Ερλιχείωση... Είμαι σε μεγάλο δίλλημα


21 Μαρτίου 2016
23
2
38
Καλησπέρα!

1ον. Πριν 3-4 μήνες έπαθε το πίτμπουλάκι μου ερλιχείωση. 3 χρονών.Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία σε νοσοκομεία και από μια δίαγνωση που άργησε πολύ να γίνει ο σκυλάκος μου έγινε τελικά καλά.

2ον. Πριν ένα περίπου μήνα έπαθε ο λυκοσκυλάκος μου ο Δούκας. 7 χρονών. Αναζωπυρώθηκε ξανά. Είχε πάθει πριν από 2 χρόνια ξανά χωρίς όμως να κάνει τότε τις 28 μέρες θεραπείας γιατί εμπλεξα με ανάξιους. Έκανε περίπου 15 τότε. Τον πήγε ο πατέρας μου σε έναν γιατρό με μεγάλη πείρα με αδέσποτα. 3 χάπια vibramicyn. Μου φάνηκαν λίγα. 42 ο σκύλος. Ξέρω ότι είναι 1 ανα 10 κιλά. Τσακωνόμουν καθημερινά για αυτό το θέμα. Ο πατέρας μου επέμενε να εμπιστευθούμε τον γιατρό.Για να μην τα πολυλογώ στις 20 μέρες, ενώ είχε 3 μέρες για να τελειώσει η θεραπέια του σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, τον ξαναείδα πεσμένο. Για μια μέρα ολόκληρη βαριανάσαινε και δεν έτρωγε . Καθόταν κάτω αλλά πάντα ήταν του καθισιού. Τον έστειλα ξανά στον γιατρό. Του είπε του πατέρα μου ότι είναι καλά. Ότι δεν τρώει λόγο ζέστης και δεν είχε πυρετό. Τον βρήκα την επόμενη το πρωί πεθαμένο.

3ον. Πριν 15 μέρες πήρα τον τρίτο λυκοσκυλάκο μου τον Πάρη (3 χρονων) όπως όπως και τον έτρεξα για γενικές καθώς είχε και αυτός περάσει ερλιχίωση μαζί με τον Δούκα τότε πριν 2 χρόνια. Τα αιμοπετάλια ένα τσικ χαμηλά. Σε άλλη γιατρό εννοείται. Μου είπε η γιατρός καθώς της είπα το ιστορικό ότι αρχίζει να παθαίνει ερλιχίωση. Η εξέταση ήταν περιττή και την πίστεψα. Αρχίσαμε αμέσως αγωγή. Κανονικά χάπια για τα κιλά του. Μου είπε να του δώσω χαπια για 15 μερες καθώς είναι προληπτική η αγωγή και την 16η να πάω πάλι για γενικές. Και αν είναι καλές οι γενικές θα σταματήσει την αγωγή.

Και ερωτώ. Ακόμα και αν οι γενικές του είναι καλές δεν πρέπει να κάνει τον κύκλο της θεραπείας? Δηλαδή 28 ημέρες? Το ξαναρισκάρω και ακούω την γνώμη του ιατρού? Δεν θέτω σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου μου που δεν θα το αντέξω να χάσω και αυτόν. Είναι τα παιδιά μου, όχι τα σκυλιά μου.
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ναι πρέπει να κάνει όλο τον κύκλο θεραπείας.
3 σκυλιά είχες/έχεις και τα 3 έχουν πάθει ερλιχίωση;
Προστατευτικά προληπτικά μέτρα παίρνεις για τα σκυλιά σου ;
 
  • Like
Reactions: Orilis and dnassib




mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.021
1.314
Αλικάκη ερλιχίωση δεν έχω αντιμετωπίσει ποτε... αλλα γενικά χωρίς τις ειδικές εξετάσεις γιατί να δώσεις αγωγή? όχι εσύ δηλ εσύ δεν φταίς για την κτηνίατρο το λέω...
 


