Με δάγκωσε σοβαρά και τον φοβάμαι πλέον.


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
bigbilly, εγώ τα διαχωρίζω αυτά τα πράγματα...Όταν παίζουμε...πάιζουμε...όταν κάνουμε εκπαίδευση...κάνουμε εκπαίδευση και όταν πρέπει να συμπεριφερθούμε κόσμια, συμπεριφερόμαστε κόσμια. Με τον μικρό έχουμε καταφέρει και τα έχουμε σχεδόν διαχωρίσει αυτά...Και εγώ δεν είμαι υπερ του "είπαμε στη γριά να χέσει και αυτή ξεκωλώθηκε"!!!
 




keegan

Well-Known Member
18 Ιουνίου 2010
340
0
Εγώ γιατί βλέπω τα πιο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά (στίβου) κάνουν το αντίθετο?
To ίδιο βλέπουμε..και κατά την αποψή μου, το θέαμα αυτό ωφείλεται πως μέσα στον στίβο έχει κανόνες.

Ο σκύλος με την κατάλληλη εκπαίδευση καταλαβαίνει πως αυτό που τον εξιτάρει τόσο πολύ έχει κάποια στάδια μέχρι να το κατακτήσει. Αυτό όμως ταυτόχρονα ισχύει και για τον ιδιοκτήτη όπου το δικό του τρόπαιο είναι η υπακοή του σκύλου. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως όσο τηρούνται οι κανόνες, τόσο πιο συχνά υπάρχει ισορροπία.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Το σβέρκωμα σε κάποιες φυλές θέλει προσοχή...
Σίγουρα, για αυτό και λέμε ότι δεν υπάρχει μια συνταγή. Αυτ'ο που δουλεύει στον δικό μου σκύλο ,μπορεί και να μη δουλέψει στον δικό σου...Προσωπικά μιλάω από την εμπειρία μου με τα Golden...Αν ζούσα με Ροτ η Ντομπ ίσως θα χρειαζόταν διαφορετική προσέγγιση. Παρ'όλα αυτά ο στόχος είναι ο ίδιος και η βάση παραμένει ίδια!!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Σε πολλά σκυλιά θέλει προσοχή. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας αλλά και το "σημάδι" που θα αφήσεις στο σκύλο. Είναι περίεργο το σβέρκωμα γιατί είνια μια διόρθωση που έχει διάρκεια. Δεν είναι σαν τα καρφιά που του ρίχνεις μια και μετά "ανεβάζεις" επιτόπου το σκυλί και συνεχίζει σαν να μη έγινε κάτι. 
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.822
5.052
patra
grdane.blogspot.com
μαλιστα....
και κανα πνιξιμο...
και καμμια σφαλιαρα....
και δινοντας ετσι συμβουλες στο διαδυκτιο λυνουμε το προβλημα τη κοπελας

κοπελια το προβλημα σου ειναι ευρυτερο και χρειαζεσαι ενα ντιλιτ και να αρχισεις απο την αρχη με το σκυλο....
σε αυτο μονο ενας εκπαιδευτης μπορει να σε βοηθησει...
κι οχι επιμερους συμβουλες...
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
gdane...κανείς δεν μίλησε ούτε για πνίξιμο, ούτε για σφαλιάρες. Ειδικά για σφαλιάρες. Μη τορπιλίζεις το θέμα. Διάβασε και τα υπόλοιπα που έγραψα. ότι κάθε σκύλος χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση....ότι πάιζει ρόλο η εμπειρία του ιδιοκτήτη...ότι δεν υπάρχει μία συνταγή. Και όλοι από την αρχή επιμείναμε στο θέμα του εκπαιδευτή.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.822
5.052
patra
grdane.blogspot.com
κατερινα μην τα παιρνεις επι του προσωπικου....
εχω διαβασει ολες τις αποψεις και τις δικες σου...
9 σελιδες εχει το θεμα...
σφαλιαρες εγω τις προσθεσα ακριβως για να προλαβω
ετσι οπως παμε μονο αυτο δεν εχει προταθει ακομα....
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω συμφωνω και με την αγαπημενη Κατερινα και με τον αγαπητο Πετρο.

Καποια σκυλια χρειαζονται οχι απλά σβερκωμα και σφαλιαρες αλλά μπουνιες (και εχουμε τετοιες περιπτωσεις εδω μεσα, οι οποίες εχουν αναφερθει κατα καιρους).

