Κολάρο ή Σαμαράκι;


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.076
20
Πάτρα
Θα εκτιμούσα πολύ την γνώμη σας σε αυτό το θέμα. Θα παραθέσω αρχικά ότι έχω έναν σκύλο που τραβάει και φοβάμαι ότι το τράβηγμα θα κάνει ζημιά στον λαιμό της οπότε είναι ο κύριος λόγος που έκανα switch στο σαμάρι (ακόμη της φοράω το κολάρο μονίμως για κάθε περίπτωση που χρειαστεί, είτε χαθεί, είτε βγει από το σαμάρι στην διάρκεια της βόλτας). Ωστόσο το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζω τώρα είναι ότι τραβάει ακόμη περισσότερο, ή τουλάχιστον νιώθω ότι τραβάει παραπάνω λόγω του ότι χρησιμοποιεί όλο της το στέρνο. Οπότε σκέφτομαι σοβαρά να ξανά επιστρέψω στο κολάρο, έχω προσπαθήσει πολλές φορές να της μάθω να περπατάει δίπλα μου με λιχουδιές, high value, αλλά δεν την ενδιαφέρουν, είναι απορροφημένη με οτιδήποτε άλλο γύρω μας όταν είμαστε έξω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Περιλαίμιο για γενική χρήση στην καθημερινότητα.
Στηθόλουρο για pulling ή δραστηριότητες που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιλαίμιο.

Πριν απ'όλα όμως όταν ένας σκύλος τραβάει η λύση είναι η εκπαίδευση και όχι η επιλογή περιλαίμιου/στηθόλουρου.

Τέλος, για να εκπαιδεύσεις έναν σκύλο πρέπει να τον χτυπήσεις στο μυαλό.
Αν είχα έναν σκύλο που τραβάει αυτό σημαίνει ότι έχει ανάγκη εκτόνωσης ή κάπως θα έπρεπε να διαχειριστώ και να διοχετεύσω την ανάγκη του τραβήγματος.
Θα τον πέθαινα στην άσκηση σε σημείο να σέρνεται(αναλόγως της ηλικίας) και τότε θα άρχιζα να τον δουλεύω στο περπάτημα με λουρί δίπλα μου σε αποστειρωμένο περιβάλλον(βουνό).
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
810
921
27
Και εγω στην αρχη νομιζα πως το σαμαρακι τα κανει αν τραβαν λιγοτερο. Μεγα λαθος κατα τη γνωμη μου. Σε ενα σκυλι που τραβαει, πρεπει να εχεις τον ελεγχο του κεφαλιου του. Το σαμαρακι ειναι για σκυλια που ειναι εκπαιδευμενα στο να μην τραβανε. Πρωτα λοιπον πρεπει να κανεις εκπαιδευση για να μην τραβαει με την χρηση ενος ΚΑΛΑ σφυγμενου περιλαιμιου. Εαν μπορεις να βγαλεις το περιλαιμιο χωρις να το ξεκουμπωσεις, δεν ειναι αρκετα σφυχτο. Πολυ σημαντικο να ειναι σφυχτο για να μη σου φυγει. Μετα ξεκινας κατευθειαν εκπαιδευση. Πρεπει να μαθει πως το τραβηγμα δεν θα την βγαλει πουθενα. Πες πως βλεπει αλλο σκυλο, η γατα, η ανθρωπο που τον γουσταρει και θελει χαδια. Απαξ και νιωσεις ενταση στο λουρι, σταματας, χωρις να την τραβας αποτομα, την βαζεις στο κατσε και δεν ξαναξεκινας μεχρι το λουρι να χαλαρωσει. 100 φορες επαναληψη? 100 φορες επαναληψη. Το τραβηγμα δεν ανταμειβεται. Η μπορεις να κανεις και το αλλο, τυπου μολις τραβηξει προς ενα τριγκερ, κανεις μεταβολη και γυρνατε πισω λιγα βηματα. Τραβηγμα= απομακρυνση απτο πραγμα που θελει. Για να πετυχουν βεβαια ολα αυτα, σιγουρα θελει καθημερινα να χανει πολλη ενεργεια. Το καλυτερο θα ηταν μια μεγαλη βολτα με παιχνιδι τρεξιμο και ολα αυτα το πρωι, και υστερα κανονικες βολτες με εκπαιδευση. Εαν υπαρχει καποιος περιφραγμενος χωρος που μπορει να γινει η εκτονωση, ακομα καλυτερα. Αστην να τρεξει μεχρι να μη μπορει να παρει τα ποδια της.
 
  • Like
Reactions: Orjo


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.076
20
Πάτρα
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Ειναι πολύ ενεργητική (καθώς είναι κυνηγόσκυλο) οπότε σε κάθε περίπτωση βόλτας θέλει να τρέξει και κάνει και κάτι άλλο που την αναγκάζει να τραβάει σε κάθε δέντρο, γωνία κτλ. Θέλει μονίμως να μαρκάρει. Κάθε 5 μέτρα τραβάει για να φτάσει σε μια κολόνα της ΔΕΗ ώστε να μαρκάρει. Οπότε πρέπει να την κρατάω κολλητά μου μερικές φορές για να έχω τον πλήρη έλεγχο αλλά αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα γιατί αρχίζουν και πονάνε τα χέρια μου (βάζει αντίσταση). Θα προσπαθήσω να την εξαντλήσω αν και είναι δύσκολο να εξαντληθεί. Μερικές φορές τρέχει 2 ώρες συνεχόμενα στα χωράφια στο χωριό, που είναι πολλά στρέμματα και ακόμη έχει ενέργεια. Θα προσπαθήσω ότι μπορώ να για μην την πάω πίσω στο κολάρο αλλά αν δω ότι δεν λειτουργεί θα αναγκαστώ να το κάνω.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το σαμαρακι το φοράω όταν του μαθαίνω ένταση και στρες. Είναι φυσικό ένστικτο όταν ο σκύλος νιώθει αντίσταση να "φτιάχνεται" με το να τραβάει. Το σαμαρακι κατά κάποιο τρόπο είναι εργαλείο εκπαίδευσης ώστε να επιτρέπεις το τράβηγμα χωρίς να ενοχλείτε.
 
  • Like
Reactions: Orjo


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.076
20
Πάτρα
Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να ακολουθήσω τις οδηγίες του TheBestBoi και θα την εξασκώ όσο μπορώ μέχρι να κουραστεί και να μπορεί να έχει περισσότερο την προσοχή της πάνω μου... Αν δεν λειτουργήσει και γίνει σταδιακά χειρότερο ίσως χρειαστεί εκπαιδευτής. Απλώς αν είναι κάτι το οποίο μπορώ να κάνω και η ίδια, προτιμώ να το προσπαθήσω πρώτα, ευχαριστώ πολύ και στους 2 σας!
 


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.076
20
Πάτρα
Συγγνώμη, ξέχασα να ευχαριστήσω και τον Στέλιο επειδή δεν θυμόμουν το σχόλιο του. Ευχαριστώ πολύ!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3