Κρητικός Λαγωνικός


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.331
6.206
ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ (K.O.E.)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ομάδα 5 (Σπιτζ & Πρωτόγονοι σκύλοι
Υποομάδα 7 (Πρωτόγονοι Κυνηγετικοί Σκύλοι)

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Ελληνική. Ιδιαίτερη πατρίδα του η μεγαλόνησος Κρήτη, όπου η φυλή υφίσταται αναλλοίωτη τουλάχιστον επί πέντε χιλιετίες. Ευρήματα που απεικονίζουν τον Κρητικό λαγωνικό σκύλο και αναφορές στις Κρήσσες κύνες χρονολογούνται ήδη από την προϊστορική περίοδο του Αιγαιακού πολιτισμού, την Κυκλαδική, Μινωική & Μυκηναϊκή τέχνη και τα Ομηρικά έπη.ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Κρητικό σκύλο δίωξης εμφανίζονται ήδη από τους προϊστορικούς οικισμούς της μεγαλονήσου που προηγήθηκαν του Μινωικού πολιτισμού (3200-1700π.Χ.). Μεταλλικό εύρημα που απεικονίζει το πλοίο της "Μεγάλης Θεάς" φέρει επί της πλώρης την χαρακτηριστική φιγούρα του Κρητικού λαγωνικού (Μουσείο Ηρακλείου). Σφραγιδόλιθοι, κεραμικά & μεταλλικά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, γλυπτά και τοιχογραφίες αλλεπάλληλων ιστορικών περιόδων παραδίδουν απαράλλακτη την μορφή του Κρητικού λαγωνικού έκτοτε και ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μινωικής τεχνοτροπίας νωπογραφία της Θήρας, που απεικονίζει τον αυθεντικό τύπο της φυλής. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος καθηγητής Σ. Μαρινάτος αφιέρωσε εκτεταμένα πονήματα σε αυτό το ζωντανό μνημείο της Ελλάδος, πιστοποιώντας την αδιάσπαστη ιστορική του συνέχεια και την διατήρησή του στο νησί, με τα ίδια μορφολογικά και εργασιακά χαρακτηριστικά, έως τις μέρες μας.

[video=youtube;JmmA7qIx2-U]http://www.youtube.com/watch?v=JmmA7qIx2-U[/video]

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρωτόγονος λαγωνικός σκύλος δίωξης, λυγερόκορμος, νευρώδης, αθλητικός, ταχύς. Ορθόωτος, λειότριχος, μακρυσκελής, με επιμήκη, σφηνοειδή κεφαλή και κυκλοτερή ουρά. Μυϊκή διάπλαση ισχυρή, ανεπτυγμένη κατά μήκος και λεπτόγραμμη. Εύστροφος, ευλύγιστος, εύρωστος, επιδέξιος, με αστραπιαίες αντιδράσεις και ταχύτατα καλπασμό, ο Κρητικός λαγωνικός κυνηγά το λαγό (και το αγριοκούνελο) μόνος ή ζευγαρωτά χρησιμοποιώντας την όραση αλλά και την όσφρηση. Ανθεκτικός και αποτελεσματικός σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα τα βραχώδη και δύσβατα όπου αναδεικνύονται οι ικανότητές του στην αναρρίχηση, ερευνά, ξεφωλιάζει και καταδιώκει το θήραμα με ορμητικότητα και εξαιρετική ευελιξία, ικανός ακόμη και να το συλλάβει. Δίνει "φωνή" (η οποία είναι ιδιάζουσα: λεπτή, θρηνώδης και μάλλον χαμηλής έντασης) κατά τον οπτικό εντοπισμό του θηράματος και την καταδίωξη. Λιτοδίαιτος οργανισμός με ισχυρή κράση και ζωηρή ιδιοσυγκρασία, είναι ικανός για πολύωρη εργασία ακόμα και στις πιο απόκρημνες ορεινές περιοχές της πατρίδας του, όπου στο παρελθόν κυνηγούσε επίσης και το αγριοκάτσικο με επιτυχία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ & ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Εναργής, ευφυής, ευγενής, στο κυνήγι ορμητικός, επίμονος, γενναίος και ακαταπόνητος (διάπονος), στο σπίτι ήπιος, υπάκουος, καλότροπος, συντροφικός, εύχαρις. Με τους ξένους συγκρατημένος, με τους οικείους τρυφερός, εκδηλωτικός και αφοσιωμένος, συμβιώνει ήρεμα με τα άλλα ζώα του σπιτιού και του αγροκτήματος (πάριππος = συνοδός των ιππέων κατά την αρχαιότητα) και γενικά η συμπεριφορά του είναι ισορροπημένη και αξιόπιστη. Ωριμάζει αργά και είναι έντονα ενστικτώδης. Οι αισθήσεις του είναι ιδιαίτερα οξυμένες και έχει μεγάλη αντίληψη, ζωντάνια και οξυδέρκεια. Παρατηρητικός, προσεκτικός, περίεργος και ερευνητικός, εκπαιδεύεται εύκολα στις εντολές με οπτικά σήματα και στον έλεγχο εξ’ αποστάσεως. Στην αρχαιότητα θεωρείτο άριστος στο κυνήγι της ελάφου, του αγριόχοιρου και αυτής της άρκτου. Η χρήση του σε φτερωτά θηράματα αντενδεικνύεται τελείως : κάνει το σκύλο νωθρό και αδιάφορο γιατί είναι κάτω από τις ικανότητές του. Είναι πλασμένος για την καταδίωξη και μόνο μέσα από αυτήν αναδεικνύεται σωματικά και διανοητικά.

