ΜΙΚΡΟ ΜΑΛΤΕΖ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΕΣ


Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Καλημέρα:)
Πραγματικά έχουμε μπει σ' ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουμε εντάξει και τους φίλους μας που έρχονται στο σπίτι, βλέπω πως έχει αποτελέσματα..
Αντιδράμε στα δαγκώματα του ,ακόμα και αν μικρά και παιχνιδιάρικα, συνεπώς αντιλαμβάνεται πως δεν έχει παιχνίδι αν συνεχίσει..
Δεν του δίνουμε σημασία όταν μπαίνουμε σπίτι και εμείς και οι φίλοι μας συνεπώς άρχισε ν' αντιλαμβάνεται πως αν δεν καθίσει ήρεμο δεν θα έχει χάδια και την προσοχή μας.
Τον βγάζουμε βόλτα για να κοινωνικοποιηθεί και να μην κάνει σαν τρελλό όταν είναι έξω...εδώ θέλει αρκετό χρόνο ακόμα.
Τον ανταμοίβουμε όταν είναι υπάκουος.
Ναι η σταθερότητα και η υπομονή θεωρώ ότι αποδίδουν..
Είναι περίεργο, τα πρωινά είναι πολύ ήρεμος, τα απογεύματα 7-9 τον πιάνει η τρέλλα του,ιδιαίτερα έξω...
Θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να μπορώ να τον αφήσω χωρίς λουρί σε σχετικά περιορισμένο χώρο, αυλή ή παραλία και να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση..ώστε να μπορούμε να τον παίρνουμε μαζί μας χωρίς ιδιαίτερο άγχος.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την υπομονή σας.​
 


Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Επανέρχομαι δριμύτερη..για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας μας και τους προβληματισμούς μου.
Ο Φέλιξ άρχισε να εντάσσεται σε γενικές γραμμές σ' ένα πρόγραμμα, στο οποιο συμμετέχει όλη η οικογένεια αλλά και οι κοντινοί μας φίλοι.
Το θετικό είναι ότι φαίνεται ότι αναγνωρίζει σαν αρχηγό τον άντρα μου περισσότερο και μετά τους υπόλοιπους, δεν γρυλίζει και έχει σχεδόν κόψει και το δάγκωμα ακόμα και σαν παιχνίδι.
Όταν μπαίνουμε εμείς στο σπίτι ηρεμεί γρήγορα γιατί ξέρει ότι δεν έχει χάδια. Όταν μπαίνουν όμως γνωστοί και φίλοι συνεχίζει και κάνει σαν τρελλό. Θα ηρεμήσει βέβαια σε δυο λεπτά..αλλά η πρωταρχική τρέλλα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Ξεσηκώνει το σπίτι με το που βλέπει να έρχονται από το μπαλκόνι. Δοκιμάσαμε να τον κλείσουμε σε δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα. Πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό πιστεύετε ή να δοκιμάσουμε άλλον τρόπο?
Και η δεύτερη φάση που είναι ακόμα ανεξέλεγκτος είναι όταν βγαίνουμε (το απόγευμα) βόλτα. Η συνηθέστερη συμπεριφορά του είναι να τραβάει, να τρέχει και εν γένει να κάνει σαν τρελλό..χωρίς να δείχνει επιθετικότητα ούτε σε ζώα ούτε σε ανθρώπους βέβαια, αλλά με συμπεριφορά ενίοτε ενοχλητική. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες βόλτες είναι δύσκολες στην καθημερινότητα μας λόγω δουλειάς, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε σαββατοκύριακα. Θα εκτιμήσω πολύ τις συμβουλές σας..προσπαθούμε ειλικρινά πολύ να εφαρμόσουμε κάποιο πρόγραμμα αλλά κάπου νιώθουμε ότι το πράγμα μας ξεφεύγει και όπως έχω αναφέρει σ' άλλο post τουλάχιστον προς το παρόν το κόστος ενός εκπαιδευτή είναι απαγορευτικό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
 




ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Όταν μπαίνουν όμως γνωστοί και φίλοι συνεχίζει και κάνει σαν τρελλό. Θα ηρεμήσει βέβαια σε δυο λεπτά..αλλά η πρωταρχική τρέλλα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Ξεσηκώνει το σπίτι με το που βλέπει να έρχονται από το μπαλκόνι. Δοκιμάσαμε να τον κλείσουμε σε δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα. Πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό πιστεύετε ή να δοκιμάσουμε άλλον τρόπο?
Δες αυτό το βίντεο και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε παρόμοιο πρόβλημα.

http://www.veoh.com/videos/v1063994GFzJQEFN?rank=3&

Σχετικά με το τράβηγμα στη βόλτα:
Εγώ θα έπαιρνα ένα λουρί 1,5 μέτρου και όχι flexi (έτσι ώστε το λουρί να έχει σταθερό μήκος) και θα κρατούσα το σκύλο δίπλα μου στη βόλτα. Όταν θα άρχιζε να τραβάει θα του φώναζα ένα δυνατό "όχι" και θα εμένα ακίνητη μέχρι ο σκύλος να ηρεμήσει και μέχρι να καταλάβει πως όσο και να τραβάει το λουρί δεν πρόκειται να πάει πουθενά εάν δεν ξεκινήσω πρώτα εγώ. Εάν με το που ξεκινούσα να περπατάω ξανατραβούσε, θα συνέχιζα την ίδια διαδικασία.

