Η εκτροφικη φιλοσοφια του Οππενχάιμερ


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Ο Raymond Oppenheimer– "Ormandy" Bull Terriers– θεωρειται απο τους σημαντικοτερους εκτροφεις παγκοσμιως. Οι σκυλοι του βελτιωσαν το ποιοτικο επιπεδο της φυλης σε ολο τον κοσμο και πανω τους στηριχθηκε ολο το συγχρονο οικοδομημα του Μπουλ Τέρριερ. Οι αποψεις και συμβουλες του παραμενουν επικαιρες, καιριες στη λακωνικοτητα τους και ουσιαστικες για καθε επιδοξο εκτροφεα οποιασδηποτε φυλης.







  • Μην κανετε απερισκεπτες διασταυρωσεις. Μια λαθος επιβαση μπορει να εχει σαν αποτελεσμα την εμφανιση καθε πιθανου κληρονομικου προβληματος της φυλης.
  • Κανετε γραμμικη αναπαραγωγη μονο μεταξυ φαινοτυπικα ταιριαστων σκυλων που αλληλοσυμπληρωνονται. Ενας επιτυχημενος συνδυασμος μπορει να δωσει σπουδαια αποτελεσματα.
  • Μην συμβουλευεστε αποτυχημενους εκτροφεις – αν οι αποψεις τους αξιζαν θα ειχαν αποδειχθει απο τις επιτυχιες τους.
  • Μην πιστευετε τους δημοφιλεις μυθους που θελουν τα αδελφια του σπουδαιου πρωταθλητη να ειναι το ιδιο καλοι γεννητορες – εξαρταται απο την ποιοτητα των ιδιων.
  • Μην πασχετε απο εκτροφικη τυφλωση. Η αυταπατη ειναι το σκαλοπατι της αποτυχιας.
  • Μην εκτρεφετε απο μετριοτητες. Η απουσια ελαττωματων δεν σημαινει αυτοματα την παρουσια των αντιστοιχων προτερηματων.
  • Μην προσπαθειτε να κανετε γραμμικη αναπαραγωγη εστιαζοντας σε δυο προγονους ταυτοχρονα. Θα καταληξετε να μην εστιαζετε σε κανενα απο τους δυο.
  • Μην κρινετε την αξια ενος επιβητορα απο τους χειροτερους απογονους του – ολοι δινουν ενα στατιστικα μεγαλο ποσοστο απο "χάλια". Αυτο που εχει σημασια ειναι ποσο καλοι ειναι οι καλυτεροι απογονοι τους.
  • Μην επιτρεπετε στα προσωπικα σας να επηρρεασουν την επιλογη επιβητορα. Ο καταλληλος σκυλος για την σκυλα σας ειναι ο πιο καταλληλος, ασχετα με το ποιος ειναι ο κατοχος του.
  • Μην αφηνετε το θαυμασμο σας για καποιο σκυλο να σας τυφλωσει σχετικα με τα ελαττωματα του.
  • Μην ζευγαρωνετε σκυλους που εχουν τα ιδια ελαττωματα.
  • Μην ξεχνατε οτι το συνολο του σκυλου ειναι αυτο που εχει σημασια. Η παραμεληση ενος προτερηματος στην επιδιωξη καποιου αλλου ειναι λαθος που πληρωνεται.
  • Μην ψαχνετε τον τελειο σκυλο σαν επιβητορα για τη σκυλα σας. Δεν υπαρχει.
  • Μην φοβαστε να χρησιμοποιησετε ζωα με προφανη ελαττωματα, με την προϋποθεση οτι εχουν αντισταθμιστικα προτερηματα. Η ελλειψη προτερηματων ειναι το χειροτερο ελαττωμα!
  • Μην ζευγαρωνετε αντιθετους (αταιριαστους) τυπους μεταξυ τους. Η ικανοτητα αναγνωρισης και εκτιμησης του τυπου με μια ματια ειναι το μεγαλυτερο χαρισμα του εκτροφεα.
  • Μην ξεχνατε οτι ειναι αναγκαια η διατηρηση της ποιοτητας στο κεφαλι – που χανεται σαν ονειρο αν αγνοηθει.
  • Μην ξεχνατε οτι η σωματικη μαζα*, μαζι με την ποιοτητα, πρεπει να ειναι οι προτεραιοτητες σας. Οποιοσδηποτε μπορει να πετυχει το ενα χωρις το αλλο.
  • Τυπικο, ωραιο κεφαλι και αρτια, υγιης γενικη κατασκευη πρεπει να ειναι οι στοχοι σας.
  • Ποτε μην κακολογειτε ενα σπουδαιο σκυλο. Οι σπουδαιοι σκυλοι πρεπει να ειναι πηγη αισθητικης απολαυσης και υπερηφανειας για ολους τους εραστες μιας φυλης.
  • Μην ικανοποιείστε ποτε με κατι λιγοτερο απο το αριστο. Το “αρκετα καλο” δεν ειναι ποτε αρκετα καλο!
*Σ.σ.: πολυ σημαντικο στο Μπουλ Τερριερ


