Ευθανασία σε σκυλιά με καλααζάρ & ερλιχίωση

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Στην Ελβετία, τα σκύλιά (πέτσοπ ή εκτροφείου)
που αναγνωρίζονται με αυτές τις ασθένειες γίνετε ευθανασία.
Γιατί η μετάδοση:
σκνίπα (καθαρή) + σκύλος (μολυσμένος) = σκνίπα (μολυσμένη)...
Αυτο ειναι nonsens! ΔΕΝ γινεται ευθανασια!

Ρωτησα χτες επητιδες στο γερμανικο Leishmaniose Forum ( του Parasitos ex. e.V. του καθητητη Thorsten Nauke, που ειμαι πολλα χρονια μελος) και εχει και πολλα μελη απο ελβετια ( συνηθος και με σκυλια που εχουν Λεισμανια/ερλιχια), που μου απαντησαν αμεσος αρνητικα!

Last edited by a moderator:

liajoe

Well-Known Member
Αυτο ειναι nonsens! ΔΕΝ γινεται ευθανασια!

Ρωτησα χτες επητιδες στο γερμανικο Leishmaniose Forum ( του Parasitos ex. e.V. του καθητητη Thorsten Nauke, που ειμαι πολλα χρονια μελος) και εχει και πολλα μελη απο ελβετια ( συνηθος και με σκυλια που εχουν Λεισμανια/ερλιχια), που μου απαντησαν αμεσος αρνητικα!
Καλημέρα:)
Γύρισα πέρσι τον Σεπτέμβρη μετά από 6 χρονια στην
Βασιλεία, Ελβετία. Τουλάχιστον στη δική μας περιοχή
αυτό γινόταν, διοτί είναι φορείς μολυσμένου αίματος
και θέτουν σε κίνδυνο άλλα ζώα.

Προσωπικά δύο σκυλιά μου (σκύλοι οδηγοί σε τέστ εκπαίδευσης)
θανατώθηκαν την ίδια μέρα που τα πήγα στον κτηνίατρο της σχολής.
Εγώ (στον πρώτο χρόνο-δεν ήξερα) τα άφησα για εξετάσεις.
Το ένα για τέστ δυσπλασίας και το άλλο για πρωτόζωα/παράσιτα.
Μου είπαν να γυρίσω στο γραφείο, ο διευθηντής της σχολής έμεινε.
Αυτός γύρισε το μεσημέρι. Τον ρώτησα που είναι ο Dorian & η Milla
και μου απάντησε, ο Dorian είχε υψυλό ποσοστό δυσπλασίας πίσω
και θα υπέφερε και η Milla ήταν μολυσμένη με ερλίχεια. Τα δύο
θανατώθηκαν. Λυπάμαι.

Τώρα, η Ελβετία είναι χωρισμένη σε αυτόνομους νομούς.
Οπότε πολύ πιθανό είναι να υπάρχει άλλη νομοθεσία στον
νομό BL από ότι στον νομό GE ή ZH. Δέν γνωρίζω.

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Mα έχουν σκνίπα στην Ελβετία :confused:
Και όμως, έχουν.

Βέβαια, οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν ένα άλλο είδος σκνίπας (Phlebotomus (Transphlebotomus) mascittii) και όχι αυτό που στις Μεσογειακές χώρες μεταδίδει τη λεισμανίαση. Η πρώτη κατεχωρημένη καταγραφή είναι για το 1912 στη Δυτική Ελβετία, το 1931 στη Νότια Ελβετία και το 1950 στο Στρασβούργο.

Όπως ανέφερα και στο thread των κουνουπιών, πολλά έντομα επιλέγουν τη διαδικασία της διαχείμασης σε μία ληθαργική κατάσταση, από την οποία ξεπηδάν μόλις η θερμοκρασία ανέβει. Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ελβετία στους 26ο Κελσίου, δε πιστεύω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα επιβίωσης και αναπαραγωγής. Εξάλλου, η φυτική κάλυψη που είναι και ο περιοριστικός παράγοντας, είναι υψηλή στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά, σε μελέτη που έγινε στη Κορσική, ανακαλύφθηκε ότι οι σκνίπες, για να αποφύγουν τις θανατηφόρα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, "φώλιαζαν" σε εγκαταλελειμμένα αλλά και ενεργά τούνελ, μέσα στα οποία η θερμοκρασία δεν έπεφτε ποτέ κάτω από τους 16ο Κελσίου! Έτσι, οι σκνίπες έμεναν δραστήριες σε όλο το διάστημα του χρόνου!

Υπάρχει σχετική εργασία από την Springer (pdf) (με τους γνωστούς συνδρομητικούς περιορισμούς) με τίτλο "Winter activity of Phlebotomus (Transphlebotomus) mascittii,Grassi 1908 (Diptera: Psychodidae) on the island of Corsica" για αυτούς που ψάχνουν πολύ....

liajoe

Well-Known Member
Και όμως, έχουν.

Βέβαια, οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν ένα άλλο είδος σκνίπας (Phlebotomus (Transphlebotomus) mascittii) και όχι αυτό που στις Μεσογειακές χώρες μεταδίδει τη λεισμανίαση. Η πρώτη κατεχωρημένη καταγραφή είναι για το 1912 στη Δυτική Ελβετία, το 1931 στη Νότια Ελβετία και το 1950 στο Στρασβούργο.

Όπως ανέφερα και στο thread των κουνουπιών, πολλά έντομα επιλέγουν τη διαδικασία της διαχείμασης σε μία ληθαργική κατάσταση, από την οποία ξεπηδάν μόλις η θερμοκρασία ανέβει. Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ελβετία στους 26ο Κελσίου, δε πιστεύω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα επιβίωσης και αναπαραγωγής. Εξάλλου, η φυτική κάλυψη που είναι και ο περιοριστικός παράγοντας, είναι υψηλή στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά, σε μελέτη που έγινε στη Κορσική, ανακαλύφθηκε ότι οι σκνίπες, για να αποφύγουν τις θανατηφόρα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, "φώλιαζαν" σε εγκαταλελειμμένα αλλά και ενεργά τούνελ, μέσα στα οποία η θερμοκρασία δεν έπεφτε ποτέ κάτω από τους 16ο Κελσίου! Έτσι, οι σκνίπες έμεναν δραστήριες σε όλο το διάστημα του χρόνου!

Υπάρχει σχετική εργασία από την Springer (pdf) (με τους γνωστούς συνδρομητικούς περιορισμούς) με τίτλο "Winter activity of Phlebotomus (Transphlebotomus) mascittii,Grassi 1908 (Diptera: Psychodidae) on the island of Corsica" για αυτούς που ψάχνουν πολύ....
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Η θερμοκρασία έχει ανέβει, παγκοσμίος δηλαδή:-|

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Βέβαια, οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν ένα άλλο είδος σκνίπας (Phlebotomus (Transphlebotomus) mascittii) και όχι αυτό που στις Μεσογειακές χώρες μεταδίδει τη λεισμανίαση.
Υπάρχουν κουνούπια...οπότε....
και στα κτηνιατρία διαφιμίζονται τα προιόντα για αυτά...:rolleyes:
Που να είναι αποδεδειγμένα ξενιστής βρε παιδιά ... εννοείται ότι έχουν ... έντομα ... :D

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Οταν λεμε θανατωνονται σημαινει οτι ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να θανατωθουν? Δηλαδη αν σε ενα σκυλι διαγνωστει ερλιχιωση ο ιδιοκτητης οφειλει να το θανατωσει ή απλα του επιτρεπεται?

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Που να είναι αποδεδειγμένα ξενιστής βρε παιδιά ... εννοείται ότι έχουν ... έντομα ... :D
Έχουν αποδεδειγμένα γηγενείς περιπτώσεις προσβολής, οπότε ναι θεωρήται πλέον ότι κάποιο από τα 20 είδη σκνίπας (με ποιό πιθανό το Phlebotomus perniciosus που αποδεδειγμένα είναι φορέας) είναι υπεύθυνο.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Mα έχουν σκνίπα στην Ελβετία :confused:
Εχουν! Κατα τοπους τους ευνοει το κλιμα και επιζουν.
Και στην γερμανια εχουν βρεθει σκυλια θετικα σε Λεισμανια, τα οποια δεν εχουν βγει ΠΟΤΕ εξω απο την χωρα!!

Σε περιοχες γυρο απο το Ρινο- εχουν βρεθει σκνιπες!

Παλια θεωρουνταν οι αλπεις ενας "τοιχος προστασιας" για να μην περασουν καπιες αρρωστιες απο την βορεια στην νοτια ευρωπη και αντιστροφα- αλλα με το φαινομενο του θερμοκηπειο εχει καταρηφθει και αυτο!

@liajoe
Εισαι σιγουρη, οτι θανατωθηκε ο σκυλος λογο ερλιχιας??????
Η ερλιχια θεραπευεται!!
Ο σκυλος μετα απο θεραπεια 3ον εβδομαδων με Doxycyklines γινεται εντελος καλα!

liajoe

Well-Known Member
Καλημέρα:)
Στον νομό Βασιλείας, ναι, υπάρχει νόμος
γιατί είναι αγροτική περιοχή, αγελάδες και τέτοια.
Ίσως στις Ιταλόφωνες περιοχές να είναι πιο χαλαρά...

Εχουν! Κατα τοπους τους ευνοει το κλιμα και επιζουν.
Και στην γερμανια εχουν βρεθει σκυλια θετικα σε Λεισμανια, τα οποια δεν εχουν βγει ΠΟΤΕ εξω απο την χωρα!!

Σε περιοχες γυρο απο το Ρινο- εχουν βρεθει σκνιπες!

Παλια θεωρουνταν οι αλπεις ενας "τοιχος προστασιας" για να μην περασουν καπιες αρρωστιες απο την βορεια στην νοτια ευρωπη και αντιστροφα- αλλα με το φαινομενο του θερμοκηπειο εχει καταρηφθει και αυτο!

@liajoe
Εισαι σιγουρη, οτι θανατωθηκε ο σκυλος λογο ερλιχιας??????
Η ερλιχια θεραπευεται!!
Ο σκυλος μετα απο θεραπεια 3ον εβδομαδων με Doxycyklines γινεται εντελος καλα!
Ϊσως να ήταν σε πιό προχωρημένο στάδιο...
Ο διευθηντής αυτό μου είπε, ευθανασία λόγω ερλίχιας.
Εγώ πάντος στεναχωρήθηκα. Έχασα 2 σκυλιά σε μια μέρα.

Last edited by a moderator:

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Δηλαδη Λια αν παω στην Ελβετια και εχει το σκυλι μου τετοια ασθενεια ΟΦΕΙΛΩ να το θανατωσω? ενω γιατρευεται?

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ϊσως να ήταν σε πιό προχωρημένο στάδιο...
Ο διευθηντής αυτό μου είπε, ευθανασία λόγω ερλίχιας.
Εγώ πάντος στεναχωρήθηκα. Έχασα 2 σκυλιά σε μια μέρα.

ΔΕΝ στεκει!!
Δεν ξερω τι παιχτηκε με τα δικα σου σκυλια, και πολυ λυπαμαι, για οτι εγινε, αλλα ακομα και σε προχορημενο σταδιο, πολλες φορες εχουμε πληρες ιαση!

Εγω εχω 4-5 γνωστους στην ελβετια. Ολοι γερμανοφωνοι ( δεν ξερω ουτε ιταλικα, ουτε γαλλικα).
4 απο αυτους εχουν παρει σκυλια απο Ισπανια/Ιταλια με Λεισημανια, και τα 2 ειχαν και ερλιχια. Ολα τα σκυλια εκαναν θεραπεια- κανενας δεν θανατωθηκε!
Στο Leishmaniose Forum (http://www.leishmaniose-forum.de/) εχει παρα πολλους απο Ελβετια. Κανενας δεν μπορει να επιβεβαιοσει αυτα που λες.

Υπαρχει περιπτοση να την πατησες??

liajoe

Well-Known Member
ΔΕΝ στεκει!!
Δεν ξερω τι παιχτηκε με τα δικα σου σκυλια, και πολυ λυπαμαι, για οτι εγινε, αλλα ακομα και σε προχορημενο σταδιο, πολλες φορες εχουμε πληρες ιαση!

Εγω εχω 4-5 γνωστους στην ελβετια. Ολοι γερμανοφωνοι ( δεν ξερω ουτε ιταλικα, ουτε γαλλικα).
4 απο αυτους εχουν παρει σκυλια απο Ισπανια/Ιταλια με Λεισημανια, και τα 2 ειχαν και ερλιχια. Ολα τα σκυλια εκαναν θεραπεια- κανενας δεν θανατωθηκε!
Στο Leishmaniose Forum (http://www.leishmaniose-forum.de/) εχει παρα πολλους απο Ελβετια. Κανενας δεν μπορει να επιβεβαιοσει αυτα που λες.

Υπαρχει περιπτοση να την πατησες??
Λυπάμαι, αλλά είναι στα Αγγλικά...
The current control strategies for VL rely on reservoir
and vector control, the use of insecticide-impregnated
materials and active case detection and treatment14,42;
anti-leishmanial vaccines are still being developed.