Εάν το σκυλί τραβούσε το λουρί για να τρέξει προς το μέρος κάποιου ανθρώπου ή σκύλου, θα σταματούσα απότομα, θα έκανα στροφή και θα κατευθυνόμουν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλει να πάει το σκυλί τραβώντας με. Το αποτέλεσμα είναι πως με τις συνεχείς επαναλήψεις ο σκυλί μου αντιλαμβάνεται πως αν δεν ακολουθήσει ήρεμα δίπλα μου δεν πρόκειται να πάει εκεί που θέλει.

Η όλη διαδικασία θέλει πολλές επαναλήψεις, υπομονή και επίμονη, γι’ αυτό μην απογοητευτείς εάν δεν δεις αμέσως θεαματική πρόοδο. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι μόνιμο. Σιγά σιγά ο σκύλος μαθαίνει πως ελέγχεις εσύ την κατεύθυνση και το ρυθμό στη βόλτα σας και όχι εκείνος. ;):)
 


Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας.
Του έχουμε σαμαράκι με λουρί σταθερό , το οποίο όταν είναι το σκυλί σε φάση "μούρλας" το έχουμε περιορισμένο για να είναι κοντά μας. Rottie μου , αυτό το κάναμε , όταν τρελλαίνεται τον σταματάμε και τον βάζουμε να καθίσει δίπλα μας.
Σταματάει, κάθεται και μετά τα ίδια πάλι. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα-και τονίζω ότι αυτό συμβαίνει το απόγευμα κατά περίεργο τρόπο-
Ισως όπως λες θέλει υπομονή και ίσως να το προσπαθήσω πρωί που είναι ήρεμος.
Την ίδια τρέλλα επαναλαμβάνει στο σπίτι όταν έρχεται κόσμος...προφανώς θέλει να γίνει το επίκεντρο της προσοχής, να τον παίξουν , τι να πω...
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Rottie μου , αυτό το κάναμε , όταν τρελλαίνεται τον σταματάμε και τον βάζουμε να καθίσει δίπλα μας.
Frini μου, δεν σου είπα να κάνεις αυτό! ;)
Σου έδωσα πολύ συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσεις όταν τραβάει ο σκύλος σου. Επιπλέον σου επισήμανα πως πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή και να είσαι ανυποχώρητη. Εάν καταφέρεις να περπατά ο σκύλος δίπλα σου 2 βήματα την κάθε φορά, θεώρησε το πρόοδο.

Μια μικρή συμβουλή: Βγάλε το στηθολουρο από το σκύλο και φόρα του περιλαίμιο.

Το βίντεο το παρακολούθησες? Κάθε φορά που χτυπούσε το κουδούνι της πόρτας το τεκελ χάλαγε τον κόσμο! Σταμάτησε να το κάνει όταν του έδωσαν να καταλάβει πως εάν συνεχίσει να γαβγίζει, η πόρτα δεν θα ανοίξει ποτέ.

Σχετικά με τους επισκέπτες. Αγνοήστε τελείως το σκύλο σαν να μην υπάρχει στο χώρο (μην τον κοιτάτε καν), όταν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Μόλις ηρεμήσει ασχοληθείτε μαζί του. Εάν είσαι σταθερή και ανυποχώρητη γρήγορα θα δεις αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία.:)
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Frini υπάρχει λόγος που στα σκυλιά έλξεις φοράνε σαμαράκι..........

βγάλτο , ΄βάλε ένα περιλαίμιο και κάβνει ότι σου ειπε η Rottie
 


Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Δηλαδή το σαμαράκι βοηθάει το σκύλο να τραβάει περισσότερο? Μου το είχε συστήσει εκπαιδευτής για καλύτερο έλεγχο του σκύλου από ότι με το κολάρο.

Βέβαια μετά από καιρό χρήσης και των δυο δεν έχω παρατηρήσει κάποια διαφορά στο τράβηγμα, είτε θετική είτε αρνητική :confused:
 


Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Nαι, την κατάλαβα τη διαφορά...το βίντεο δυστυχώς δεν μπορώ να το δω..
Και Μάκη, τι ονομάζεις σκυλιά έλξης?
Πίστευα ότι το λουράκι δεν ενδείκνυται πλέον, για να μην σφίγγει το ζώο στο λαιμό:confused:που να ξέρω η νέα?
 








Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Καλημέρα σας..
συγγνώμη που σας κουράζω, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα..
Εχθές ανοίξαμε την εξώπορτα..παράλληλα με τον γείτονα, ο φέλιξ με το που τον είδε, έτρεξε κατευθείαν μέσα στο σπίτι του, οπότε τρέχαμε να τον μαζέψουμε. Τον βάλαμε τιμωρία μονο του σε δωμάτιο.
Οι γείτονες μας έλειπαν το καλοκαίρι και δεν τους έχει συνηθίσει ακόμα. Μια φορά ακόμα το έκανε αυτό και τα πιτσιρίκια τους (6 και 2 ετών) τρομαξαν..οπότε φυσικό είναι να μην αισθάνονται και πολύ βολικά.
Τη θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά, δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε ν' ανοίξουμε την πόρτα. Σημειωτέον ότι αν δεν υπάρχει κάποιος στον διάδρομο, η πόρτα μπορεί να είναι ανοικτή και αυτός απλά κάθεται ήρεμα στο κατώφλι..Όταν βλέπει κάποιον γνωστό ή άγνωστο τρελλαίνεται. Να δοκιμάσω το νεροπίστολο;
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Νεροπίστολο? Μη χειρότερα… :-?

Η τιμωρία τι νόημα είχε? Έχεις την εντύπωση πως ο σκύλος κατάλαβε γιατί τιμωρήθηκε? Τον βοήθησες να καταλάβει τι θέλεις από αυτόν?

Η οποιαδήποτε «τιμωρία»/ διόρθωση έχει νόημα όταν αμέσως μετά δείξουμε στο σκύλο πια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά και τον επιβραβεύσουμε όταν κάνει το σωστό. Ο σκύλος μαθαίνει μόνο όταν ΕΜΕΙΣ του δείξουμε τι θέλουμε να κάνει και όχι όταν απλά τον τιμωρούμε.

Οι πόρτες αντιπροσωπεύουν για τους σκύλους όρια ζωτικών χώρων. Μαθέ το σκύλο να περιμένει υπομονετικά να περάσετε εσείς πρώτα και μετά αυτός.

Κάνε την εξής άσκηση: Δέσε το σκύλο στο λουρί (ελπίζω να μην του ξαναφόρεσες στηθολουρο), κράτησε τον δίπλα σου (στα αριστερά σου) και σταθείτε μπροστά στην εξώπορτα. Άρχισε να ανοίγεις σιγά σιγά την πόρτα. Μόλις ο σκύλος προσπαθήσει να βγει έξω, κλείσε γρήγορα την πόρτα. Επανέλαβε πολλές φορές την άσκηση μέχρι ο σκύλος σου να καταλάβει πως εάν δεν βγεις εσύ πρώτα από την πόρτα, δεν πρόκειται να βγει ποτέ.

Μικρή συμβουλή: Κλείνε την εξώπορτα του σπιτιού σου και μην αφήνεις ποτέ το σκύλο χωρίς λουρί, όταν πρόκειται να ανοίξεις την πόρτα. Ούτε οι γείτονες, ούτε τα παιδιά των γειτόνων είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται το σκύλο σου. Πάντα στο λουρί και δίπλα σου όταν ετοιμάζεστε να βγείτε μαζί έξω και πάντα εσύ θα περνάς πρώτη το κατώφλι και τελευταίος ο σκύλος.
 




Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Ευχαριστώ για την απάντηση.
To νεροπίστολο το διάβασα κάπου εδώ μέσα...
Όσον αφορά την τιμωρία, τον πήρε ο άντρας μου αποφασιστικά απο το σπίτι που είχε μπει και τον έβαλε για λίγη ώρα μεσα ενώ τον μάλωνε.. Χρησιμοποιούμε την άμεση τιμωρία και την άμεση επιβράβευση.
Σίγουρα η τιμωρία η συγκεκριμένη, θεωρώ ότι δεν προσφέρει τη λύση.
Μου κάνει εντύπωση η επιμονή στο λουράκι, ουσιαστικά δεν καταλαβαίνω το γιατί. Ο κτηνίατρος μας είχε προτείνει το σαμαράκι.
Θα μπορούσες αν σου είναι εύκολο να μου εξηγήσεις τον λόγο...
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Frini υπάρχει λόγος που στα σκυλιά έλξεις φοράνε σαμαράκι..........

βγάλτο , ΄βάλε ένα περιλαίμιο και κάβνει ότι σου ειπε η Rottie
δεν μπορείς να δώσεις μόνη σου απάντηση???

