Λεϊσμάνια σε 4χρονο σκύλο 1/3200


The Traveller

New Member
1 Φεβρουαρίου 2022
3
6
27
Καλησπέρα, παιδιά! Είναι το πρώτο μου μήνυμα, σας διαβάζω μήνες τώρα κι ένιωσα την ανάγκη να κάνω εγγραφή και να συζητήσω μαζί σας κάτι που με απασχολεί καιρό τώρα.

Δυστυχώς το σκυλάκι της οικογένειάς μου έχει διαγνωστεί με καλαζάρ από τον Αύγουστο. Καταρχάς να σας κατατοπίσω. Σκύλος σε χωριό της περιφέρειας. Που σημαίνει πως ούτε οι ιδιοκτήτες ασχολούνται πολύ, ούτε οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι πλήρως ενημερωμένοι πάνω στο ζήτημα, καθώς ασχολούνται περισσότερο με τα ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Το σκυλάκι είναι της οικογένειας, ωστόσο εγώ διαμένω μόνιμα στην Αθήνα. Τέλος πάντων, οι γονείς μου με ενημέρωσαν τον Αύγουστο πως το σκυλί δεν είναι καλά και πως έχει κάποια συμπτώματα. Αφήνω τα πάντα και ανεβαίνω στο χωριό να το δω. Το σκυλάκι μου είχε δερματικές αλλοιώσεις και πληγές στα πόδια, στα αυτιά και γύρω από τα μάτια, ενώ μάλιστα τα νύχια του είχαν μεγαλώσει και κυρτώσει πολύ. Εγώ του έκανα μπάνιο, του έκοψα τα νύχια και κάλεσα τον κτηνίατρο της περιοχής στο σπίτι για να το δει. Ο κτηνίατρος έφερε μαζί του ένα rapid test για λεϊσμανίαση, το οποίο έδειξε θετικό. Δεν πήρε αίμα, δεν πρότεινε περαιτέρω εξετάσεις αίματος κτλ και μας είπε πως με ζιλαπούρ και μιλτεφοράν θα γίνει καλά και μάλιστα θα ζήσει και δέκα χρόνια. Δεν ζύγισε καν το σκυλί και μας είπε με το μάτι πως πρέπει να παίρνει 0.5 μιλιγκράμ κι ένα ζιλαπούρ καθημερινά.

(Να εξηγήσω πως επειδή είναι η πρώτη φορά που ένα σκυλάκι μας αρρωσταίνει, και επειδή εγώ λείπω και τη φροντίδα του σκύλου την έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, που δεν πολυκαταλαβαίνουν από αυτά, δεν έχουν εξοικείωση και δεν ενδιαφέρονται, δεν προχώρησαν σε εξετάσεις και δεν ζύγισαν το σκυλί κτλ ώστε να πάρει τη σωστή αγωγή)

Τέλος πάντων, το σκυλί κάπως καλυτέρεψε μετά από ένα μήνα, είχε όρεξη να φάει κτλ. Γύρω στο Νοέμβριο με ενημέρωσε η μητέρα μου πως ο γιατρός είπε να κόψει το ζιλαπούρ και όταν ανέβω εγώ για τις γιορτές να του ξαναδώσω μιλτεφοράν. Εγώ πηγαίνω στο σκυλί στις 22/12 και το βλέπω αδυνατισμένη, ανόρεχτο, να έχει χάσει παραπάνω τρίχωμα, να πίνει υπερβολικά πολύ νερό. Κι φρίκαρα γιατί φοβήθηκα για τους νεφρούς του.

Το πηγαίνω σε άλλο κτηνίατρο. Ζυγίσαμε το σκυλί και μου είπαν πως με 7,800kg ο σκύλος έπρεπε να παίρνει 0,8mg μιλτεφοράν, άρα τα 0,5 που έπαιρνε για ένα μήνα ήταν υποδοσολογία και δε λειτούργησε και το γεγονός ότι έκοψε και το ζιλαπούρ έκανε το σκυλί να υποτροπιάσει σοβαρά.

Πήραμε αίμα, κάναμε βιοχημικές κι έδειξε κρεατινίνη 0,88 (πάλι καλά), αλλά ουρία 115.0, ελάχιστα χαμηλά ερυθρά κι αιματοκρίτη κι αυξημένα αιμοπετάλια. Οι κτηνίατροι με ηρέμησαν κάπως σχετικά με τα νεφρά και το συκώτι του γιατί δεν είναι τόσο πειραγμένα. Ο τίτλος καλαζάρ πολύ αυξημένος, 1/3200. Δεν έκανε τίποτα το μιλτεφοράν τον Αύγουστο δηλαδή. Ευτυχώς δεν είχε πυρετό, είχε όμως πρησμένους λεμφαδένες.

Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι πως το σκυλί όλο αυτό το διάστημα γλειφόταν και γλειφόταν με αποτέλεσμα τα έλκη που είχε έκαναν όλες τις τρίχες από τα πόδια του να εξαφανιστούν. Οι κτηνίατροι υπέθεσαν πως ίσως συνυπάρχει και κάτι άλλο δερματικό (πχ ψώρα), χωρίς να πάρουν κάποιο δείγμα.

Οπότε ως τώρα έγιναν τα εξής:
σωστή δοσολογία μιλτεφοράν, 0,8mg
δύο ζιλαπούρ, ένα πρωί κι ένα βράδυ
δύο χάπια simparica με διαφορά δύο εβδομάδων
κλινική τροφή για νεφρική ανεπάρκεια
αναπλαστική στο δέρμα
αμπούλα για ψύλλους
ελισαβετιανό κολάρο για να μη γλείφεται

βρισκόμαστε πέντε μέρες πριν σταματήσει το μιλτεφοράν και το σκυλί ανταποκρίθηκε στη σωστή δοσολογία, είναι ήδη πολύ καλύτερα, κάνει κανονικά μαλακά κακά, έχει φουλ όρεξη με την ακριβή τροφή του, έχει φτάσει 8,600kg, το δέρμα του ξεπρήστηκε. Όταν, όμως, του έβγαλα το κολάρο για να τεστάρω αν γλειφτεί και τον άφησα μία ώρα χωρίς αυτό, ερέθισε πάλι ένα σημείο στο πόδι του.

Έχω ήδη πάρει και leisguard που θα συνεχίσει αμέσως μετά το μιλτεφοράν, πάλι για ένα μήνα.

Αυτό που με ανησυχεί, παιδιά, (πέρα φυσικά από την πτώση του τίτλου) είναι το αν θα επανορθώσει το δέρμα του. Δεν θέλω να φανταστώ πως θα βγάλει το κολάρο και θα γλείφεται ξανά και θα είναι πάντα έτσι ερεθισμένο. Πιστεύετε πως θα βγει ξανά το τρίχωμα του; Το φοράει ήδη ένα μήνα το ελισαβετιανό, δεν είναι υπερβολικό; Γιατί να ξύνεται-γλείφεται ακόμα, μετά από την αποπαρασίτωση και τη θεραπεία για τις ψώρες κτλ; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο; Είναι ψυχολογικό;

Νιώθω τόση ντροπή που ένα σκυλί δεσποζόμενο υποτίθεται έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Είναι σα να βλέπω ένα σκυλί που το παράτησαν στο δρόμο Κι εγώ έχω κάνει ό,τι μπορώ, έχω δώσει τις οικονομίες μου για τη θεραπεία του, δυστυχώς δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου στην Αθήνα, δεν έχει μάθει το καημένο στην πόλη, αυτό έτρεχε κι αλώνιζε μέσα στο χωριό.

Σας επισυνάπτω φωτογραφίες για να δείτε.
 

Attachments



sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Γεια σου Traveller, καλώς μας ήρθες!

Είναι άδικη μοιρασιά όταν τελικά ένας αναγκάζεται να αναλάβει τις ευθύνες όλων, αλλά αυτό σου έτυχε και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να πορευτείς.

Δε μπορώ να σου δώσω ιατρική συμβουλή ούτε να σου προτείνω τι άλλο μπορείς να κάνεις στο σκύλο. Χρειάζεσαι έναν κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι, και που θα βλέπει το σκύλο όσο τακτικά χρειάζεται, που θα ιεραρχήσει τα προβλήματα υγείας (αν γίνεται), και θα σου πει τι χρειάζεται για το καθένα.
Τέλος χρειάζεται κάποιος που θα φροντίσει σωστά τον σκύλο στο εξής. Αυτός ο κάποιος, είσαι εσύ.

Οπότε ξεχνάς αυτό:

..... δυστυχώς δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου στην Αθήνα, δεν έχει μάθει το καημένο στην πόλη, αυτό έτρεχε κι αλώνιζε μέσα στο χωριό.
φέρνεις το σκυλάκο στην Αθήνα, και τον φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς.

Σιδερένιος ο πιτσιρίκος σου, εύχομαι ό,τι καλύτερο!
 
  • Like
Reactions: Amaliaz and medusa


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Με πολύ πολύ πολύ λιγότερη εμπειρία απ τον προηγούμενο χρήστη, κι εμένα η πρώτη μου σκέψη είναι να το πάρεις Αθήνα...με αυτά που γράφεις είναι σαν να αργοσβήνει το καημένο..Μπράβο σου μπράβο σου μπράβο σου για τις προσπάθειές σου, τις ιδέες σου και ...αυτό που είσαι!!
 


maeveyume

New Member
3 Φεβρουαρίου 2022
2
0
36
Καλημέρα :) κι εμένα είναι το πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ.

Λυπάμαι πολύ που το σκυλάκι αρχικά ούτε καν το ζύγισε για να δώσει τη σωστή δοσολογία :((

Δυστυχώς δε μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή για το δερματάκι του αλλά λόγο της κατάστασής του πράγματι θέλει συχνή παρακολούθηση από κάποιο κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι. Ισχύει ότι θα ήταν ιδανικό εάν μπορούσες να πάρεις το σκυλάκι Αθήνα, καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο στο εάν θα μπορούσες να το κάνεις αυτο.


Εύχομαι τα καλύτερα στο μικρούλι και μπράβο σου που προσπαθείς να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου!

Κι εμένα η μικρούλα μου μόλις διαγνώστηκε με καλαζαρ και ερλιχίωση! Αινεί σχεδόν 3ον χρονών και ΤΡΕΜΩ.

Έχει κάτι σα γαστρεντερίτιδα και μου είπαν δε μπορεί να αρχίσει θεραπεία για καλαζάρ (1/3200) ακόμα μέχρι να σταματήσουν οι διάρροιες ή μαλακά κακά με λίγο αίμα. Έχω τρελαθεί και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ!!!
 


The Traveller

New Member
1 Φεβρουαρίου 2022
3
6
27
Καλησπέρα, παιδιά! Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Ήθελα απλά να καταγράψω την πρόοδο του σκύλου.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε το σκυλάκι μου τελείωσε τη θεραπεία με το μιλτεφοράν και το πήγα για αιματολογικές.

Σήμερα έλαβα τις εξετάσεις. Ο τίτλος αντισωμάτων έπεσε στο 1/1600, είμαι τόσο ανακουφισμένος. Και οι βιοχημικές καλές. Ουρία και κρεατινίνη φυσιολογικές, μόνο λίγο χαμηλός αιματοκρίτης και ερυθρά, καθώς και ελάχιστα αυξημένα λευκά μονοπύρηνα.

Αναιμία μου είπαν οι κτηνίατροι. Ξέρετε τι κάνουμε για αυτό;
Νομίζω πως η κλινική τροφή για νεφροπαθείς τον βοήθησε τόσο πολύ.

Στο μεταξύ ξεκινήσαμε και Leisguard από τη Δευτέρα. Άρα αναμένεται να πέσει κι άλλο ο τίτλος, μαζί με το ζιλαπούρ που σκοτώνει τα νέα παράσιτα.

Και όσον αφορά στα δερματικά του (γιατί σας είπα πως όταν του βγάζω το κολάρο ελισάβετ γλείφεται και μου δίνει την εντύπωση ότι ξύνεται) πήραμε ένα τρίτο Simparica για καλό και για κακό, του πήρα ειδικό σαμπουάν για τη φαγούρα και τον κνησμό και αμπούλα, και παράλληλα του βάζω σπαθόλαδο στο δεματάκι του. Ήδη ξεκίνησαν να βγαίνουν μικρές τριχούλες. Κάποια σημεία μου είπαν ότι μπορεί να μη βγάλουν καθόλου τρίχωμα, εξαρτάται από το πόσο βαθιές ήταν οι δερματικές αλλοιώσεις.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Ελπίζω να επανέλθω ξανά σε ένα μήνα και να έχω μόνο καλά να σας πω.
 


The Traveller

New Member
1 Φεβρουαρίου 2022
3
6
27
Παιδιά, καλησπέρα!

Είπα ότι θα σας δώσω update και να 'μαι.

Μετά τη θεραπεία με το leisguard ήθελα να σας πω πως κάναμε το Πάσχα εξετάσεις στο σκυλάκι μου και ο τίτλος αντισωμάτων σταθεροποιήθηκε στο 1/200. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη πτώση, μακάρι να διατηρηθεί έτσι. Νεφρά και ήπαρ σε άριστη κατάσταση.

Συνεχίζουμε κανονικά με ζιλαπούρ και τα ποδαράκια του που δεν είχαν τρίχωμα έχουν επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, με εξαίρεση ορισμένα γυμνά σημεία. Όπως σας είπα το σκυλί μου έχει την τάση να γλείφει εμμονικά τα γυμνά σημεία στα πόδια του, πράγμα που μας απέτρεψε από το να του βγάλουμε το ελισαβετιανό κολάρο από το Γενάρη.

Δυστυχώς δεν μπορεί να το φοράει πια, αν και το συνήθισε.

Έχουμε κάνει αποπαρασίτωση, οπότε οι κτηνίατροι μας πρότειναν να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα για να αποκλείσουμε πιθανά ενδεχόμενα.

Πήρε αντιβίωση για 14 μέρες, το Clavaseptin. Σήμερα που πήρε το τελευταίο χάπι, του έβγαλα το κολάρο και συνεχίζει να το κάνει.

Συζητάμε με τους γιατρούς και πρότειναν επίσης θεραπεία με Apoquel, αλλά και ίσως κάποια αγχολυτικά, στην περίπτωση που είναι απλά ψυχολογικό. Κορτιζόνη δεν μπορεί να χορηγηθεί, γιατί θα φουντώσει η λεϊσμάνια.

Επίσης δεν είναι hot spot και του κάνω ήδη πλύσεις με καταπραϋντικό σαμπουάν, το Douxo Calm.
Έχετε παρόμοια εμπειρία;
 


Yoyo

Member
15 Δεκεμβρίου 2018
5
2
51
Διαβασα την περιπετεια σας με το σκυλακι σας και απ´οτι καταλαβα το εχετε πλεον μαζι σας ωστε να μπορειτε να ελεγχετε την θεραπεια. Μπραβο τοσο σε εσας αλλα και στους γιατρους σας. Και εγω καπως ετσι την εφερα την μικρουλα μου την Πασχαλιτσα στην Αθηνα. Ευτυχως τοτε ειχε μονο κλινικα ευρηματα. Η ανησυχια μου ηταν η ιδια δηλαδη οτι τα σκυλακι εχει μαθει στην ελευθερια, τελικα ομως αποδειχτηκε οτι το σκυλακι το μονο που ηθελε ηταν να ειναι μαζι μου γιατι το αγαπαω και το φροντιζω . Μετανιωσα λοιπον που δεν την ειχα παρει χρονια νωριτερα ωστε να γλιτωνε ισως και την μολυνση. Το βασικο παντως στην αντιμετωπιση ειναι να εχετε σοβαρους γιατρους που να ξερουν να αξιολογησουν την εξελιξη της νοσου, δηλαδη να μην δινουν θεραπεια ντε και καλα με την παραμικρη μεταβολη του τιτλου. Ο τιτλος δεν ειναι απο μονος του το στοιχειο που θα δικαιολογησει την χορηγηση επιθετικης θεραπειας. Επισης προσοχη με την τροφη οσο παιρνει αλλοπουρινολη, πρεπει να τρεφεται με low purine (πχ advance- low purine, royal canine- urinary u/c) γιατι κινδυνευει να κανει κρυσταλλους ξανθινης στους νεφρους.
 


Yoyo

Member
15 Δεκεμβρίου 2018
5
2
51
Σχετικα με την εμμονη του να γλυφει τα ποδαρακια του, σκεφτομαι μηπως εχει καποιον πονο γιατι ειναι γνωστο οτι το καλαζαρ κανει πολυαρθροπαθεια και το σκυλακι σας ειχε παρα πολλα κλινικα συμπτωματα και δεν θα ηταν διολου απιθανο. Πολυ πιθανο επισης θα ηταν το τριχωμα να χαθηκε στα ποδια εξαιτιας του πονου και του συνεπακόλουθου γλειψιματος. Τα σκυλια ξερουν πολυ καλα να κρυβουν τον πονο τους
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.608
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3