Καθαρισμός δοντιών

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Γεια σας παιδιά.Είμαι νέο μέλος και χαίρομαι που είμαι στη παρέα σας!

Πριν ενάμισυ χρόνο,πήρα ένα γερμανικό ποιμενικό απο τη φιλοζωική Κορωπίου,αρσενικό,στειρωμένο,περίπου δύο χρονών
τότε.Ατίθασος πολύ! Να φανταστείτε τον πήγα σε δύο εκπαιδευτές,και τώρα πια έχει ηρεμήσει και κοινωνικοποιηθει
αρκετά.(μη δει μόνο γάτες :mad::D:D:D).

Η κτηνίατρος που τον παρακολουθει,το βλέπω κι εγώ δηλαδή,μου είπε ότι χρειάζεται καθαρισμό δοντιων,και θα γίνει
με ολική νάρκωση!

Εχω ακούσει ότι δεν είναι εύκολο να συνέλθουν μετά απο ολική νάρκωση και με προβληματίζει αυτό.

Ηθελα αν κάποιος απο σας ξέρει να μου πει τη γνώμη του πάνω στο θέμα!
Εχει δημιουργηθεί πλάκα στα δόντια και το στόμα του έχει μια μυρωδιά.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Έχει τόσο πολλή πλάκα που χρειάζεται να τα καθαρίσει κτηνίατρος και μάλιστα με νάρκωση;
Γιατί δε του δίνεις για κανένα μήνα κάθε μέρα τα φαγώσιμα sticks της pedigree;Έχουν αποτέλεσμα.

Α!Δε σε καλωσόρισα!Καλως ήρθατε!:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Καλησπέρα! Έχω έναν μεγάλο σε ηλικία σκύλο, που χρειάζεται συχνά καθαρισμό δοντιών. Γίνεται με μέθη και συνέρχεται γρήγορα. Παραμένει, βέβαια, ζαλισμένος για αρκετή ώρα μετά.

Οι κίνδυνοι απ' την παραμονή της πλάκας στα δόντια είναι περισσότεροι απ' της μέθης, που είναι σχετικά ακίνδυνη διαδικασία.

Εφ' όσον πρέπει να γίνει καθαρισμός, ζήτα μέθη αντί για ολική νάρκωση ή συζήτα με την κτηνίατρο για προληπτικές εξετάσεις.

Το θέμα, όμως, είναι η πρόληψη. Ο σκύλος σου είναι νεαρός. Μπορείς να του βουρτσίζεις τα δόντια καθημερινά, να του δίνεις να μασάει ωμά βοδινά κόκαλα και να ταϊζεις καλής ποιότητας τροφή.

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μπορείτε να κάνετε ανάλυση αίματος πριν τη νάρκωση για τυχόν προβλήματα, αλλά επειδή ο σκύλος είναι μόλις 3.5 ετών οι πιθανότητες περιπλοκών κατά τη νάρκωση είναι μικρές.

Εγώ πάντως έχω μια άλλη απορία, πώς δημιουργήθηκε τόσο νωρίς (μόλις 3.5 ετών) τόση πλάκα στα δόντια που να απαιτεί καθαρισμό;

Αν πάντως ο καθαρισμός είναι μονόδρομος, ας γίνει, με το καλό, αλλά μετά προσοχή στη στοματική υγιεινή του σκύλου - οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ειδική για σκυλιά μέρα παρά μέρα! ;)

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Με τα κοκαλα ειδα και εγω διαφορα στα δοντια της Baroque που ηταν 5 ετων οταν την πηρα απο το καταφυγιο.

Νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να δοκιμασεις τις εναλλακτικες σου πριν πατε για ολικη ναρκωση αλλα ακομα και τοτε εχει δικιο η chloe που συμβουλευει μεθη.

Μηπως η κτηνιατρος που τον παρακολουθει τον ψιλοφοβαται?

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Έχει τόσο πολλή πλάκα που χρειάζεται να τα καθαρίσει κτηνίατρος και μάλιστα με νάρκωση;
Γιατί δε του δίνεις για κανένα μήνα κάθε μέρα τα φαγώσιμα sticks της pedigree;Έχουν αποτέλεσμα.

Α!Δε σε καλωσόρισα!Καλως ήρθατε!:)
Του δίνω OROZYME κόκκαλα και μου έχουν πει ότι είνα καλύτερα απο τα sticks της pedigree.:confused:

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Δε τα γνωριζω,αλλά για δοκίμασε και της pedigree.
Δε βγαζεις καμια φωτο να δουμε τα δοντια του σκυλου;Μου κανει μεγαλη εντυπωση να του δινεις και παλι να εχει.Μηπως ειναι υπερβολικη η γιατρος;

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Οσο ήταν στη φιλοζωική δεν ξέρω τι τροφή του έδιναν, ούτε πόσο διάστημα ήταν στο δρόμο όπου θα έτρωγε ότι έβρισκε!