[video=youtube;KrvYaEZIUf8]http://www.youtube.com/watch?v=KrvYaEZIUf8[/video]

ΚΕΦΑΛΗ

Επιμήκης, σφηνοειδής, καλοσμιλεμένη (ιδιαίτερα κάτω από τα μάτια), με κρανίο και ρύγχος κατά προτίμηση ισομήκη. Άξονες παράλληλοι ή ελαφρότατα αποκλίνοντες. Η οροφή του κρανίου είναι ελαφρότατα καμπύλη και πεπλατυσμένη, όπως και οι παρειές, που συγκλίνουν ευθεία προς τα εμπρός. Οι πλευρές του κρανίου είναι ελαφρώς καμπύλες. Κρανιομετωπική γωνία ομαλή, προοδευτική και αβαθής, οφρυιακά τόξα μετρίως ανεπτυγμένα, μετωπική αύλακα εμφανής μεταξύ των ματιών και προοδευτικά ελαττούμενη προς την οροφή του κρανίου, ινιακή απόφυση ελάχιστα εμφανής.

Ρύγχος

Σφηνοειδές, με ρινικό κάλαμο ευθύγραμμο, ομαλά συγκλίνον προς το ακρορρίνιο, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, υγρό, ελαστικό και με ορθάνοικτα ρουθούνια. Προεξέχει από την γραμμή των χειλέων και είναι σκουρόχρωμο (μαύρο και στα καστανόχρωμα δείγματα, σκούρο καφέ).

Οφθαλμοί


Μετρίου μεγέθους, αμυγδαλωτού σχήματος, τοποθετημένοι έτσι ώστε να κοιτούν κατευθείαν εμπρός, ελαφρότατα λοξοί. Χρώμα οφθαλμών σκούρο, καλή χρωστική βλεφάρων.

Στοματική κοιλότης

Γνάθοι ισχυρές, άρτιες και κανονικές οδοντοστοιχίες που σχηματίζουν ψαλιδόσχημο δάγκωμα (το λαβιδόσχημο ανεκτό). Δόντια καλοανεπτυγμένα και υγιή. Το άνοιγμα του στόματος και των χειλιών είναι βαθύ. Χείλη λεπτά, σφιχτά, μαύρα (στα καστανόχρωμα δείγματα μπορεί να είναι καφέ) χωρίς χαλάρωση.

