Η ιστορία πίσω από το κούρεμα


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Η μόδα μπορεί να είναι ωραία, αποκρουστική ή και περίεργη και αυτό ισχύει και για τα σκυλιά, αλλά πίσω από μερικά από τα πιο "περίεργα" κουρέματα κρύβετε μια εξήγηση περισσότερο χρηστική παρά καθαρά "μοδάτη".

Το Poodle με τις "φουντίτσες" του, ήταν (και είναι σε πολλές περιπτώσεις) κάτι περισσότερο από μια "ευαίσθητη πριγκίπισσα των σαλονιών".



Αυτό το κατσαρό τρίχωμα είναι το νούμερο ένα "όπλο" κατά της υγρασίας ενός κυνηγόσκυλου επαναφοράς, σαν το Poodle.

To τρίχωμα παρέμενε εσκεμμένα σε σημεία όπως οι αρθρώσεις και τα ζωτικά όργανα για να τα κρατά ζεστά και αφαιρούταν από άλλα σημεία για να κάνει το κολύμπι πιο εύκολο.

Η φουντίτσα στην ουρά λέγετε πως "μπήκε" από τους Γάλλους σαν κοροϊδία προς το λιοντάρι, σύμβολο της Μ.Βρετανίας.





Το Portuguese Water Dog επίσης για τους ίδιους λόγους έχει αυτό το κούρεμα.





Επιλέγοντας, αυτή τη φορά, να αφήσουν όλο το πίσω μέρος χωρίς τρίχα για καλύτερη πλεύση.



Το Schnauzer με τα "πυκνά φρύδια" και το "μουσάκι" έχει και αυτό μια ιστορία χρησιμότητας.



Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση τρωκτικών και η τρίχα σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία λειτουργούσε προστατευτικά απέναντι στα νύχια και τα δόντια των αρουραίων.



Σήμερα βέβαια, ακόμα και τα Schnauzer που δεν έχουν συναντήσει ούτε ποντίκι έχουν αυτό το κούρεμα.

Τα Puli και αυτά βοηθούνταν από τη "ράστα" τους να κρατούνται ζεστά καθώς φύλαγαν τα κοπάδια, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να κινούνται γρήγορα με ένα τρίχωμα που αερίζεται όσο χρειάζετε.



Τα κούρευαν βέβαια ώστε να μπορούν να δουλέψουν και να κινηθούν και δεν είχαν ακριβώς την σημερινή εικόνα.



Η ίδια περίπου ιστορία και για τα "ξαδέρφια" Pumi.







Το Bedlington Terrier, συχνά επονομαζόμενο και σαν "αρνάκι", ήταν και αυτό ένας δεινός κυνηγός τρωκτικών (όπως τα περισσότερα Terriers).

To λεπτό αλλά και "συρμάτινο" τρίχωμα του αφηνόταν σε κάποια σημεία με σκοπό να παγιδεύει τα τρωκτικά που τα νύχια τους μπερδεύονταν σε αυτό.





Ταυτόχρονα βέβαια ήταν και προστατευτικό στα ευάλωτα σε επιθέσεις σημεία.

Από τότε πάντως υπήρχε η ταύτιση με το αρνί αφού μία από τις πρώτες ονομασίες του ήταν Rothbury's Lamb.

 
Last edited by a moderator:










kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tέλειο θέμα.., έλειπε σίγουρα από το forum και δίνει νέους ορίζοντες στους αναγνώστες που πίστευαν πως το κούρεμα στα μακρύ τρίχα σκυλιά ήταν καθαρά για ομορφιά ή να συμμετέχουν στα "καλλιστεία"..
Άλλο ένα λιθαράκι..μπράβο!
 


cathy93

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
1.924
57
Μαρούσι
Πάρα πολύ καλό ποστ!!!Μπράβο!!!

Εγώ είχα ακούσει οτι την "φουντίτσα" στην ουρά την είχαν για να ξεχωρίζει ο κυνηγός ποιο είναι το δικό του..και όταν έμπαιναν μέσα
στις τρύπες για να βγάλουν τα "θηράματα" τότε πήγαινε ο κυνηγός και τράβαγε τον σκύλο του απο την ουρά..
 






BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Επίσης τα Puli έχω διαβάσει πως έχουν τέτοιο τρίχωμα ώστε να μοιάζουν με πρόβατα και ότι βοηθούσε το πυκνό τρίχωμα όταν ήταν φάτσα-φάτσα με κάποιο λύκο ή αλεπού.
 


ΜαριλεναΣ

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2010
47
0
Αθηνα
:!:...Και κατι για τα westies που δεν εχει να κανει με το κουρεμα αλλα για το χρωμα και για το πως τελικα καταληξανε να εκτρεφουνε λευκα τερριε. Αρχικα χρησιμοποιουσαν τα cairn και τα scottish για το κυνηγι της αλεπους. Τα cairn ως γνωστον μοιάζουν πολύ με westies, μιας και απο εκει προέρχονται. Μέχρι που ένας κυνηγός μπέρδεψε το cairn του με την αλεπού λόγω χρώματος, έγινε το μοιραίο δυστύχημα και σκεφτήκανε την εκτροφή λευκών τερριέ, που μέχρι τότε αν έβγαιναν κατα λάθος τα σκότωναν! 'Ετσι βγήκανε τα γουεστάκια!
 


marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Να προσθέσω για τα κανίς ότι καταρχάς τα κούρευαν για να μη τα βαραίνει το τρίχωμα που μούσκευε με το νερό όταν βούταγαν σε λίμνες να πιάσουν τα θηράματα και ότι τα φουντάκια που άφηναν προστάτευαν ευαίσθητα σημεία όπως οι αρθρώσεις και τα νεφρά! Το φουντάκι στην ουρά ήταν για φαίνεται ο σκύλος έτσι και βούταγε όλος μέσα (βλέπε σημαιάκι :D). Τα χα διαβάσει αυτά παλιά στην κυνολογία και μου είχαν κάνει φοβερή εντύπωση καθότι πάντα θεωρούσα το κούρεμα των κανίς εξαιρετικά ηλίθιο και είχα χαρεί πολύ που έμαθα ότι υπάρχει λόγος που κούρευαν τα καημένα τα σκυλάκια τόσο άσχημα (εκφράζω προσωπική άποψη)!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.931
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95