Λύκοι στον Παρνασσό και που είναι τα σκυλιά?

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Λύκοι-πραγματικοί- στον Παρνασσό!

Επίθεση αγέλης λύκων σε στάνη σημειώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη περιοχή του Παρνασσού. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άτυχος κτηνοτρόφος που κατάγεται από το Δίστομο έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή καθώς η αγέλη των λύκων κατασπάραξε 35 πρόβατα από το κοπάδι του.

Δεν είναι σπάνιες οι επιδρομές λύκων στις στάνες των κτηνοτρόφων στον Παρνασσό και στον Ελικώνα τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος φαίνεται ότι παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Οι κτηνοτρόφοι, οι βοσκοί παραπονούνται ότι στα πλαίσια μιας κακώς νοούμενης «οικολογικής λογικής» οι λύκοι στην περιοχής της Στερεάς έχουν πληθύνει επικίνδυνα καθώς προστατεύονται νομοθετικά με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες ζημίες σε στάνες.
Ένα ακόμη παράπονο των πληττομένων κτηνοτρόφων είναι η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως και σε αυτό καθαυτό το σύστημα αποζημιώσεων: όπως υποστηρίζουν η αποζημίωση δίδεται μόνο για τα ζώα που μπορούν να καταμετρηθούν ενώ είναι γνωστό ότι οι λύκοι συχνά σύρουν μαζί τους πρόβατα ή ερίφια μακριά από τον τόπο της επίθεσης. Αυτά για τον ΕΛΓΑ είναι ως μη υφιστάμενα και ασφαλώς ο κτηνοτρόφος δεν αποζημιώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Παρνασσό υπάρχουν αυτή την εποχή κοπάδια από την Αμφίκλεια, την Αράχωβα, το Δίστομο, την Βελίτσα, τη Σουβάλα κ.λπ.
Πηγή http://viotia.blogspot.com/

Επειδή βλέπω μερικούς βοσκούς και τι σκυλιά έχουνε απορώ πραγματικά... εδώ τα αληθινά τσοπανόσκυλα θα ήταν χρυσάφι και όμως....

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Επειδή βλέπω μερικούς βοσκούς και τι σκυλιά έχουνε απορώ πραγματικά... εδώ τα πραγματικά τσοπανόσκυλα θα ήταν χρυσάφι και όμως....
Γιώργο,

Αρκετοί, μάλλον δεν έχουν κάν σκυλιά...
Οσοι "παραδοσιακοί" βοσκοί έχουν τα σωστά τσοπανόσκυλα, στη σωστή αναλογία ανά μέγεθος κοπαδιού, νομίζω ότι δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα...

Θα είναι αδύνατον, δηλαδή, με μιά καλή ομάδα ποιμενικών να εξαφανιστούν 35 πρόβατα!!! Αντε, να προλάβουν οι λύκοι να σκοτώσουν 2-3 προβατάκια...

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
βλέπω βοσκούς με ημίαιμα μέσα στην ψείρα, τα δερματικά, μερικά δαγκωμένα άλλα να κουτσαίνουν, και αναρωτιέμαι τι να προστατέψουν και πως αυτά τα σκυλιά, το κακό είναι οτι τώρα θα την πληρώσουν οι λύκοι.

οπως είπες Γιάννη τα καλά τσοπανόσκυλα θα προστατέψουν το κοπάδι αλλά έμμεσα θα προστατέψουν και τον λύκο.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
βλέπω βοσκούς με ημίαιμα μέσα στην ψείρα, τα δερματικά, μερικά δαγκωμένα άλλα να κουτσαίνουν, και αναρωτιέμαι τι να προστατέψουν και πως αυτά τα σκυλιά, το κακό είναι οτι τώρα θα την πληρώσουν οι λύκοι.

οπως είπες Γιάννη τα καλά τσοπανόσκυλα θα προστατέψουν το κοπάδι αλλά έμμεσα θα προστατέψουν και τον λύκο.
Πάααρα πολύ σωστός!!!

Εχω δει κι εγώ τέτοια σκυλιά, σε άθλια κατάσταση. Δεν ξέρω αν οι τσοπάνηδες αυτοί είναι ερασιτέχνες, νεόκοποι, ή απλώς ηλίθιοι...
Εχουν, ας πούμε, μία περιουσία 60.000€ (500 πρόβατα περίπου) εκτεθειμένη στο βουνό και δεν διαθέτουν 10 καλά τσοπανόσκυλα που θα "κάνουν τη διαφορά"... και μην ξεχνάμε, όχι μόνο ενάντια στο λύκο, αλλά και στους δίποδους ζωοκλέφτες, οι οποίοι αφθονούν...

Το κακό με κάποιους σημερινούς τσοπάνηδες είναι ότι δεν μπορούν (ή δεν ενδιαφέρονται) να διαβάσουν την ιστορία της δουλειάς τους...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Αντί να μαζευτούν οι 5-10-15-20 κτηνοτρόφοι και να κάτσουν να πούνε ελάτε εδώ ρε παιδιά,ας καθήσουμε να δούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε τις επιθέσεις ΑΛΛΆ και πως θα προστατέψουμε και τον λυκο!Πρόληψη και συνεννόηση χρειάζεται,επαγγελματισμός και σβελτάδα!
Δεν ξέρω αν είναι σωστή η σκέψη μου και εφικτή αλλά από το να κλαίγονται στα υπουργεία ας πάρουν τα μέτρα τους!Τα μέτρα τους,όχι τα όπλα τους,απέναντι στον λυκο!

Αυτές οι λεξούλες δεν υπάρχουν στο μυαλουδάκι του Ελληνα!
Είχα διαβάσει πρόσφατα ότι υπάρχουν τρόποι για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά προστατεύοντας τις περιουσίες αλλά και τον λυκο!

Δεν ξέρω,τόσο δύσκολα είναι ρε παιδιά να δουλέψει λίγο το μυαλό?Γιατί περιμένουμε από τους άλλους?
Γιατί ζητάμε αποζημιώσεις?Το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι!Ίσα ίσα δημιουργείτε το αίσθημα ότι αφού αποζημιώνει το κράτος δεν θα πάρω τα μέσα μου εγώ σαν επαγγελματίας και θα σκοτώνω και τον λυκο!
Ναι,να υπάρχουν αποζημιώσεις αλλά να αναπτυχθεί και το αίσθημα από την πλευρά των κτηνοτρόφων ότι θα πρέπει να κουνήσουν λίγο τα χεράκια τους!

Last edited:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
δεν είναι και εντελώς άχρηστοι όλοι, μια φορά ένας με ρώτησε που θα βρεί ελληνικό ποιμενικό και τον έστειλα στον Αρκτούρο μετά απο καιρό δεν ξέρω εαν τα πήρε απο εκεί αλλά έφερε δύο ωραία νεαρά σκυλιά, το ασχημο ήταν οταν είδα οτι το κολάρο του ενός κόντευε σχεδόν να το πνίξει, του λέω γιατί δεν το αλλάζεις ή να το βγάλεις?
και μου λέει δεν μπορώ όποτε πάω κοντα μου ορμάει, του έδωσα μερικές ιδέες τώρα τι έκανε....

Last edited:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Ναι κ.Γιώργο αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συγκεντρωθούν και να κάτσουν να δουν πως μπορούν να το λύσουν!
Το να τρώγεται το κοπάδι σου από λύκους και να πηγαίνεις να παίρνεις τα λεφτά που αναλογούν στα χαμένα πρόβατα και να ξαναπαίρνεις πρόβατα και ο λύκος να τα ξανατρώει είναι λίγο...αστείο!Και άντε ο λύκος κάνει την δουλειά του,εσυ τι κάνεις?Και συνδυασμό ότι αυτές οι δουλειές πάνε από γενιά σε γενιά από πατέρα σε γιο(οικογενειακές επιχειρήσεις) θα μπορούσαν να μάθουν στα παιδιά τους πως να χειρίζονται και να φροντίζουν τα σκυλιά(εργαλεία δουλειάς είναι και αυτα)!
Επιδοτήσεις υπάρχουν γενικά στον τομέα της κτηνοτροφίας ή και αυτοί όπως και άλλοι παίρνουν τα λεφτά(επιδοτήσεις) και τα ρίχνουν σε σπίτια και τζιπ αντί πάνω στην δουλειά τους?