Μην αμελείτε το κόψιμο των νυχιών

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Το κόψιμο των νυχιών μας είναι κάτι στο οποίο οι περισσοτεροι ιδιωκτήτες σκύλων δεν δίνουν και τόση μεγάλη σημασία.Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο τα νύχια του σκύλου να μένουν για κάποιο καιρό άκοπτα επειδή δεν γίνονται συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Κάθε φορά που πηγαίνουμε πρέπει να του ζητάμε από μόνοι μας να μας κόψει έστω και πολύ λίγο την άκρη των νυχιών και αυτό για τον εξής λόγο.Όσο περνάει ο καιρός ,μαζί με το νύχι που μπορεί να κοπεί ,μεγαλώνει και η "ψίχα" ας πούμε ,δηλαδή το κρέας που περιέχει αρκετά αιμοφόρα αγγεία .Καθώς μεγαλώνει και το κρέας μαζί με το περίβλημα,ο κτηνίατρος δεν μπορεί να κόψει πάλι το νύχι στο αρχικό μέγεθος που είχε κόψει πιό πριν ,με αποτέλεσμα το νύχι να μένει ελάχιστα πίο μακρύ αποτι πριν .Καθώς περνούν τα χρόνια και όλο αυτό συσσωρεύεται, το νύχι που μπορεί ο κτηνίατρος πλέον να κόψει (και να αποφυγει την "αιματοχυσία" ) είναι πολύ λίγο και έτσι η άθροση στο πόδι του σκύλου καταπονείται καθώς παραμορφώνεται από την νέα θέση .

Τρόπος αντιμετώπισης :

Παίρνουμε γυαλόχαρτο (όχι το πολύ σκληρο αλλά αυτό που έχει μέτρια προς μικρή τριβή) και αρχίζουμε να λυμάρουμε τα νύχια του σκύλου (όπως σε ένα μανικιούρ).Τρίβουμε το νύχι μέχρι να μας δείξει οτι τον ενοχλεί .Αφήνουμε για λίγες μέρες ώστε να χρησιμοποιείσει τα νύχια του και να αποτραβηχτούν από μόνα τους τα αιμοφόρα αγγεία (όπως συμβαίνει σε κάποιον που τρώει τα νύχια του και τελικά μένει με πολύ μικρά νυχάκια ..) και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία .Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο τα νύχια ώστε όταν ανοίγουμε την πατούσα του και την κοιτάμε να είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο που πατάει η πατούσα .Θέλει χρόνο και υπομονή η όλη διαδικασία (μέχρι να το δεχτεί και να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα) αλλά θα πάψει να ταλαιπωρείται.

Συνήθως μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα μπροστά του πόδια γιατί πολλά σκυλάκια για διάφορους λόγους,ξύνουν το πάτωμα με τα πίσω πόδια ,οπότε τα νύχια μένουν εκεί που πρέπει χωρίς καμία δική μας επέμβαση.

Last edited by a moderator:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Τα σκυλιά τα οποία βγαίνουν μεγάλες βόλτες στο δρόμο ή γυμνάζονται εντατικά, δε χρειάζονται ποτέ περιποίηση νυχιών, μιας και κρατώνται σε κοντά επίπεδα λόγω της τριβής με το έδαφος

;)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τα σκυλιά τα οποία βγαίνουν μεγάλες βόλτες στο δρόμο ή γυμνάζονται εντατικά, δε χρειάζονται ποτέ περιποίηση νυχιών, μιας και κρατώνται σε κοντά επίπεδα λόγω της τριβής με το έδαφος

;)
Το 5ο νύχι;

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Berna, στο κείμενο του Rooby φαίνεται ότι πρόβλημα προκύπτει από τα νύχια τα οποία μεγαλώνοντας διαφοροποιούν τη τρόπο που "πατάει" η πατούσα. Υπάρχει ζήτημα εάν δεν κόβεται το 5 νύχι?
Όχι τίποτα άλλο απλά επειδή η Emma είναι όλη μέρα σε χώμα πέτρες κλπ, δεν είχα σκεφτεί ότι πρέπει να κάνω κάτι....

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Το 5o νυχι δεν το πατάει επομένως δεν λιμαρεται μόνο του.. άρα, δεν πρέπει να κόβεται;
Επίσης έχει σχέση και το πώς πατάει ο σκύλος. Τα νύχια στις άκρες των μπροστινων ποδιών θέλουν κόψιμο πού και πού, όσο και να τρέχουμε, όσο και να περπατάμε (για το δικό μου σκύλο μιλάω)

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Το 5ο νύχι επειδή δεν "τρίβεται" μεγαλώνει σαν αγκύστρι και μπορεί να τραυματίσει το δέρμα και να μολυνθεί.

Μην το λες Κώστα. ;)
Εμείς που την "ψοφάμε" στην πεζοπορία την Ράνυ, τα νύχια δεν τρίβονται..Καθόλου όμως.
Εκτός του ότι είναι πολύ παχιά και σκληρά, των μπροστά ποδιών είναι πάντα μεγάλα και δεν τρίβονται καθόλου!
Αναγκάζομαι να της τα κόβω στον γιατρό.
Μάλιστα χθες τον δάγκωσε κιόλας (όχι δυνατά) για να αποφύγει το κόψιμο!

Ευχαριστούμε Rooby,
καλή ιδέα το γυαλόχαρτο θα το δοκιμάσω!

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Αυτό το οποίο έχω παρατηρήσει είναι ότι συχνά τα νύχια της "ξεφλουδίζουν". Μιλώντας με τον κτηνίατρο μου είπε ότι δε πρέπει να ανησυχώ...Επίσης κάποια νύχια έχουν αποχρωματιστεί, δεν έχουν γίνει διάφανα, απλά έχουν γκριζάρει ή σχεδόν ασπρίσει. Επίσης μου είπε να μην ανησυχώ.....Το κακό είναι ότι και για το 5ο νύχι δε πρέπει να ανησυχώ . . . Μήπως να ανησυχήσω για τον κτηνίατρό μου???

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Σωστος ο rooby.. και για του λογου το αληθες

DSC00096..jpg αυτο ειναι το παδαρκι ενος σκυλου που εμεινε σε ενα καταφυγιο χωρις να βγαινει βολτες, χωρις να κοπουν τα νυχια του, εχει μεγαλωσει το αιμοφορο αγγειο μεσα στο νυχι, εχει παραμορφωσει την πατουσα, ο σκυλος δεν παταει καλα.. και εχει κανει αιματωμα στην ριζα του νυχιου απο την πιεση.

σωστος και ο kkranis..
στα δικα μας σκυλια, δεν κοψαμε ποτε νυχια, βγαινουν 2 ωρες τουλαχιστον καθε μερα ..
σε αντιθεση ομως με της αδερφης μου τον σκυλακο, ο οποιος μικροσωμος και πιστεψτε με βγαινει πολυ μεγαλες βολτες και αυτος..
τα νυχακια του θελουν κοψιμο .. αναρωτιεμαι μηπως αυτο εχει να κανει με το μεγεθος του σκυλου?..δλδ το βαρος του? οποτε ασκειται αλλη πιεση στην τριβη?

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Αυτό το οποίο έχω παρατηρήσει είναι ότι συχνά τα νύχια της "ξεφλουδίζουν". Μιλώντας με τον κτηνίατρο μου είπε ότι δε πρέπει να ανησυχώ...Επίσης κάποια νύχια έχουν αποχρωματιστεί, δεν έχουν γίνει διάφανα, απλά έχουν γκριζάρει ή σχεδόν ασπρίσει. Επίσης μου είπε να μην ανησυχώ.....Το κακό είναι ότι και για το 5ο νύχι δε πρέπει να ανησυχώ . . . Μήπως να ανησυχήσω για τον κτηνίατρό μου???
Εγώ πάντως αν και έχει και 5ο και 6ο νύχι ποτέ δεν χρειάστηκε να τα κόψω. Σπάνε μόνα τους στις άκρες.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Να ρωτήσω κάτι... πόσο δύσκολο είναι να κόψουμε μόνοι μας τα νύχια του σκύλου, χωρίς να προκαλέσουμε τραυματισμό (και εάν προκαλέσουμε τι κάνουμε???)...
Τα νύχια της μικρής έχουν μεγαλώσει κάπως, και έχω κλίπερ στο σπίτι, αλλά δεν το τολμώ.... λέτε ο κτηνίατρος να μου δείξει???

(και να φανταστείτε ότι κόβω χωρίς πρόβλημα τα νύχια σε 50+ παπαγαλάκια, αλλά εκεί είναι διάφανα και βλέπω το αιμοφόρο αγγείο, στης Κλαίρης που είναι μαύρα το κάνουμε...??)

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Να ρωτήσω κάτι... πόσο δύσκολο είναι να κόψουμε μόνοι μας τα νύχια του σκύλου, χωρίς να προκαλέσουμε τραυματισμό (και εάν προκαλέσουμε τι κάνουμε???)...
Τα νύχια της μικρής έχουν μεγαλώσει κάπως, και έχω κλίπερ στο σπίτι, αλλά δεν το τολμώ.... λέτε ο κτηνίατρος να μου δείξει???

(και να φανταστείτε ότι κόβω χωρίς πρόβλημα τα νύχια σε 50+ παπαγαλάκια, αλλά εκεί είναι διάφανα και βλέπω το αιμοφόρο αγγείο, στης Κλαίρης που είναι μαύρα το κάνουμε...??)
Αν δεν μπορείς να δεις το αιμοφόρο αγγείο καλύτερα μην το επιχειρήσεις. Άσε τη "βρόμικη" δουλειά για τον κτηνίατρο.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Το αν τρίβονται ή όχι τα νύχια κατα την διάρκεια της βόλτας έχει να κάνει με μία συγκεκριμένη κίνηση .Π.χ. όταν η δικιά μου πάει στην "φύση " για "τηλεγράφημα" ,μόλις ολοκληρώσει την "αποστολή",ξύνει τα δύο πίσω πόδια της κόντρα στο έδαφος .Γιαυτό τον λόγο και δεν κόβαμε ποτέ τα πίσω νύχια .Κάποιο σκυλί που σκάβει την αυλή πάλι δεν έχει αυτό το πρόβλημα ,για τα μπροστινά του νύχια όμως. Αυτο που λένε οι κτηνίατροι "αν βγαίνει συχνές βόλτες δεν χρειάζονται κόψιμο "είναι τρομερό λάθος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να μην αμελούμε την πατούσα του φίλου μας .Η παραπάνω φωτογραφία είναι πολύ καλό παράδειγμα αυτόυ που λέω μιας και τα νύχια του είνα διαφανή και φάινονται τα αίμοφόρα .Της δικής μου σκυλίτσας είναι κατάμαυρα και δεν φαίνονται (γιαυτό και το κόψιμό τοων νυχιών μερικές φορές κατέληγε σε αιματοκύλισμα (υπερβάλω λίγο...).

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Το 5ο νύχι από ότι έχω δεί σε αδέσποτα σκυλία (που και όλο "βόλτες" είναι και εξακολουθούν μερικα να έχουν το ίδιο πρόβλημα με τα νύχια )επειδή αυτό δεν "τρώγεται ",μπορεί από ένα λάθος πέσιμο ή με κάποιο τρόπο να το τραυματίσει ,να μολυνθεί εύκολα με αποτέλεσμα να γεμίσει πύον .Μπορεί επίσης να το σπάσει πολύ ευκολά και μετά ... δύσκολα τα πράγματα .Καλό είναί να το ελέγχουμε και αυτό ,αλλά το μεγάλο βάρος μας να πεύτει στα υπόλοιπα!

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0

Και να σου δείξει ο κτηνίατρος εγώ δεν θα το τολμούσα.Ο κτηνίατρος αν κάνει κάποιο λάθος και κόψει κάποιο αγγείο (που πίστεψέ με αν κοπεί τρέχει αίμα και δεν σταματα καθόλου εύκολα) έχει εκεί γάζες ,αιμοστατικούς επιδέσμους και επίσης την ικανότητα να κρίνει αν κόπηκε βαθεία και χρειάζεται κάτι άλλο .Στα παπαγαλάκια όντως είναι πιο εύκολο αλλά και εκεί πρέπει να έχουμε κάποιο μέτρο προφύλαξης μαζί μας.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Εγώ δεν του έχω κόψει ποτέ τα νύχια!

Ούτε το 5ο, και δεν έχει μεγαλώσει καθόλου!

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα, αν ο σκύλος τραβιέται σε πολλές βόλτες δεν χρειάζεται ποτέ κόψιμο!

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Το χρώμα τους που άλλαξε μπορεί να έχει να κάνει με την ηλικία του σκύλου .Στην πορεία μπορεί να σκουραίνουν τα νύχια του από όταν ήταν μικρός.Για το ξεφλούδισμα δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν το έχω δεί ώστε να καταλάβω τι εννοει αυτός ξεφλούδισμα .Μπορεί να έχει να κάνει με την κίνηση του σκύλου σου (πόσο ατσούμπαλος είναι (με την καλή έννοια... :) ) όταν τρέχει ,περπατάει κλπ .Μπορεί να είναι και έλλειψη ασβεστίου πχ. Δεν μπορώ να ξέρω...Για να καταλάβουμε πόσο πρέπει να είναι τα νύχια του σκύλου μας μπορούμε να το κάνουμε και με άλλο έναν (μπακαλίστικο) τροπο .Πατάμε την πατόυσα στο έδαφός και βλέπουμε πόσο γυριστά είναι .Αν τα δάχτυλά του σηκωνονται ελαφρώς εξαιτίας των νυχιών, τότε αρχίζει αυτό το πρόβλημα που λέω .Και μην ξεχνάτε ,κακός γιατρός(και γενικά επιστήμονας) είναι αυτός που μόλις τελειώσει μία σχολή ,σταματά να ενημερώνεται .Είναι επαγγέλματα και κυρίως τα ιατρικά -κτηνιατρικά που πρέπει για μιά ζωή να μελετάς αν θες να λέγεσαι έτσι.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Όταν δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα όπως στη φωτό, τι γίνεται; Ναρκωση και κόψιμο των νυχιων;
Μπορεί ναι .Εγώ περιγράφω έναν τρόπο στην αρχή τον θέματος λιγότερο οδυνηρό.