21 Μαρτίου 2016
23
2
38
Τα λυκόσκυλα που μένουν στο μαγαζί ψεκάζονται αυτά και ο χώρος τους κάθε 15 μέρες από το πάσχα και μετά μέχρι τα πρώτα κρύα. Όλη μέρα είναι στα πόδια μου μέσα στο μαγαζί και το βράδυ έχω περιμετρικά κήπο με ψευτικο γκαζόν το μισό και τσιμέντο . Τα σπιτάκια τους είναι σε καθαρό τσιμέντο και στον κήπο δεν πολυκάθονται. Τσιμπούρια δεν βγαίνουν στο μαγαζί καθώς και ψεκάζω και επειδή το ψεύτικο γκαζόν είναι γύρω στους 10 ποντους μακρύ με πολύ πυκνό πλέγμα από κάτω δεν ανεβαίνουν πάνω. Όχι μόνο τα τσιμπούρα και γενικα ζωύφια. Συν ότι ο φίλος μου που συζούμε έχει εταιρία με απολυμάνσεις και έρχεται συχνά πυκνά και ότι μένει στον ψεκαστήρα το ψεκάζει παντού και δεν βλέπουμε ποτέ όυτε μυρμηγκάκι. Βέβαια ο χώρος ο εξωτερικός που κινούνται το βραδυ τα σκυλιά είναι μεγάλος είναι πάνω από 400 τμ. Αλλά και πάλι ψεκάζεται συχνά. Και με επαγγελματικά φάρμακα. Όχι της πλάκας.
Ο δε πιτμπουλάκος που τον έχω σπίτι μαζί μου παίρνει αμπούλα καθε 25 μέρες, τσιμπουρόλαιμο ένα το καλοκαίρι καθως έχει την αμπούλα δεν του βάζω άλλο , 4 μήνες το κρατάει και σιτρονέλα σπρέι όταν πέσει ο ήλιος. Έχουμε δοκιμάσει και χάπι σε αυτόν.Μένει σε διαμέρισμα μαζί μου και πάει μόνο στο πάρκο βόλτα.Το θέμα είναι το εξής. Ποτέ μα ποτέ δεν έχω βρει τσιμπούρι πάνω τους. Και μου φαίνεται περίεργο γιατί λένε ότι το τσιμπούρι πρέπει να είναι κολλημενο 24 ώρες για να μεταδώσει τον ιό.
Και ειδικά με τον πιτμπουλάκο πέσαμε από τα σύννεφα. Τον προσέχαμε 10 φορές παραπάνω από το κανονικό και όμως κόλλησε. Δεν το πιστεύαμε καθόλου...
 


21 Μαρτίου 2016
23
2
38
theo. sorry αν δεν έγινα κατανοητή. ο γιατρος του δούκα μου που πέθανε με αυτόν τώρα είναι διαφορετικοί.
 


21 Μαρτίου 2016
23
2
38
μαρία μου διορθώσε με αν κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι οταν βλέπεις χαμηλά αιμοπετάλια στον σκύλο ένα 90% είναι ερλιχίωση και επειδή την είχε ξαναπεράσει ο πάρης η γιατρός ήταν βεβαιότατη για αναζωπύρωση χωρίς να χρειαστεί να κάνει περαιτέρω εξετάσεις.Από τον πρωτο σκύλο τον πιτμπουλάκο που περάσαμε μερες στο νοσοκομείο όταν είδε και ο γιατρός τα χαμηλά αιμοπετάλια είπε ότι 2 περιπτώσεις υπάρχουν. ή ερλιχίωση ή κυτταρική θρομβοπενία ή οποία είναι πολύ πιο σπάνια
 






21 Μαρτίου 2016
23
2
38
Κάτι ακόμα!!! Έχω μεγάλη απορία. Για να μου ξαναεμφανίσει ερλιχίωση μετά απο 2 χρόνια σημαίνει ότι δεν θεραπευτηκε ποτέ και είναι στην χρόνια φάση και μάλλον θα μου φύγει και αυτός ή υπάρχει περίπτωση να ξαναεμφανίστηκε και να κάνει τον κύκλο της από την αρχή.??? Μου κάνει εντύπωση που ενώ τα 2 λυκόσκυλάκια μου την πέρασαν μαζί πριν από 2 χρόνια τώρα ξαναείχαν μαζί την ίδια ακριβώς περίοδο.
 