Αλλά καποιες συμβουλες δεν ειναι για να δινονται στο διαδικτυο.
Πρωτον γιατι δεν αντεχουν ουτε χρηζουν ολα τα σκυλια σκληρης αντιμετωπισης (το σβερκωμα παρεμπιπτοντως μπορει να ειναι απαλο και προειδοποιητικο και ουδεμια σχεση να εχει με βια - βλεπε σεζαρ μιλλαν στον σκαι), ουτε μπορει ο καθενας να το κανει σωστα χωρις να τραυματισει σωματικα και κυριως ψυχικα τον σκυλο. Ασε που μπορει να τραυματιστει και ο ιδιος ο χειριστης.

Μετα, εχει σημασια και το πότε κάνεις κατι. Αν πχ την ωρα που η δικια μου ετοιμαζεται να αρπαξει γατα δεχτει μπουνια πυγμαχου, δεν θα καταλαβει τιποτα και θα συνεχισει. Αυτο δεν σημαινει οτι εχω κανει την σκυλα μου σακο του μποξ, για να εξηγουμαστε ε? χαχαχαα

Προσπαθω να πω οτι η αντιδραση και ο τροπος διορθωσης εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες, οι οποίοι μονο με την εμπειρια μπορουν να εκτιμηθουν και να αξιολογηθουν αστραπιαια απο εναν χειριστη, γιατι ως γνωστον η αντιδραση μας πρεπει να γινει το πολυ μεσα σε μαξιμουμ 3 δευτερολεπτα και πολλα ειπα.

Αν δεν ξερεις τι να κανεις και πώς να το κανεις, απλά δεν κανεις τιποτα και μονο προσπαθεις να απομακρυνεις τον σκυλο για να μην συμβει ατυχημα σε σενα ή σε καποιον τριτο.

Τελος, αφου απελπιστεις, πας σε εκπαιδευτη, ο οποίος θα πρεπει να προσπαθησει να αναπαραγει τις καταλληλες προβληματικες συνθηκες και να κρινει ποια μεθοδο θα ακολουθησει για την επιλυση της προβληματικης συμπεριφορας, και πώς μετα θα την μεταφερει στον ιδιοκτητη, τον οποίο πρεπει πρωτα να τοποθετησει στην αρχηγια κλπ κλπ μπλα μπλα μπλα
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
To ίδιο βλέπουμε..και κατά την αποψή μου, το θέαμα αυτό ωφείλεται πως μέσα στον στίβο έχει κανόνες.

Ο σκύλος με την κατάλληλη εκπαίδευση καταλαβαίνει πως αυτό που τον εξιτάρει τόσο πολύ έχει κάποια στάδια μέχρι να το κατακτήσει. Αυτό όμως ταυτόχρονα ισχύει και για τον ιδιοκτήτη όπου το δικό του τρόπαιο είναι η υπακοή του σκύλου. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως όσο τηρούνται οι κανόνες, τόσο πιο συχνά υπάρχει ισορροπία.
Αυτό πιστεύω κι εγώ, και έτσι νομίζω πως είναι.

Keegan, είμαι της άποψης πως μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο να αλλάξει/σταματήσει μια συμπεριφορά ή μπορείς να τον εκπαιδεύσεις να υπακούει. Για μένα έχουν μεγάλη διαφορά αυτα τα δύο. 

Αν πάρουμε για παράδειγμα έναν σκύλο που κυνηγάει γάτες θα δούμε την διαφορά. Απο την μία μαθαίνουμε στο σκύλο ότι η γάτα είναι εκτός ορίων. Με τον καιρό ο σκύλος θα ξεχάσει ότι υπάρχει η γάτα και θα έχουμε φτιάξει μια συμπεριφορά του σκύλου προς την γάτα Πολλοί θα λέγανε ότι το κοινωνικοποιήσανε, φτιάξανε μια επιθυμητή συμπεριφορά. Απο την άλλη μαθαίνουμε στο σκύλο κάποιους κανόνες (όπως έγραψες) και μας υπακούει. Συνεχίζει να θέλει να  "φάει" την γάτα (δεν αλλάξαμε την συμπεριφορά του) απλά ο σκύλος μας "ακούει". Και στης δύο περιπτώσεις ο σκύλος δεν θα κυνηγήσει την γάτα αλλά το αποτέλεσμα στα σκυλιά είναι διαφορετική.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι άλλοι προτιμούν να ρίξουν το σκύλο και άλλοι τον αφήνουν εκει που είναι αλλά εκμεταλλεύοντας τον. Ο λόγος που πιστεύω οι περισσότεροι εκπαιδευτές-ειδικοι στα σκυλιά ξεκινάνε με συζήτηση περι ιεραρχίας και αρχηγού είναι γιατί είναι πιο εύκολο να το πετύχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου. Δηλαδή είναι πιο εύκολο να ρίξεις το σκύλο στα επίπεδα σου για να τον ελέγξεις παρά να ανεβεί ο ιδιοκτήτης και να καταφέρει να τον ελέγξει. Θα το ξαναπώ αλλά όλα εξαρτώνται απο το τι αποτέλεσμα θέλεις. Κανένας τρόπος δεν είναι λάθος ή σωστός. Είναι τι θέλουμε να πετύχουμε.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κανένας τρόπος δεν είναι λάθος ή σωστός.
χμμμμ, για καθε σκυλο ομως, οπως και για καθε ιδιοκτητη, υπαρχει ο τροπος που αυτος αποδιδει καλυτερα, λογω εμπειριων, ιδιοσυγκρασιας, χαρακτηρα, συνθηκων διαβιωσης, διαθεσιμου χρονου κλπ.
Εδω ερχεται η σχετικη "ταυτιση" χαρακτηρων και μεθοδων σκυλου και ιδιοκτητη, απαραιτητη καποιες φορες.

Στο παραδειγμα της γατας τωρα. Ενας σκυλος μπορει να μην ορμηξει στην γατα γιατι ειναι παρων ο ιδιοκτητης που το απαγορευει και ο σκυλος τον σεβεται ή τον χεζεται και συνηθως γιατι δεν πρεπει να σπασει μια εντολη που βρισκεται σε εξελιξη (πλατς, δίπλα κλπ).

Σε ουδετερο εφαφος, φαση free κλπ ομως, δεν υπαρχει κανονας και δεσμευση και ο σκυλος νομιζει οτι μπορει ή και πραγματι μπορει με την ησυχια του να κυνηγησει την γατα.

Καποια πραγματα, οπως το αλλο σχεδιο του να μαθει ο σκυλος να ζει με την παρουσια της γατας, ειναι αδυνατο να εκπαιδευτουν σε καποιους σκυλος, και συνηθως αυτο οφειλεται σε προτερα βιωματα.
Τοτε ο μονος τροπος "ηρεμιας" απουσια του αφεντικου ειναι ο φοβος της "θεϊκης" διορθωσης η οποία εχει προηγουμενως εκπαιδευτει και εμπεδωθει (βλ. και εκπαιδευση αρνησης τροφης).
 




Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το τι θέλει να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης με τον σκύλο του διαφερει από περίπτωση σε περίπτωση. Εγώ έχω ένα σκύλο που "πρέπει" να ρίξω, κι άλλον ένα που "ανεβάζω" (που όμως προσπαθω να είναι κάτω από τον πρώτο). Αλλιώς θα φερθώ στον ένα κι αλλιώς στον άλλο. Αλλά επειδη το συγκεκριμένο νήμα αφορά ένα σκύλο, που λιγότερο από ένα μήνα πριν, η ιδιοκτήτριά του δήλωσε ότι τη δάγκωσε και τον φοβάται, που τώρα θεωρεί ότι έχει πάρει την αρχηγία στα χέρια της αλλά αντιμετωπίζει θεμα με το σκύλο ως προς το σύντροφό της... Ας αφήσουμε λοιπόν, τις δικές μας προσωπικες εμπειρίες κι ας συμβουλεύσουμε την συγκεκριμένη κοπέλα.

Εκπαιδευτή... Πριν ξεφύγει το θέμα... Είναι κρίμα να βασίζεσαι στο μακρύ και στο κοντό του καθ'ενός μας... Βρες έναν καλό εκπαιδευτή (κι όχι τον πρώτο που θα βρεθεί μπροστά σου)
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ερώτηση στο παραδειγμα της γάτας....Να μην την κυνηγήσει για να μην πάθει κάτι η γάτα η να μην την κυνηγήσει γιατί μπορεί ο σκύλος να πάθει κάτι από διερχόμενο αυτοκίνητο πχ? Το αναφέρω γιατί πιστεύω ότι μιλάμε για 2 διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της εκπάιδευσης του σκύλου/γάτας. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
gdane...η αλήθεια είναι ότι το πήρα λιγάκι προσωπικά...:):):)
 








Στατιστικά Forum

Θέματα
33.149
Μηνύματα
896.308
Μέλη
19.953
Νεότερο μέλος
Έφη Ασπιώτη