αν στεκομε μπροστά σου και με τα χερια μου σε σπρώχνω στο στήθος τι θα κάνει το σώμα σου ????

πες του κτηνίατρου σου να περιορισει τις συμβουλές του στην υγεία του ζώου
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
@Ameli
Συζήτηση για στηθουλουρα, σαμαρακια, διάφορα λουριά, περιλαίμια κτλ, υπάρχει εδώ: Περιλαίμια και λουριά

@Frini
Το νεροπίστολο τι να κάνει σε ένα ζώο που κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα πετάγεται έξω? Υπάρχει περίπτωση να λύσεις το πρόβλημα κυνηγώντας και ….πιτσιλώντας το σκύλο? :-?

Μάθε το σκύλο να περιμένει ευγενικά να περάσεις εσύ πρώτα από τις πόρτες και μετά να ακολουθεί με εντολή. Θα σε βοηθήσει παρά πολύ ακόμα και στο αυτοκίνητο. Σκέψου κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του αυτοκίνητου, ο σκύλος να πετάγεται αλλόφρων έξω κινδυνεύοντας να πατηθεί από κάποιο διερχόμενο όχημα!

Το στηθολουρο σε ζώο που τραβάει (ένα παραπάνω εάν δέν γνωρίζουμε πως να το φορέσουμε σωστά στο ζώο), μπορεί να προκαλέσει πίεση στο θώρακα (πρέπει να εφαρμόζει στο σώμα του ζώου, χωρίς να το πιέζει) και πρόβλημα στις μασχάλες λόγω τριβής.
 


lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Frini ζητάς να φτάσεις από το Α στο Ω, δεν γίνετε!!! Ενδιάμεσα υπάρχουν 22 γράμματα...

Αρχισε από τα εύκολα, μάθε του να περπατάει δίπλα σου με το λουρί, να κάθετε και να ξαπλώνει μέσα στο σπίτι που δεν υπάρχουν πολλές μυρωδιές ή άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, μόλις του μάθεις το κάτσε, πριν ανοίξεις την πόρτα θα τον βάζεις να κάθετε και να περιμένει να περάσεις πρώτα εσύ, αν δεν καθίσει απλά δεν ανοίγει η πόρτα. Μάθε του να κάθετε στο κρεββάτι του ή στο κλουβί του με ανοιχτεί την πόρτα μέχρι να του επιτρέψεις να βγει... όταν αυτά τα καταφέρεις σε ήσυχο περιβάλλον τότε άρχισε να βάζεις δυσκολίες π.χ. θα πρέπει να κάτσει παρόλο που τα παιδιά είναι στο δωμάτιο και παίζουν, ή κάποιος θέλει να τον χαιδέψει κτλ. με αυτό τον τρόπο το σκυλί σου θα καταλάβει ότι ΠΡΕΠΕΙ να υπακούει σε εντολές, ότι ΕΣΥ αποφασίζεις για το τι θα γίνει... όσο για την βόλτα με κάλυψε η ROTTIE...

Καλή επιτυχία...
 


Frini

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2008
59
0
Περαία Θεσσαλονίκης
Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις και τις συμβουλές.
Lone wolf, το παράδοξο είναι ότι υπακούει σ' εντολές μέσα στο σπίτι, κάθεται μόλις του πούμε, περιμένει για το φαγητό του ήσυχος μέχρι να του δώσουμε την εντολή να φάει, όταν κάνω δουλειες στο σπίτι ή πλένω το μπαλκόνι ξέρει ότι θα καθήσει στο μαξιλάρι του και με περιμένει να τελειώσω..περιμένει στην πόρτα του ασανσέρ και με κοιτάζει στα μάτια για να του δώσω την εντολή "τώρα πάμε" και αυτά τα έμαθε σε χρονικό διάστημα δυο μηνών που τον έχουμε.
Εκεί που δεν το χει, είναι όταν βλέπει (από το μπαλκόνι ακόμα) κάποιον να έρχεται , όταν χτυπάει το κουδούνι γίνεται πανικός, στην απογευματινή βόλτα και σε περιπτώσεις όπως αυτή που σας ανέφερα παραπάνω.
Επίσης με σταθερότητα όπως έχω πει και εμείς και οι φίλοι μας δεν του δίνουμε σημασία όταν μπαίνουμε μέχρι να ηρεμήσει..το αποτελεσμα είναι το ίδιο με πριν. Πηδάει, κάνει τρέλλες για λίγα λεπτά και μετά γίνεται αρνάκι.
Προφανώς ναι, θέλει υπομονή και συνεχή επανάληψη για να έχουμε ένα κάποιο θετικό αποτέλεσμα μετά από μήνες...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.120
Μηνύματα
895.894
Μέλη
19.935
Νεότερο μέλος
Markela@