Αυτιά

Μέσου μεγέθους, τριγωνικά, όρθια, φαρδιά στη βάση, φύονται υψηλά και φέρονται ελαφρώς κωνικά προς τα εμπρός. Στις άκρες τους είναι μυτερά και μόλις ελαφρότατα στρογγυλεμένα. Το δέρμα στα πτερύγια είναι λεπτό, οι μύες πολύ ανεπτυγμένοι και ο χόνδρος ισχυρός. Τα αυτιά είναι πολύ ευκίνητα, ζωηρά και ευθυτενή. Ανάλογα με την περίσταση, ο σκύλος τα κινεί στρέφοντάς τα και προς τα πλάγια ή πίσω και τα διπλώνει εφαπτόμενα του λαιμού. Η κοπή των αυτιών απαγορεύεται.

ΛΑΙΜΟΣ

Στεγνός, μυώδης, με ελαφρό αυχενικό τόξο.

 
Last edited:
  • Like
Reactions: Chris K.A.


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.331
6.206
ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ

Ωμοπλάτες μακριές, κεκλιμένες προς τα πίσω και μυώδεις χωρίς να είναι ογκώδεις. Τα ακρώμια προεξέχουν ελαφρά. Βραχίονες λίγο βραχύτεροι σε μήκος από τις ωμοπλάτες. Η γωνίωση που σχηματίζεται στην άρθρωση του ώμου είναι μέτρια. Σκέλη ίσια, νευρώδη, μακριά, με ελαφρά αλλά ισχυρά οστά ωοειδούς διατομής. Καρποί ισχυροί αλλά όχι διεσταλμένοι, μετακάρπια ελαστικά, επιμήκη, ελαφρώς κεκλιμένα. Πέλματα μεγάλα, ωοειδή, με δάκτυλα μακριά και ισχυρά, δυνατά γαμψά νύχια και σκληρούς, ανθεκτικούς πίλους.

ΣΩΜΑ

Κορμός μυώδης, μακρύς, στεγνός, ισχυρός αλλά όχι βαρύς. Το βάθος του δεν φθάνει μέχρι τους αγκώνες. Στέρνο μέτρια ευρύ αρκετά βαθύ, στέρνο όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο προς τα εμπρός αλλά προς τα πίσω και κάτω. Θώρακας πολύ καλά εκτεταμένος προς τα πίσω, πλευρές τοξοειδείς και στην περιοχή του αγκώνα (πρόσθιο κατώτερο τμήμα) πεπλατυσμένες προς τα μέσα. Το βαθύτερο σημείο του στέρνου βρίσκεται πίσω από τα ακρώμια. Ράχη ισχυρή, νευρώδης, μυώδης, επιμήκης, ίσια, σχηματίζει ελαφριά καμπύλη πάνω από τη νεφρική χώρα. Οσφύς βραχεία, ισχυρή, μυώδης, στεγνή. Λεκάνη μακριά, κεκλιμένη, μυώδης. Τα άνω άκρα των λαγόνιων οστών διακρίνονται ελαφρά. Η κάτω γραμμή του σώματος είναι ανασυρμένη ψηλά προς την κοιλιακή χώρα, η οποία είναι στεγνή και μυώδης.

[video=youtube;2vMlmudeZVs]http://www.youtube.com/watch?v=2vMlmudeZVs[/video]

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

Γωνιώσεις ανάλογες των εμπρόσθιων και όχι υπερβολικές. Μηροί μυώδεις και ανεπτυγμένοι κατά πλάτος αλλά όχι σε πάχος, πεπλατυσμένοι και ισχυροί, τα οστά τους σχηματίζουν με τη λεκάνη ένα ικανό μοχλικό σύστημα έδρασης των μυών. Η γωνίωση που σχηματίζεται στην άρθρωση του γόνατος με την κνήμη είναι στην ιδανική περίπτωση, ίση με την γωνίωση που σχηματίζεται μεταξύ ωμοπλάτης και βραχίονα στην άρθρωση του ώμου εμπρός και οπωσδήποτε όχι υπερβολική. Κνήμη μακριά, μυώδης, νευρώδης, στεγνή στο κάτω τμήμα της και ισχυρή. Ταρσοί καλοδεμένοι, ισχυροί και παράλληλοι μεταξύ τους. Μετατάρσια στεγνά, αρκετά μακριά και απολύτως παράλληλα μεταξύ τους, χωρίς ψευδοδάκτυλα. Πέλματα όπως των πρόσθιων σκελών.

