Κυριαρχικότητα και ηλικία


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Η Myrah κοντεύει αισίως τα 9 έτη. Με εξαίρεση ένα μικρό άγχος αποχωρισμού και λίγη κλάψα που και που, θα έλεγα πως η συμπεριφορά της είναι άψογη. Όσον αφορά τις σχέσεις της με άλλα σκυλιά, στο παρελθόν θα την έλεγε κανείς αρκετά κυριαρχική, σε σημείο που μάρκαρε δέντρα με σηκωμένο πόδι. :p
Βέβαια χωρίς αυτό να σημαίνει πως τσακώνεται με άλλα σκυλιά, έχει τρόπο να επιβάλλεται και να διορθώνει πχ σκυλιά που έρχονται ατσούμπαλα κατα πάνω της χωρίς να χρησιμοποιήσει δόντια. Ακόμα και ολόκληρη λυτή αγέλη να μας κύκλωνε, η ουρά της θα έμενε κάγκελο, και θα τα προειδοποιούσε, αν και πάντα θα έμπαινα κι εγώ μπροστά ωστε να αποσυμφορήσω την κατάσταση.

Απο το καλοκαίρι και μετά, που λείψαμε 2 εβδομάδες σε ταξίδι και έμεινε με την αδερφή μου (η οποία την υπεραγαπάει), διακρίνω αλλαγές στη συμπεριφορά της. Στη βόλτα δεν δείχνει πλέον το ίδιο ενδιαφέρον σε άλλα σκυλιά και σπάνια έχει παιχνιδιάρικη διάθεση.
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως τώρα, αν την πλησιάσουν ατσούμπαλα πάνω απο ένα σκυλί, μπαίνει σε αμυντική στάση και μαζεύει την ουρά της, μεχρι να μυριστούν και να λήξει. Αν είναι ένα μόνο του, δεν έχει κανένα θέμα.
Δυστυχώς είναι κοινή πρακτική στα πάρκα να κυκλοφορούν πολλά λυτά ανεκπαίδευτα σκυλιά, οπότε δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.
Στον χώρο της συνεχίζει να το παίζει "αφεντικό", πχ δεν ανέχεται με τίποτα να μπαίνουν άλλα σκυλιά αν δεν τα εγκρίνει. Όταν ήρθαν οι νέοι γείτονες με μια πιτμπουλίτσα και συναντηθήκαμε τυχαία στο πεζοδρόμιο, δεν έδωσε καμία σημασία. Με το που την είδε να στρίβει και να μπαίνει στην πολυκατοικία μας, άστραψε και βροντηξε (και κατατρόμαξε την άλλη την καψερή).

Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία, η κάποια εξήγηση?
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ως κηδεμόνας με σκυλί 8μηνων θα σου πω ότι ακόμα δεν έχουμε πλησιάσει σκύλο. Είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει ως οικογένεια, αρκεί να μην επιρεαζει την καθημερινότητα μας. Δεν θα πλησιάσουμε, ούτε θα μας πλησιάσουν για "γνωριμίες" αλλά πρέπει να κάθεται δίπλα σε άλλο σκυλί ενώ περιμένουμε να περάσουμε σε διάβαση πεζών. Θα πρέπει να συνεχίζει την πορεία της δίπλα μας και ας της γαυγιζουν σκυλιά. Χωρίς να σημαίνει ότι αν ήταν λυτή και "ελεύθερη" θα είχε την ίδια συμπεριφορά, πιθανόν να είχαμε παρατράγουδα. Θέλω να πω ότι μπορείς να έχεις κοινωνικοποιημένο σκυλί χωρίς να πηγαίνεις σε μέρη που αφήνουν λυτά τα σκυλιά τους.

Στην θέση σου απλά θα πέρναγα καλά με το σκυλί μου και δεν θα πήγαινα σε σκυλοπαρεες.
 


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Δεν επιδιώκω τις σκυλοπαρέες, αλλά καλώς η κακώς πρέπει να περάσουμε μέσα απο πάρκο για να ανεβούμε σε πιο απόμερα μέρη, ωστε να ξεμουδιάσει λίγο, να κάνουμε λίγη εκπαίδευση για να μην ξεχνιόμαστε και για να μυρίσει και κάτι διαφορετικό απο τα πεζοδρόμια της πόλης.
Δεν την αμολάω σε σκυλοπάρκα (εκτός κι αν είναι σχεδόν άδεια) γιατί έχει την τάση να διορθώνει κακές συμπεριφορές άλλων σκυλιών και επίσης δεν ανέχεται να έρθει κάποιος και να προσπαθήσει να την χαιδέψει χωρίς να τον ξέρει. Για να είμαι ειλικρινής, πιο πολύ χρησιμοποιούσα τα σκυλοπάρκα για να είμαι σίγουρος πως ακόμη κι αν της γαυγίζουν 20 σκυλιά πίσω απο έναν φράχτη, θα με κοιτάζει όταν της μιλάω και θα συμμορφώνεται.

Δυστυχώς δεν την έζησα απο κουτάβι, αλλά απο 5 ετών και μετά, γι αυτό και όσον αφορά την εξέλιξη του χαρακτήρα της έχω μόνο τις ιστορίες της γυναίκας μου. Εξου και η απορία για το αν η κυριαρχικότητα ενδέχεται να επηρρεάζεται απο την ηλικία και το πρόσφατο μαλάκωμα-μείωση αυτοπεποίθησης είναι σημάδι γήρατος η κάτι άλλο που ίσως να θέλει περαιτέρω διερεύνηση.
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Θα μπορούσε να είναι σημάδι γήρατος με την έννοια : μεγάλωσα τώρα κ δεν με παίρνει άλλο να κάνω τον μάγκα καθώς υπάρχουν πιο μάγκες απο μένα.
Ωστόσο αυτό δεν γίνεται σε τόσο μικρό διάστημα πχ 2-3 εβδομάδες. Γίνεται σταδιακά.
Απο την άλλη τα 9 έτη δεν είναι κ πολλά αν φτάσει τα 14-15 τελικά.
Παρατήρησέ το αν ξανασυμβεί. Το σίγουρο είναι οτι η σκύλα δεν ένοιωθε άνετα κ όσο μπορείς να το αποφεύγεις.
Είναι στειρωμένη? Μήπως περνάει τίποτα ορμονικές διαταραχές κ είναι ευαισθητούλα :giggle:
 
  • Like
Reactions: Castro48


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Είναι στειρωμένη? Μήπως περνάει τίποτα ορμονικές διαταραχές κ είναι ευαισθητούλα :giggle:
Δεν είναι στειρωμένη, μιας και υπήρχαν κάποια περιστατικά ακράτειας, οπότε δε θέλαμε να το διακινδυνεύσουμε απο τη στιγμή που ζει σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεν είχαν περάσει απο το μυαλό μου τα ορμονικά σαν εξήγηση, thanks for the input ;)
Η αλήθεια είναι πως χρονικά πλησιάζει η περίοδός της, αλλά δεν έχει δείξει ακόμη τα συνηθισμένα σημάδια.

Θα παρατηρήσω τη συμπεριφορά της το επόμενο διάστημα και στο επόμενο τσεκ απ θα το συζητήσουμε και με την κτηνίατρο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Με την πάροδο του χρόνου, σταδιακά μειώνεται η όραση και η ακοή. Αυτο έχει σαν συνέπεια να μειώνονται τα αντανακλαστικα ενός σκύλου και να νοιώθει ανασφάλεια.
Τα 9 χρόνια είναι συνάρτηση και με το μέγεθος του σκύλου.

Από τις περιγραφές σου διακρίνω έναν δυναμικό σκύλο με αυτοπεποίθηση.
Στην θέση σου θα κοίταγα να δω πως είναι η όραση και η ακοή της.
Αν όντως έχει θέμα, προσπάθησε να μην την φέρνεις σε δύσκολη θεση.
 
  • Like
Reactions: Orjo and Castro48


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Με την πάροδο του χρόνου, σταδιακά μειώνεται η όραση και η ακοή. Αυτο έχει σαν συνέπεια να μειώνονται τα αντανακλαστικα ενός σκύλου και να νοιώθει ανασφάλεια.
Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, με καταλαβαίνει με το που ανοίγω την εξώπορτα της πολυκατοικίας, παρότι είναι στον δεύτερο όροφο. Και αναγνωρίζει γνωστούς στη βολτα απο πολύ μεγάλη αποσταση.
Θα το έχω στο νου μου όμως για μελλοντικά σημάδια. Thanks!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3