Μέσος όρος ζωής των αδέσποτων

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τα posts είναι μεταφορά από δω: http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=3814&page=3

Εγώ πάντως έχω βαρεθεί να ακούω περί «φυσικής επιλογής» και «ανθεκτικών αδέσποτων»

Αν ήταν έτσι ρόδινα τα πράγματα γιατί ο μέσος όρος της ζωής ενός αδέσποτου ζώου ανέρχεται σε 1,5 με 2 χρόνια, τη στιγμή που η ζωή ενός δεσποζομενου σκυλου φτάνει ακόμα και τα 18 χρόνια?

Κανονικά εξαιτίας της φυσικής επιλογής , τα αδέσποτα θα έπρεπε να έχουν ανόσια στις ασθένειες, θα μην πατιούνται πλέον από αυτοκίνητα, και να μην παθαίνουν τίποτα από την σκουπιδοφαγια, τα παράσιτα και την ασιτία. Τελικά μήπως δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε?

Last edited by a moderator:

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Εγώ πάντως έχω βαρεθεί να ακούω περί «φυσικής επιλογής» και «ανθεκτικών αδέσποτων»
Αν ήταν έτσι ρόδινα τα πράγματα γιατί ο μέσος όρος της ζωής ενός αδέσποτου ζώου ανέρχεται σε 1,5 με 2 χρόνια, τη στιγμή που η ζωή ενός δεσποζομενου σκυλου φτάνει ακόμα και τα 18 χρόνια?

Ξέρεις πόσος είναι ο μέσος όρος ζωής ενός λύκου? Μιας αρκούδας?
Εαν ζούσαν με ανθρώπινη φροντίδα σε τσίρκα ή σε κλουβιά ζωολογικών κήπων, ξέρεις πόσο δραματικά αλλάζει υπέρ της μακροζωΐας αυτών των δύστυχων ζώων?

Τα αδέσποτα θα ζούσαν πολύ περισσότερο εαν δεν τα φολιάζαμε, εαν δεν τα σημαδεύαμε με τα αυτοκίνητα, εαν πατούσαμε φρένο όταν πεταγόντουσαν, κλπ

Τα ντίνγκο πόσο ζούνε? Πάντως όχι 18 χρόνια, 6-7 όσα επιβιώσουν αλλά σαν μέσο όρο ζωής δεν νομίζω να φτάνουν ούτε τον χρόνο μέσου όρου ζωής που λες εαύ για τα αδέσποτα...
Ο Καραμανλής (έτσι τον λέμε λόγω των φρυδιών του) έχει ξεπεράσει τα 12 χρόνια, στο Π Φάληρο. Απολύτως αδέσποτος, ότι βρει μόνος του, κι ότι τον ταΐζουμε κάποιοι... Θα ήταν πιο καλά στην ταράτσα σαν το ντόπερμαν του άλλου πόστ, ή σαν τόσα και τόσα δεσποζόμενα που μακροζωούν μέσα στην κατάθλιψη?

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Η φυσική επιλογή, όπως είπα και πριν, έχει πραγματικό αποτέλεσμα στην επιβίωση του είδους, και όχι του ατόμου. Όσο το είδος επιβιώνει, η φυσική επιλογή κάνει πλύ σωστά την δουλειά της, με αμείληκτο τρόπο όμως στους άτυχους, για τους ασθενείς (έστω και προσωρινά), για τους χωλούς, κλπ.

Εφ όσον ικανός αριθμός αδεσπότων καταφέρνει να διαιωνίζει το είδος τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο λειτουργεί.

Οι άνθρωποι που φροντίζουμε (ο καθένας με τον τρόπο του, όσο μπορεί, όσο καταλαβαίνει) τέτοια ζώα, ισοβαθμίζουμε τους άλλους, που τα βάζουν σημάδι, τα βασανίζουν χάριν γούστου, τα φολιάζουν μαζικά, κλπ και... τελικά το ίδιο είδος (οι άνθρωποι) που τα πολεμάμε, οι ίδιοι τα βοηθάμε κιόλας.

Αυτό για την φύση, είναι αδιάφορο, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, το είδος καταφέρνει και επιβιώνει και αναπαράγεται...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τα αδέσποτα θα ζούσαν πολύ περισσότερο εαν δεν τα φολιάζαμε, εαν δεν τα σημαδεύαμε με τα αυτοκίνητα, εαν πατούσαμε φρένο όταν πεταγόντουσαν, κλπ
Συμφωνώ απόλυτα! Αν δεν ζούσαν δηλαδη στο αφύσικο περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των αδέσποτων ζει στις πόλεις.
Αναρωτιέμαι ευλόγως λοιπόν, εάν έχει ισχύ η φυσική επιλογή σε ένα αφύσικο περιβάλλον.

Και κάτι άλλο Αντώνη. Παίρνεις ένα παράδειγμα (πχ τον «Καραμανλή») και βγάζεις συμπέρασμα για όλα τα αδέσποτα. Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.
Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της greenpeace, είναι 1,5 με 2 χρόνια.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Και κάτι άλλο Αντώνη. Παίρνεις ένα παράδειγμα (πχ τον «Καραμανλή») και βγάζεις συμπέρασμα για όλα τα αδέσποτα. Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.
Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της greenpeace, είναι 1,5 με 2 χρόνια.
Ξέρεις πόσος είναι ο μέσος όρος ζωής ενός λύκου? Μιας αρκούδας?
Εαν ζούσαν με ανθρώπινη φροντίδα σε τσίρκα ή σε κλουβιά ζωολογικών κήπων, ξέρεις πόσο δραματικά αλλάζει υπέρ της μακροζωΐας αυτών των δύστυχων ζώων?