21 Μαρτίου 2016
23
2
38
pcr? που χρησιμευει στην ερλιχίωσ?. τεστ λοιμώξεων δεν είναι αυτό? δεν είναι το ίδιο που κάνουν και οι άνθρωποι όταν οι εξετάσεις αίματος βγαίνουν καθαρές αλλά συνεχίζουν να έχουν προβλήματα? πχ πρησμένους λεμφαδένες κτλ? οι εξετάσεις ήδη έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αιμοπετάλια
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.657
19.890
Στα σκυλιά, σου δείχνει αν όντως νοσεί το ζώο, ή απλώς εξακολουθούν να εμφανίζονται θετικοί οι τίτλοι. Γιατί ειδικά στην ερλίχεια, ακόμη και αν το ζώο έχει θεραπευθεί πλήρως, μπορεί να εξακολουθεί για πάρα πολύ καιρό, με απλές εξετάσεις αίματος, να δείχνει [ψευδώς], ότι πάσχει. Και δώστου οι [άχρηστες] αντιβιώσεις ξανά και ξανά και ξανά.

Τα πεσμένα αιμοπετάλια λοιπόν, μπορεί τελικά, να οφείλονται σε κάτι άλλο. Και σ'αυτή την περίπτωση βέβαια, ένας κύκλος vibramycin καλό θα κάνει, αλλά ακόμη καλύτερο, θα είναι να ξέρεις, από τι πράγματι νοσεί.
 


21 Μαρτίου 2016
23
2
38
α... mareco δεν αμφισβητισα πριν... απλά δεν είμαι γνώστης! τώρα παίρνει ήδη 15 μέρες αντιβίωση... οπότε γράφω την γιατρό που μου λέει να την κόψω συνεχίζω μέχρι τις 28 που πρέπει και μετά πάω για pcr.. πάλι καλά που υπάρχει το forum αυτό να ενημερωνόμαστε γιατί οι περισσότεροι γιατροι (δεν μιλάω για όλους) δεν βοηθάνε καθόλου...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.657
19.890
α... mareco δεν αμφισβητισα πριν...
Δεν το εξέλαβα έτσι καλέ. Ούτε καν :)

... οπότε γράφω την γιατρό...
Δεν συμφωνώ σε αυτό, σαν πρώτη αντίδραση. Ρώτησέ την. Μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη άποψη. Και αναλόγως τι θα σου πει, αποφασίζεις. Κι εμείς εδώ, μην νομίζεις, παθόντες και μαθόντες είμαστε. Οχι γιατροί.
 


RitaΜ

New Member
19 Ιουλίου 2016
2
0
38
Καλησπέρα,
Το σκυλάκι μου είναι 3,5 χρονών και διαγνώστηκε με ερλιχίωση. Παρέλυσαν τα πίσω ποδαράκια του και τυφλώθηκε ολικά. Ξεκινήσαμε με αντιβίωση αλλά και κορτιζόνη. Μετά από 4 μέρες θεραπείας το σκυλάκι καταφέρνει σιγά σιγά και περπατάει, τρώει αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δει. Του δημιούργησε αιμάτωμα στον εγκέφαλο και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτεί έως και να μην θεραπευτεί ποτέ.
Υπάρχει κάποιος που να έπαθε το σκυλάκι του το ίδιο;
Γνωρίζετε κάτι πάνω σ΄αυτό το θέμα;
Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ξαναδεί;
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Μαλλον προκειται για οξεια ραγοειδιτιδα απο την ερλιχιωση.
Θα πρεπει να πας σε κτηνιατρο-οφθαλμιατρο.
Εμεις δεν μπορεσαμε να κανουμε τιποτα γιατι οταν το πηραμε το σκυλακι ηταν αρρωστο για μεγαλο χρονικο διαστημα και δεν ειχε παρει αγωγη.
 


