Ζωονόσοι

chihuahua

Well-Known Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
135
0
αν παίζει και με έντομο τότε σίγουρα είναι λάθος η άποψη μου.

γιαυτό υπάρχουν τα φόρουμ!! Ναι

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
γενικα πρεπει να φαει κατι.. και εχω την εντυπωση οτι σε καποια παρασιτα αυτο το κατι μπορει να ειναι εντομο.. οποτε αν ενα τετοιο ζωακι εχει ξενιστες και σκυλο και εντομο.. υπαρχει κινδυνος.. και μπορεις να ελεγξεις αν το σκυλι σου θα φαει βοδι και την ποιοτητα του αλλα δυστυχως για τα εντομα δυσκολο να τα εμποδισεις να τα χλαπακιασουν ;)
Xritaki, νομίζω πως είχες γράψει πως είσαι βιολόγος (ή κάνω λάθος :roll:)?

Επειδή αυτό δεν το έχω ξανακούσει, μπορείς να το εξηγήσεις καλύτερα?
Ποια ζωονοσο κολλάει ο σκύλος εάν φάει έντομο?

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
θα το ψαξω να σου πω αν υπαρχει.. βιολογος ειμαι ουι.. ειπα οτι γενικα υπαρχουν τετοια ενδοπαρασιτα που εχουν εναν ξενιστη εντομο και εναν αλλο ανωτερο ζωο. Απλα δεν ειμαι σιγουρη αν ο σκυλος μπορει να μολυνθει απο παρασιτα που εχουν τετοιον κυκλο και αν ναι αν αυτα ειναι ελλαδα η αλλου.. θα ριξω μια ματια στα κυταπια μου και θα επανελθω με περισσοτερες λεπτομερειες:):):)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Συγχωρέστε με αν πώ λάθος μεγάλο

Εφόσον τα φαγητά είναι μαγειρεμένα ή σκυλοτροφές εμπορίου καλής (πάντα) ποιότητας και εφόσον το σκυλί είναι δεσποτευόμενο και δεν πρόκειται να μασουλήσει κακακια άλλου ζώου το να κολλήσει παράσιτα είναι αδύνατον.

Η όχι?
οχι , γιατι τα αυγα των παρασιτων βρισκονται παντου στο χωμα,στα φυτα κλπ ,απο κακα αλλων σκυλων.
ο σκυλος ολο και κατι βαζει στο στομα του στην βολτα , γλυφει ,μασουλαει χορτα ,μυριζει κακα αλλων σκυλων , μετα κανει και μια γλυψια στην μυτη του ,οποτε φαντασου ποσο ευκολο ειναι να φαει αυγα που ειναι αορατα σε μας;)

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Αι αμ μπακ.. Λοιπον σκουληκι ονοματι toxocara canis.
Κυκλος.. το σκουλικι αυτο σε ενα απο τα σταδια του ζει σε διαφορους ενδιαμεσους ξενιστες -εντομα,τρωκτικα,πτηνα- καθως επισης και στο χωμα για πολυ καιρο.. Αν ο σκυλος μας τα χλαπακιασει νοσει.. Αν ειναι μεγαλος δεν παθαινει τπτα. Ωστοσο αν ειναι εγκυος μεταφερει τα σκουληκια στα μικρα της κατα ρη διαρκεια τοκετου.. στα παπιες μπορει να αποβει μοιραιο.. Στον ανθρωπο τωρα μεταδιδεται απο κακα σκυλου κυριως μικρων σκυλιων στα οποια ο σκωληκας ζει και βασιλευει και απο μολυσμενο εδαφος. Στα ανθρωποπαιδια επισης επικινδυνο.. μπορει να μολυνει και ματια -νομιζω γαλαζιο αναφερθηκες σε αυτο
http://www.provet.co.uk/health/diseases/toxocaracanis.htm
Για το λογο αυτο..ολα ανεξαιρετως τα κουταβια πρεπει να χαπακωνονται
συνιστωμενα χαπια
βλ http://en.wikipedia.org/wiki/Anthelmintic

επειδη ωστοσο ειμαι μια πτωχη βιολογα εννοειται οτι δεν κανετε τπτα πριν συμβουλευτειτε κτηνιατρο.. αυτα ειναι γενικα.. τα ειδικα τα ξερει μονο ο γιατρος!!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ω ντε πουφ... για να κολλησεις πρεπει να ερθεις σε επαφη με μολυσμενο κουταβι.. το ενηλικο απο οτι καταλαβε ειναι γενικα ακινδυνο.. οποτε αν του πατωνεις χαπακια ειναι οκ.. δεν γλυφει σκουληκι γλυφει εσενα.. παει κολλησες.. εχει δουλεια το πραμα.. και πολυ σκατοσυμμετοχη!!

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Διάβασα αυτά που έγραψες, αλλά πάλι δεν κατάλαβα…
Το toxocara canis (ασκαριδα του σκύλου) είναι η απάντηση στο ερώτημα που σου έκανα? :roll:

Πως έβγαλες το συμπέρασμα πως εάν ένας σκύλος φάει έντομο θα νοσήσει από ζωονοσο και συγκεκριμένα από …toxocara canis :?

