Ερωτηση για dogo argentino


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Sorry Promithea αλλά έτσι δεν βγαίνει άκρη ... "το dogo κυλιέται πιο πολύ κάτω δηλαδή, ξαπλώνει πιο πολύ στο πλάι και έχει μία "ιδιαίτερη" κατασκευή στο αυτί" (η οποία δεν μπορεί να αναλυθεί ενώ μπορούν τόσα άλλα) ... αντί να πούμε "η ιστορία του dogo είναι αυτή, το κεφάλι είναι ΚΑΙ ωραίο ΚΑΙ χρήσιμο να είναι με το αυτί ψηλά". Εγώ δεν το δέχομαι, θα προτιμούσα την 2η περίπτωση.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Προσπαθώ να καταλάβω αν η αντιπαράθεση υπάρχει απλά για την αντιπαράθεση ή αν έχεις απωλέσει την ικανότητά σου να διαβάζεις τι λένε οι άλλοι...
Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, τότε ξαφνιάζομαι με αυτά:
"το dogo κυλιέται πιο πολύ κάτω δηλαδή, ξαπλώνει πιο πολύ στο πλάι
Γνωρίζεις πολύ καλά πως (συνήθως) προσέχω τι γράφω, οπότε θα ήταν πιο ευγενικό αν η ερμηνεία από πλευράς σου αναφερόταν και σαν τέτοια. Δεν χρησιμοποίησα στο συγκεκριμένο σημείο (πόσο δε και δύο φορές) το συγκριτικό "πιο πολύ" που αφήνει αιχμές και απορίες.


και έχει μία "ιδιαίτερη" κατασκευή στο αυτί" (η οποία δεν μπορεί να αναλυθεί ενώ μπορούν τόσα άλλα) ...
δεν έγραψα ούτε υπονόησα "ιδιαίτερη κατασκευή". Μίλησα για "κατασκευή αυτιού που ευνοεί ωτίτιδες" όμοια με αυτή που έχουν κι άλλες φυλές (Κόκερ, Μπουλτέριερ κλπ. κλπ.). Μιλάμε λοιπόν για δύο διαφορετικά πράγματα. Γράφημα των αγγείων του αυτιού ενός Ντόγκο και ιδιαίτερα συγκριτικά με ένα των αυτιών ενός άλλου σκύλου δεν μπορώ δυτυχώς να σου παραθέσω. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για αυτί εξωγήινου, όπως προφανώς ερμήνευσες.


αντί να πούμε "η ιστορία του dogo είναι αυτή, το κεφάλι είναι ΚΑΙ ωραίο ΚΑΙ χρήσιμο να είναι με το αυτί ψηλά".
Στο παρόν αναλύσαμε το θέμα της κοπής των αυτιών μη εστιάζοντας στο αισθητικό κομμάτι.
Διαφορετικά δεν θα εξέφραζα ποτέ την θέση μου. Θα ήταν άλλωστε τόσο ανόητο όσο και το να τσακωνόμαστε τίνος η γυναίκα είναι πιο όμορφη. Πρόκειται καθαρά για προσωπική εκτίμηση. Και βεβαίως ο πρώτος αντίλογος σε μια τέτοια, ηλίθια επαναλαμβάνω, αντιπαράθεση θα ήταν "περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα".


Εγώ δεν το δέχομαι, θα προτιμούσα την 2η περίπτωση.
Και βέβαια. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου.
Άλλοι δεν δέχονται πως υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να κρατήσουν κάπρο... άλλοι πως υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να βρουν τρούφα χωρίς να έχουν αίμα γουρυνιού μέσα τους... άλλοι πως υπάρχουν σκύλοι που δεν γαβγίζουν... άλλοι πως υπάρχουν σκύλοι που δεν μαδάνε... άλλοι πως υπάρχουν σκύλοι ναυαγοσώστες ή βοηθοί ψαράδων... άλλοι δεν μπορούν να δεχτούν πως ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί να βλέπει εμπόδια τα οποία κρέμονται σε ύψος 120 εκατοστών πάνω απ' το κεφάλι τους και δεν αποτελούν εμπόδια για τον ίδιο, αλλά για τον τυφλό συνοδό του...

Πιστεύω και ελπίζω να ήμουν σαφής και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ άλλο!
(Φυσικά το ίδιο πίστευα και στην προηγούμενη ανάρτηση)

Υπάρχουν άλλωστε και κτηνίατροι!