Εγώ του δίνω τώρα royal canin maxi adult! Ε και καμμιά λιχουδίτσα είναι απαραίτητη όπως λουκανικάκι όταν του

επαναλαμβάνω αυτά που έμαθε στην εκπαίδευση ή μπισκοτάκι για επιβράβευση.

Τώρα τελευταία όμως του τα έχω ελλατώσει γιατί παχαίνουν και ίσως γι αυτό έπιασαν πλάκα τα δόντια.

Το θέμα βουρτσίσματος δεν ξέρω αν θα το δεχτεί γιατί είναι πολύ ζωηρός και δύσκολα κάθεται.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Δεν κάνουν νάρκωση για τον καθαρισμό όπως σου είπε η Chloe, αλλά μέθη. Έκανα στον σκύλο μου τρια χρόνια πριν γιατί η κατάσταση των δοντιών της ήταν χάλια και δεν έπαθε απολύτως τίποτε ούτε άργησε να ξυπνήσει εφόσον μιλάμε για μέθη. Τα διάφορα dental sticks ίσως βοηθούν στην πρόληψη, επειδή έδινα σε ένα μου σκύλο κάθε μέρα από ένα , αυτό της pedigree, και αργότερα έπαθε καρκίνο στο στόμα από το οποίο και πέθανε, το οποίο μπορεί να είναι και εντελώς μα εντελώς συμπτωματικό, παρόλα αυτά δεν θα τα έδινα σε κανέναν σκύλο μου ξανά.
Απορώ γιατί έπιασε πέτρα τόσο μικρός, αλλά προφανώς συνέβη από κακή διατροφή πριν τον υιοθετήσεις.
Εάν χρειάζεται καθαρισμό μην διστάζεις, ένα μολυσμένο στόμα μπορεί να βλάψει ακόμη και την καρδιά.

Last edited:

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Για το καθαρισμό δοντιών ποια κόκαλα είναι καλύτερα ?
και απο που μπορώ να τα αγοράσω ?
Κι εγω δε ξέρω να σου πω με σιγουριά.Του δικού μου δίνω τα OROZYME που λένε ότι είναι πολύ καλά.
Στα pet shop τα βρίσκεις.:)

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Κι εγω δε ξέρω να σου πω με σιγουριά.Του δικού μου δίνω τα OROZYME που λένε ότι είναι πολύ καλά.
Στα pet shop τα βρίσκεις.:)
και εγω απο πετ σοπ έδινα αλλα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα,,,
για αυτο λεω να αλλάξω
κόκαλα απο χοίρο ή απο μοσχάρι ?

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
και εγω απο πετ σοπ έδινα αλλα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα,,,
για αυτο λεω να αλλάξω
κόκαλα απο χοίρο ή απο μοσχάρι ?
Εχεις ρωτήσει το κτηνίατρο?
Τώρα θα μου πεις , ο καθένας θα λέει την άποψη του!!!
Τι ράτσα είναι?

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
σιχ τσου είναι
όχι δεν τον έχω ρωτήσει ...
είμαι χορτοφάγος και μου είναι λίγο δύσκολο να δώσω κανονικά κόκαλα αλλα αν αυτο είναι καλύτερο για το σκύλο μου θα το κάνω

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Για κάποια σκυλιά που έχουν πραγματικά πρόβλημα με τα δόντια, ούτε τα στικ κάνουν δουλειά, ούτε τα κόκαλα (έχω τέτοιο σκύλο). Εκεί ο καθαρισμός είναι μονόδρομος.

Επίσης, κάποιοι κτηνίατροι δεν αρκούνται στη μέθη. Θεωρούν οτι για να γίνει σωστή δουλειά και σε βάθος, πρεπει να γίνει νάρκωση (έτσι το κάναμε εμείς). Αν ο σκύλος είναι υγιής κατα τ'αλλα και ο κτηνίατρος εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νάρκωση. Ο σκύλος ξυπνάει άμεσα, απλά είναι λίγο ζαβλακωμένος για κάποιες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τον καθαρισμό, θα πρεπει να μάθεις το σκύλο να κάθεται για βούρτσισμα. Αυτό γίνεται σταδιακά και συστηματικά, με υπομονή (μην περιμένεις να κάτσει στα καλά του καθουμένου αν δεν έχει δει ποτέ βούρτσα). Θέλει εκπαίδευση συγκεκριμένη.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πάντως επειδή μιλάμε γα νάρκωση ακόμα και μέθη.., δεν είναι για "φάγωμα".., κάθε νάρκωση μπορεί να εγγυμονεί κινδύνους.., δηλαδή δεν είδαμε κίτρινο δοντάκι και τσουπ νάρκωση..
Ας γίνει δηλαδή τρεις φορές σε σύνολο στην ζωή του σκύλου..μακάρι δύο ή μία..

Last edited: