Κυριαρχικός Σκύλος-Territorial Agressiveness

sadie

Member
2 Ιουλίου 2015
9
0
36
Καλησπέρα σας,
Ονομάζομαι Σάντυ και τους τελευταίους 6 μήνες έχω στο σπίτι μου μαζί με τους γονείς μου ένα μαλτέζ αρσενικό, 5 ετών. Τον πήραμε τον Ιανουάριο προς το τέλος, από την θεία μου. Το σκυλί φαινόταν φοβισμένο, με έντονο τρέμουλο στα ξαφνικά εκεί που καθόταν και πολύ δειλό. Φοβόταν τις φωνές και κρυβόταν κάτω από το κρεβάτι(ακόμη και όταν υπήρχε μία απλή λογομαχία και όχι καβγάς στο σπίτι), τις σκούπες και τις απότομες κινήσεις. Η θεία μου το είχε παραμελημένο χωρίς να βγαίνει ποτέ για βόλτα με αποτέλεσμα το σπίτι της να είναι γεμάτο κάτουρα και κόπρανα, όταν η ίδια έβγαινε το άφηνε μόνο του για πάνω από 5 ώρες ημερησίως, μέχρι να σκοτεινιάσει και χωρίς να αλλάξει φαγητό και νερό όλη τη διάρκεια της μέρας. Όταν θυμόταν να το ταΐσει, αυτό ήταν με γύρους χοιρινούς από σουβλατζίδικα με ντελίβερι. Το σκυλί δεν ήταν κοινωνικοποιημένο με άλλα σκυλιά και όταν το έβγαζα στις αρχές βόλτα, ούρλιαζε όταν πλησιάζαμε άλλα σκυλιά σε λίγα μέτρα. Ακόμη, γνωρίζω πως η θεία μου το άφηνε να κοιμάται σε κρεβάτι μαζί της ή μόνος του σε καναπέ και ότι το σκυλί είχε την τάση να γρυλλίζει .
Αυτά είναι όλα όσα ξέρω για την προηγούμενη ζωή του.

Η τωρινή του ζωή
Η τωρινή του ζωή διαφέρει πολύ από αυτή που είχε πριν. Τον φροντίζουμε, τον πλένουμε, τον αγαπάμε και σε καμία περίπτωση δεν τον κακομεταχειριζόμαστε με κανέναν τρόπο.
Ωστόσο, στην νέα του διαπαιδαγώγηση κάναμε το λάθος να το ανεβάζουμε στο λάθος να τον κανακεύουμε πολύ και να τον ανεβάζουμε στο κρεβάτι, να τον αφήνουμε κάτω από έπιπλα(γραφείο, κρεβάτι) και στον καναπέ.-Παρόλο που το σκυλί έχει κρεβατάκι για το ίδιο.

Πριν από 2 μήνες λοιπόν, το σκυλί άρχισε να δείχνει επιθετικότητα με γρύλισμα όποτε προσπαθούσαμε να το απομακρύνουμε από τους παραπάνω χώρους, μέχρι το σημείο όπου ο σκύλος δάγκωσε τη μητέρα μου. Απευθυνθήκαμε σε 2 κτηνιάτρους και μας είπαν πως το σκυλί όντας πιεσμένο από πριν, βρήκε σε εμάς που του φερόμαστε με στοργή, την ευκαιρία να βγάλει απωθημένα αλλά και να γίνει το Α της αγέλης.

Μας συνέστησαν να μην ανεχθούμε πλέον το γρύλισμα και όποτε συμβαίνει κάτι παρόμοιο, να τον απομακρύνουμε στο μπαλκόνι. Το κάναμε και πέτυχε.

Παρόλα αυτά, η μητέρα μου όσα και να πάθει δεν βάζει μυαλό. Τον ξαναανέβασε στο κρεβάτι «απλά για λίγο, για να το παίξει το ζωντανό», και το σκυλί άρχισε εκ νέου να γρυλίζει εμένα συνεχώς, τον πατέρα μου και να κατοχεύει πάλι χώρους που δεν του ανήκουν. Η μητέρα μου δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αρχές και κανόνες στη σχέση μας με το σκύλο και συνεχίζει τα πράγματα που έκανε πριν.

Φοβάμαι πολύ πως έτσι όπως πάει, το σκυλί όταν θα έρθει ξανά η στιγμή που θα πρέπει να γίνει το οτιδήποτε που το σκυλί δεν θα θέλει εκείνη τη στιγμή, θα την δαγκώσει και θα της κόψει κανένα κομμάτι αυτή την φορά.

Τελευταίο, θα ήθελα να προσθέσω πως η μητέρα μου αν και κάνει πως όλα είναι καλά, αν της πεις να κατεβάσει μαλακά και ήρεμα το σκύλο από το κρεβάτι ή να τον πάρει στα χέρια της από το χώλ μέχρι το μπάνιο για να τον πλύνουμε, δεν το κάνει γιατί λέει πως θέλει να πάει ο σκύλος μόνος του. Είναι ξεκάθαρο πως τον φοβάται να τον πιάσει και κάνει τα πάντα για ένα γλείψιμο και την παρέα του, αγνοώντας πόσο λάθος είναι όλα αυτά.

Τέλος, το σκυλί δεν έχει μάθει να μην μας δαγκώνει παιχνιδιάρικα στο παιχνίδι-πράγμα που μου είπαν πως έπρεπε να έχει σταματήσει μετά την ενηλικίωση του σκύλου- και δεν γνωρίζει πώς να περπατάει με το αφεντικό του.(τρέχει μπροστά και μας τραβάει, μας γαβγίζει για να σηκωθούμε εάν καθόμαστε κάπου ήρεμα για ένα καφέ, δεν περιμένει να περάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας από την πόρτα, αλλά τρέχει πάντα πρώτος).

Έχω σιχαθεί πια τη συμβίωση με το σκύλο αυτό. Δεν αισθάνομαι καλά ούτε με τη μητέρα μου ούτε με το σκύλο-δυνάστη του σπιτιού. Περίμενα κάτι διαφορετικό από τη σχέση ανθρώπου –σκύλου και όχι έναν αγώνα κυριαρχίας ή μία συνεχόμενη συγκράτηση των χαδιών μου μήπως και του δώσω «αέρα».

Σας παρακαλώ, πως θα απαλλαγώ από όλα αυτά τα προβλήματα που με βρήκαν.(δεν λέω μας γιατί η μάνα μου στον κόσμο της)

korthem

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2015
176
187
34
Λοιπόν, είναι φανερό ότι το σκυλάκι έχει κακομεταχειριστεί από μικρό και ούτε έχει εκπαιδευτεί επαρκώς ούτε να υπακούει, ούτε να είναι ήρεμο στη βόλτα. Καλά κάνατε και του αντισταθήκατε και το "μαλώσατε" όταν άρχισε να παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά... Αφού όπως υποστηρίζεις η μητέρα σου φοβάται το σκυλί, πρέπει να της εξηγήσετε ότι θα μπορεί να παίζει ξέγνοιαστα μαζί του και να μην φοβάται ότι θα την βλάψει μόνο άμα αντισταθεί στην επιθετική συμπεριφορά του. Το γεγονός ότι το σκυλί είναι αρσενικό θα το κάνει πιο δύσκολο να του επιβληθείτε. Εντάξει, ξέρω ότι είναι τρομακτικό να αντιμετωπίζει με θυμό τον ιδιοκτήτη του, όμως προς θεού, το σκυλί είναι αρκετά μικρό για να τρομάξει κάποιον υπερβολικά και να φοβάσαι να του επιβληθείς! Πάντως δεν θα είναι και πολύ εύκολο να το εντάξετε σε έναν άλλο τρόπο ζωής, ενώ όταν ήταν κουτάβι το παραμελούσαν και το είχαν απομονωμένο. Τέλος, μπορεί και να το έχεις αναφέρει, όμως πόσων χρονών είναι το σκυλί;

• Like
Reactions: sadie

Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι δεν πρεπει να ακους συμπεριφορικες υποδειξεις που κανουν οι κτηνιατροι(οι κτηνιατροι μπορουν να κρινουν εαν το ζωο ειναι υγιες ή οχι) ή ο καθε αλλος ασχετος που δεν ειναι σοβαρος εκπαιδευτης σκυλου.
Για την λυση του προβληματος πρεπει να συνειδητοποιεισετε οτι υπαρχει, οχι μονο εσυ, αλλα και ολοι οσοι συμβιωνουν με τον σκυλο. Στην συνεχεια πρεπει να μιλησετε με εναν εκπαιδευτη που θα ειναι σε θεση να παρατηρησει τον σκυλο και να σας καθοδηγησει καταλληλα για το πως πρεπει να κινηθειτε.

sadie

Member
2 Ιουλίου 2015
9
0
36
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

@korthem είναι πέντε ετών.
Δεν είναι θέμα μεγέθους τόσο, όσο υγείας. Για την μητέρα μου ανησυχώ, καθώς λαμβάνει λόγω ασθένειας αιμοδιαλυτικά, γεγονός που σημαίνει ότι ένα δάγκωμα που για σένα και για μένα μπορεί να είναι οκ(όσο οκ μπορεί να είναι ένα δάγκωμα) για εκείνη μπορεί να οδηγήσει σε μία καλή αιμορραγία.
@Aslan
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να έχουμε εκπαιδευτή για οικονομικούς λόγους και δεν ξέρω εάν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εκπαίδευση από τη στιγμή που η μητέρα μου δεν ακούει κανέναν(κτηνίατρο ή εκπαιδευτή) παρά μόνο τι της είπε ο τάδε ή ο δείνα στο πάρκο ή ο γνωστό κλπ…

Ακόμη, έχω ακούσει πολλές γνώμες για την εκπαίδευση σε σκυλιά ενήλικα και οι γνώμες για την αποτελεσματικότητα διίστανται. Εσύ τι γνώμη έχεις σε αυτό? Κάποια παρόμοια εμπειρία ίσως?

Εγώ από την άλλη εργάζομαι και σπουδάζω παράλληλα, οπότε γυρνάω σπίτι γύρω στις 5μμ. Ακόμη, κι αν εγώ κάνω κάτι που θα μας υποδείξουν, όπως καταλαβαίνεις, δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στο εάν θα ακολουθείται από όλα τα μέλη της οικογένειας.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.926
5.314
patra
grdane.blogspot.com
καλησπέρα
θα σταθω εκει που αναφέρεις ότι δεν αντεχεις άλλο τη συμβιωση με το σκυλο και την οικογενεια...
αυτό είναι σημαντικο... γιατι αντι να σκεφτεις να δωθει ο σκυλος προσπαθεις να βρεις συμπαρασταση κι επιπλέον συμβουλες...
περιέργως οι κτηνιατροι δεν εδωσαν και λαθος συμβουλες...
από την άλλη εχεις καταλαβει πως εφτασε ο σκυλος σε αυτό το σημειο και τι χρειαζεται από εδώ και περα...
οπως πολύ σωστα λες δεν εχεις τοσο το θεμα εσυ οσο φοβάσαι την συμπεριφορα των υπολοιπων...
γι αυτό χρειαζεστε όμως ένα εκπαιδευτη...
μεταξυ της οικογενειας η μητερα δεν ακουει ...
αλλωστε εκείνη ξερει καλύτερα για ολα...
χωρια που φροντιζει να ενημερώνεται από ολους αυτους που συναντα στο δρομο και που εχουν καλα σκυλάκια...
γι αυτό χρειαζεστε εκπαιδευτη ...
για να αναλαβει και να υπακουσει η μητερα σου...
ισως μια επισκεψη να ηταν αρκετη, αρκει να την πεισει...
κοιταξε το.... αλλοιως δεν βλεπω φως...
σε ποια περιοχη μενεις?

Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Δεν θελω να σε αποθαρρυνω αλλα ο σκυλος θελει ιδια και σταθερη αντιμετοπιση απ' ολους σας για να παγιωθει μια συμπεριφορα. Αν εσυ κανεις το 1 και ο αλλος κανει το 2, αυτο τον μπερδευει και απλα οι προσπαθειες σου ακομα και σωστες να ειναι δεν θα οδηγησουν πουθενα.
Οτι συμβουλες και να παρεις, ειτε προερχοντε απο ασχετους ανθρωπους[οπως εγω] ειτε απο καποιο εκπαιδευτη που ομως δεν εχει δει προσωπικα τον σκυλο, μπορει να οδηγησει σε οξυνση τους προβληματος.
Δουλεψε την επικοινωνια με την οικογενεια σου και ισως αργοτερα να μπορεσετε να βρειτε μια λυση με εναν εκπαιδευτη[θα τους εξηγησεις το οικονομικο προβλημα και ισως να μπορει να σε διευκολυνει με καποιες δοσεις κλπ] ή τουλαχιστον να κανετε μαζι του 1-2 συνεδριες για να σας δωσει καποιες βασεις που στην συνεχεια θα πρεπει ολοι να ακολουθησετε.

Με λιγα λογια ολα καταληγουν εδω:
  1. Ειτε ακους οτι σου λεει ο καθενας και κανεις οτι νομιζεις και παραλληλα οι δικοι σου κανουν οτι νομιζουν και χειροτερευετε την κατασταση.
  2. Ειτε συνεννοειστε μεταξυ σας και αντιμετοπιζεται το προβλημα με επαγγελματικη βοηθεια.
  3. Ειτε μαθενετε να ζειτε ετσι.
  4. Ειτε βρισκετε ενα νεο και πιο εμπειρο σπιτικο για τον σκυλακο.
υ.γ. Τονιζω οτι δεν ειναι καλο να δεχεσαι συμβουλες απο ασχετους και σε καμια περιπτωση δεν τιθεται θεμα επιβολης στο σκυλακι αλλα σωστης εκπαιδευσης, κατι που μπορει να γινει σε οποιαδηποτε ηλικια. Το ποσο ευκολο μπορει να ειναι αυτο εξαρταται κυριως απο τους ιδιοκτητες και τον σκυλο αλλα κ.α.

Last edited:

korthem

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2015
176
187
34
Δεν θελω να σε αποθαρρυνω αλλα ο σκυλος θελει ιδια και σταθερη αντιμετοπιση απ' ολους σας για να παγιωθει μια συμπεριφορα. Αν εσυ κανεις το 1 και ο αλλος κανει το 2, αυτο τον μπερδευει και απλα οι προσπαθειες σου ακομα και σωστες να ειναι δεν θα οδηγησουν πουθενα.
Οτι συμβουλες και να παρεις, ειτε προερχοντε απο ασχετους ανθρωπους[οπως εγω] ειτε απο καποιο εκπαιδευτη που ομως δεν εχει δει προσωπικα τον σκυλο, μπορει να οδηγησει σε οξυνση τους προβληματος.
Δουλεψε την επικοινωνια με την οικογενεια σου και ισως αργοτερα να μπορεσετε να βρειτε μια λυση με εναν εκπαιδευτη[θα τους εξηγησεις το οικονομικο προβλημα και ισως να μπορει να σε διευκολυνει με καποιες δοσεις κλπ] ή τουλαχιστον να κανετε μαζι του 1-2 συνεδριες για να σας δωσει καποιες βασεις που στην συνεχεια θα πρεπει ολοι να ακολουθησετε.

Με λιγα λογια ολα καταληγουν εδω:
  1. Ειτε ακους οτι σου λεει ο καθενας και κανεις οτι νομιζεις και παραλληλα οι δικοι σου κανουν οτι νομιζουν και χειροτερευετε την κατασταση.
  2. Ειτε συνεννοειστε μεταξυ σας και αντιμετοπιζεται το προβλημα με επαγγελματικη βοηθεια.
  3. Ειτε μαθενετε να ζειτε ετσι.
  4. Ειτε βρισκετε ενα νεο και πιο εμπειρο σπιτικο για τον σκυλακο.
υ.γ. Τονιζω οτι δεν ειναι καλο να δεχεσαι συμβουλες απο ασχετους και σε καμια περιπτωση δεν τιθεται θεμα επιβολης στο σκυλακι αλλα σωστης εκπαιδευσης, κατι που μπορει να γινει σε οποιαδηποτε ηλικια. Το ποσο ευκολο μπορει να ειναι αυτο εξαρταται κυριως απο τους ιδιοκτητες και τον σκυλο αλλα κ.α.

Aslan, δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε εμένα, πάντως θέλω να ζητήσω συγγνώμη αν φάνηκε πως πίστευα ότι αυτά που έλεγα ήταν απαραιτήτως σωστά και μίλαγα σαν επαγγελματίας εκπαιδευτής. Όταν είπα πως στο σκυλάκι πρέπει να επιβληθείς, εννοούσα ότι έπρεπε να του δείξεις ότι εσύ είσαι το αφεντικό μέσω εκπαιδευτικών διαδικασιών, και όχι ότι πρέπει να του συμπεριφερθείς βίαια (αν αυτό κατά λάθος εννοήθηκε). Πάντως sadie, η συμβουλή να επισκεφθείς και να ζητήσεις τις συμβουλές ενός εκπαιδευτή είναι παραπάνω από καλή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου καθώς και το ίδιο το σκυλάκι σου.

sadie

Member
2 Ιουλίου 2015
9
0
36
Καλησπέρα και πάλι,
καταρχάς να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις απαντήσεις και τη βοήθειά σας στο θέμα αυτό που με απασχολεί. Οι απαντήσεις σας ήταν πολύ ενθαρρυντικές για εμένα και χάρηκα που συζητήσαμε μαζί.
Μετά από όλα όσα είπαμε, αποφάσισα να επαναφέρω το ζήτημα στο τραπέζι και να προσπαθήσω να πείσω τη μητέρα μου να κρατήσουμε μια κοινή πορεία. Δυστυχώς, αρνείται να κρατήσει το οτιδήποτε, λέγοντας πως εάν εκείνη θέλει να κάνει τα δικά της, θα τα κάνει, διότι έχει άλλες ανάγκες από το σκυλί και ότι ποτέ δεν συνέβησαν τα πράγματα όπως τα λέω και τα είπα σε εσάς και αρνήθηκε ακόμη λέει πως τη δάγκωσε κι ο σκύλος! Αν θέλω λέει βέβαια, μπορώ να ακολουθήσω «τις δικές της μεθόδους», καθώς εκείνη το έχει περισσότερες ώρες και ξέρει καλύτερα και ότι εάν επιμένω σε κάτι διαφορετικό, τότε καλύτερα να το έχω μόνη μου και εκείνη παραιτείται(
πράγμα που δεν μπορώ να κάνω όταν σπουδάζω και εργάζομαι )
. Με τα πολλά τσακωθήκαμε, άκρη δε βγήκε και μία από τα ίδια. Ακόμη, λέει πως έπρεπε να την ευχαριστήσω κιόλας για την χάρη που μου έκανε να συζητήσει μαζί μου, μιας και εκείνη δεν είχε καμία ανάγκη τη βοήθειά μου και τα καταφέρνει όλα μόνη της μια χαρά.

Τέλος, όλοι οι ξένοι είναι άσχετοι και ψυχάκιες και εκείνη ξέρει καλύτερα από όλους.

Αυτά.
@Aslan
Όπως καταλαβαίνεις θα μείνουμε στο 3 και άλλη φορά δεν αναλαμβάνω μαζί με άλλο πρόσωπο ευθύνη για οτιδήποτε, ούτε για ένα κουράδι μετά συγχωρήσεως.
@korthem
Δεν έχω άλλο κουράγιο(παλεύω πολύ καιρό τώρα και πίστευα πως είχα μία υποστήριξη και συμβάδιζα με ανθρώπους και καταστάσεις) και η απάντηση που έλαβα ήταν πως το σκυλί είναι μια χαρά και ότι έχω εγώ προβλήματα. Ας είναι. Δεν θα πάω άλλο κόντρα σε πράγματα που δεν έχουν λογική.
Αν δεν ενδιαφέρεται η οικογένειά μου να βοηθήσει τόσο εμένα όσο και τα μέλη και το σκυλάκι, δεν μπορώ άλλο να μάχομαι μόνη για πράγματα που άλλοι θεωρούν φυσιολογικά. Μας είπαν κιόλας τρίτοι πως τάιζαν τα σκυλιά τους ψάρια και φακές ή μας δείχνανε ράμματα από δαγκώματα σκύλου ή διάφορα τρελά. Θέλω να πω πως ο καθένας ίσως να έχει άλλες αντιλήψεις του «κανονικού» και του «εντάξει». Φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση είμαι παράλογη και μάλιστα σε συζήτηση με τα παραπάνω άτομα(οι τρίτοι που λέγαμε) είπε η μητέρα μου τη συζήτηση που είχα μαζί της και λέει πως γελάγανε και ότι με την «τιμωρία» όταν μας γρυλίζει ή επιτίθεται γέλαγαν και πως ήταν όλα αστεία και πως ήμουν κι εγώ αστεία…….
@GRDANE
Ίσως και που ασχολούμαι τελικά, να κάνω λάθος. Ίσως να πρέπει να τα αφήσω όλα όπως είναι και να κόψει ο καθένας το λαιμό του. Δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρεται και κανείς για τίποτα.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Χμ σόρρυ που παρεμβαίνω αλλά επειδη ακριβώς περιεγραψες τον καυγά σου με την μητερα σου.... Πηρατε ένα σκυλι που εχει βιώσει την εγκατάλειψη και παραμέληση με προβλήματα συμπεριφοράς, και στο σπίτι έχετε ένταση. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο στρες στο σκύλο, ο οποιος ξεσπάει επί δικαίων και αδικων. Ωστόσο, δεν είμαστε εδώ για να συζητησουμε την μεταξύ της μητερας σου και εσένα σχέση.
Μου κακοφάνηκε -θα πω την αλήθεια- να αποκαλείς έναν σκύλο που έχει κακοπεράσει επί πόσα χρόνια "δυνάστη". Δεν είναι.... αντιθέτως προσπαθεί να κρατησει τα προνόμια που απεκτησε με νύχια και με δόντια.... πρέπει να κατανοήσεις ότι από ανασφάλεια τα κάνει αυτά. Δεν νιώθει εμπιστοσύνη ώστε να μην χρειαστεί να προστατεψει το χώρο του, τα προνόμια του από εσας.
Αντί για το μπαλκόνι προσωπικά θα πρότεινα να τον απομονώνεται για λιγο, σε κάποιο δωματιο. Στο μπαλκόνι έχει ερεθίσματα να ασχοληθεί όσο υποτίθεται "εκτιει ποινη".
Ο εκπαιδευτής είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Για να διδάξει σε εσάς πρωτίστως πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται τον σκύλο. Αν εσείς αλλάξετε προσανατολισμό (και η μητέρα σου αλλά και εσύ που αγανακτείς και παραδίδεις τα όπλα) και ο σκύλος θα το αντιληφθεί και θα προσαρμοστεί ευκολότερα.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Χωρίς παρεξήγηση (ελπίζω) παίρνοντας το θάρρος από την αναλυτική σου περιγραφή, η μαμά ακούγεται πιο ζόρικη περίπτωση από τον σκύλο :D

Ισχύει και γενικά άλλωστε, είναι πιο εύκολο να "πείσεις" έναν σκύλο να αλλάξει, παρά έναν άνθρωπο.

Η ηλικία (καμία ηλικία βασικά) και το παρελθόν του δεν είναι απαγορευτικά για εκπαίδευση ή καλύτερα προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Οι περισσότερες φιλοζωικές έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί τέτοια σκυλιά με μεγάλο ποσοστό πλήρους αποκατάστασης και τελικό αποτέλεσμα την αρμονική συμβίωση με τις οικογένειες που τα υιοθέτησαν. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι συνήθως πρόκειται για μικρόσωμα, και δεν πιστεύω ότι ήταν όλα τους θύματα κακοποίησης. Όλοι μας νομίζω έχουμε γνωρίσει τέτοια σκυλιά που ήταν πάντα δεσποζόμενα, δεν τους έλειψε το φαί, η παρέα, το grooming κλπ. Δεν τους τέθηκαν όμως ποτέ σαφή όρια, όπως και δεν είχαν τον απαραίτητο σεβασμό από τους ανθρώπους τους. Σκυλιά "ιπτάμενα", που κάνουν βόλτες από αγκαλιά σε αγκαλιά ακόμα και με το ζόρι, που θεωρείται αυτονόητο ότι επειδή είναι μικρά σε μέγεθος μπορεί ο καθένας - γνωστός ή αγνωστος - να απλώνει πάνω τους τις χερούκλες του, να ορμάει να τους δώσει "φιλάκια" και άλλα τέτοια...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με εκπαιδευτή ή χωρίς, αν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στο πώς αντιμετωπίζουν τον σκύλο τα άτομα της οικογένειας που ζει μαζί του, δύσκολα θα δείτε θεαματικές αλλαγές. Αυτό που θα μπορούσες να πετύχεις αν ασχολιόσουν εσύ σωστά μαζί του, είναι να είναι εντάξει μαζί σου, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα όμως ότι θα γενικεύσει και θα διατηρεί τη συμπεριφορά του με όλους. Ίσως αξίζει τον κόπο, μήπως πεισθεί η μητέρα σου εκ του αποτελέσματος. Το κλασικό παράπονο "γιατί εσένα σε ακούει;" που αργά ή γρήγορα θα προκύψει είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει τελικά θετικά, και να θελήσει η μητέρα σου να της δείξεις τι έκανες για να το πετύχεις.

Τρόποι αντιμετώπισης για τη συμπεριφορά του σκύλου υπάρχουν πολλοί, αλλά το σωστό είναι να τους προτείνει εκπαιδευτής που θα δει εσένα και τον σκύλο, ειδικά σε μια τέτοια κατάσταση ήδη μπερδεμένη.

Το μόνο που θα τολμούσα να προτείνω εξ αποστάσεως και χωρίς να ξέρω κανέναν σας, και το θεωρώ εύκολο, ακίνδυνο και εφαρμόσιμο ακόμα και από την μητέρα σου στην παρούσα φάση, είναι το λουρί εντός σπιτιού. Ένας ελαφρύς οδηγός, που θα μένει μόνιμα επάνω στον σκύλο, εννοείται μόνο εφόσον βρίσκεται κάποιος στο σπίτι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια απουσίας σας. Δημιουργεί την απαραίτητη απόσταση ώστε να αισθάνεται και ο άνθρωπος που πρέπει να τον μετακινήσει από τον καναπέ/κρεβάτι κλπ πιο ασφαλής και επομένως πιο σίγουρος, αλλά και ο σκύλος λιγότερο απειλημένος. Υπάρχει περίπτωση να δεις μεγάλη πρόοδο ακόμα και μόνο με αυτή τη μικρή αλλαγή.

Καλή τύχη και ψυχραιμία! :)

sadie

Member
2 Ιουλίου 2015
9
0
36
@ghelly
Θεώρησα πως εκθέτωντας την κατάσταση θα έπρεπε να δώσω μία σωστή περιγραφή της υπόθεσης, ώστε να λάβω φυσικά απαντήσεις που να είναι έγκυρες και να μην χρειάζεται να προσθέτω πληροφορίες συνεχώς πάνω στο θέμα. Αν ήταν να κουβεντιάσω τα προσωπικά μου, θα πήγαινα σε άλλο φόρουμ.

Αναφορικά με τη λέξη «δυνάστη», περιέγραφα την αίσθηση που έχει κάποιος από τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα, άσχετα από τα αίτια της συμπεριφοράς.

Το δωμάτιο δεν δοκιμάστηκε, διότι όσες φορές έχει μείνει μόνος του ο σκύλος σε δωμάτιο(λ.χ. όταν υπάρχουν επισκέπτες ή έχουμε πάει 2 λεπτά στο φαρμακείο πχ και λοιπά), άρχισε να κατουράει κρεβάτια, να σκίζει παπλώματα, ρούχα και άλλα.

Παρόλα αυτά, σε ευχαριστώ για την απάντηση. :confused:

@Xotikouli
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Το θέμα των ορίων είναι που ήθελα κι εγώ να θέσω, όχι κάτι άλλο.
Ούτε εγώ συμφωνώ με ιπτάμενα σκυλιά και άλλα τέτοια και εκδηλώσεις παράφορης αγάπης. Θα δικιμάσω αυτό με τον οδηγό εντός σπιτιού και θα δούμε πως θα πάει.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ο εκπαιδευτης ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ!!!
Κ επειδη οι καιροι ειναι δυσκολοι οικονομικα(υποθετω), ζητα του εκπαιδευτη εστω 1-2 μαθηματα, να σας δωσει κατευθυνσεις.
Αν η μαμα σου αντιδρασει, παρτην με το καλο. Ας ερθει ο εκπαιδευτης κ ας μην ακολουθησει τα λογια του. Εστω να ερθει. Ειναι στο χερι του να προσπαθησει να την πεισει. Εσυ εννοειται θα εχεις ενημερωσει τον εκπαιδευτη για την κατασταση.

Μην το αφησεις ετσι. Ειστε ολοι δυστιχισμενοι. Κ εσεις κ το σκυλι! Να χαιρεσαι που το σκυλι σου ειναι μικροσωμο κ το δαγκωμα εμεινε απλως δαγκωμα.

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
πρεπει να δειτε εκπαιδευτη.
ο σκυλος δεν συμπεριφερεται ετσι επειδη τον ανεβασατε στο κρεβατι. ουτε Α αρσενικό εγινε ουτε αρχηγος της αγελης ουτε κυριαρχικός.
ο σκυλος περασε χρονια κακοποιησης και δεν ξερει πως να φερθει
και το σημαντικότερο: ουτε εσεις ξερετε πώς να του φερθειτε. κατι που ειναι νορμαλ και λογικοτατο.
πρεπει ομως να διορθωθει αναιμακτα. αρα χρειαζεσται εκπαιδευτης και μαλιστα οχι εκαιδευτης-παλιατσος.προσεξε το πολύ αυτο γιατι ενας ημιμαθης θα δημιουργησει μεγαλυτερο προβλημα.

FaihDanny

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2015
81
6
35
Το σκυλακι αυτο ειναι θυμα κακομεταχειρησης απο πολυ μικρη ηλικια και ολα αυτα ειναι προβληματα συμεριφορας. Δεν ειναι επαρκως εκπαιδευμενοο, ακομα πολυ φοβισμενο και δεν γνωριζει πως να συμπεριφερθει κατα την συμβιωση του με αλλα ατομα που το αγαπουν. Εχει συνηθισει στην προηγουμενη σκληρη του ζωη.
Πρεπει σιγουρα να καλεσετε εκπαιδευτη για βοηθεια. Μπορειτε να βρειτε καποιον καλο εκπαιδευτη μεσω καποιας φιλοζωικης οργανωσησης - εκεινοι βοηθουν ανθρωπους που εχουν σκυλια και αντιμετωπιζουν προβληματα, μπορουν να σε συστησουν σε καποιον εμπειρο και καλο εκπαιδευτη για να σε βοηθησει!!

D

Deleted member 14614

Guest
Προφανώς, όπως λένε όλοι, απαιτείται εκπαιδευτής. Έχε στον νου σου ότι ο εκπαιδευτής πρώτα εκπαιδεύει τους ανθρώπους και μετά τον σκύλο. Κι εσείς αυτό έχετε, κυρίως, ανάγκη για αρχή.
Παράλληλα, θα πρέπει να διαχωρίσεις τα αισθήματά σου για το σκυλάκι σου σε σύγκριση με τα προβλήματα που προκαλούνται. Εάν δεν το αγαπάς, τότε κακώς ασχολείσαι. Όμως, ακριβώς επειδή μπήκες στον κόπο να γράψεις όλα αυτά, εμένα το αντίθετο μου δείχνεις. Σκέψου τι έχει περάσει το καημένο. Νιώσε τον φόβο και την απόγνωση που έχει νιώσει. Μπες στη θέση του. Κι εκεί, θα κατανοήσεις εν μέρει την (ακραία είναι η αλήθεια) συμπεριφορά της μητέρας σου, αλλά και τη συμπεριφορά του ιδίου.
Επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, κάνε μια επίσκεψη στην κοντινότερη φιλοζωική και πες τους το πρόβλημά σου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα βοηθήσουν με το να σου προτείνουν κάποιον οικονομικότερο και-βασικό- δοκιμασμένο εκπαιδευτή, αλλά και να σου πουν και δυο λόγια από τη μεγάλη εμπειρία που έχουν.

• Like
Reactions: LaCat and Aslan