ΟΥΡΑ

Φύεται αρκετά χαμηλά και δεν φθάνει τα ακροτάρσια. Φαρδιά στη ρίζα, λεπταίνει προοδευτικά προς την άκρη. Φέρεται προς τα επάνω σε καμπύλη, ημικύκλια ή τυλιγμένη δακτυλιοειδώς πάνω στα νώτα, αλλά χωρίς αγκύλωση (άγκιστρο) στην άκρη. Σε ανάπαυση χαλαρώνει προς τα κάτω χωρίς στρεβλώσεις ή σπασίματα. Έχει μακρύτερο τρίχρωμα στο κάτω μέρος της. Ο Κρητικός λαγωνικός χρησιμοποιεί την ουρά του σαν όργανο ευστάθειας αλλά και έκφρασης. Άτομα άνουρα, βραχύουρα ή με κομμένη ουρά είναι εκτός τύπου και αποκλείονται.ΚΙΝΗΣΗ

Ελαφρύς, άνετος, ταχύς και γεμάτος χάρη διασκελισμός με ομαλά βήματα, χωρίς διασταύρωση των σκελών. Από τον ελαστικό τροχασμό σε χαμηλή ταχύτητα ο σκύλος έχει την τάση να αλλάξει γρήγορα την κίνησή του σε καλπασμό.

ΜΑΝΔΥΑΣ

Δέρμα λεπτό, αρκετά σφικτό, ανθεκτικό, χωρίς ρυτίδες και χαλάρωση, με καλή χρωστική των ορατών βλεννογόνων. Τρίχωμα λείο, σκληρό, απόλυτα ίσιο, πυκνό, πολύ κοντό και λεπτό στο κεφάλι, τα αυτιά και τα κάτω μέρη του σώματος, λίγο μακρύτερο στις παρυφές του λαιμού, τα νώτα και την ουρά.

ΧΡΩΜΑ

Α) Μονόχρωμο (λευκό, υπόλευκο, υπόξανθο, καστανόξανθο) με ή χωρίς αποχρώσεις. Επιτρεπτές οι κηλίδες λευκού στο στήθος, τα άκρα των ποδιών και την ουρά.

Β) Δίχρωμο (ραβδωτό, καστανό – πύρινο)

Γ) Τρίχρωμο (ραβδωτό ή καστανό – πύρινο με λευκά σημάδια).

Αποδεκτοί χρωματισμοί:

Α) Μαύρο

Β) Ασπρόμαυρο, άσπρο – καστανό & μαύρο – πύρινο

Γ) Μαύρο – πύρινο με λευκά σημάδιαΜΕΓΕΘΟΣ

Ύψος ακρωμίων 52 – 60 εκ. για αρσενικά δείγματα, 50 – 58 εκ. για θηλυκά. Βάρος 15 -30 κιλά, πάντα ανάλογο με το μέγεθος και σε καλή φυσική κατάσταση.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Κάθε σαφής απόκλιση από τα παραπάνω επιθυμητά χαρακτηριστικά αποτελεί ελάττωμα, το οποίο επιφέρει υποβάθμιση ανάλογη με τον βαθμό της απόκλισης από το ιδεώδες και την σοβαρότητα του ελαττώματος. Σοβαρά ελαττώματα είναι όσα αφορούν την εργονομία, τη συμπεριφορά και την έκφραση της φυλετικής τυπικότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν εμφανώς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.
 