Τα ντίνγκο πόσο ζούνε? Πάντως όχι 18 χρόνια, 6-7 όσα επιβιώσουν αλλά σαν μέσο όρο ζωής δεν νομίζω να φτάνουν ούτε τον χρόνο μέσου όρου ζωής που λες εαύ για τα αδέσποτα...
;)

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Απορια, και πως εβγαλαν το μεσο ορο ζωης των αδεσποτων?Ποια δηλαδη η διαδικασια ξερουμε?

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
  • Εκτός του ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια αντικειμενική και εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι ο μέσος όρος ζωής των αδεσπότων είναι 3 χρόνια (και εν συνεχεία πέφτει στο ενάμιση χρόνο!!!)σύμφωνα με την Γκρηνπής...
  • Εκτός του ότι δεν υπάρχει ανάλογη έρευνα που να μας λέει τον μέσο όρο ζωής των ελεύθερων στην φύση ζώων...
  • Εκτός του ότι ο μέσος όρος ζωής είναι στατιστικό μεγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει την αλήθεια, για παράδειγμα η σκύλα μου γέννησε 5 κουτάβια, τα 2 πέθαναν αμέσως μετά την γέννα, τα άλλα 3 ας πούμε ότι θα ζήσουν από 10 χρόνια το καθένα, οπότε... ο μέσος όρος της ζωής των κουταβιών της σκύλας μου είναι 6 χρόνια!!!
ο αριθμός των αδεσπότων που τα πολλαπλασιάζουν όλοι με γεωμετρική πρόοδο, 7-8 χρόνια πραγωγικής ζωής επί 2 γέννες τον χρόνο, επί 5-6 κουτάβια η κάθε γέννα= 100 με 150 κουτάβια κατά την παραγωγική ηλικία της αδέσποτης σκύλας, συν τα κουτάβια των κουταβιών, συν τα κουτάβια των κουταβιών των κουταβιών (!!!) κλπ, ξεχνάνε (όλως περιέργως) ότι αμέσως προηγούμενα ισχυρίστηκαν ότι ο μέσος όρος ζωής των αδεσπότων είναι ενάμιση χρόνο και δεν προλαβαίνουν σε αυτό το διάστημα να κάνουν πάνω από 1-2 γέννες!!!

Όποτε μας βολεύει για να εντυπωσιάσει το επιχείρημα τα αδέσποτα μακροζωούν και γεννοβολάνε αβέρτα, και τα κουτάβια τους το ίδιο, ενώ όποτε βολεύει το επιχείρημα περί θνησιμότητας των ταλαίπωρων αδεσπότων, δεν ζούνε ούτε ενάμιση χρόνο!!!

Με τέτοια λογική, δεν νομίζω να πείθεται κάποιος, αγαπητή κυρία Γκρην πής.

Ξεκινήστε λοιπόν από την αλήθεια, πόσο ζουν σε μέσο όρο ζωής τα ελεύθερα στην φύση ζώα?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ελπίζω να μας διαβάζει κάποιο μέλος της Greenpeace και να απαντήσει. Σε διαφορετική περίπτωση το Email επικοινωνίας της οργάνωσης για τυχόν διευκρινήσεις είναι το [email protected]

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Σε ντοκυμαντέρ στην ΕΤ3 εχθές, έδειχνε κάτι τύπους που παρακολουθούσαν την ζωή μιας αγέλης αγριόσκυλων στην Αφρική... Είπαν, σαν απόλυτα φυσιολογικό, πως... ούτε το 40% των κουταβιών δεν θα φτάσει στην ηλικία του ενός έτους.
Εξηγούσε επίσης πως ένα αγκάθι ακακίας, που θα μπει στο πέλμα ενός ενήλικου αγριόσκυλου, αρκεί για να αποκοπεί από την αγέλη και να σβήσει το καντήλι του συγκεκριμμένου σκύλου.

Κάποτε, στην Άνω Γλυφάδα, είχαν γεννηθεί στην αυλή 2 μικρά γατάκια.
Το ένα ήταν πανέξυπνο, κοινωνικότατο, θαραλέο, πανέμορφο... Το άλλο, ήταν δειλό, φοβικό, δεν πλησίαζε...

Όταν ο πανέξυπνος έφτασε 3 μηνών περίπου, τον μάζεψα από τον δρόμο, πατημένο από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο ασχημούλης, μεγάλωσε, επιβίωσε, και στο τέλος έγινε και αυτός κοινωνικός και χαριτωμένος γάταρος.

Στο γραφείο, φροντίζω 4-5 γάτες. Ένας αρσενικός εξ αυτών, μου τον φέρανε στειρωμένο πριν κάμποσα χρόνια, και ενώ ζούσε μέσα στο γραφείο για 2 χρόνια, τελικά προτίμησε να ζει σε μια αυλή λίγο πιο πέρα. Βέβαια, περνάει καθημερινά και δίνει το παρόν για 10-15 λεπτά. Τον τελευταίο καιρό είχε εξαφανιστεί, και όταν τον αναζήτησα, είδε πως είχε υπό την προστασία του έναν μικρό γατούλη. Τον εκπαίδευε, τον προστάτευε. Ο μικρός γατούλης μεγάλωσε αρκετά, και άρχισε να τον φέρνει και στο γραφείο, για να μάθει την καβάντζα του φαγητού... Όταν βρέχει, προτιμάνε την δικιά μου αυλή, γιατί είναι σκεπασμένη με μεγάλη τέντα.

Δεν ξέρω η Φύση ποιον θα επέλεγε να επιβιώσει, αλλά η "φυσική επιλογή της πόλης" έχει τους δικούς της κανόνες. Όποιος προσαρμόζεται στις συνθήκες αυτές, επιβιώνει.