δις:
Εγώ δεν το δέχομαι, θα προτιμούσα την 2η περίπτωση.
Γι αυτό έχεις Ροτβάιλερ κι όχι Ντόγκο!:D
 
Last edited:


mairyk

Well-Known Member
27 Μαϊου 2008
198
1
47
Αθήνα
Έχει δίκιο ο promitheas , σας καλώ 30' στο σπίτι μου να δείτε πώς αρέσει στο dogo να ζεί.
Είναι μόνιμα λερωμένος και μέσα στο χώμα.

Παρόλο που έχει σπιτάκι διαλέγει να κοιμάται στο παρτέρι και φροντίζει να είναι πάντα αφράτο το χώμα.:eek:
Έχουμε κλείσει τις βρύσες απο τις βάνες γιατί τις άνοιγε και όπου λάσπη έκανε λασπόλουτρα.
Ποτίζουμε και κάθεται δίπλα στο λάστιχο για να βραχεί....
Οι μποξερίνες σε αντίθεση με εκείνον δεν τα κάνουν αυτά . (εξαφανίζονται στην πρώτη σταγόνα).

Καθαρός είναι για το πολύ δύο με τρεις ώρες μετά το μπάνιο και εφόσον τον κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.
Να λοιπόν πως παθαίνουν ωτίτιδες .
Είναι μονίμως μέσα στο χώμα, όπου και όποτε μπορεί μέσα στην υγρασία.
Τα μπόξερ είναι πιο ''καθαρά'' σαν σκυλιά. Τα κορίτσια έχουν αφτιά. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα.
 
Last edited:


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Σχετικά με τις συνήθειες

Στο δεύτερο κομμάτι τώρα, το Ντόγκο, σαν κυνηγόσκυλο, αρέσκεται στην εξομοίωση των σωματικών οσμών του με αυτές του περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει πως συχνά κυλιέται στο έδαφος, σε λάσπες και σε θάμνους ακόμα και κατά την διάρκεια της βόλτας.

Επίσης του αρέσει, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, να ξαπλώνει πλάγια σε επιφάνειες που μειώνουν την επαγωγή θερμότητας (όπως λ.χ. χώμα, βρεγμένο τσιμέντο, γκαζόν κλπ.).
Αρα σκύλοι που κάνουν αυτά παθαίνουν ωτίτιδες άρα κόβουμε αυτιά ? (δεν χρησιμοποίησα πουθενά τώρα "πιο πολύ" αλλά μάλλον χειρότερο ακούγεται :D)

Σχετικά με την κατασκευή του αυτιού ... μπορώ να περιμένω κάποιον κτηνίατρο να μου εξηγήσει αν υπάρχει διαφορά στο εσωτερικό του αυτιού που προκαλεί την ωτίτιδα, και πώς αυτή η διαφορά/αιτία επηρεάζεται από την κοπή του πτερυγίου του αυτιού, το οποίο είναι υπέυθυνο μόνο για τον αερισμό ή μή (άρα μιλάμε για 2 παράγοντες δημιουργίας ωτίτιδας, εκ των οποίων εξαφανίζουμε τον έναν επιλεκτικά σε κάποιες φυλές ? )

Mairyk άρα τα retriever νερού έπρεπε όλα να έχουν παραδοσιακά κομμένα αυτιά? Γιατί δεν έχει κανένα?

Δεν κάνω αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση έχω εύλογες (κατά την γνώμη μου) απορίες και διαφωνίες - δεν νομίζω ότι χρειάζεται να χαρακτηρίζονται ηλίθιες ή να κατηγορούμαι ότι έχω απωλέσει την ικανότητα να διαβάζω :)
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ξαναδιάβασε σε παρακαλώ την ανάρτησή μου και πες μου αν αναφέρω κάπου πως η κοπή επηρρεάζει την συχνότητα εμφάνισης ωτίτιδας ή αν εστίασα στην διευκόληνση ίασής της.

Υ.Γ.1: Όσες φυλές ασχολούνται με το νερό θα έχεις παρατηρήσει πως είναι μακρύτριχες! Παραύτα υπάρχουν αρκετές εμφανίσεις ωτίρτιδων και σε αυτές.

Υ.Γ.2: Πάλι ερμήνευσες λάθος τα γραφόμενά μου και συνεχίζω να εκπλήσσομαι. Ηλίθια χαρακτήρισα μια αντιπαράθεση που σαν επίκεντρο θα είχε τα προσωπικά γούστα του καθενός κι όχι τις απορίες, ούτε τις διαφωνίες σου. Αυτές θα ήταν όμως λιγότερες αν υπήρχε μια πιο προσεκτική ανάγνωση. ;)
 
Last edited:


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Promithea έχεις σωστά τοποθετηθεί.