Last edited:
kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
93
12
earth
πιστεύω πως γίνονται αρκετά σοβαρές εκτροφές σε παραπάνω απο μία καθαυτού ελληνικές φυλές
 


zozi18

Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
12
1
ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Είμαι μεταξύ Κρητικού Λαγωνικού αφού διαβασα για την ράτσα αυτή και whippet
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
9.851
3.997
Μου αρεσουν πολυ τα Κρητικα. Παρολαυτα θεωρω οτι ειναι απο τις πολυ απαιτητικες φυλες σε θεμα χρονου ασχολιας και εκτονωσης. Ειναι κατα βαση σκυλος εργασιας. Εαν καποιος δεν κυνηγαει θα πρεπει να ασχοληθει σιγουρα με ενα σπορ.
Εδω ειναι η Συννεφια Lavrys ελληνικης εκτροφης που ζει στη Γερμανια στην πρωτη συμμετοχη της φυλης σε γερμανικη εκθεση και πηρε v1, cac, ΒΟΒ!
11406826_10206826222832781_2917569487358691252_n.jpg
Και εδω η Συννεφια διαπρεπει βεβαια και στο agility!
1150799_695430913818573_1095141317_n.jpg
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.562
7.564
Τις τελευταίες μέρες που είναι στην μόδα εδώ στο φόρουμ θέματα με ελληνικές φυλές σκύλων και διαβάζοντας το συγκεκριμένο θέμα μου ήρθαν στο μυαλό διάφορες συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με κυνηγούς εδώ στα Χανιά και στις οποίες δεν έδινα μεγάλη σημασία επειδή δεν ασχολούμαι με το κυνήγι.
Συγκεκριμένα όταν στην συζήτηση έλεγα πως είμαι από την Σητεία, μου έλεγαν πως εκεί είναι τα καλύτερα σκυλιά και πως θα γίνει να πάρουν σκυλί από εκεί γιατί κανένας δεν δίνει. Θυμάμαι όταν συζητουσα με έναν μηχανικό που είχα πάει να μου φτιάξει την μηχανή και μου έλεγε πως έδινε 5 χιλιάρικα για να πάρει κουτάβι και κανένας δεν του έδινε. Μου είχε κάνει τόσο εντύπωση που όταν πήγα στο χωριό ρώτησα και έμαθα το όλο σκεπτικό (το είχα γράψει παλιότερα σε άλλο θεμα).
Ψάχνοντας λίγο στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε αυτό http:// cretanhound.forumgreek.com/t25-topic που στην ουσία λέει πως ενώ σε όλη την Κρήτη χάθηκε, στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της σητειας, κατά κάποιο τόπο διατηρήθηκε και είναι πιο κοντά στον αρχαίο κρητικό λαγωνικό (αναφέρεται ως σητειακος λαγωνικος).
Το μόνο σίγουρο είναι πως μου κεντρισε το ενδιαφέρον και στην επόμενη επίσκεψη μου στο χωριό θα "ανακρινω" τους παππουδες του χωριού που όλοι ασχολούνται με το κυνήγι, έχουν αξιόλογα σκυλιά και σίγουρα έχουν πολλά να μου πουν.
Ελπίζω να επανέλθω με πολλές πληροφορίες.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.025
1.769
54
ΑΘΗΝΑ
@Amaliaz
Συμμετοχή σκύλου μη διεθνούς αναγνωρισμένης φυλής σε έκθεση εκτός χώρας καταγωγής; Πως ακριβώς έγινε αυτό;
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.221
2.437
Λαχανάκια Βρυξελλών
το διάβασα το λίνκ @manolo και είναι ένας τύπος που γράφει οτι Κ.Λ είναι από την Αίγυπτο, επειδή το έγραψε μία αρχιαοζωλόγος Sian Hall (έτσι λέει).. να σου πω εγώ ένα άλλο... πρώτος ήταν ο Κ.Λ, και από αυτόν έχει καταγωγή ο Αιγυπτιακός.. παρακάτω βέβαια γράφει οτι ο Αιγυπτιακός έχει ΠΙΘΑΝΟΥΣ προγόνους (καλά για τον Κ.Λ είναι ΣΙΓΟΥΡΟΣ), μετά γράφει είναι ο Αρχικός πρόγονος ( εδώ ξέχασε να κάνει το π κεφαλαίο), εξέτασε τι εξέτασε μία, και έβγαλε ένα συμπέρασμα από αυτά που εξέτασε... άμα εξετάσεις οστα απο Σιβηρία θα πεις ο αρχικός (το α μικρό) σκύλος είναι από Σιβηρία άμα εξετάσεις τον τάδε από αφρική θα πεις αφρική κτλ.. άιντε με τα κάθε να μην πω καμιά λέξη άρθρα της κάθε αρχιαοζωλόγου ! και την δημοσίευση να βρει (που δεν θα την βρεί) για την συγκεκριμένη μελέτη.. δεν μπορεί να έχει ασφαλές συμπέρασμα.. και το να γράφουμε ΕΜΕΙΣ τέτοια άρθρα δεν θέλω να το σχολιάσω.. ούτε είμαι στην πλευρά να πω ο Κ.Λ είναι ο Πρώτος (νάτο το κεφαλαίο).. αλλά δεν θα κάτσω να γράψω οτι είναι από την Αίγυπτο...επειδή το είπε μία.. αρχί-αο-ζω-λόγος για να κάνει το κομμάτι της στην επιστημονική σε εισαγωγικά πάντα κοινότητα...

http://minois.net/KL/Ergasia/kierg.htm (Ο επί χιλιάδες χρόνια εγκλιματισμός του στη γενέτειρα του την Κρήτη)

καλά το γουίκι τα ''δικά'' του.. μεταφέρθηκε '' Φοίνικες'' όπως και ο Ελληνικός Ιχνηλάτης κτλ κτλ (εγώ που είμαι άσχετος, τα χρόνια που λένε οτι υπήρχε η φυλή η Κρήτη και η Αίγυπτος ήταν τόσο κοντά, αλλά είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΑΝΤΑ οτι το μεταφέραμε εμείς, οι Φοίνικες, και το άλογο το έφεραν οι Ινδοευρωπαίοι, την γραφή και πολλά άλλα.. )
καλά μας κάνουνε... τέτοιοι που είμαστε.. (μας τα διδάσκουν και στο σχολείο)

http://www.kysyp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=163
(εδώ ξανά Αίγυπτο) παρακάτω λέει αυτό : Καταγωγή
Ελληνική. Ιδιαίτερη πατρίδα του η μεγαλόνησος Κρήτη, όπου η φυλή υφίσταται αναλλοίωτη τουλάχιστον επί πέντε χιλιετίες. Ευρήματα που απεικονίζουν τον Κρητικό λαγωνικό σκύλο και αναφορές στις Κρήσσες κύνες χρονολογούνται ήδη από την προϊστορική περίοδο του Αιγαιακού πολιτισμού, την Κυκλαδική, Μινωική & Μυκηναϊκή τέχνη και τα Ομηρικά έπη. και πες μου τώρα εσύ μέσε αναγνώστη τι κατάλαβες ?
3 πουλάκια κάθονταν !

http://kynoclub.gr/2012/09/26/κρητικός-λαγωνικός/
(εδώ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ίσως προέρχεται από το αρχαϊκό υλικό της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου)
για Βαβυλώνα καλά πάω πατριώτη ? δεν περιγράφω άλλο..
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
Ερώτηση: δεν θυμάμαι πού διάβασα ότι οι εκτροφείς του ΚΛ σκοτώνουν κουτάβια που δεν δείχνουν ταλέντο στο κυνήγι ωςτε να διαμορφωςουν το χαρακτήρα της φυλής ανάλογα. Αληθεύει αυτο;
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
A, βρήκα και το βιβλίο της Sian Hall και λέω να το αγοράσω σε ηλεκτρονική μορφή. Ευτυχώς δηλαδή διότι το κανονικό κανει τρέλα λεφτά. Λέγεται Dogs of Africa. Προσωπικά πάντως μου ακούγεται περίεργο να προέρχεται ο αιγυπτιακός σκυλος απο το μινωικό, εκτός βέβαια και αν υπάρχουν σχετικές μελέτες απο αρχαιοζωολογους.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.562
7.564
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα, δεν το έχω ψάξει απλά μου κεντρισε το ενδιαφέρον και θα μάθω κάποια πράγματα για την συγκεκριμένη φυλή γιατί έχω πάρα πολλούς γνωστούς που έχουν τέτοια σκυλιά. Από κει και πέρα @ntoulis από που προέρχονται τα σκυλιά αυτά δεν γνωρίζω αλλά με το φτωχό μου μυαλό φαντάζομαι πως από κάπου αλλού τα έφεραν κάποτε στο μακρινό παρελθόν. Εκτός και αν πιστεύεις ότι τα πρώτα σκυλιά προέρχονται από την Κρήτη και από εδώ εξαπλωθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Εσύ που την στηρίζεις την άποψή σου; Έχεις κάποιες πηγές; και αν ναι μπορείς να τις παραθέσεις ώστε να μάθουμε και εμείς;

