ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ = BACKYARD BREEDER ??

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Sir μου εξηγείς το εξής?

Όταν δεν έχει πέντιγκρι δεν είναι ημίαιμο?

Όταν αναπαράγεις ημίαιμα δεν είσαι ΒΥΒ?

Οι εκθέσεις αυτές τι βεβαιώνουν?

Εφόσον δεν είναι αναγνωρισμένη ποιο είναι το πρότυπο?
Με αφορμή αυτήν την ερώτηση ανοίγω το topic, και λέω κατευθειαν την γνώμη μου ...

Οταν η οικογένεια σκύλων που έχεις δεν έχει pedigree, αναγνωρισμένα από την FCI δεν είναι φυλή. Υπάρχουν πολλοί άλλοι οργανισμοί που εκδίδουν pedigree για διαφόρους λόγους, άλλοι είναι βέβαια εμπορικοί, άλλοι ομως μπορεί να είναι και ανιδιοτελείς από την αγάπη για μία ''φυλή'' που δεν μπορεί να είναι ''φυλή'' στην FCI ...

Φυλή είναι μία κατηγορία σκύλων που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ + ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ , που πρέπει να έχει σταθεροποιημένες αυτές τις παραμέτρους πολλά χρόνια, δηλωμένο ΕΚΤΡΟΦΙΚΟ ΣΤΟΧΟ και ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ - ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ. Αυτά εν συντομία ...

Το να έχεις pedigree από άλλον οργανισμό μπορεί φυσικά να σε βοηθήσει στην εκτροφή σου, αλλά δεν καθιστά την φυλή σου φυλή με την έννοια αυτή, και τρανό παράδειγμα είναι τα pitbull (Am. Pitbull Terrier) που έχουν πολλά όμοια χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους, και ίσως αν σταθεροποιηθούν να έχουμε ένα Am.Staffordshire Τerrier, φυλή που υπάρχει, και άρα πάλι δεν μπορεί αναγνωριστεί.

Αν υπάρχει ένσταση πάνω σε αυτά παρακαλώ στο ΑPBT & Registries ...

Γιατί τα είπα αυτά ...

Γιατί αν αναπαράγεις Pitbull δεν είσαι απαραίτητα BYB ... όλοι κάπως και κάποτε έχουν αναπαράξει χωρίς πρότυπο ή με δικο τους πρότυπο, ( Luis Doberman - Stephanitz - Γερμ. Ποιμενικός - τρανά παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες και πιο πρόσφατα) ΑΛΛΑ είχαν έναν ΕΚΤΡΟΦΙΚΟ ΣΤΟΧΟ που υπηρέτησαν για όλη τους την ζωή, και μην ξεχνάμε ότι ανακάτευαν ράτσες στα ίσα, (πολύ χειρότερο δλδ αν το σκεφτείς από το να αναπαράγεις πχ pitbull με pitbull )

Σε κάνει BYB

- H EΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟΧΟΥ

πχ έχουμε μία ''φυλή'' που μυρίζει μανιτάρια κάτω από το έδαφος ... τα μανιταρια αυτά εκλείπουν ... και μετά αναπαράγουμε αυτήν την φυλή , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, αντί να την κάνουμε πχ εν δυνάμει πρωταθλητή σε ιχνηλασία ... για να το κάνουμε αυτό πρέπει να τηρουμε γενεαλογια ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ, να ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΣΚΥΛΙΑ και να δοκιμάζονται ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ των οργανωμένων εκτροφέων (ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΚΥΛΙΑ σε άσχετους που θα αναπαράγουν και αυτοί) σε επίσημα πρωταθλήματα ιχνηλασίας ... περνώντας τα χρόνια και ίσως μην προλαβαίνοντας να κάνουμε κάτι πρίν πεθάνουμε οι ίδιοι από βαθειά γεράματα, ίσως έχουμε μία φυλή (την καλύτερη στο είδος της που να είναι κάπως μορφολογικά και σε επίπεδο εργασίας)

Τώρα, αν αναπαράγεις χωρίς να θέλεις να φτιάξεις φυλή (αν δεν έχεις) σύμφωνα με τα πρότυπα της FCI για μένα δεν είσαι BYB αλλά χάνεις τον χρόνο σου, για πολλούς λόγους ... αν πουλάς τα σκυλιά είσαι ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ κάτι άλλο , (δεν βρίσκω λέξη) γιατί ότι και να θές να κάνεις με την φυλή που αγαπάς, από την στιγμή που δίνεις το διαιωμα σε κάποιον άλλον να την τσακίσει, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ, κάνεις μία τρύπα στο νερό ...

- Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ

πχ αναπαράγω μόνο με αυτούς που τα πάω καλά, αναπαράγω για να κρατήσω, αν κρατήσω το αγαπάω και αναπαράγω και αυτό να δώ και το εγγονάκι και πάει λέγοντας ...

- H EΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΟΥ

Και εννοώ επίσημα πιστοποιητικά ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑ είναι συχνή στην φυλή που εκτρέφεις, αν δεν γίνεται επίσημα, τουλάχιστον ανεπίσημα. Τα σκυλιά που δεν ικανοποιούν τα standarts σου (για τα οποία κρίνεσαι) πρέπει να βγούν από την αναπαραγωγή και αν δωθούν σε άλλον να δωθούν στειρωμένα.

- Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ κρίσης τους και καταχώρησής τους ... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ...

Για μένα είναι μόνο η FCI, για όποιον άλλον ΕΣΤΩ είναι κάτι άλλο θα περίμενα να γράφει τις γέννες του εκεί που ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ υποστηρίζουν την φυλή του, πώς ??? Να μετακομίσει στην Αμερική ... με κάποιον γνωστό - κάποιον που θα τον πληρωνει για αυτήν την δουλειά, δεν ξέρω ... κάπως ... ή αγαπάς μία φυλή και αφιερώνεσαι ή κάνεις μισές δουλειές ...

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
denis said:
Οταν η οικογένεια σκύλων που έχεις δεν έχει pedigree, αναγνωρισμένα από την FCI δεν είναι φυλή. .
τα αμερικανικα μπουλντογκ που δεν ειναι αναγνωρισμενα απο την FCI δεν ειναι φυλη?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
- εγώ θελω να φτιάξω ένα rottweiler που να είναι 15 - 20 κιλά, μακρύτριχο και με γαλάζια μάτια ...

- έχω και 100 εκτροφείς πάνω σε αυτό που δουλεύουν, αλλά ο ένας λέει ''οχι μακρύτριχο'' ο άλλος λέει όχι γαλάζιο μάτι, και οι δέκα με ακολουθούν, αλλά οι άλλοι είναι άλλες 3-4 κλίκες ...

εκτός του ΚΟΕ βγαίνει και ο ΚΟΕΕ (Κυνολογικός Ομιλος Ελλήνων Εκτροφέων) και μου βγάζει pedigree, κανονικότατα ... η FCI βγάζει ανακοίνωση ''προσοχής'' και αρχίζει πόλεμος ...

- έχω φυλή ??

... απάντα μόνος σου ...

Και αν έχω και έχω καλούς σκοπούς ... γιατί συνεχίζω τον πολεμο ?? Αφού αν ΘΕΛΩ ένα σκυλι έτσι κι έτσι να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το θέλω, στην ουσία θέλω αυτό που θέλει και η FCI, μία ΦΥΛΗ ...

sotiris_z

Well-Known Member
11 Απριλίου 2008
95
0
athens-greece
www.pitbull-rescue.gr
γιατι τα πιτ μπουλ δεν ειναι φυλη...????????????? τα ντογκο καναριο που αναγνωριστηκαν πριν αππο μερικα χρονια απο fci μεχρι τοτε δεν ηταν φυλη.....??????????????????????????

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Βγάλε 10 διαφορετικά κοκώνια και απάντα πάλι ... όχι δεν είναι για μένα ... ακόμα ...

Αν σοβαρευτούν κάποιοι μπορεί να γίνουν ... γιατί εσείς με το Σαρπλανίνατς και τόσα άλλα κάνατε τόση δουλειά ??

Να γίνει δουλειά ... :wink:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
τα ντογκο καναριο που αναγνωριστηκαν πριν αππο μερικα χρονια απο fci μεχρι τοτε δεν ηταν φυλη.....??????????????????????????
ΕΓΙΝΑΝ (σταθεροποίησαν τύπο και χαρακτήρα) και αναγνωρίστηκαν ...
Οπως και ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΛΥΚΟΥ ΜΕ ΣΚΥΛΟ πολύ πρόσφατα ...

ΕΙΔΕΣ ότι δεν υπάρχει κανένα κόλημμα, μόνο marketing και κακές σχέσεις ΑΛΛΩΝ με την FCI που σου δίνουν το σανό για να μασήσεις ...

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
denis said:
- εγώ θελω να φτιάξω ένα rottweiler που να είναι 15 - 20 κιλά, μακρύτριχο και με γαλάζια μάτια ...

- έχω και 100 εκτροφείς πάνω σε αυτό που δουλεύουν, αλλά ο ένας λέει ''οχι μακρύτριχο'' ο άλλος λέει όχι γαλάζιο μάτι, και οι δέκα με ακολουθούν, αλλά οι άλλοι είναι άλλες 3-4 κλίκες ...

εκτός του ΚΟΕ βγαίνει και ο ΚΟΕΕ (Κυνολογικός Ομιλος Ελλήνων Εκτροφέων) και μου βγάζει pedigree, κανονικότατα ... η FCI βγάζει ανακοίνωση ''προσοχής'' και αρχίζει πόλεμος ...

- έχω φυλή ??
.
τωρα οχι σε 10 χρονια αν δεν εχεις σαλταρει θα εχεις! (αντε προλαβαινεις να φτοιαξεις τρωωαλβανουσειρ)!

νομιζω μπερδευουμε το εχω σταθερη φυλη με το φυλη που θελει σταθεροποιηση και αυτο προσπαθουμε!

οι περισοτερες φυλες καπως ετσι δεν ξεκινησαν ?

spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
Φυλή είναι μια ομοιογενής ομάδα ζώων μέσα σε ένα είδος ίδιας προέλευσης,που παρουσιάζει συγκεκριμένη φυλετική μορφολογία,ταμπεραμέντο,συμπεριφορά και σταθερά παραγωγικά/αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά.Tα χαρακτηριστικά αυτά θα πρέπει να ξεχωρίζουν την συγκεκριμένη φυλή από κάθε άλλη.

Τα φυλετικά χαρακτηριστικά κάθε φυλής είναι κληρονομήσιμα και τα καθαρόαιμα ζώα περνούν αυτά τα χαρακτηριστικά από γενιά σε γενιά.

Τα χαρακτηριστικά,ταμπεραμέντου,συμπεριφοράς ή μορφολογίας θα πρέπει να έχουν μικρές ή καθόλου αποκλείσεις μέσα στα δείγματα της φυλής αλλιώς το ζώο θεωρείται ή μη καθαρόαιμο ή ακατάλληλο αναπαραγωγής.

Δική μου γνώμη στο θέμα....

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Απαντώ στο αρχικό ερώτημα και μένω στην ουσία:

ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ = BACKYARD BREEDER ??

Εάν δεν υπάρχει επιλεκτική, υπεύθυνη εκτροφή και εκτροφικος στόχος, εννοείται πως μιλάμε για BYB και μάλιστα του χειρίστου είδους, διότι η ανηθικότητα διανθίζεται με γενναίες δόσεις υποκρισίας και ψέματος.
Το αποτέλεσμα είναι να υποστηρίζει ο καθένας ότι τον συμφέρει (διότι δεν υπάρχει έλεγχος από κανένα φορέα), παραπληροφορώντας και εξαπατώντας το κόσμο, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
το πιτ μπουλ που διαφερουν απο αυτα που ειπεσ?
δες το Βρές το Πίτ-Μπουλ?!!

και αναρωτησου τι περιθωρια αφηνουν στο προτυπο για το πιτ οι ukc.adba,ckc,fuie,dky κτλ...

προς θεου..μην συνεχισουμε το θεμα για τα registries του πιμπουλ εδω.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Aλλα παρουσιάζουν έντονη επιθετικότητα σε ζώα και δεν κοντρολλάρονται και άλλα όχι.

Αλλα επιτίθενται και σε άνθρωπο άλλα οχι. Αλλα μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτό άλλα όχι.

Αλλα είναι 20 κιλά και άλλα 50.

Αλλα είναι κοντά και άλλα ψηλότερα.

Δεν αναφέρω κάν gameness - drive, μυικό όγκο, σκελετική κατασκευή - γωνιώσεις - κλπ κλπ , ας αρχίσουμε από τα εύκολα ...

Αν αναπαράγουν μπορει να βγούν κοντά - ψηλά - βαριά - ελαφριά κλπ κλπ και η ενασχόληση με τις γραμμές αίματος δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, γιατί δεν είναι κοινό κτήμα.

Το θέμα όμως είναι το backyard breeding ...

απόψεις επ'αυτού ????

spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
το πιτ μπουλ που διαφερουν απο αυτα που ειπεσ??????????
Εχμμ...Σε όλα? :oops:

Δηλαδή...Το Pit Bull είναι μία ανομοιογενής ομάδα ζώων μέσα σε ένα είδος ίδιας προέλευσης,που δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη φυλετική μορφολογία (άλλο κοντό,άλλο ψηλό,άλλο χοντρό,άλλο λεπτό,σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις,με διαφορετικού μεγέθους θώρακα,κεφαλή,άκρα,κλπ.),δεν έχει σταθερό ταμπεραμέντο (άλλο gamebred,άλλο νωχελικό και μη "εργασιακό"...πιο μολοσσοειδές από φωλεοδύτης δηλαδή),διαφορετική συμπεριφορά (άλλο κυριαρχικό,μαχητικό,άλλο φοβικό,υποτακτικό,κλπ.) και χωρίς σταθερά παραγωγικά/αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά (δεν ξέρεις τι θα πάρεις από το ζευγάρωμα,ειδικά αν ζευγαρώνουν ιδιώτες αφού δεν υπάρχουν pedigree σωστά,όμιλος σωστός και πάνω από όλα συγκεκριμένο πρότυπο).

Τα χαρακτηριστικά του Pit bull ποικίλουν ανάλογα τις "γραμμές αίμματος" και τον στόχο (Bullies,Gamedogs,Giants,etc) και πως να είναι κληρονομήσιμα αν δεν είναι συγκεκριμένα?...

Οπότε με τόσες αποκλείσεις μέσα στην ίδια "φυλή",έχουμε φυλή?...

Και για να μην μένουμε πολύ στο "Τι είναι φυλή?" που δεν είναι το θέμα...Να πώ πως η μη αναγνωρισμένες φυλές είναι και αυτές που προσφέρονται περισσότερο για αισχροκέρδια (αφού δεν στηρίζοντε σε πρότυπα,εξετάσεις υγείας/εργασίας,πιστοποιήσεις αλλά σε μυθοπλασίες,λόγια,λόγια και υποκειμενικά κριτήρια).

Επίσης όπως είπα σε άλλο θέμα το πρότυπο,η αναγνώριση και ο ενημερωμένος μελλοντικός ιδιοκτήτης θα είναι "σκληρό καρύδι" για τα δόντια του κάθε επιτήδειου τυχοδιώκτη,που θέλει να αισχροκερδίσει,να "πουλήσει μούρη",κλπ. με "όχημα" ένα σκυλάκι...μια ψυχή.

Επίσης θα ξέρει,περίπου,ο καθένας τι σκύλος του ταιριάζει και τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσει,οπότε δε θα βρεθεί προ εκπλήξεως και μη μπορώντας να ανταπεξέλθει να μεταθέσει αλλού το πρόβλημα,αφηνωντάς το στο δρόμο ή χαριζωντας το στο πρώτο τυχόντα.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
denis said:
Το θέμα όμως είναι το backyard breeding ...

απόψεις επ'αυτού ????
πριν πεταχθει η ροτι και μας βαλει τα λινκ για εκει που το εχουμε συζητηση!
οποιος δεν κανει εξετασεις υγειας και δεν κατεβαινει σε εκθεσεις μορφολογιας.

απο εκει και περα υπαρχουν και αλλα για μενα ! οπως το ποσο συχνα βαζει καποιος την σκυλα και εξετασεις εργασιας για εργασιακα σκυλια!!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
σε εκθεσεις μορφολογιας.
Αν δεν είναι αναγνωρισμένο δεν μπορεί να κατέβει ...

απο εκει και περα υπαρχουν και αλλα για μενα ! οπως το ποσο συχνα βαζει καποιος την σκυλα και εξετασεις εργασιας για εργασιακα σκυλια!!
Εργασία είπα ξεκάθαρα ότι όπου προβλέπεται πρέπει να γίνεται ...

Πόσο συχνά, είναι μεγάλη συζήτηση, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μία σκύλα πρέπει να ζευγαρώσει, σίγουρα μία φορά το χρόνο είναι το επιθυμητό, από ηλικία 2-8 maximum

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
denis said:
σε εκθεσεις μορφολογιας.
Αν δεν είναι αναγνωρισμένο δεν μπορεί να κατέβει ...
εξαρταται την ρατσα! στα αμερικανικα υπαρχουν εκθεσεις μορφολογιας που διοργανονται απο τους αναλογους ομιλους-registries!

αν δεν υπαρχει προτυπο συμφωνα με τον εκτροφικο σκοπο

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
denis said:
Στην Αμερική λές ?? Ναι ... αεροπλανάκι και πάς ... :wink:
στας ευρωπας :wink: ! εχουν καμια 10ρια σοου στην ευρωπη καθε χρονο! τον σεπτεμβρη που μαλλων θα παω θα σου πω τι παιζει ακριβως!