RitaΜ

New Member
19 Ιουλίου 2016
2
0
38
Μαλλον προκειται για οξεια ραγοειδιτιδα απο την ερλιχιωση.
Θα πρεπει να πας σε κτηνιατρο-οφθαλμιατρο.
Εμεις δεν μπορεσαμε να κανουμε τιποτα γιατι οταν το πηραμε το σκυλακι ηταν αρρωστο για μεγαλο χρονικο διαστημα και δεν ειχε παρει αγωγη.
Θα πάω ναι,
Το δικό σου το σκυλάκι για πόσο χρονικό διάστημα δεν πήρε αγωγή;
Εμείς αντιβίωση πήραμε αμέσως όταν έγινε η διάγνωση.... αλλά την κορτιζόνη την πήραμε 5 μέρες μετά.
Είναι πολύ δύκολη η περίπτωση της οξείας ραγοειδίτιδας; Γνωρίζεις αν μπορεί να γιατρευτεί;
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
To δικο μου το σκυλακι οταν το πηραμε απο το καταφυγιο ηταν ηδη πολυ αρρωστο.
Η διαγνωση εγινε σε δικο μας γιατρο την επομενη και ξεκινησε θεραπεια αλλα ηταν αργα,ειχε χασει οριστικα την οραση του.

Αλλο περιστατικο που ειχαμε,απο το δρομο,επειδη ξεκινησε εγκαιρως η θεραπεια, η οραση επανηρθε μετα απο 1 μηνα περιπου.

Χρειαζεται ειδικη θεραπεια για τα ματια,μην το καθυστερεις!
 


IbuDesu03

Banned
Banned
19 Ιουλίου 2016
2
0
31
Εμένα το μαλτεζάκι μου ( 8 χρονών )έχει εδώ και μερικές εβδομάδες ερλιχίωση. Χάρη στο σπάσιμο του δοντιού του, διαγνώστηκε έγκαιρα. Ο κτηνίατρος είπε πως μπορεί να είναι και χρόνια μορφή, το έψαξα κι εγώ στο Ίντερνετ και είδα πως στη χρόνια μορφή, ο σκύλος έχει αίμα στα ούρα και όντως ο Πίπης είχε και μάλιστα πολύ. Όταν τον πήγαν κάποιοι συγγενείς μου στον κτηνίατρο ( επειδή εγώ έλειπα και δεν ήξερα τίποτα ) είχε 16.000 αιμοπετάλια. Όταν τον ξαναπήγαμε όταν γύρισα, είχε 13.000. Τα σκυλιά απ' ότι ξέρω έχουν 20.000 και πάνω αιμοπετάλια. Ο κτηνίατρος έστειλε ούρα σε ένα εργαστήριο στην Αθήνα για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που έχει στα ούρα. Σήμερα ήρθε η απάντηση και όντως ήταν αίμα αυτό και είπαν πως πρέπει να του δώσουμε πιο ισχυρή αντιβίωση. Τις πρώτες μέρες έπαιρνε μια αντιβίωση που δεν θυμάμαι πως τη λένε και βιταμίνη Κ που βοηθάει να αυξηθούν τα αιμοπετάλια. Τώρα δεν έχει αίμα στα ούρα και όταν κατουράει βλέπουμε πως είναι καθαρά. Ελπίζω να γίνει καλά, γιατί από τα 4 σκυλάκια μου, ο Πίπης μου είναι η αδυναμία μου επειδή ήταν το πρώτο μου σκυλάκι....
 
Last edited:


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.933
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95