Λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ)

emily_vk

Well-Known Member
26 Ιανουαρίου 2008
240
0
www.venilil.com
Όταν ο σκύλος σας τσιμπηθεί από μια μολυσμένη σκνίπα, τα πρωτόζωα εισέρχονται στο αίμα του, όπου μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί ανοσολογικής άμυνας του ζώου σας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παράσιτο, αυτό μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε πολλά ζωτικά όργανα. Η περίοδος επώασης ποικίλλει από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το ζώο σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Κατάπτωση - Ανορεξία
Απώλεια βάρους
Χρόνια δερματολογικά προβλήματα
Χωλότητα
Πυρετός
Πεπτικές διαταραχές (διάρροιες, εμετός κλπ)
Αναιμία
Ρινορραγία
Πολυουρία – Πολυδιψία κλπ

Μέτρα προστασίας κατά της σκνίπας

1. Ψέκασμα: (ή πασάλειμμα) με σιτρονέλλα (Citronella) καθημερινά, στην πλάτη, την κοιλιά, κοντά στη μύτη, όταν πλησιάζει το σούρουπο.

2. Ύπνος: στο εσωτερικό του σπιτιού (ή όσο πιο ψηλά και μακριά από φώτα και φυτά γίνεται) ή σε σπιτάκι με ειδική σίτα που δεν επιτρέπει στην σκνίπα να εισβάλλει. Mακριά από σκνιπόφιλα φυτά και λιμνάζοντα νερά. Mακριά από φώτα που έλκουν τα έντομα. Yπάρχουν ειδικές λάμπες που δεν προσελκύουν τη σκνίπα.

3. Λουράκι: κατά της σκνίπας.

4. Σκόρδο: στο φαϊ. Διώχνει παράσιτα και τη σκνίπα, αλλά πρέπει, λέει, να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Bάλτε σκελίδες σκόρδο σε ελαιόλαδο και προσθέστε το φαγητό του.

5. Στη βραδινή βόλτα: κρατείστε το ζώο δραστήριο. Aν ξαπλώσει λίγο, κινδυνεύει. Σε περίπτωση δυνατού αέρα ή βροχής μπορείτε να εφησυχάσετε για λίγο. Mόλις όμως περάσει η μπόρα… γρήγορα μέσα στο σπίτι.

6. Tέστ καλαζάρ: για να ξέρουμε που βρισκόμαστε, ένα τεστ δείκτη τώρα και άλλο ένα τον Oκτώβριο δεν θα έβλαπτε…

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
η καυκασινα μου εχει περασει με επιτυχια αυτη την ασθενεια...
συμφωνω με το κειμενο και φυσικα μην ξεχναμε πως οσο ο σκυλος δεν ειναι απολυτα θεραπευμενος,πρεπει να ειναι σε χωρο με σιτα,ωστε να μην μεταδωσει τον ιο σε αλλα σκυλια :!:

emily_vk

Well-Known Member
26 Ιανουαρίου 2008
240
0
www.venilil.com
Xαιρομαι που ειναι καλα η καυκασινα σου :!:
Δυστυχως πολλοι ανθρωποι δεν εχουν την οικονομικη ευχερεια για την θεραπεια και προτιμουν την αμεσως επομενη ακραια λυση,την ευθανασια :cry:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
emily_vk said:
Xαιρομαι που ειναι καλα η καυκασινα σου :!:
Δυστυχως πολλοι ανθρωποι δεν εχουν την οικονομικη ευχερεια για την θεραπεια και προτιμουν την αμεσως επομενη ακραια λυση,την ευθανασια :cry:
κοιτα,οταν κανεις προληπτικα την εξεταση δυο φορες τον χρονο,δεν φτανεις σε σημειο να σκεφτεις την ευθανασια οταν βλεπεις οτι το σκυλι σου δεν "νοσει" και κοβεις τον λαιμο σου να το θεραπευσεις οπως θα εκανες για οποιον αγαπας..
εαν δεν μπορεις να ανταπεξελθεις σε ενδεχομενη δυσκολια υγειας,καλυτερα να μην παρεις σκυλο.
απο εκει και υστερα,η θεραπεια δεν κοστιζει πια και τοσο πολυ,ειδικα εαν προκειται για μικροσωμες φυλες :wink:

emily_vk

Well-Known Member
26 Ιανουαρίου 2008
240
0
www.venilil.com
Πολυ σωστα!!!

Μακαρι να το δουν και αυτοι που δεν κανουν ποτε εξαιτασεις και πανε τον σκυλο στον κτηνιατρο σε αρκετα προχωρημενο σταδιο!

MANOY

Well-Known Member
13 Μαρτίου 2008
1.168
0
36
Ηρακλειο Κρητης και Αθηνα
galazio said:
πρεπει να ειναι σε χωρο με σιτα,ωστε να μην μεταδωσει τον ιο σε αλλα σκυλια :!:
Ηξερα οτι το καλααζαρ κολλαει μονο απο τη συγκεκριμενη θηλυκη μολυσμενη σκνιπα και οχι απο σκυλο σε σκυλο... Ειναι οντως ετσι η εγω εχω λαθος πληροφορηση? Παντως πρωτη φορα το ακουω οτι μπορει ενας σκυλος να κολλησει εναν αλλο :roll:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
λοιπον το σπρει για την σκνιπα πρεπει να το βαζουμε πανω απο 17-18c...τωρα τι κανουμε αν εννειοτε ανεβει πολυ η θερμοκρασια?
βαζουμε η οχι???
εχω κολησει λιγο..

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Παντως πρωτη φορα το ακουω οτι μπορει ενας σκυλος να κολλησει εναν αλλο
ΜΕΣΩ της σκνίπας ...

Κango, εγώ αν ανέβει σταθερά πάνω από 20 αρχίζω τα μέτρα όλα ... αν είσαι κοντά σε πράσινο - νερό κλπ κλπ είναι λίγο χειρότερα, σαν γενικό κανόνα έχω όμως αυτό ...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
denis said:
Παντως πρωτη φορα το ακουω οτι μπορει ενας σκυλος να κολλησει εναν αλλο
ΜΕΣΩ της σκνίπας ...
Ακριβώς! Το παράσιτο βρίσκεται είτε στο σκύλο, που είναι ο τελικός ξενιστής, είτε στη σκνίπα, που είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής.

Κάτια εγώ ήδη έχω αρχίσει Advantix. Το scalibor το φοράει όλο το χρόνο.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
ναι scalibor το φοραει ολο τον χρονο..
αλλα σημερα του εβαλα το αντιφλεμποτον..
ποπο ...ανχωθηκα τωρα..
εχω χασει σιγουρα κατι μερες.. :oops: :oops: :oops:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Μην αγχώνεσαι!
Εγώ τον ξεκινάω λίγο νωρίτερα γιατί στο Μοσχάτο έχουμε τα δυο ποτάμια και η σκνίπα πάει σύννεφο! :wink:

MANOY

Well-Known Member
13 Μαρτίου 2008
1.168
0
36
Ηρακλειο Κρητης και Αθηνα
Ευχαριστω πολυ rottie και denis!!!!! Ξερω ακριβως πως κολλαει μεσω της σκνιπας... Απλα ετσι οπως το διαβασα απο τον/την galazio δν το καταλαβα καλα!!!! Ευχαριστω για τη διευκρινηση παντως! :D

Και να προσθεσω κ εγω ενα συμπτωμα ισως οχι τοσο συχνο... Δυσκολια στο περπατημα κυριως στα πισω ποδια και τελικα παραλληση αν δν το προλαβεις... :(

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
:lol: :lol: απο εδω και στο εξης θα κυκλοφορω με τον μεταφραστη και τον δικηγορο μου :smurf:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.317
Μέλη
20.076
Νεότερο μέλος
maria1999.