Κυναθλητισμός κ υγεία σκύλου

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
κάποια ποστ μεταφέρθηκαν από εδώ: http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?11965-Clever-Canin-Agility-practise

Με τον όρο 'επιβάρυνση υγείας' εννοούσα ότι σκύλος, π.χ., που'χει κάνει σοβαρό χειρουργείο ή έχει θέμα με τη σπονδυλική του στήλη, δεν προτείνεται να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα γιατί θα επιβαρύνει την υγεία του.;)

Κ τέλος το θέμα είναι (ευκίνητος ή μη ο σκύλος) να το διασκεδάζει κ φυσικά να μην πιέζεται για να ασχοληθεί με αυτό.

Η Θέτιδα αν χάσει 3 κιλάκια θα γίνει αέρινη!!:D:D

ευχαριστώ st3lios.
Στο επόμενο μάθημα, θα εξοικειωθούμε με την τραμπάλα :D

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό δεν είναι τελείως σωστό, Νατάσα. Το έχω συζητήσει με αρκετούς μάλιστα κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες σκύλων που δεν είναι όμως υστερικοί φανατίκλες που ονειρεύονται πρωταθλήματα, δόξες και μεγαλεία (δεν τους πιέζουν δηλαδή γιατί τρέφουν αυταπάτες), ακόμα κι αν οι σκύλοι μερικών έχουν διακριθεί στο Agility. Π.χ. το Μουφ που έχει ελαφρά δυσπλασία και το προσέχουμε αγρίως με έχουν πιέσει ιδιαιτέρως να το πάω Agility που του αρέσει πάρα πολύ και μάλιστα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο επίπεδο επί συνόλου έξι, η δε κτηνίατρός του ενημερώνετι πάντα για την πορεία του και κοιτάζουμε αν έχει προχωρήσει η δυσπλασία που δεν έχει προχωρήσει. Ο δε σκύλος μιας γνωστής μου, επίσης μάρκας Μουφ (Αυστραλέζος Ποιμενικός) και μάλιστα με αρκετές διακρίσεις στο Agility, διαγνώστηκε ως δυσπλασικός και μετά από την πρώτη θεραπεία γύρισε πίσω στο σπορ με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και δεν του καίγεται καρφάκι. Ξέρω δε ότι αν έδειχνε έστω και λίγο ότι υποφέρει ή χειροτέρευε η κατάστασή του, η ιδιοκτήτριά του θα σταματούσε αμέσως και δε θα την ένοιαζε ποσώς. Το agility διατηρεί το σκύλο στα κιλά που πρέπει να έχει και το αθλητικό του σώμα αφού οι μύες είναι εκείνοι που βοηθούν σε περίπτωση δυσπλασίας. Π.χ. το ένα πράμα που λέει ΚΑΙ ο ορθοπεδικός του Μουφ (μιλάμε τώρα για καθηγητή της κτηνιατρικής ορθοπεδικής χειρουργικής στο περίφημο University of Missouri-Columbia, ίσως το καλύτερο στον κόσμο και ευτυχώς κοντά μας) που τον βρήκε ιδιαιτέρως μυώδη. Ξέρω επίσης μη πρωταθλητές σκύλους με δυσπλασία (πάλι Μούφια) που ζήσανε ως τα 15 με αρκετά σοβαρή δυσπλασία και συμπεριφέρονταν λες και δεν έτρεχε τίποτα αλλά οι ίδιοι τρέχανε και χοροπηδάγανε μέχρι το τέλος της ζωής τους σα να τους κυνηγούσανε χίλιοι διαόλοι.

Αν ο σκύλος είναι μυώδης και παίρνει τα φάρμακά του (ΚΥΡΙΩΣ το Dasuquin που είναι θαυματουργό και τα Ωμέγα-3) και τον παρακολουθεί καλός κτηνίατρος, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντίθετα από τότε που τάραξα το Μουφ στο Agility και το μπούκωσα με φάρμακα όχι μόνον είναι μια χαρούλα, αλλά βελτιώθηκε κιόλας και σταμάτησε και να τρέχει σα λαγός. Συμφωνώ όμως ότι θα πρέπει να το θέλει και να το σηκώνει και ο σκύλος, π.χ. οι Αυστραλέζοι Ποιμενικοί είναι οι κατεξοχήν σκύλοι του rodeo και του agility αφού το επιτρέπει και το ευνοεί η κατασκευή τους.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Δεν ξέρω για τη δυσπλασία Σάρα, σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να πει τη γνώμη του, αλλά αν ο σκύλος είχε χτυπηθεί πολύ σοβαρά, π.χ., από αμάξι κ έχει κάνει σοβαρό χειρουργείο ή έχει θέμα με τη σπονδυλική του στήλη, καλό θα'ταν να μην αρχίσει agility (για μένα). Όσο να'ναι είναι ένα άθλημα με μεγάλη ένταση...

Υπάρχουν πιστεύω εναλλακτικές ασκήσεις -εκτός από τα πηδήματα πάνω κάτω από μεγάλο ύψος- που χρησιμοποιούνται ως φυσιοθεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις...

Κ οι άνθρωποι πχ με μεγάλο πρόβλημα στο αυχένα τους απαγορεύεται να ξαναοδηγήσουν μοτοσικλέτα....

Οκ, ας μην είμαστε 'υστερικοί' συμφωνώ, αλλά πολλές φορές η ανθρώπινη απληστία κ εγωισμός ξεφεύγει από τα όρια του λογικού πλαισίου... Κ θέλουν κ όλο κ παραπάνω, κ δώστου κ το πιέζουν, κ δεν κοιτούν το τι κακό μπορεί να κάνουν.
Μέτρο κ προσοχή, αυτό μόνο.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Οκ, ας μην είμαστε 'υστερικοί' συμφωνώ, αλλά πολλές φορές η ανθρώπινη απληστία κ εγωισμός ξεφεύγει από τα όρια του λογικού πλαισίου... Κ θέλουν κ όλο κ παραπάνω, κ δώστου κ το πιέζουν, κ δεν κοιτούν το τι κακό μπορεί να κάνουν.
Μέτρο κ προσοχή, αυτό μόνο.
Πολύ καλή επισήμανση!!!!
Aυτό γίνεται και στην απλή άσκηση...
Πολλοί βάζουν τα σκυλιά τους να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με σκληρή προπόνηση.., να τους ακολουθούν με μηχανάκι και ποδήλατα..χωρίς να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος του σκύλου τους ή να λαμβάνουν υπόψιν τους την ηλικία του ή και κάποια πιθανή πάθηση που μπορεί να έχει ήδη.

Το μυστικό είναι όσο θέλει εκείνος..
Από τέτοια περιστατικά δεν ήταν λίγα εκείνα που έμειναν επι τόπου από τέτοιες προπονήσεις ή παρουσίασαν καρδιακές παθήσεις..

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Μα φυσικά και χρειάζεται μέτρο σε όλα και να σκεφτεί κανείς λογικά χωρίς υστερίες και ηλίθιους ανταγωνισμούς όπως έχω δει να κάνουν εδώ (στο Αμέρικα δηλαδή) διάφορες κάργιες που μόνο που δε μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους για τους διαγωνισμούς τη στιγμή που τα σκυλιά τους προτιμούν να παίζουν μεταξύ τους παραπέρα και δεν τους καίγεται καρφάκι. Εφόσον παρακολουθεί το σκύλο γιατρός και ο σκύλος μπορεί, η άσκηση θα του κάνει φυσικά καλό. Όσο για τα αυχενικά, κι εκεί θα διαφωνήσω λίγο!!:) Βλέπετε, δυστυχώς τα έχω τα άτιμα τα αυχενικά κι εγώ και επειδή είμαι υστερική Ελληνίδα μικροαστή κλπ. κλπ. πήγα και είδα τους καλύτερους ορθοπεδικούς. Όλοι τους συμφώνησαν (και λέει η σύγχρονη ιατρική) ότι όσο δε με ενοχλεί ο λαιμός μου να κάνω ό,τι μου καπνίσει. Απλώς έχουν βάλει κάποιες παραμέτρους και μου έχουν μάθει να "ακούω" τι μου λέει το σώμα μου. Έτσι ενώ στο παρελθόν απαγορευόταν η μοτοσικλέτα και το four-wheeling, το κολύμπι, το τρέξιμο και όλα αυτά, τώρα όλοι οι γιατροί ΚΑΙ των ανθρώπων ΚΑΙ των σκύλων λένε ότι αν κανείς γυμνάσει τους μύες του μέχρι αηδίας, τότε οι μύες αναλαμβάνουν να στηρίξουν το σκελετό που έτσι δε ζορίζεται. Θέλει βέβαια στην αρχή φυσιοθεραπεία και μετά τρελλή άσκηση. Έτσι λοιπόν κατέληξα από στραβολαιμιασμένη και με σκισμένο ώμο να γυμνάζω πρώτα τα lats, να τεντώνω τον αυχένα μου με τα βαρούλκα του γιατρού και εν συνεχεία να ρίχνω άγρια γυμναστική με την οποία: τον αυχένα μου ούτε τον νοιώθω να έχει τίποτα, ούτε φάρμακα παίρνω, ούτε έχει χειροτερέψει (λέει η μαγνητική τομογραφία). Από την άλλη: κάνω κολύμπι όλο το πρόγραμμα προεργασίας για τα επίλεκτα σώματα του αμερικανικού στρατού (δηλαδή των navy seals) και ΔΕΝ κάνω πλάκα, έχω τρέξει μέχρι αγώνα 10 χιλιομέτρων, πάω για τρίαθλο και προπονούμαι για ημιμαραθώνειο και στη συνέχεια μαραθώνειο. Στο γυμναστήριο δε σηκώνω τρελλά κιλά αν και ξεκίνησα από πολύ χαμηλά. Όμως ανέπτυξα με προσοχή το μυικό μου σύστημα, κυρίως πλάτη και αυχένα και χαμπάρι δεν παίρνουν τα κόκκαλα και οι δίσκοι. Τώρα βέβαια δεν θα πάω για πλάκα να πάρω μηχανάκι διότι ποτέ δε μ' άρεσε έτσι κι αλλιώς, προτιμώ το αυτοκίνητο καθόσο κότα.

Τα ίδια και το Μουφ: είναι απίστευτα μυώδες, δεν το παχαίνω, το βάζω να κάνει τα ποιμενικά τρεξίματά του, τα agility του και γενικώς, αφού του αρέσει και δε σέρνεται, είναι μια χαρούλα. Παίρνει όμως και τα φάρμακά του. Πάει και στο γιατρό και βγάζει ακτινογραφίες να δει πώς πάει.

Κοινώς, όπως το έθεσε και ο δικός μου γιατρός: δε βαριέσαι, μια φορά ζούμε. Αν προσέχουμε λίγο μπορούμε να το γλεντήσουμε αγρίως. Διότι πόσοι υγιείς άνθρωποι κάνουν στο κάτω-κάτω τα όσα κάνω εγώ και πόσοι υγιείς σκύλοι τα όσα κάνει το Μουφ? Αντίθετα, όσο προσέχουμε και καθόμαστε και κλαίμε τη μοίρα μας, τόσο χειρότερα αισθανόμαστε και σωματικά και πνευματικά. :)