Γιατί πάτε και μου μπερδεύεστε;
Ένα φυτό,
μπορεί να περιέχει ένα αιθέριο έλαιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι
το απελευθερώνει και έτσι στο περιβάλον. Οπώς έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν (και θα ξαναπώ στο μέλον), η
Φύση είναι μεγάλη οικονόμος. Οτιδήποτε χρειάζεται ενέργεια για να παρασκευαστεί
δε ξοδεύεται χωρίς λόγο.
Τα περισσότερα αρωματικά φυτά (αυτά που περιέχουν τα αιθέρια έλαια), παράγουν τα έλαια αυτά ως μέσα
άμυνας απέναντι κυρίως στα
έντομα. Είναι η φυτική
version του Χημικού Πολέμου. Έτσι, το έντομα έρχεται αντιμέτωπο με το έλαιο, συνήθως
μόνο όταν το φυτό δεχτεί επίθεση (διερηχθεί η επιδερμίδα του, κοινώς δαγκωθεί ή τρυπηθεί από το έντομο). Εκείνη είναι η στιγμή που χρειάζεται προστασία, εκείνη τη στιγμή θα απελευθερωθεί το έλαιο.
Επίσης, μη ξεχνάμε τι
γενική ανακατωσούρα που επικρατεί στο χώρο της πληροφόρησης στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ότι θέλει, χωρίς να ελέγχεται από κανένα, με αποτέλεσμα την παραγωγή Λαϊκών Μύθων (Urban Legends). Η φωτογραφία της Σιτρονέλλας που βλέπω Μilou, δε μου δίνει και την εντύπωση ενός
μαλακού φυτού που στο άγγιγμά σου (ή μιας ριπής αέρα) θα απελευθερώσει κάποιο αιθέριο έλαιο. Όπως το βλέπω εγώ, μόνο
αν σπάσει κάποιο φύλλο βλέπω να απελευθερώνεται έλαιο. Φυσικά, ως πηγή παραγωγής του ελαίου για
εμπορική χρήση, σίγουρα θα περιέχει τη
μεγαλύτερη ποσότητα από άλλα φυτά και ίσως την πιο δυνατή/αποτελεσματική. Αλλά, εσύ δε θα εκχυλήσεις.. Εσύ (και ο οποιοσδήποτε, δεν εννοώ προσωπικά τη Milou) θέλεις ένα φυτό που
από μόνο του σχεδόν θα αφήνει άρωμα για να διώχνει τα κουούπια. Και πάλι, προσωπική άποψη εκφέρω...
Και επειδή έχω πει ότι είμαι
κλασσικός, μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην
αφθονότερη χώρα του κόσμου σε σχέση με τα
αρωματικά ή/και
θεραπευτικά φυτά, τα επονομαζόμενα
βότανα. Η αφθονία της Ελλάδας δεν είναι μόνο
σε είδη (από τις πλουσιότερες χλωρίδες στο κόσμο), αλλά και στην
ποιότητα αυτού καθεαυτού του παραγόμενου ελαίου.
Οπότε.......
Άμα θέλετε
αντικουνουπική δράση αυτού του τύπου (μυρωδιά λεμονιού/κίτρους - Citronella) γιατί να πάτε και να ξενιτευτείτε, όταν η ελληνική ύπαιθρος έχει το καταλληλότερο φυτό, προσαρμοσμένο στην κουλτούρα και στο κλίμα μας, την ταπεινή
Αμπαρόριζα, η οποία στόλιζε (και στολίζει) μπαλκόνια και κήπους (μπαξέδες επί του ελληνικότερου)
αιώνες τώρα (δεκαετίες πάντως σίγουρα, αλλά μου φαίνεται ότι είαι όντως παλιά ποικιλία... κανένας Βοτανολόγος εδώ γύρω..

;
(
ντροπή, να μας κατηγορίσουν ότι κλέβουμε κιόλας)
(
έχουν λυσάξει με αυτή την φωτογραφία πιά!!!) - άντε να δούμε τώρα...
Η Αμπαρόριζα (Pelargonium citrosum Voigt ex Breit.) ανήκει στην Οικογένεια των Γερανιών, και στο Γένος των Πελαργόνιων. Στό άγγιγμα της απελευθερώνει μιά ευχάριστη κιτρώδη οσμή, η οποία θεωρείται εντομοαπωθητική (και δη αντικουνουπική).
Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε και το Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) - που μπορείτε να το χρησιμοποιήτε και στη μαγειρική (ειδικά με χοιρινό), αντί να κάθεστε να το χρυσοπληρώνετε σε κάθε "ΑΝΑΤΟΛΗ".
Δεν απελευθερώνει το άρωμά του τόσο εύκολα όσο η Αμπαρόριζα, αλλά μη ξεχνάμε "η ισχύς εν τι ενώσι".
Και για να κλείσουμε το Τρίπτυχο (μη ξεχνάτε ότι λόγω θρησκείας έχουμε μία τάση στα τρίπτυχα - όπως οι 3 Σωματοφύλακες (που ήταν 4 βέβαια....)), ας μη ξεχνάμε και τη Λεβάντα (πολλά είδη Lavandula), η οποία μπορεί να μην διώχνει αποδεδειγμένα τα κουνούπια, αλλά κλείνει πολύ ωραία το Τρίπτυχο των αρωματικών φυτών κατά εντόμων, αφού μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε κατά του σκώρου, αντί να πληρώνετε 3, 4 & 5€ στην AROXOL για τα φακελάκια της!!!
Καλό φύτεμα και
καλή όρεξη!!!