Μελέτη "φάτε το σκύλο σας" (για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον...)


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Μια παράξενη μελέτη παιδιά...
Από το Έθνος: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13068&subid=2&pubid=7892831

Ζωοφιλία εναντίον οικολογίας


Οσοι πιστεύουν ότι ζωοφιλία ίσον οικολογία θα πάθουν σοκ από την πρόσφατη μελέτη των αρχιτεκτόνων-οικολόγων καθηγητών Brenda και Robert Vale, του Πανεπιστημίου της Βικτόρια της Αυστραλίας.
Ενας μεγαλόσωμος σκύλος τρώει 164 κιλά κρέας και 95 κιλά σιτηρών κάθε χρόνο! Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται έκταση 43,4 τετραγωνικών μέτρων για την εκτροφή ενός κοτόπουλου, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σκύλος χρειάζεται 8.400 τετραγωνικά μέτρα γης για το κρέας που τρώει.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, το ζεύγος Vale υπολογίζει την έκταση γης και την ενέργεια που καταναλώνει η εκτροφή ενός κατοικίδιου και τη συγκρίνουν με την ενέργεια που καταναλώνουν αυτοκίνητα και άλλες οικιακές συσκευές.
Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα. Ενας μεγαλόσωμος σκύλος χρειάζεται 1,1 εκτάριο, ενώ το Land Cruiser είναι κάτω από το μισό, στα 0,41 του εκταρίου. Μια γάτα χρειάζεται 0,15 εκτάριο, το μισό ενός Volkswagen Golf, και δύο χάμστερ ισοδυναμούν με μια τηλεόραση πλάσματος. Ακόμη και το ταπεινό χρυσόψαρο επιβαρύνει με 0,00034 εκτάριο, όσο δηλαδή δύο κινητά τηλέφωνα.
«Πολλοί ανησυχούν για την οικολογική επιβάρυνση από τα μεγάλα αυτοκίνητα τύπου SUV, αλλά δεν προβληματίζονται από την κατοχή λυκόσκυλων. Ομως η οικολογική επιβάρυνση είναι συγκρίσιμη» λένε οι επιστήμονες.

Η επιλογή του σοκαριστικού τίτλου «Φάτε τον σκύλο σας» ήταν μέρος της προσπάθειας να καταστήσουν σαφή την επιβάρυνση των κατοικίδιων ζώων στο περιβάλλον και στον πλανήτη.
Να προσθέσουμε τώρα τη δική μας απορία για το πώς συμβαδίζουν ονομασίες οργανώσεων όπως «Ζωοφιλική και Οικολογική Ενωση» με την παραπάνω μελέτη; Πάντα ήταν γνωστή η οικολογική επιβάρυνση της εκτροφής ζώων, ειδικά εκείνων που δεν προσφέρουν κανένα οικονομικά μετρήσιμο αντάλλαγμα, όπως είναι τα αστικά κατοικίδια. Η μελέτη των Vale είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οικολογία και ζωοφιλία δεν ήταν ποτέ συνώνυμες έννοιες.
Τα αδέσποτα σκοτώνουν
Πώς αναλύεται η πολιτική της διατήρησης χιλιάδων αδέσποτων, που όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά το ανταγωνίζονται άμεσα, δηλαδή σκοτώνουν και, έμμεσα, εκτοπίζουν, άλλα είδη της πανίδας που είναι πιο χρήσιμα και πιο πολύτιμα για την βιοποικιλότητα;
Είναι γνωστή η παρατήρηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αρνητική επίδραση των αδέσποτων σκύλων και γατών στα καταφύγια πουλιών. Οπως επίσης είναι γνωστή η ζημιά που κάνουν οι αρουραίοι στα σπάνια πουλιά, ειδικά στις βραχονησίδες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που παρατηρείται η ζημιά. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολογίζει ότι 100 εκατομμύρια πουλιά αλλά και μικρά θηλαστικά σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Αγγλία από τις καλοταϊσμένες σπιτόγατες.
Η μελέτη των Vale και η πρότασή τους για αντικατάσταση των κατοικίδιων με βρώσιμα ζώα, όπως κουνέλια και κοτόπουλα, βρήκε μεγάλη αντίσταση από τις τοπικές αρχές στην Αυστραλία. Οι αρχές, έχοντας κατά νου τους τοπικούς ψηφοφόρους και την αδυναμία στα αγαπημένα τους κατοικίδια, απέρριψαν τις προτάσεις των επιστημόνων.
Ας προβληματιστούν όσοι νόμιζαν ότι με την ποδηλασία, την κατοχή κατοικίδιων, άντε και με λίγη ανακύκλωση, κατοχύρωναν την οικολογική τους υπόσταση. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολύ πιο επικίνδυνα. Ζωοφιλία δεν σημαίνει αυτόματα οικολογία, ούτε το αντίστροφο...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Οι κύριοι αυτοί να πάψουν να υπερασπιζονται τα μεγάλα κεφάλαια που μάλλον τους χρηματοδοτούν για τις έρευνές τους, μα πάψουν να μελετούν τη ζωή με οικονομικούς όρους και να αντιληφθούν την πραγματικότητα....

Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη ζωή με το αυτοκίνητο...
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...

Σε λίγο θα γυρίσουν να πουν να τρώμε και τους συνταξιούχους γιατί πλέον δεν προσφέρουν αλλά μόνο καταναλώνουν....


Η επιβάρυνση των οικοσυστημάτων από τα οικόσιτα ή πρώην οικόσιτα ζώα είναι άλλη υπόθεση, αλλά και πάλι είναι ζήτημα ανεύθυνων ιδιοκτητών κι όχι των ζώων...
 




denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν είναι κακό να αναφέρεται κάτι που δεν είναι ψέμματα, άσχετα με το ποιός διέταξε να αναφερθεί, και για ποιό λόγο, και αν άλλα που κάνει η ανθρωπότητα είναι χειρότερα κλπ κλπ .

ΑΝ ο άνθρωπος δημιουργήσει ένα ψάρι που τρέφεται σε τεράστιες ποσότητες από πλανγκτόν, και το απελευθερώσει στον ωκεανό, θα δημιουργήσει με την ζωή που έφτιαξε πρόβλημα στην ζωή που βρήκε στον πλανήτη αυτόν ... ό,τι είναι ζωντανό δεν είναι και αθώο.
 




denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δυστυχώς η ζωή στον πλανήτη είναι αριθμοί, οι πρώτες ύλες, το πλανγκτόν, το οξυγόνο, το διοξείδιο που παράγουμε, η σαρδέλα και τα έντομα ώς βάσεις της τροφικής αλυσίδας, το πόσιμο νερό, όλα είναι αριθμοί τον τελευταίο καιρό δε πολύ διαταραγμένης ισορροπίας ... ;)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η πηγή όλων των κακών στον πλανήτη είναι ο υπερπληθυσμός.
Εξήμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι (με τα κατοικίδια τους και ότι ευημερεί δίπλα τους) ζουν πλέον στην Γη με συνεχώς αυξημένες ανάγκες για τροφή και ενέργεια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μείωση των δασών για την αύξηση των καλλιεργησιμων εκτάσεων, η εξαφάνιση ειδών της άγριας φύσης (ήδη απειλείται με εξαφάνιση το ένα τρίτο των ειδών του πλανητη) η λειψυδρία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι κλιματικές μεταβολές. Με λίγα λόγια δηλαδή, η διατάραξη του οικοσυστήματος.

Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι μελέτες είναι ανούσιες. Έτσι κι αλλιώς εάν συνεχιστούν και ενταθούν οι πληθυσμιακές πιέσεις, την λύση θα δώσει για ακόμα μια φορά η μαμά Φύση.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Έτσι κι αλλιώς εάν συνεχιστούν και ενταθούν οι πληθυσμιακές πιέσεις, την λύση θα δώσει για ακόμα μια φορά η μαμά Φύση.
ακριβώς.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο λόγος ύπαρξής μας κ συνέχιση της ζωής μας οφείλεται καθαρά στον πλανήτη, ο οποίος για αρκετάααα χρόνια τώρα παραμένει σταθερός από άποψη μεγάλων κ απότομων κλιματικών (κ προβλέψιμων, σήμερα) αλλαγών, δημιουργώντας έτσι μία ευνοϊκή βάση για ζωή.
Με ένα μικρό 'μπαμ' όμως η φύση μπορεί αν μας αφανίσει ανετότατα...
κ εμείς... μηδέν εκτίμηση απέναντί της.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.308
Μηνύματα
899.590
Μέλη
20.069
Νεότερο μέλος
rachelrowallan