Last edited:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
γιατι εαν φαει ας πουμε μια πεταλουδα η ενα τζιτζικι -η μια μυγα που συνεχως ειναι στα περιτωματα-που πανω τους εχουν αυγα απο ασκαριδες ,δεν θα νοσησει ? δεν ξερω , υποθεσεις κανω.

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Γενικα για να κολλησει το ενηλικο σκυλι πρεπει να φαει τον ενδιαμεσο ξενιστη.. αυτος μπορει να ειναι πτηνο τρωκτικο αλλα και εντομακι.. Απο οτι καταλαβα τα ενηλικα ειναι δυσκολο να νοσησουν -με τη λογικη οτι νοσω σημαινει εχω κλινικα συμπτωματα- γιατι προφανως ο οργανισμος τους ειναι ισχυρος,ωστε να το καταπολεμησει. Αλλα δεν ειναι αδυνατο.. (περιοχη υψηλης μολυσηνσης, εξασθενημενος οργανισμος κλπ)
τα μικρα το κολλανε απο μαμα. Νοσουν
Δε λεω οτι ειναι ευκολο απλα λεω οτι δεν ειναι απιθανο.. νομιζω το σχεδιαγραμμα βοηθαει στο λινκ. Απλα εκει που δειχνει πουλια και τρωκτικα μπορεις να βαλεις και εντομα..
http://en.wikipedia.org/wiki/Toxocara_canis
κοιτα και αυτο το λινκ..
paratenic hosts:ενδιαμεσοι ξενιστες
definitive host:¨τελικοι ξενιστες (σκυλος)
Invertebrates:ασπονδυλα(γενικα οργανισμοι πιο απλοι απο ψαρια)
Οποτε και να ταιζεις τα σκυλια σου καλα αν δεν τα εχεις αποπαρασιτωσει δενεισαι ποτε 100% καλλυμενος!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
The possible role of the cockroach Periplaneta americana in the transmission of Toxocara canis eggs and larvae via faeces and tissue migration was studied. Cockroaches fed with 3 × 105 and 5 × 105 embryonated eggs were found to harbour viable eggs and larvae from days 1 to 5 post-infection (DPI). At necropsy on 5 DPI, eggs and larvae were also recovered from the rectal contents but not from the tissues of cockroaches. In addition patent infections were established in pups fed on infected faeces of cockroaches, with eggs first appearing in the faeces of pups at 38 DPI. Adult worms of T. canis were also recovered at necropsy. Therefore the importance of cockroaches as good mechanical disseminators of ascarid eggs, especially T. canis, is discussed.
Εδω ειναι μελετη που λεει οτι η κατσαριδα η αμερικανικη (δεν ξερω αν ζει ελλαδα) ειναι π.χ. ξενιστης.. λιγο αηδια το πειραμα..

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ενδιαφέρουσα μελέτη Xritaki! Ομολογώ πως εάν ο σκύλος μου είχε εντερικούς σκωληκες, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να περάσει από το μυαλό μου πως κόλλησε από βρώση Periplaneta americana! :shock:
Ευτυχώς που οι κατσαρίδες δεν αποτελούν αγαπημένο μεζέ των σκύλων! :lol:

Τέλος πάντων, αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν πρέπει να αμελούμε την τακτική αποπαρασιτωση του σκύλου μας και να φροντίζουμε να παίρνουμε προφυλάξεις υγιεινής όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! ;):)

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
ουι!! Η κατσαριδα οχι αλλα αη δικια μου χλαπακιαζει εντομα..χαφτει μυγες κλπ :D:D ποτε δεν ξερεις απο που κολλαει..αυτα τα παρασιτα δεν ειναι ειδικα για συγκεκριμενους οργανισμους αφου προσβαλουν σε ενα ενδιαμεσο σταδιο απο ανθρωπ μεχρι κατσαριδα!!
και επειδη μας ενδιαφερει και η υγεια του σκυλιοθ τοθ παιδιου και ημων ενα χαπιακι και μετα.. αστε παιδι και σκυλι να φιληθουν ελευθερα..
επισης ειναι ενας λογος για να καταλαβουν οι ιδιοκτητες σκυλων ποσο σημαντικο ειναι να μαζευουν κακα.. για την υγεια ολων
παντως αν θετε να βγαλετε τα ματια σας με τετοιες μελετες υπαρχει ενα site pubmed λεγεται... ειναι βαση δεοδμενων με ολα τα βιολογικα papers.. πηγαιντε εκει βαλτε κατι σαν dogs parasites και παρτε 2000 αρθρα!!:eek::eek:

chihuahua

Well-Known Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
135
0
άρα αποπαρασίτωση ανελιπώς

πάντως όταν σκέφτομαι τον πατσίνο στον σημαδεμένο να λέει "you dirty periplaneta americana" ρίχνω κάτι γέλια...άλλο πράμα