Αποδοση: Μαρια Γκιναλα / FAINOMENON
 
Last edited:


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τέλειο! Ευχαριστούμε Μαρία :)
Αναρωτιέμαι... οι εκτροφείς του forum συμφωνούν με αυτό?

Μην κρινετε την αξια ενος επιβητορα απο τους χειροτερους απογονους του – ολοι δινουν ενα στατιστικα μεγαλο ποσοστο απο "χάλια". Αυτο που εχει σημασια ειναι ποσο καλοι ειναι οι καλυτεροι απογονοι τους.
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
εγω προσωπικα ναι Chloe...η συνολικη ποιοτητα των απογονων αλλωστε εξαρταται και απο τους δυο γονεις εξίσου!
τα γονιδια ειναι σαν τη λοτταρια...καποιες φορες βγαινουν ολα τα κακα μαζεμενα, γιατι κανεις σκυλος δεν εχει μονο τα καλα, αλλα σημασια για τη συνεχεια εχει ποσο σημαντικη ειναι η ποιοτητα των έξοχων αποτελεσματων, πανω στην οποια βασιζονται τα επομενα βηματα :)
 
Last edited:




FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
για να απαντησουμε σ' αυτο θα πρεπει να εξετασουμε την ποιοτητα των θηλυκων με τις οποιες ζευγαρωσε...αν οι μητερες των 10 κακων δειγματων ηταν κακες ή μετριες και οι μητερες των 3 αριστων καλες ή εξαιρετες, τοτε πιθανον να τον χρησιμοποιουσα, αν τον χρειαζομουνα εκτροφικα, αλλα μονο με εξαιρετη σκυλα...Αν οι μητερες των 3 αριστων ηταν κακες ή μετριες θα τον χρησιμοποιούσα σιγουρα (αν του ταιριαζε το θηλυκο μου, γιατι πολλες φορες τα μετρια ή κακα αποτελεσματα προερχονται απο ζευγαρωματα αταιριαστων ζωων...)
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Φαινομενον. Για το γενετικο ανασχηματισμο που εισαγει σε μεγαλυτερο βοθμο τη τυχαιοτητα στις διασαυρωσεις τι λες? Εχεις διαβασει σχετικα με αυτο?
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
εννοεις τον παραγοντα του τυχαιου μεσω genetic reshuffling & random inheritance...μα αυτη ειναι η βαση της εξελιξης των ειδων...ενα ειδος αυτο-μεταλλαξης...δεν εχω διαβασει κατι εντοπισμενο στο σκυλο ακομα...παντως πιστευω οτι και η φαινοτυπικη επιλογη και οι πειραματικες συζευξεις παραμενουν τα ουσιαστικα εργαλεια του εκτροφεα μαζι με την γενετικη ερευνα
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ακριβως. Το ιδανικο για να αποφυγεις το φαινομενο αυτο ειναι να εχεις γονεις "καθαρους" (ομοζυγους. ορο που εξαιρετικα εξηγησες σε αλο θρεντ)ωσ προς το χαρακτηριστικο. Ωστοσο ειναι αδυνατο να συμβει για ολα τα χαρακτηριστικα και ειδικα για πολυπαραγοντικα οπως χαρακτηρα π.χ.
Ο συνδυασμος λοιπον αυτου που βλεπουμε με το "ματι" ειναι φανταζομαι (το λεω ως βιολογος,ιδεα δεν εχω απο εκτροφες) σημαντικος γιατι τα γενετικα ειναι ακομα χαοτικα.
Στον ανθρωπο προσπαθουν μεσο πολυμορφισμων και πιθανοτητων ανασυνδυασμων να κανουν προβλεψεις σε συνολα χαρακτηριστικων (γεγονος που περιλαμβανει και την ανακατασκευη του γενετικου χαρτη των γονιων,τι προερχεται απο ποιον σε ποιο απλα ελληνικα). θα ηταν πολυ ενδιαφερουσα μια τετοια ερευνα στον σκυλο -και οχι επιπονη γιατι προυποθετει να παρεις αιμα μονο:)-
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
συμφωνω και επαυξανω (και χαιρομαι αφανταστα να συνομιλω με κυνοφιλο βιολογο!) ειμαι σιγουρη οτι αργα ή γρηγορα θα εστιαστει και η συγκεκριμενη ερευνα και στο σκυλο (στις ΗΠΑ που συνηθως ξεκινανε ολα αυτα λογω πληθυσμου σκυλων και διαθεσιμων κεφαλαιων...)

