Η Ανάσταση πλησιάζει
mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
29.622
18.185
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ!
Προσοχή στα βεγγαλικά!

Του Γιώργου Κωστόπουλου
Διπλωματούχου εκπαιδευτή σκύλων - σύμβουλου συμπεριφοράς

Πολλοί σκύλοι κάθε χρόνο τραυματίζονται ψυχικά και αποκτούν μόνιμες φοβίες λόγω της τραυματικής εμπειρίας των βεγγαλικών της Ανάστασης.
Η όλη αυτή ηχητικο-οπτική κατάσταση είναι τόσο έντονη και πρωτόγνωρη (ειδικά για τα νεαρά σκυλιά που δεν έχουν αρκετή πείρα ζωής), που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ψυχικό σοκ. Και όπως όλες οι έντονα αρνητικές εμπειρίες να παραμείνει βαθιά χαραγμένη στον ψυχισμό του ζώου. Αποτέλεσμα: έντονη φοβία και άγχος σε κάθε παρόμοιο ερέθισμα στο μέλλον (αστραπές, βροντές, κεραυνοί, βεγγαλικά) για όλη την υπόλοιπη ζωή του σκύλου μας. Συχνά η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από το ζώο και η ένταση του φόβου είναι τέτοια, που έχουν παρατηρηθεί περιστατικά "αυτοκτονιών" σκύλων που ήταν αφημένοι μόνοι τους σε ταράτσες την ώρα των βεγγαλικών, οι οποίοι πήδηξαν στο κενό, στην απελπισμένη τους προσπάθεια να προστατευθούν, φτάνοντας στο έδαφος.

Υπάρχουν αρκετά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είτε για να ανακουφίσουμε τον όποιο φόβο νοιώσει ο σκύλος μας, είτε για να αποφύγουμε εντελώς αυτή τη πιθανότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

- σε καμία περίπτωση μην πάρετε μαζί σας τον σκύλο σας στην Ανάσταση! Ακόμα και αν έχετε δει κάποιους να το κάνουν, να ξέρετε ότι τα σκυλιά τους υποφέρουν και ότι στο μέλλον το πιθανότερο θα αναπτύξουν κροτοφοβία.
- φροντίστε πιο πριν ο σκύλος να έχει φάει (το γεμάτο στομάχι και η χώνεψη ηρεμούν), να έχει κάνει τις ανάγκες του και να έχει ασκηθεί.
- τουλάχιστον μία ώρα πριν την Ανάσταση φροντίστε ο σκύλος να είναι σε οικείο κλειστό χώρο (κατά προτίμηση μέσα στο σπίτι σας) και να έχει τη συντροφιά οικείου προσώπου.
- κλείστε ερμητικά παράθυρα και πόρτες, ώστε να μειωθεί η ένταση του ήχου.
- κλείστε κουρτίνες και παραθυρόφυλλα, ώστε να εμποδίσετε το φως να εισχωρήσει στο χώρο.
- χαμηλώστε το φωτισμό του χώρου, χωρίς όμως να δημιουργήσετε απόλυτο σκοτάδι.
- καλύψτε κατά το δυνατόν τον ήχο των βεγγαλικών με ήχο τηλεόρασης ή μουσικής.
- παραμείνετε ήρεμοι και απαθείς (καθισμένοι σε ένα καναπέ ή καρέκλα, κάνοντας ότι διαβάζετε ένα βιβλίο), ακόμα και αν το σκυλί σας δείχνει νευρικό ή αγχωμένο. Το μήνυμα που περνάτε στο ζώο με τη στάση σας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- αν το ζώο έρθει κοντά σας ή επάνω στην αγκαλιά σας ζητώντας ασφάλεια, χαιδέψτε το ήρεμα, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, χωρίς να του μιλάτε ή να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι δεν κινδυνεύει.
- παρέχετε στο σκυλί σας "καταφύγιο" για να κρυφτεί, αν το επιθυμεί, ώστε να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα πιο συνηθισμένα μέρη ασφαλείας για τα σκυλιά είναι κάτω από τραπέζια, κρεβάτια, καναπέδες, μέσα στα κλουβιά μεταφοράς τους ή τα κρεβάτια τους. Εαν κρυφτεί, μην προσπαθήσετε να το βγάλετε. Αφήστε το εκεί που έχει επιλέξει, για όση ώρα θέλει, μέχρι να αποφασίσει μόνο του να βγεί. Τότε μπορείτε να το επιβραβεύσετε με χάδια ή λιχουδιές.
- για ζώα με ήδη παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες, δηλαδή για ζώα που γνωρίζουμε ότι θα αντιδράσουν με άγχος:
α) σε συννενόηση με τον κτηνίατρο σας μπορείτε να χορηγήσετε από πριν ένα αγχολυτικό
β) με τη βοήθεια εκπαιδευτή-συμπεριφοριστή σκύλων μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε το ζώο στους συγκεκριμένους θορύβους με τη σταδιακή χρήση ηχογραφημένων ακουσμάτων. Αυτό θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες, οπότε πρέπει να έχει ξεκινήσει αρκετό διάστημα πριν την Ανάσταση.

Σημείωση: όλα τα παραπάνω αφορούν και τις περιπτώσεις αστραπών-βροντών και μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο.

Καλό Πάσχα για εσάς, αλλά και τους σκύλους σας!

Γιώργος Κωστόπουλος
Διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων - σύμβουλος συμπεριφοράς
www.gkostopoulos.gr

anastasi.jpg
 
mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
29.622
18.185
@mareco το thundershirt κάνει δουλειά; :D
Μπα σε καλό σου... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Κάνουν δουλειά, τα γηρατειά. Δεν καλοακούει πχια και κάπως σώζεται η κατάσταση :LOL:
Στην απίθανη περίπτωση που το θυμάσαι, ήταν αυτό το γκρι ζιπουνάκι που την είχα μπαντάρει ;)

Για να μην το κοροιδεύω βέβαια, δεν έκαναν δουλειά σε μας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν.
 
  • Like
Reactions: dimitris-skg
Στατιστικά Forum

Θέματα
31.938
Μηνύματα
882.414
Μέλη
18.800
Νεότερο μέλος
Konsmoul