Κινδυνος για υπερεξαντληση κουταβιου?

Leonthedog

Well-Known Member
18 Απριλίου 2021
56
19
26
Καλησπερα, ο σκυλος μου (γκολντεν ριτριβερ) ειναι περιπου 8 μηνων και μεχρι τωρα η καθημερινοτητα του περιλαμβανε τουλαχιστον μια ωρα ασκησης (λιγο εντονο τρεξιμο αλλα κυριως περπατημα). Υπαρχει περιπτωση μια ολοκληρη ωρα να ειναι υπερβολικη για την ηλικια του?

Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
489
1.098
21
Πάτρα
Νομίζω για την ηλικία του η 1 ώρα (και ακόμη παραπάνω) είναι ιδανική καθημερινά.

Leonthedog

Well-Known Member
18 Απριλίου 2021
56
19
26
Νομίζω για την ηλικία του η 1 ώρα (και ακόμη παραπάνω) είναι ιδανική καθημερινά.
Στο ιντερνετ βεβαια (και αυτο ηταν που μου προκαλεσε αμφιβολιες) βρηκα οτι τα κουταβια labrador/golden retriever χρειαζονται 5 λεπτα ασκησης για καθε μηνα της ηλικιας τους

Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
489
1.098
21
Πάτρα
Δεν το ήξερα αυτό... Η δικιά μου (κυνηγόσκυλο) όταν ήταν 8 μηνών έτρεχε με τις ώρες και πάλι δεν κουραζόταν.

GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
240
149
33
Καλησπερα, ο σκυλος μου (γκολντεν ριτριβερ) ειναι περιπου 8 μηνων και μεχρι τωρα η καθημερινοτητα του περιλαμβανε τουλαχιστον μια ωρα ασκησης (λιγο εντονο τρεξιμο αλλα κυριως περπατημα). Υπαρχει περιπτωση μια ολοκληρη ωρα να ειναι υπερβολικη για την ηλικια του?
Μέχρι να χτιστεί σωστά το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν θέλει πολύ άσκηση... από φυλή σε φυλή διαφέρει.
Είναι μια χαρά ο χρόνος της άσκησης του σκύλου σου με βάση την ηλικία του... δεν είναι υπερβολικός.

Leonthedog

Well-Known Member
18 Απριλίου 2021
56
19
26
Μέχρι να χτιστεί σωστά το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν θέλει πολύ άσκηση... από φυλή σε φυλή διαφέρει.
Είναι μια χαρά ο χρόνος της άσκησης του σκύλου σου με βάση την ηλικία του... δεν είναι υπερβολικός.
Οταν ομως ηταν μικροτερος (5 μηνων για παραδειγμα) θεωρουταν υπερβολικη η μια ωρα ασκησης που του προσεφερα?

• Like
Reactions: GRDANE

GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
240
149
33
Οταν ομως ηταν μικροτερος (5 μηνων για παραδειγμα) θεωρουταν υπερβολικη η μια ωρα ασκησης που του προσεφερα?
Για 5 μηνών ίσως λίγο, αν και τα golden είναι μια φυλή που έχει πολύ ενέργεια... για τώρα όμως που είναι 8 είναι ok.
Καλό θα είναι να το σπας τουλάχιστον σε 2 βόλτες...
Πχ μπορείς το πρωί 30-45 λίγο τρέξιμο και το βραδάκι 30-45 λεπτά περπάτημα.

Leonthedog

Well-Known Member
18 Απριλίου 2021
56
19
26
Ενταξει, ευχαριστω. Παντως δε θεωρεις πως μπορει να του εχει προκληθει καποιο προβλημα υγειας στις αρθρωσεις απο την υπερβολικη ασκηση?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.916
5.302
patra
grdane.blogspot.com
καλησπέρα αυτό που διάβασες είναι σωστό. 5 λεπτά άσκησης ανά μήνα ηλικίας...
είναι διαφορετικό να αφήσεις ένα κουτάβι ελεύθερο να τρέξει να παίξει κλπ και να σταματήσει όποτε θέλει, από το να το κάνεις επί μία ώρα συνεχώς άσκηση.
επίσης είναι διαφορετικό ένα κουτάβι 7 10 κιλών από ένα κουτάβι 20 κιλών...
άλλες καταπονήσεις...
Πλέον ότι ήταν να γίνει έγινε... ελπίζω με την πολύ άσκηση ότι δεν ήταν υπέρβαρο ως κουτάβι.
Στην ηλικία των 8 μηνών αν θέλεις να το βοηθήσεις μπορείς να δώσεις ως συμπλήρωμα χονδροιτίνη - γλουκοζαμίνη.

eagle attack

Member
28 Οκτωβρίου 2015
17
5
48
Θα πω την προσωπική μου εμπειρία , έχοντας ένα Cocker Spaniel , είναι 4 μηνών :

Το πάω 3 φορές βόλτα την ημέρα , από 5 οικοδομικά τετράγωνα την κάθε φορά , δεν καταλαβαίνει τίποτα , πήγαμε στον Εθνικό Κήπο πριν από 15 μέρες , εκεί επειδή είχε ζεστή , κουράστηκε λίγο .

Είναι πολύ αθλητικό σκυλί , όλο χαρά όταν βγαίνει έξω , κάνει σαν τρελο .

Πριν όσο σκυλιά είχα πάει βόλτες , κανένα δεν άντεχε τόσο πολύ :cool:

• Like
Reactions: GSD92 and Orjo

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Δεν χρειάζονται υπερβολές με τα κουτάβια.
Η ενέργειά τους είναι έτσι κι αλλιώς αστείρευτη.
Και σπάνια δείχνουν, ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να τρέχουν λυσσαλέα ώρες ατελείωτες, επειδή απλώς μπορούν.
Ολα με μέτρο και στην ώρα τους.
Οσο είναι μωρά (αλλά και όχι μόνο), οφείλουμε να σκεφτόμαστε εμείς γι' αυτά.

• Like
Reactions: GRDANE and Orjo

eagle attack

Member
28 Οκτωβρίου 2015
17
5
48
Δεν χρειάζονται υπερβολές με τα κουτάβια.
Η ενέργειά τους είναι έτσι κι αλλιώς αστείρευτη.
Και σπάνια δείχνουν, ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να τρέχουν λυσσαλέα ώρες ατελείωτες, επειδή απλώς μπορούν.
Ολα με μέτρο και στην ώρα τους.
Οσο είναι μωρά (αλλά και όχι μόνο), οφείλουμε να σκεφτόμαστε εμείς γι' αυτά.
Εννοείται πως το προσέχω , άλλωστε είχα σκυλιά στο σπίτι συνεχώς , μάλλον θα μέτριασω λίγο τις αποστάσεις , αλλά καλό είναι να βγαίνει ανά οκτάωρο έξω το σκυλί .

Απλά έκανα μια παρατήρηση για την ενέργεια που έχει :cool:

Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
489
1.098
21
Πάτρα
Εγώ δεν είχα πραγματικά ιδέα ότι δεν είναι καλό να ασκούνται πολλές ώρες τα κουτάβια, ίσα ίσα νόμιζα πως τα βοηθάει να εκτονωθούν και να βγάλουν την ενέργεια που έχουν.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Εννοείται πως το προσέχω , άλλωστε είχα σκυλιά στο σπίτι συνεχώς , μάλλον θα μέτριασω λίγο τις αποστάσεις , αλλά καλό είναι να βγαίνει ανά οκτάωρο έξω το σκυλί .

Απλά έκανα μια παρατήρηση για την ενέργεια που έχει :cool:
Δεν απάντησα σε σένα προσωπικά.
Θα σε είχα κάνει quote αν ήταν :)
Γενικά για το θέμα, είναι το σχόλιό μου.
Οπως επίσης διαφωνώ με τον φίλο @GRDANE και το ξέρει, στο να παίρνουν κουτάβια, οποιουδήποτε είδους συμπλήρωμα, για οποιονδήποτε λόγο, αν δεν το έχει συστήσει γιατρός για ιατρικούς λόγους.

Leonthedog

Well-Known Member
18 Απριλίου 2021
56
19
26
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Πηρα μια εικονα. Εγω βεβαια δεν μιλαω για εντονο τρεξιμο αλλα για χαλαρο περπατημα. Μπορει κι αυτο για υπερβολικη ωρα να προκαλεσει προβλημα? Επισης, κατι εχω ακουσει για εξετασεις που μπορουν να σου πουν αν ο σκυλος θα εμφανισει δυσπλασια η καποιο αλλο προβλημα στις αρθρωσεις. Ισχυει οντως αυτο?

• Like
Reactions: GSD92

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ισχύει ότι τα κουτάβια θέλουν... σκυλίσια ζωή. Ειδικά τα μεγαλόσωμα.
Η δικιά μου 3½ μηνών έχει πιάσει 15κιλα. Θα έχει 3 ξεσπάσματα την ημέρα των 10λ ως εκπαιδευση/παιχνίδι και δύο βόλτες έξω 15λ μέγιστο. Το περπάτημα σε ρυθμο επιτάφιου, ίσα για εμπειρία.
Προσπάθησε να ακούσεις ότι προτείνει ο εκτροφέας. Κι εγώ όπως πρότεινε ο GRDane ειμαι του 5λ ανά μήνα κουταβιου. Κάθε φυλή όμως είναι διαφορετική