Θα ήθελα την προσωπική σου άποψη για τον αν η διευκόλυνση θεραπείας της συχνής λόγω συνηθειών του σκύλου ωτίτιδας είναι λόγος κοπής των αυτιών παραδοσιακά ή ακόμα και σήμερα, και πώς εξηγείς ότι κανένας κτηνίατρος (ο οποίος λειτουργεί σαν γιατρός και μόνο) δεν έχει συστήσει κοπή των αυτιών σε cocker spaniel, ένα σκυλί πρωτοπόρο της ωτίτιδας.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Promithea έχεις σωστά τοποθετηθεί.
χαίρομαι που σιγά - σιγά περνάω τις εξετάσεις! :D

... πώς εξηγείς ότι κανένας κτηνίατρος (ο οποίος λειτουργεί σαν γιατρός και μόνο) δεν έχει συστήσει κοπή των αυτιών σε cocker spaniel, ένα σκυλί πρωτοπόρο της ωτίτιδας.
Όσο κι αν φανεί παράξενο, εικάζω πως στο Κόκερ το αυτί, λόγω του μήκους και του βάρους του (αλλά και του μανδύα του), δεν εκτίθεται τόσο εύκολα. Πέρα απ' αυτό δεν γνωρίζω προσωπικά την συχνότητα εμφάνισης ωτίτιδων στο Κόκερ (που είναι σαφώς σημαντική) συγκριτικά με αυτήν του Ντόγκο.

Πέρα απ' αυτό το "κλειστό" αυτί στο Κόκερ έχει και λειτουργικό σκοπό (να προστατεύει τον ακουστικό σωλήνα από πιθανούς τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν από θάμνους). Έτσι το πρότυπο θέλει τον συγκεκριμένο σκύλο με άκοπο αυτί. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως κανένας κτηνίατρος δεν θα σύστηνε κοπή, αφού ορίζεται (και περιορίζεται) από το πρότυπο ρητά το σχήμα και το μέγεθος του αυτιού. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να περιοριστούμε στον τρόπο αντιμετώπισης που ορίζεται εντός αυτών των ορίων. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με κτηνιατρικά άρθρα που τονίζουν την ανάγκη αερισμού των αυτιών του Κόκερ και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής των.

Στο Ντόγκο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρότυπο είναι ελαστικό ως προς την αρτιότητα των αυτιών.

Edit: Ξέχασα να τοποθετηθώ στο ερώτημά σου.
Θα ήθελα την προσωπική σου άποψη για τον αν η διευκόλυνση θεραπείας της συχνής λόγω συνηθειών του σκύλου ωτίτιδας είναι λόγος κοπής των αυτιών παραδοσιακά ή ακόμα και σήμερα
Προσωπική εκτίμηση (κι όχι άποψη) είναι πως η πλειοψηφία των dogueros δεν έχει καταλάβει ακόμα και σήμερα γιατί κόβει αυτιά όταν το πράττει και περιορίζεται στον καθαρά αισθητικό ρόλο (άλλωστε αυτό ήταν και αυτό που ήθελες να ακούσεις).
 
Last edited:


kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Πιο παλιά είχαμε ένα american staffordshire terrier με κομμένα αυτιά έτσι το πήραμε και δεν μπήκαμε ποτέ στην διαδικασία να μάθουμε το γιατί. Σε μια συζήτηση με ένα κτηνίατρο για το κόψιμο των αυτιών μας είπε ότι όταν κόβεις τα αυτιά στο σκύλο δεν ακούει καλά και ότι το κάνουν μόνο για να φαίνονται ποιο άγρια και ότι δεν υπάρχει κτηνιατρικός λόγος που γίνεται αυτό.
Πράγμα που είχαμε παρατηρήσει πολλές φορές στο american staffordshire terrier ενώ στο τύπου λυκόσκυλο που επίσης είχαμε ποτέ. Βεβαία μιλάμε για 2 τελείως διαφορετικά σκυλιά στο χαρακτήρα.
 




kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Βεβαία μιλάμε για 2 τελείως διαφορετικά σκυλιά στο χαρακτήρα.
Γι αυτό και συμπληρώνω. Τελείως διαφορετικά σκυλιά η μέρα και η νύχτα. Απλά γράφω τι μας είπε ένας κτηνίατρος δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει.
 




kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Ναι το έγραψα γιατί μας έδειχνε σε κάποιες περιπτώσεις οτι δεν άκουγε και όχι ότι δεν ήθελε να ακούσει. Αλλα μπορεί πράγματι απλά να έκανε πως δεν ακούει. Πως τα λέω ετσι:D:D Τελικά όμως ισχύει κατι τετοιο?