ο φαινοτυπος οντως παραμενει ο κυριως μπουσουλας του εκτροφεα (σε συνδυασμο και με τις διαθεσιμες γενετικες εξετασεις βεβαια) γιατι αυτος επιβεβαιωνει ή όχι, κατα πολυ, σε συνδυασμο και με τις επομενες γενιες, αν εδεσε και πως εδεσε το γλυκο (της συζευξης), κατα τα κοινως λεγομενον :) η εκτροφη οντως ειναι τεχνη και οχι μονο τεχνικη ή επιστημη...εκτος βεβαια αν παμε στον κλωνισμο και τα αυτοματοποιησουμε ολα!

και τωρα που εθιξες και το θεμα της κληρονομικοτητας του χαρακτηρα...:):)
εχουμε να λεμε....!
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Εμ με αφορμη τη συζητηση αυτη και αυτα που ακουσα στο ραδιο ανοιξα το αλλο θρεντ:D:D
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
και τωρα που εθιξες και το θεμα της κληρονομικοτητας του χαρακτηρα...:):)
εχουμε να λεμε....!


εγώ περιμένω με ανοιχτά αυτιά
σαν του Ντάμπο μου έχουν γίνει!!!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Καλό, είναι σαν να το χω ξαναδιβάσει βέβαια :)

Κάπου χάνει λίγο (όταν το ρίχνει στην φιλοσοφία αντί στην πράξη) πχ ...

Μην ικανοποιείστε ποτε με κατι λιγοτερο απο το αριστο. Το “αρκετα καλο” δεν ειναι ποτε αρκετα καλο!
Ενώ πρίν έχει πεί ... :

Μην ψαχνετε τον τελειο σκυλο σαν επιβητορα για τη σκυλα σας. Δεν υπαρχει.
και

Μην φοβαστε να χρησιμοποιησετε ζωα με προφανη ελαττωματα, με την προϋποθεση οτι εχουν αντισταθμιστικα προτερηματα. Η ελλειψη προτερηματων ειναι το χειροτερο ελαττωμα!
(που κατά τη γνώμη μου είναι σαφώς σωστότερα) :)
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Denis,
εγω δεν βρισκω αντιφαση. Ολα εφαμοζονται κατα περιπτωση. Το μην ικανοποιειστε με οτιδηποτε λιγοτερο απο το αριστο , δεν παει μονο στην επιλογη επιβητορα πχ, παει και στα αποτελεσματα (ελα μωρε καλη ηταν η γεννα ! Ελα μωρε καλο ειναι το κουταβι, δεν ειναι οτι καλυτερο αλλα...τυλιχτε το μου, θα το παρω! ελα μωρε καλη ειναι η σκυλα - θα την βαλω για ζευγαρωμα...πχ) - και πρακτικα, αλλο τελειος, αλλο αριστος. Ενας σκυλος με ελαττωματα μπορει να ειναι αριστος σαν επιλογη (ο βελτιστος δυνατος για την σκυλα μου) παροτι δεν ειναι τελειος... :)
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Πηγα σημερα σε μια ομιλια ενος επιστημονα απο την αυστραλια αρκετα γνωστου στο πεδιο του. Το οτι μονο το 1% του DNA μας περιεχει για γονιδια ηταν γνωστο.
Ωστοσο μεχρι πριν 3-4 χρονια το αλλο κομματι (οσο δεν ειχε καποια γνωστη ρυθμιστικη λειτουργια)το λεγανε junk DNA (σκουπιδι) Εχει βρεθει αρκετα προσφατα (με τη συμμετοχη του συγκεκριμενου επιστημονα) οτι το κομματι αυτο "το σκουπιδι" κωδικοποιει για RNA (το θυμμαστε απο σχολειο) που ομως εχει νεα εντελως διαφορετικη λειτουργια απο τις γνωστες . Σκεφτητε οτι ειναι σαν πρωτεινη και αυτο ενα πραγμα(πολυυυ απλουστευμενα). Βρηκανε δε οτι το περισσοτερο απο αυτο το κομματι εκφραζεται μονο στον εγκεφαλο,πραγμα που υποδηλωνει οτι η πολυπλοκοτητα των νοητικων (και εγκεφαλικων εν γενει) λειτουργιων δεν οφειλεται μονο στα γονιδια αλλα και στο εν λογω RNA (που ειναι κομματι του 99% του DNA μας). Επισης το RNA αυτο δεν κληρονομειται βασει μεντελ (το πως ακριβως θα το διαβασω και θα σας πω). Αρα ειδικα για προβλεψιμοτητα και κληρονομικοτητα χαρακτηρα ειμαστε σε εμβρυικο σταδιο αναλυσης. :) Να μην πω γενικα πως εχουμε μακρυυ δρομο να καταλαβοπυμε πως λειτουργει η ζωη εν γενει γιατι θα βγουμε οφ τοπικ!!
 






denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Eίναι ... και σου είπα ότι σε όλα συμφωνώ, και ειδικά τα "πρακτικά" του μ'αρέσουν ...

Οταν καποιος απλά παραθέτει την λογική, είναι σοφός. Η λογική είναι η καλύτερη φιλοσοφία που μπορείς να ακολουθήσεις ...
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
κυτταξε Ντενη...ο παππους μου έλεγε ολο τον κοσμο ρωτα κι απ τη γνωμη σου μη φευγεις...εγω πιστευω οτι εχω πολλα να μαθω απο αυτους που εχουν μεγαλυτερη πειρα απο μενα - και αρνητικα, και θετικα. Και μεχρι τωρα με εχει ωφελησει πολυ περισσοτερο να μαθαινω διαφορες "φιλοσοφιες" (διαχρονικες, ολιστικες προσεγγισεις που εχουν προκυψει μεσα απο χρονια δοκιμη, πρακτικη και αποτελεσμα) απ' οτι αποσπασματικες πρακτικες συμβουλες/συνταγες, γιατι ειναι αδυνατο να πεις με τη λογικη αν ισχυουν τελικα ή οχι (αλλου λειτουργουν, αλλου οχι) και επισης μπορει σημερα να ισχυουν και αυριο οχι...μολις ανακαλυφθει κατι καινουργιο που ανατρεπει οσα ξεραμε μεχρι σημερα...επικινδυνες φιλοσοφιες δεν υπαρχουν-επικινδυνες πρακτικες ναι! οσο για τον ορθολογισμο και τη φιλοσοφια, ειναι μεγαλο θεμα και μαλλον θα βγουμε εκτος τοπικ ...:)
 
Last edited:


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
κυτταξε Ντενη...ο παππους μου έλεγε ολο τον κοσμο ρωτα κι απ τη γνωμη σου μη φευγεις
Δεν το πιστεύω.

εγω πιστευω οτι εχω πολλα να μαθω απο αυτους που εχουν μεγαλυτερη πειρα απο μενα - και αρνητικα, και θετικα. Και μεχρι τωρα με εχει ωφελησει πολυ περισσοτερο να μαθαινω διαφορες "φιλοσοφιες" (διαχρονικες, ολιστικες προσεγγισεις που εχουν προκυψει μεσα απο χρονια δοκιμη, πρακτικη και αποτελεσμα) απ' οτι αποσπασματικες πρακτικες συμβουλες/συνταγες, γιατι ειναι αδυνατο να πεις με τη λογικη αν ισχυουν τελικα ή οχι
Αρκεί να μπορείς να τις διαχωρίσεις ... η λογική (αν έχεις ) βοηθάει ...
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
xritaki,

αχ αυτες οι πρωτεινες...περιμενουμε κι αλλα :)

γενικα θα ελεγα οτι ειμαστε σε εμβρυικο σταδιο - ετσι δε γινεται παντα? οσο περισσοτερα μαθαινουμε τοσο λιγοτερα ξερουμε τελικα γιατι η επιστημη απαντωντας σε ενα ερωτημα θετει 100 αλλα...παντως στην εκτροφη τα αποτελεσματα βγαινουν και σημερα οπως βγαιναν και παντα...με πολλη μελετη, ταλεντο, παρατηρηση, καλες επιλογες, επιμονη, έμπνευση, δουλεια! :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.120
Μηνύματα
895.887
Μέλη
19.931
Νεότερο μέλος
Kwnstantina_22