

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Γεια σας κ απο μενα πριν καμια βδομαδα του εκανα εξετασεις αιματος για ερλιχιωση κ καλαζαρ. Βγηκε θετικος στην ερλιχιωση 1/200 η κτινιατρος μου ειπε οτι μπορει να μην το ειδες γιατι μπορει να τον τσιμπισε στην πατουσα κ να εφυγε.. Μου εδωσε θεραπεια για 3βδομαδες 1/2 χαπι το πρωι 1/2 χαπι το βραδυ μαζι με το φαγητο "Ronaxan 100 " και επανεξεταση 2μηνες μετα το τελος την θεραπειας. Απο οτι καταλαβα απο τα παραπανω ποστ δεν πρεπει να ανησυχω για κατι, δεν αλλαζω κατι στην καθημερινοτητα του και συνεχιζω να του δινω ωμα η οχι ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Aκριβώς.
Επιμέλεια μόνο σε αντιπαρασιτική προστασία.

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Συγνωμη για την συνεχεια αλλα την ελληνικη δεν την γνωριζω καλα, δλδ μου λες οτι δεν επιρεαζει πουθενα αλλου η αρρωστια κ απλα προσεχω την θεραπεια του ! Σωστα :D

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Προσέχεις την θεραπεία του και συγχρόνως δεν σταματάς να προσέχεις, την συνεχή προληπτική προστασία του.
Το ότι είναι σε θεραπεία, δεν σημαίνει ότι σταματάς να βάζεις αμπούλες, κολλάρα κλπ. :)

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Οκ τωρα σε καταλαβα πληρως, φυσικα κ θα του κανω εξετασεις 2φορες το χρονο απο εδω κ περα! Ρωτησα για την αμπουλα κ μου ειπε δυο την advantix και μια αλλη απο "Φ.."(δεν θυμαμαι) καθε μηνα κ οταν της ειπα οτι ακουσα για καθε 15 μου ειπε οχι εσυ τι γνωμη εχεις ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Frontline;
Κι εγώ πιστεύω ότι μια φορά τον μήνα είναι αρκετά. Συνδιαστικά με κολλάρο αντιπαρασιτικό, αντικουνουπικά στο σπίτι μέσα και έξω, από τώρα και στο εξής που φτιάχνει ο καιρός κλπ. κλπ.
Προσωπικά, από φέτος χρησιμοποιώ eukacid. Και θα ξαναφτιάξω και σπρέυ με αραιωμένα αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, λεβάντας και άλλων, με τα οποία φλιτάρω και τα σκυλιά και τον εξωτερικό χώρο τους. Και παρόλα αυτά, μια προσευχούλα κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο, κακό δεν κάνει ;):)