@Sara Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αλλά αυτή είναι μια πρακτική που ειδικά παλιότερα γίνονταν σε πολλά (αν όχι σε ολα) μέρη της Ελλάδας οπότε δεν θα μου έκανε εντύπωση.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
Καλά, γινότανε αυτό και με τα Rhodesian Ridgbacks, νομίζω στην Αγγλία, μέχρι που τους κράξανε νομικά και σταματήσανε.

Κι εγώ πιστεύω ότι ο ΚΛ θα πρέπει να ήρθε από αλλού, αλλά θα πρέπει πρώτα να βρούμε από πού ήρθανε οι ίδιοι οι Κρήτες, οι οποίοι προφανώς και τον φέρανε. Νομίζω ότι υπάρχουν παραστάσεις του σε Πρωτομινωικά ευρήματα, άρα πριν την προανακτορική εποχή. Από Νεολιθικά δεν έχω ιδέα τι γίνεται, μπορώ όμως να ρωτήσω ένα φίλο ανθρωπολόγο που ξέρει τα της Ελλάδας (Έλληνας είναι) και σίγουρα ξέρει ποιος έχει δουλέψει σε σκελετούς σκύλων. Θα το κάνω μάλιστα τώρα πριν το ξεχάσω.

Αναρωτιέμαι κατά πόσον συνδέεται γενετικά με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη, αλλά από τέτοια έχω πραγματικά μεσάνυχτα στα βουνά.
 
  • Like
Reactions: manolo


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
Έγραψα στον ανθρωπολόγο που μου απάντησε αμέσως και είπε ότι θα ρωτήσει καθότι αυτός ασχολείται με ανθρώπους. Έγραψα όμως και στη Liston στον Καναδά διότι δημοσιεύει εκείνο το πηγάδι απο την αγορά όπου οι απολίτιστοι και άκρως βλαμενοι στο συγκεκριμένο θέμα αρχαίοι ημων παπαρες κάνανε διάφορες μαλακιες, πολλές απο τις οποίες συμπεριλάμβαναν και σκύλους.

(Γενικά έχω μεγάλο πρόβλημα με άτομα που σκοτώνουν σκύλους γιατί τους τη βάρεσε και μάλιστα με άσχημο τροπο. Εγώ του τα λέω του εισαγγελέα φίλου μου να εισηγηθεί ωστε η πολιτεία του Μιζουρι να επιβάλλει τη θανατική ποινή σε όσους βασανίζουν, πειράζουν γενικά σκύλους ή έχουν παπυμιλλαδικο, αλλα αυτός με γράφει κανονικά.)
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.301
5.364
Πειραιάς
Καλά, γινότανε αυτό και με τα Rhodesian Ridgbacks, νομίζω στην Αγγλία, μέχρι που τους κράξανε νομικά και σταματήσανε..
απο που εχεις αυτη την πληροφορια, θυμασαι; ή μπορεις να βρεις πηγες;
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
Νομιζω ότι το ειδα σε ντοκυμαντέρ του BBC, αλλα πραγματικά δεν θυμάμαι, όποτε θα σε γελάσω.
 
  • Like
Reactions: spyv