Reservoir control.
Dogs
are the main reservoir of L. infantum in zoonotic VL.
Despite evidence from experimental studies showing
a decreased incidence of VL in both dogs and
children following serological screening of dogs
and killing of sero-positive animals43,44,

the efficiency and acceptability of this control strategy
is increasingly being debated7,45,46. Treating infected
dogs is not an effective control strategy as relapses are
frequent and dogs can regain infectivity weeks after
treatment, despite being clinically cured47.
Moreover,
the widespread veterinary use of VL drugs might lead
to resistance in parasites. A new control approach is
the use of deltamethrine-treated collars, which reduced
the risk of infection in dogs (by 54%) and children (by
43%) in a study conducted in Iran48. Vaccination of dogs
would nevertheless be the best strategy if an efficacious
vaccine can be developed

Γιατί?

Leishmaniasis, a vector-borne disease that is caused
by obligate intra-macrophage protozoa, is endemic
in large areas of the tropics, subtropics and the
Mediterranean basin.
This disease is characterized
by both diversity and complexity1:
it is caused by
more than 20 leishmanial species and is transmitted
to humans by ~30 different species of phlebotomine
sandflies2.

Leishmaniasis consists of four main clinical syndromes:
cutaneous leishmaniasis; muco-cutaneous
leishmaniasis (also known as espundia); visceral leishmaniasis
(VL; also known as kala-azar); and post-kala-azar
dermal leishmaniasis (PKDL).

Travel and Migration
Medicine Unit, Geneva
University Hospitals, 24 rue
Micheli-du-Crest, CH-1211
Geneva 14, Switzerland.

Last edited:

liajoe

Well-Known Member
Δηλαδη Λια αν παω στην Ελβετια και εχει το σκυλι μου τετοια ασθενεια ΟΦΕΙΛΩ να το θανατωσω? ενω γιατρευεται?
Treating infected dogs is not an effective control
strategy as relapses are frequent and dogs can
regain infectivity weeks after treatment, despite
being clinically cured47.

Moreover, the widespread veterinary use of VL drugs
might lead to resistance in parasites.

Για τους παραπάνω λόγους, γίνετε και η ευθανασία.
Σίγουρα μπορούμε να κρατήσουμε τα σκυλιά μας με
φάρμακα στην ζωή και να τα χορηγούμε κάθε φορά
που "πεφτει" ο σκύλος μας. Αλλά δεν παύουμε να
έχουμε ένα ζώο στην κατοχή μας το οποίο μολύνει
το γύρω περιβάλον του. Άμμεσα ή έμμεσα!

Και ας μήν ξεχνάμε, οι κτηνίατροι βγάζουν περισσότερα
κερδισμένοι λέγοντας ναι και ορίστε και το φάρμακο για
την υπόλοιπη ζωή του...λυπάμαι.

liajoe

Well-Known Member
Travel and Migration
Medicine Unit, Geneva
University Hospitals, 24 rue
Micheli-du-Crest, CH-1211
Geneva 14, Switzerland.

0005] Ehrlichia canis, the prototype species of the genus, is the etiologic agent of canine monocytotropic ehrlichiosis (CME). CME, also known as canine tropical pancytopenia, is a worldwide disease transmitted by the brown dog tick, Rhipicephalus sanguineus.

The progression of canine ehrlichiosis occurs in three phases: acute, sub-clinical and chronic.
The acute phase is characterized by fever, anorexia, depression, lymphadenopathy and mild thrombocytopenia. Dogs typically recover from the acute phase, but become persistently infected carriers of the organism without clinical signs of disease for months or even years.
A chronic phase develops in some cases that is characterized by thrombocytopenia, hyperglobulinemia, anorexia, emaciation, and hemorrhage, particularly epistaxis, followed by death.
Ehrlichia canis was isolated from a human recently, and thus may be an emerging public health threat.

Ehrlichia canis is a cause of monocytic ehrlichiosis,
a disease of worldwide importance in dogs.
Despite several studies that have addressed the
therapeutic efficacy of tetracycline hydrochloride
(1, 2, 6, 17) or doxycycline hyclate (2, 11, 19, 20)
for the treatment of E. canis infection in dogs,
the effectiveness of tetracycline derivatives for the elimination of E. canis infection remains controversial.
In a recent experimental infection study, treatment with doxycycline hyclate for 7 days resulted in a carrier status, i.e., E. canis organisms were still present, in three of five dogs (11). As a result of this and because of persistent posttreatment clinical or hematologic abnormalities or the persistence of E. canis-specific serum antibodies, some veterinarians have adopted the practice of treating E. canis infections with doxycycline for months or years.

Αυτά...ο καθένας αποφασίζει όπως θέλει.
Για αυτό σε κάποιες περιοχές γίνετε και σε άλλες
δεν γίνετε.
Πάντως BIG BUSINESS τα φάρμακα:-|

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr