Λάδι ελιάς - θα μας τρελάνουν;

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Εχω ακουσει και για τα δυο οτι τα δινουν. Παλιοτερα για το ελαιολαδο και τωρα τελευταια και για το ηλιελαιο. Προσωπικα δεν εχω δωσει ομως τιποτα απο αυτα

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Εγώ ηλιέλαιο δεν χρησιμοποιώ ούτε για τον εαυτό μου.Είναι πιο εύκολο να αλλοιωθεί,έχει κ βιομηχανικές χρήσεις (το καμμένο λάδι από τηγάνισμα το χρησιμοποιούν κ για υποκατάστατο της ντίζελ)και φυσικά εγώ προσωπικά θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις στη ζωή μου να κάνουν ανάκληση σε παρτίδες ηλιελαίου για τους ανωτέρω λόγους.

Από μικρός στην οικογένεια αποφεύγαμε το ηλιέλαιο,είμαστε φανατικοί του λαδιού ελιάς.Μπορώ να ξεχωρίζω τις γεύσεις κ την ποιότητα κ παρ'ότι έχω δώσει ελάχιστες φορές στη δικιά μου ελαιόλαδο,δεν θα έδινα ποτέ κάτι που δεν συμπεριλαμβάνω στην δική μου διατροφή(όπως ηλιέλαιο).

Avraki

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2011
938
5
Αθήνα
Εγώ ηλιέλαιο δεν χρησιμοποιώ ούτε για τον εαυτό μου.Είναι πιο εύκολο να αλλοιωθεί,έχει κ βιομηχανικές χρήσεις (το καμμένο λάδι από τηγάνισμα το χρησιμοποιούν κ για υποκατάστατο της ντίζελ)και φυσικά εγώ προσωπικά θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις στη ζωή μου να κάνουν ανάκληση σε παρτίδες ηλιελαίου για τους ανωτέρω λόγους.

Από μικρός στην οικογένεια αποφεύγαμε το ηλιέλαιο,είμαστε φανατικοί του λαδιού ελιάς.Μπορώ να ξεχωρίζω τις γεύσεις κ την ποιότητα κ παρ'ότι έχω δώσει ελάχιστες φορές στη δικιά μου ελαιόλαδο,δεν θα έδινα ποτέ κάτι που δεν συμπεριλαμβάνω στην δική μου διατροφή(όπως ηλιέλαιο).
+1000

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.514
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ολα τα ελαια εχουν διαφορετικη "αναλυση" σε οτι αφορα τα διαφορα λυπαρα οξεα, κορεσμενα/ακορεστα, την περιεκοτητα σε Ωμεγα3/6, Βιταμινων κλπ.

Καλο ειναι να δινουμε διαφορα ελαια εναλαξ, για να εμπλουτησουμε ετσι το διαιτολογιο του σκυλου.
Εγω π.χ δινω Λινελαιο, λαδι απο γαιδουραγαθα ( Disteloel), Λαδι ινδικης καρυδας, λαδι καρυδιων, ελαιολαδο και σωλομελαιο.

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
μπερδευτηκα τωρα...παλια του εδινα ελαιολαδο ,διαβασα οτι ειναι δυσκολοχωνευτο και το γυρισα σε ηλιελαιο που ειναι υποτιθεται επιτρεπτο..τωρα οχι ηλιελαιο και ναι ελαιολαδο... και το σολωμελαιο κανει για καθημερινη χρηση?..και μηπως τελικα πολυ αγχωνομαστε?

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
μπερδευτηκα τωρα...παλια του εδινα ελαιολαδο ,διαβασα οτι ειναι δυσκολοχωνευτο και το γυρισα σε ηλιελαιο που ειναι υποτιθεται επιτρεπτο..τωρα οχι ηλιελαιο και ναι ελαιολαδο... και το σολωμελαιο κανει για καθημερινη χρηση?..και μηπως τελικα πολυ αγχωνομαστε?
Ελα ντε..

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
όντως πολύ αγχωνόμαστε...!! Λάδι σολωμού...λάδι ελιάς...γιαούρτι...αυγό...όλα καλό τους κάνουν...αρκεί να είναι με μέτρο!! Μη τρελλαινόμαστε κιόλας...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Βάλτε εκει ένα καλό λάδι και τελος :D

Εγώ βάζω ελαιόλαδο μιας και είναι δικό μας. Πρώτο πράγμα.
Να δούμε ομως τι θα κάνουμε απο εδω και πέρα που μας κάηκε όλο το νησί...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.065
Athens
Για την ωμή διατροφή μπορώ να πω μόνο:
Eπειδή το κρέας περιέχει ήδη πολύ Ω6, χρειάζεται να δίνουμε Ω3 για να αντισταθμίζουμε (Ω3 και Ω6 είναι αντίθετα). Ως Ω3 λάδια εγώ δίνω λινέλαιο και καρυδέλαιο συνήθως.

Το ελαιόλαδο είναι μόνο Ω6 και το μπαρφοβιβλίο που το κοίταξα μόλις δεν το συνιστά για κύριο λάδι...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.065
Athens
Εγω π.χ δινω Λινελαιο, λαδι απο γαιδουραγαθα ( Disteloel), Λαδι ινδικης καρυδας, λαδι καρυδιων, ελαιολαδο και σωλομελαιο.
λαδι απο γαιδουραγαθα ( Disteloel), Λαδι ινδικης καρυδας: Από που τα βρίσκεις? Το σολωμέλαιο από pet shop?

Eammon

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2010
516
0
Αθηνα
Εγω στον χοντρο παντως δινω βαλβολινη....το καλυτερο λαδι ever!:p

Περα απο την πλακα εδινα ελαιολαδο,αλλα οντως τον ενοχλουσε στην πεψη.....και να ξερετε πως ελαιολαδο με ελαιολαδο διαφερει κατα πολυ!Και ειδικα στα οξεα!Το αγουρελαιο πχ που βγαζει ο παπους απο το χωριο ουτε ντιζελ κινητηρας δεν το χωνευει.....ποσο μαλλον ο σκυλος!!!
Στην πορεια εδωσα ηλιελαιο αλλα το εκοψα κ αυτο σιγα σιγα γιατι αρχισε να γινεται αρκετα λιπαρο το τριχωμα τους!
Τελος κατεληξα στο λαδι σολωμου....και σωθηκα!Τους ανοιξε την ορεξη,το τριχωμα εγινε σουπερ και γενικα μονο θετικα εχω να πω!Ενα μειονεκτημα εχει,την τιμη,αλλα αυτο λυνεται με την βοηθεια του ιντερνετ!Πολυ φθηνοτερα εκτος απο οτι στα πετσοπ εδω!

Προπσωπικα δινω Salmon Oil: Grizzly Pet Products

Last edited:

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
το λαδι ελιας ειναι ποιο πλουσιο σε καποιες υλες απο οτι το απλο λαδι.Εχει μεγαλυτερο βαθμο ιωδιου WIJS
περισσοτερους Αλογονωμένους διαλύτες
Πολυφαινόλες και αλλα συστατικα.Ειναι μεν καλυτερο αλλα και ποιο ( βαρυ ) για τον οργανισμο του σκυλου,ειναι βεβαια γενικως ορος γιατι εχει να κανει με πολους παραγωντες,ηλικια,ρατσα,διατροφη....
καλο ειναι να του δεινουμε ενα κουταλακι του γλυκου οχι περισσοτερο και οχι καμενο,δηλ μαγειρεμενο, παλι τα αλλα ελαια οπως λαδι σολωμου και τα αλλα ειναι μεν καλλα αλλα με μετρο και αυτα

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Το ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου

Γ. Ι. Ρόζος Κτηνίατρος

Πολλοί ιδιοκτήτες συνηθίζουν να προσθέτουν σε καθημερινή βάση στη διατροφή του σκύλου τους ελαιόλαδο. Καμία αντίρρηση υπό προϋποθέσεις….. Άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Συχνά μας ρωτούν στο περιοδικό αλλά και στην εκπομπή «Πρωινές Ιχνηλασίες» αν το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για την υγεία του σκύλου. Πριν απαντήσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η τάση να χορηγείται ελαιόλαδο στο σκύλο έχει να κάνει με την αντίστοιχη τάση στη διατροφή του ανθρώπου. Το φαινόμενο αυτό όπως έχουμε ξαναγράψει ονομάζεται ανθρωπομορφισμός και σημαίνει την προβολή αναγκών, σκέψεων και συναισθημάτων –ανθρώπινων- στον σκύλο. Λένε λοιπόν οι ιατροί στους ασθενείς τους να τρώνε ελαιόλαδο διότι κάνει καλό και αμέσως σπεύδουν πολλοί να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική στον σκύλο τους. Τώρα, το γεγονός ότι ο σκύλος δεν εμφανίζει την στεφανιαία νόσο (στένωση, έμφραγμα κλπ) ούτε νοσεί από υψηλή χοληστερόλη, είναι μάλλον «μικρολεπτομέρεια» μπροστά στην ακλόνητη βεβαιότητα των ημιμαθών. Πράγματι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου με την προϋπόθεση ότι το σύνολο της διατροφής του είναι ισορροπημένο και χωρίς καταχρήσεις και ακόμα ότι αυτός ασκείται σε καθημερινή βάση. Τι να σου κάνει το ελαιόλαδο, αν τρως μισό κιλό ψωμί ή πέντε πάστες στην καθισιά σου, ενώ ακόμα για την πιο σύντομη απόσταση παίρνεις το αυτοκίνητο; Και αυτά τα λένε οι ιατροί αλλά όλοι για κάποιο λόγο εστιάζουν στο ελαιόλαδο, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Και οι κτηνίατροι μιλάνε για ισορροπημένη διατροφή και για την σημασία των ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι η πανάκεια που θεραπεύει «πάσα νόσο και πάσα μαλακία». Είναι γεγονός ότι το ελαιόλαδο (και όχι μόνο αυτό) είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά. Τις ουσίες αυτές δεν μπορεί να τις συνθέσει ο οργανισμός του σκύλου (ούτε του ανθρώπου) και συνεπώς πρέπει να τις προσλάβει με την τροφή ή έστω με συμπληρώματα. Οι θετικές επιδράσεις των ω-3 στον οργανισμό του σκύλου είναι …. ατελείωτες, με την έννοια ότι επιδρούν ευεργετικά σχεδόν παντού. Το δέρμα και το τρίχωμα είναι ίσως το πιο τυπικό παράδειγμα της δράσης των ω-3 αφού η θεραπευτική τους δράση σε πολλές δερματοπάθειες (των αλλεργιών συμπεριλαμβανομένων) είναι αποδεδειγμένη. Η καρδιά, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, τα οστά και το συκώτι είναι μερικά από τα όργανα στα οποία δρουν τα ω-3. Συνεπώς, είναι μια καλή λύση να δίνουμε ελαιόλαδο στο σκύλο; Αν η υπόλοιπη διατροφή του είναι σωστή και αν έχετε πρόσβαση σε ποιοτικό ελαιόλαδο (και όχι σε κάποια γράσα που κυκλοφορούν στο εμπόριο), τότε ναι είναι καλή τακτική να δίνετε ένα κουτάλι του γλυκού την ημέρα στο σκύλο σας. Υπάρχουν και άλλες καλές πηγές ω-3 στη φύση εκτός του ελαιολάδου, όπως πχ το ηλιέλαιο και το μουρουνέλαιο. Οι δύο αυτές τελευταίες πηγές είναι πλουσιότερες σε ω-3 από το ελαιόλαδο, κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι καλύτερες λύσεις για ένα επιπλέον λόγο. Εκτός από τα ω-3, απαραίτητα για τον οργανισμό του σκύλου (και του ανθρώπου) είναι και τα ω-6. Οι δύο αυτές κατηγορίες απαραίτητων λιπαρών βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους και για το λόγο αυτό η πρόσληψή τους πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη αναλογία. Η ιδανική αναλογία ω-3/ω-6 για τον άνθρωπο είναι 1/1,5-3 ενώ για τον σκύλο είναι 1/5-10. Το ελαιόλαδο οριακά μόνο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σκύλου ή και λιγότερο. Το ηλιέλαιο όμως καθώς και το μουρουνέλαιο μπορούν και τις καλύπτου πλήρως. Φυσικά οι ποιοτικές ξηρές τροφές έχουν ενσωματώσει τα λιπαρά αυτά στη σύνθεσή τους και μάλιστα στη σωστή αναλογία, οπότε όσοι ταΐζουν τα ζώα τους με ποιοτική ξηρή τροφή έχουν λύσει το πρόβλημα, χωρίς να σκοτίζονται και να προβληματίζονται για τα υπόλοιπα.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.514
Athens
www.frenchieworld.de.vu
λαδι απο γαιδουραγαθα ( Disteloel), Λαδι ινδικης καρυδας: Από που τα βρίσκεις? Το σολωμέλαιο από pet shop?
Το Disteloel σε ολα τα μαγαζια υγειηνης διατροφης.
Το λαδι ινδικης καρυδας- και αυτα σε μερικα απο αυτα- αλλα αυτο που ειχα τωρα το εφερα απο γερμανια.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.065
Athens
Το Disteloel σε ολα τα μαγαζια υγειηνης διατροφης.
Το λαδι ινδικης καρυδας- και αυτα σε μερικα απο αυτα- αλλα αυτο που ειχα τωρα το εφερα απο γερμανια.
Εγώ σε τουλάχιστο 2-3 μαγαζιά bio δεν τα χω βρει...

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Το λάδι γαιδουράγκαθου το έχω βρει σε ενα bio μαγαζί της γειτονιάς μου.
Επειδή θα πάω σήμερα από κει θες να ρωτήσω για λάδι ινδικής καρύδας?

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.065
Athens
Το λάδι γαιδουράγκαθου το έχω βρει σε ενα bio μαγαζί της γειτονιάς μου.
Επειδή θα πάω σήμερα από κει θες να ρωτήσω για λάδι ινδικής καρύδας?
Σε ποια περιοχή?