Εξέταση είναι νωρίς ακόμα. Αλλά ένα έμπειρο μάτι μπορεί να δει αν υπάρχει προδιάθεση. Η δυσπλασία κατά μεγάλο ποσοστό είναι γονίδια. Για να είμαι πιο σωστός, το αν εμφανίσει σοβαρή δυσπλασία είναι γονιδιακό. Πολλά μεγαλόσωμα έχουν δυσπλασία αλλά σε ήπια μορφή που είναι αποδεκτή. Να το πω ωμά, αν ο σκύλος είναι 50κιλα και στα 6χρ του εξεταστεί με HDB θα έλεγα σούπερ.

eagle attack

Member
28 Οκτωβρίου 2015
17
5
48
Εγώ δεν είχα πραγματικά ιδέα ότι δεν είναι καλό να ασκούνται πολλές ώρες τα κουτάβια, ίσα ίσα νόμιζα πως τα βοηθάει να εκτονωθούν και να βγάλουν την ενέργεια που έχουν.
Κοίτα επειδή έχω την τύχη να πάω βόλτα κουτάβια πολλών ρατσων ( Pug , Beagle , Old English Sheepdog ( Παλαιός αγγλικός Ποιμενικός ) και τώρα το Cocker Spaniel , υπάρχουν διαφορές στην αντοχή της κάθε ράτσας .

Το Pug , αν και κουτάβι με ένα τετράγωνο ήταν κουρασμένο .
Ο Παλιός Ποιμενικός τα ίδια πράγματα , κουράζονταν αμέσως , από 5 μηνών .
Το Beagle από την άλλη δεν ήθελε να μπει στο σπίτι , ακούραστο .
Το Cocker Spaniel επίσης σαν το Beagle , χαρούμενο και ακούραστο .

Βέβαια μεγάλη σημασία έχει και η ώρα που πάει βόλτα , αν βγαίνει στις 7 το πρωί βόλτα , τραβάνε περισσότερο οι βόλτες , τώρα αν το βγάλεις μεσημέρι καλοκαιριατικα , σίγουρα θα υποφέρουν .

Γενικά πάντως θέλει λίγο λογική , αν εγώ θέλω να πάω 5 χιλιόμετρα βόλτα μαζί με ένα Αγγλικό Bulldog , σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσει να με ακολουθήσει .

Πάντως η κτηνίατρος μόλις το είδε , μου είπε ' ετοιμάσου για μεγάλες βόλτες ' την ξέρω πολλά χρόνια , όλα τα σκυλιά μου εκεί τα πάω :cool:

• Like
Reactions: Orjo

Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
489
1.098
21
Πάτρα
Κοίτα επειδή έχω την τύχη να πάω βόλτα κουτάβια πολλών ρατσων ( Pug , Beagle , Old English Sheepdog ( Παλαιός αγγλικός Ποιμενικός ) και τώρα το Cocker Spaniel , υπάρχουν διαφορές στην αντοχή της κάθε ράτσας .

Το Pug , αν και κουτάβι με ένα τετράγωνο ήταν κουρασμένο .
Ο Παλιός Ποιμενικός τα ίδια πράγματα , κουράζονταν αμέσως , από 5 μηνών .
Το Beagle από την άλλη δεν ήθελε να μπει στο σπίτι , ακούραστο .
Το Cocker Spaniel επίσης σαν το Beagle , χαρούμενο και ακούραστο .

Βέβαια μεγάλη σημασία έχει και η ώρα που πάει βόλτα , αν βγαίνει στις 7 το πρωί βόλτα , τραβάνε περισσότερο οι βόλτες , τώρα αν το βγάλεις μεσημέρι καλοκαιριατικα , σίγουρα θα υποφέρουν .

Γενικά πάντως θέλει λίγο λογική , αν εγώ θέλω να πάω 5 χιλιόμετρα βόλτα μαζί με ένα Αγγλικό Bulldog , σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσει να με ακολουθήσει .

Πάντως η κτηνίατρος μόλις το είδε , μου είπε ' ετοιμάσου για μεγάλες βόλτες ' την ξέρω πολλά χρόνια , όλα τα σκυλιά μου εκεί τα πάω :cool:
Το κατανοώ αυτό. Σίγουρα συμβάλλει η φυλή στην αντοχή και αυτή με την σειρά της στην διάρκεια της βόλτας/άσκησης. Ο θεματοθέτης ανέφερε ότι έχει Golden Retriever, δεν έχω κάνει ιδιαίτερο research σε αυτή την ράτσα αλλά είμαι σίγουρη πως έχει αρκετή ενέργεια, είναι retrievers στην τελική. Δεν έχω, ούτε είχα ιδέα για την σύνδεση άσκησης σε μικρή ηλικία με τα προβλήματα στις αρθρώσεις, μόνο για τις σκάλες ξέρω ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στην διαδικασία να τις ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια ενώ είναι κουτάβια γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως το μυοσκελετικό σύστημα. Όμως και πάλι επειδή μερικά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα στις αρθρώσεις σίγουρα χρειάζεται προσοχή... Εμένα πάντως από μικρή έχει χορτάσει άσκηση, ποτέ δεν εμφάνισε πρόβλημα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr