Μη αναστρέψιμη κίρρωση ήπατος μαζί με Λεϊσμανίωση και Ερλιχίωση


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Γεια σε όλους και όλες! Ονομάζομαι Σωκράτης και σας γράφω από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας όπου κατοικώ εδώ και δέκα χρόνια. Το 2015 υιοθέτησα τη μικρή τότε Κηλίδα από το καταφύγιο ζώων της Αίγινας. Η Κηλίδα είναι σήμερα 7,5 ετών. Μικρό σκυλάκι 15 κιλών, ημίαιμο, με πολύ καλό κοινωνικό χαρακτήρα και αγάπη για τους ανθρώπους.

Φαινόταν να είναι καλά μέχρι πριν 4 μήνες. Σταδιακά, όμως, άρχισε να μην τρώει την ξηρά τροφή, παρά μόνο την υγρή και τη μαγειρευτή που της έδινα. Πριν δύο μήνες ξεκίνησε σιγά-σιγά να πίνει παραπάνω νερό και να κατουράει περισσότερο. Πριν περίπου επτά εβδομάδες ξεκίνησε να έχει εμετούς όταν έτρωγε και έπινε νερό. Παράλληλα σταμάτησε να τρώει τις τροφές που της είχα αγοράσει, ακόμα και τις πιο ακριβές. Τις έτρωγε για μία δύο μέρες και μετά ούτε που τις ακουμπούσε. Σταμάτησε και τις υγρές κονσέρβες. Και κάποια στιγμή της κόπηκε και η όρεξη για το μαγειρευτό. Δεν έτρωγε ούτε και το αγαπημένο της κοτόπουλο με ρύζι. Όλα αυτά μέσα σε δέκα μέρες.

Εν τω μεταξύ είχα κλείσει ραντεβού στον κτηνίατρό μου από τα πρώτα συμπτώματα. Πήγαμε τέλος Αυγούστου. Βρήκαμε πάρα πολύ υψηλές ηπατικές τιμές. Όλα τα άλλα ήταν σχετικά καλά, αλλά εντός των ορίων. Ο κτηνίατρός μου μου συνέστησε να ξεκινήσω θεραπεία με ξηρά τροφή royal canin hepatic και να της δίνω 2 φορές 300mg Silymarin. Πριν δύο εβδομάδες εμφάνισε ίκτερο. Την πήγα πριν εννιά μέρες ξανά για εξετάσεις. Οι ηπατικές τιμές είχαν ανεβεί λίγο ακόμα. Τότε ο κτηνίατρός μου με παρέπεμψε σε κλινική. Εκεί της έκαναν υπέρηχο και βρήκαν σχετικά αυξημένο όγκο ήπατος, σχετικά κοκκώδες εικόνα των κυττάρων και η πυκνότητα του οργάνου ήταν όμοια με εκείνη της χολής, ενώ θα έπρεπε να είναι πιο μικρή. Μου πρότειναν να την κρατήσουν εκεί και να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της με ορούς και φάρμακα για να της κάνουν βιοψία στο συκώτι. Δέχτηκα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Έμεινε εκεί τέσσερις μέρες.

Τα αποτελέσματα: Έχει Λεϊσμανίαση και Ερλιχίωση. Η βιοψία έδειξε επίσης:
Multiple fadenförmige, max. 0,8 cm lange Leberteilstückchen mit grüner Oberfläche. Vollständig eingebettet. Darin weitgehende Zerstörung der originären Läppchenarchitektur, immer wieder Gallen-gangsproliferate und Regeneratknoten sowie unterschiedlich breit fibrosierte Areale. Im Bereich der noch erkennbaren Portalfelder vermehrt Kollagenfaserablagerung und zahlreiche Granulozyten sowie Lymphozyten und Plasmazellen. ( "Πολλά νηματώδη τμήματα του ήπατος με μήκος έως 0,8 εκατοστά, με πράσινη επιφάνεια. Πλήρως ενσωματωμένα. Σε αυτά παρατηρείται εκτεταμένη καταστροφή της αρχικής αρχιτεκτονικής των λοβών, επανεμφάνιση χοληδόχων πορων και κόμβους αναγέννησης, καθώς και περιοχές με διαφορετικό πλάτος ίνωσης. Στην περιοχή των ακόμα αναγνωρίσιμων πεδίων πύλης υπάρχει αυξημένη κατάθεση κολλαγόνου και πολλοί νευτροφίλοι, λεμφοκύτταρα και πλασμοκύτταρα." ) Αusgedehnte, chronische, geringgradig fibrosierende, betonte periportale Hepatitis mit Umbau der orignälen Läppchenarchitektur (το οποίο πρέπει να μεταφράζεται ως "Εκτεταμένη, χρόνια, με ελαφρειά ανάπτυξη ινώδους συνδετικού ιστού, περιπυλαία έντονη ηπατίτιδα με αναδιάρθρωση της αρχικής αρχιτεκτονικής των λοβών.") Συμπληρωματικά: Es handelt sich um eine ausgedehnte, chronische Hepatitis. Sollte die gesamte Leber in ähnlicher Weise von der Entzündung betroffen sein ist die Prognose nicht günstig. Es ist von einer Zirrhose auszugehen, welche irreversibel ist. Δηλαδή: "Πρόκειται για μια εκτεταμένη, χρόνια ηπατίτιδα. Εάν ολόκληρο το ήπαρ επηρεάζεται με παρόμοιο τρόπο από τη φλεγμονή, η πρόγνωση δεν είναι ευνοϊκή. Πιθανώς πρόκειται για κίρρωση, η οποία είναι μη αναστρέψιμη."

Της έχουμε εδώ και μια εβδομάδα ξεκινήσει ιατρική αγωγή ως εξής:
Antibiotikum (Doxytab), leismaniostatische Therapie (Allopurinol), Leberschutz (Silymarin).

Χθες κάναμε καινούριες εξετάσεις αίματος: ALT 415 / ALKP 1693 / GGT 17 / TBIL 8,6 / AMYL 1542 / LIPA 2282

H κτηνίατρος μου μου είπε ότι δεν έχει νόημα να της δώσουμε το φάρμακο για τη Λεϊσμανίωση (το παρήγειλαν από το εξωτερικό, η Γερμανία δεν το έχει). Μου είπε ότι η κίρρωση είναι μη αναστρέψιμή και ότι η Κηλίδα έχει πολύ πιθανόν περίπου έναν με δύο μήνες ζωή. Όπως καταλαβαίνετε, από χθες είμαι σε κατάσταση σοκ. Δεν το περίμενα με τίποτα. Ο κτηνίατρός μου όταν τον είχα πρωτορωτήσει πριν έξι εβδομάδες για τη σοβαρότητα της κατάστασης μου είχε απάντήσει "Θα κάνουμε τη θεραπεία και θα δούμε". Αλλά, δεν μου έδωσε σε καμία περίπτωση την εικόνα ότι η ζωή της Κηλίδας κινδυνεύει. Αν είχα έστω και την παραμικρή υποψία, θα είχαμε κάνει τη βιοψία πριν έξι εβδομάδες. Τουλάχιστον θα είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς τις θεραπείες με αντιβίωση. Δεν ξέρω, δεν είμα γιατρός. Χθες που έψαχνα το διαδίκτυο βρήκα αυτό το φόρουμ και διάβασα αρκετές ιστορίες πολλών φίλων εδώ μέσα. Κρίμα.

Ήδη επικοινώνησα με την υπεύθυνη από το καταφύγιο στην Αίγινα, την Έλενα, και αυτή μου είπε να της στείλω τις εξετάσεις για να τις δει ο κτηνίατρος της Κηλίδας στην Αίγινα. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την ανθρωπιά και τη ζωοφιλία αυτών των ανθρώπων εκεί. Τις έστειλα τις εξετάσεις και περιμένω μια δεύτερη γνώμη την επόμενη εβδομάδα. Αλλά, ως τότε έχω τρελαθεί από τη θλίψη και τη λύπη μου. Η Κηλίδα έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μέρες και τρώει μια ειδική για το ήπαρ υγρή τροφή. Την τρώει με όρεξη. Όπως και κοτόπουλο. Όταν τις δίνω τα φάρμακα, ύστερα από μία με δύο ώρες ζορίζεται και είναι κατατονική. Αργότερα είναι πιο ζωντανή και πάμε και περίπατο. Είναι φρικτό να τη βλέπω και να αναρωτιέμαι πότε και πόσο γρήγορα η κατάστασή της θα επιδεινωθεί. Αυτό το σκυλάκι είναι ότι από τα πιο όμορφα πράγματα που μου έχει δώσει η ζωή. Το αγαπώ πάρα πολύ! Είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θα έφευγε από τη ζωή, αλλά δεν το περίμενα με αυτόν τον τρόπο... Αν κάποιος, κάποια από εσάς έχει ακούσει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ζήσει καλύτερα τον χρόνο που της απομένει, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για αυτήν και για μένα.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να έχετε υγεία εσείς και τα συντροφάκια σας!
 
  • Like
  • Sad
Reactions: TARA and Mava


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.884
Φίλε Σωκράτη, αν εσύ από το Ντύσελντορφ, ψάχνεις δεύτερες ιατρικές γνώμες και γενικότερες εμπειρίες και γνώμες στην Ελλάδα, καταλαβαίνεις ότι εμείς εδώ, όσο να πεις, σοκαριζόμαστε κάπως!

Λυπάμαι που έτυχε αυτό στο κορίτσι σου!
Ομως, ζωντανοί οργανισμοί είναι. Είναι στο πρόγραμμα, να συμβεί το οτιδήποτε στην ζωούλα τους.
Η Κηλίδα έχει την τύχη, να έχει έναν άνθρωπο που την νοιάζεται και θα κάνει τα πάντα, για να μην ταλαιπωρηθεί, σε όποιο ενδεχόμενο.

Εύχομαι ότι καλύτερο και για τους δυό σας!

* Πως πιστεύετε ότι κόλλησε λεισμάνια; Νομίζω δεν υπάρχει καν, σε μη μεσογειακές χώρες, γι' αυτό δεν υπάρχουν και φάρμακα. Τι φάρμακο της παραγγείλατε; Zylapour να υποθέσω;
 


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
@mareco Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

* Πως πιστεύετε ότι κόλλησε λεισμάνια; Νομίζω δεν υπάρχει καν, σε μη μεσογειακές χώρες, γι' αυτό δεν υπάρχουν και φάρμακα. Τι φάρμακο της παραγγείλατε; Zylapour να υποθέσω;
Δυστυχώς, εδώ στη Γερμανία οι κτηνίατροι δεν έχουν σχεδόν καθόλου εμπειρία από Λεϊσμανίωση, παρ' όλο που τα μυγάκια που τη μεταδίδουν υπάρχουν πλέον και εδώ. Τα τελευταία 4 καλοκαίρια είχαμε για πολλές εβδομάδες τα καλοκαίρια θερμοκρασίες πάνω από τριάντα βαθμούς κελσίου. Στο πάρκο που πηγαίνω την Κηλίδα έχω δει πολλά τέτοια μυγάκια. Είναι πολύ επιθετικά και όταν τα σκοτώνεις πολλά είναι γεμάτα αίμα.

Φίλε Σωκράτη, αν εσύ από το Ντύσελντορφ, ψάχνεις δεύτερες ιατρικές γνώμες και γενικότερες εμπειρίες και γνώμες στην Ελλάδα, καταλαβαίνεις ότι εμείς εδώ, όσο να πεις, σοκαριζόμαστε κάπως!
Εκ πείρας εκτιμώ ότι σε όλες τις χώρες και τους τόπους είναι πάντα ο επαγγελματισμός και ο χαρακτήρας του κτηνιάτρου που μετράνε πιο πολύ. Ναι, στη Γερμανία έχουν καλύτερα μηχανήματα, υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια στη χώρα, κάποια φάρμακα είναι πιο προσβάσιμα, ενώ άλλα όχι (όπως εκείνο για τη λεϊσμανίωση), αλλά πάντα αυτό που στο τέλος μετράει είναι ο κτηνίατρος με τη σωστή ερμηνεία των εξετάσεων, τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη σωστή θεραπεία.

Θα αναφέρω για παράδειγμα ένα σημαντικό συμβάν σχετικά με την αντιβίωση: Όταν τη Δευτέρα 4/9/2023 πήρα την Κηλίδα από την Κλινική, η κτηνίατρος της εκεί μου έδωσε τα φάρμακα που έπρεπε να λαμβάνει δύο φορές την ημέρα. Ήταν πέντε κουτιά. Στα δύο από αυτά έγραφε ακριβώς την ίδια οδηγία: "2 φορές την ημέρα από μισή ταμπλέτα από σήμερα το βράδυ έως τις 6/10/2023". Το ένα ήταν Doxybactin και το άλλο Doxytab. Της έδωσα τα χάπια και από τα δύο κουτιά σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες 3 φορές (Δευτέρα απόγευμα, Τρίτη πρωί και απόγευμα). Σταδιακά έγινε πολύ κατατονική και λίγο μετά τη λήψη των φαρμάκων ανέπνεε πολύ γρήγορα και κοφτά, δείχνοντας ότι υποφέρει. Την Τετάρτη το πρώι βρήκα χρόνο για να μελετήσω τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και τις παρενέργειές τους. Είχα σκοπό να ενημερώσω την Κλινική για την κατάσταση της Κηλίδας. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι στα δύο αυτά κουτιά η δραστική ουσία ήταν η ίδια. Αμέσως κάλεσα την κλινική για να ρωτήσω τι συμβαίνει. Εξήγησα στο τηλέφωνο την κατάσταση σε δύο κτηνιάτρους εκεί και μου είπαν ότι "δεν είναι σωστό να δώσω διπλή δοσολογία". Όταν κάποια στιγμή με πήρε πίσω στο τηλέφωνο η κτηνίατρος της Κηλίδας από την κλινική και της εξήγησα, μου είπε ότι η βοηθός εκεί που ετοίμασε τα φάρμακα έγραψα λάθος οδηγίες. Μου ζήτησε απλά συγνώμη και μου είπε ότι το αντιβιωτικό είναι το ίδιο και να δώσω μόνο από το ένα κουτί. Να σημειώσω εδώ ότι, αν δεν αντιλαμβανόμουν το σφάλμα ή απλώς άφηνα την Κηλίδα να υποφέρει θεωρώντας ότι "έτσι είναι οι παρενέργειες της αντιβίωσης", τότε θα συνέχιζα να της δίνω διπλή δόση αντιβίωσης μέχρι τον Οκτώμβρη με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την επιβαρημένη κατάσταση της υγείας της. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι, ναι μεν πρόκειται για μια κλινική με περισσότερα μηχανήματα, από την άλλη δε ο τρόπος που λειτουργεί με βάζει σε αμφιβολίες. Επίσης, αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο τρόπος που δουλεύουν οι κλινικές είναι τυποποιημένος και πάρα πολλές φορές στα ραντεβού ο κτηνίατρος που θα κοιτάξει το ζώο δεν είναι ο ίδιος, αλλά εκείνος που θα είναι τότε διαθέσιμος.

Το ίδιο θα πω και για τον βασικό κτηνίατρο της Κηλίδας εδώ στο Ντίσελντορφ. Κάθε φορά που πηγαίνω σε αυτόν του ζητάω να κάνει κάτι παραπάνω σε εξετάσεις και να μην σκεφτεί καθόλου το κόστος. Πληρώνω τον μήνα γύρω στα 120 ευρώ ασφάλεια υγείας για την Κηλίδα που καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος των εξετάσεων. Αλλά και οικονομία κάνω για να υπάρχουν χρήματα για οτιδήποτε αλλό ιατρικό χρειαστεί αυτή. Όταν, λοιπόν, τον περασμένο Ιούλιο πρωτοείδαμε τις υψηλές τιμές του συκωτιού, αμέσως του ζήτησα παρακαλώντας τον να προχωρήσουμε σε περισσότερες εξετάσεις. Αυτός ήταν καθησυχαστικός, λέγοντάς μου με φιλικό τόνο, ότι "πρώτα πρέπει να της κάνουμε για 4 εβδομάδες αγωγή με royal canin hepatic και συμπληρωμα σιλιμαρίνης και ύστερα θα δούμε". Μέχρι να έρθει η παραγγελία με την τροφή και τα φάρμακα και να περάσουν οι τέσσερις εβδομάδες, χάσαμε πέντε εβδομάδες, στο τέλος της οποίας εμφάνισε και ίκτερο. Ο εν λόγω κτηνίατρος έχει καλή φήμη στο Ντίσελντορφ. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι δεν χρειαζόμαστε φιλικούς κτηνιάτρους, αλλά εκείνους που πραγματικά νοίαζονται για την υγεία του ζώου. Κι ας είναι απέναντί μας ανάγωγοι, κι ας μας φωνάζουν, κι ας μας είναι μισητοί. Μπορούν να νοιάζονται για το ζώο και όχι για εμάς; Να είναι καλοί στο να φροντίσουν το ζώο; Σούπερ! Εμάς, ας μας στείλουν στο διάολο. Αν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, θα τους εκτιμούμε και θα ευχόμαστε να είναι πάντα καλά οι άνθρωποι.

Από εδώ και εμπρός θα ακούσω τις οδήγίες του κτηνιάτρου στην Αίγινα, γιατί ο άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα για Λεϊσμανίωση, νοιάζεται και έχει εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα του ζητήσω να είναι σε συνεχή συνενόηση με τον δικό μου κτηνίατρο για την εξέταση που πρέπει να γίνεται πάνω στην Κηλίδα.

Τέλος, ας σας πληροφορήσω και για το κόστος της κλινικής. Τέσσερεις μέρες νοσηλεία, μαζί με τα φάρμακα, τις εξετάσεις εκεί και τη βιοψία που έγινε με νάρκωση, μου κόστισαν 2.931,66 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3 χιλιάδες ευρώ. Ένας απλός εργαζόμενος είμαι στη Γερμανία. Ελπίζω η ασφάλιση να μου επιστρέψει το μεγαλύτερο πόσο από αυτά τα κόστη. Αλλά, θα προτιμούσα η Κηλίδα να γίνει καλά κι ας είναι να τα βάλω και αυτά και ότι χρειαστεί στο μέλλον από την τσέπη μου και μόνο.
 


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Τι φάρμακο της παραγγείλατε; Zylapour να υποθέσω;
Ναι, παίρνει εδώ και δέκα μέρες αλλοπουρινόλη, ενώ της παρήγγειλα από Ελλάδα εγώ ο ίδιος milteforan. Είχαν παραγγείλει και από την Κλινική εδώ στο Ντίσελντορφ, αλλά το ακύρωσαν μόνοι τους, επειδή μου είπαν ότι "στην κατάσταση που βρίσκεται το συκώτι της δεν υπάρχει πια νόημα να της δώσουμε το φάρμακο, θα την επιβαρύνει εξάλλου κι άλλο...". Πρακτικά, δεν της δίνουν καμία ελπίδα.

Όπως έγραψα και πριν, θα περιμένω τις οδηγίες του κτηνιάτρου στην Αίγινα, αφού αυτός είναι ο πιο ειδικός. Θα σας ενημερώσω και εδώ για να έχετε μια εικόνα και εσείς, την οποία εύχομαι να μην τη χρειαστείτε ποτέ.
 
  • Like
Reactions: mareco


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση της Κηλίδας.

Τις τελευταίες μέρες είναι πολύ πιο ζωντανή και ενεργητική, τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες μας. Είναι ο εαυτός της, αν και καταβεβλημένη, προφανώς από την αντιβίωση. Έχει μεγάλη όρεξη για την υγρή τροφή που της δίνω (Organicvet Hund Nassnahrung Leber-Diät 400 g). Οι εμετοί έχουν ελαττωθεί αρκετά (το πολύ δύο την εβδομάδα), ενώ δεν εμφανίζει πια πολυδιψία, δηλαδή πίνει κανονική ποσότητα νερού. Βέβαια, ο ίκτερος παραμένει. Συνεχίζω να της δίνω τα φάρμακά της κανονικά. Από την περασμένη Τρίτη της ξεκίνησα και θεραπεία με milteforan για τη λεϊσμανίαση. Δεν έχει εμφανίσει παρενέργειες στο φάρμακο.

Μίλησα με τον κτηνίατρό της στην Αίγινα και αυτός ήταν που με συμβούλεψε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία. Μου είπε ότι "σύμφωνα με τις εξετάσεις η κατάσταση του συκωτιού είναι πάρα πολύ άσχημη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα πόσο ακόμα θα ζήσει η Κηλίδα. Θα χρειαστεί να δούμε και τις επόμενες εξετάσεις αίματος για να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση".

Απ' ότι φαίνεται η ανάκαμψη στη υγεία της πρέπει να είναι αποτέλεσμα της αντιβίωσης και του παρασιτοστατικού φαρμάκου. Αν όλα πάνε καλά σε αυτό το στάδιο, στις 9 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία και θα έχει απαλαγεί από Λεϊσμανία και Ερλίχια. Τότε θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα για το εύρος της κίρρωσης.

Είναι όμορφο να βλέπεις το σκυλάκι σου να ανακάμπτει μέρα με τη μέρα. Και εξίσου πικρό να γνωρίζεις ότι έπειτα, σε λίγο καιρό, θα φύγει από τη ζωή λόγω της κίρρωσης. Όμως, όσο είναι ακόμα ζωντανό το προσέχω και το φροντίζω, έτσι ώστε η υπόλοιπή του ζωή να είναι καλή και ευχάριστη.

20230915_170856 2.jpg
 






mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.884
Συγχρόνως;;;;;;;;;

Δεν το έχω ξανακούσει ΠΟΤΕ.
Στο έχουν πει γιατροί αυτό το σχήμα; Προσωπικά μου είναι πρωτοφανές!
Δεν ξέρω...
Το milteforan, είναι ιδιαίτερα βαρύ και ΑΠΑΙΤΕΙ πολύ ειδική χρήση.
 
  • Like
Reactions: SokratisΚ


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Συγχρόνως;;;;;;;;;

Δεν το έχω ξανακούσει ΠΟΤΕ.
Στο έχουν πει γιατροί αυτό το σχήμα; Προσωπικά μου είναι πρωτοφανές!
Δεν ξέρω...
Το milteforan, είναι ιδιαίτερα βαρύ και ΑΠΑΙΤΕΙ πολύ ειδική χρήση.
Καλά που μου το είπες για το ψάξω. Ο κτηνίατρος μου εδώ στο Ντίσελντορφ είναι εδώ και δύο εβδομάδες διακοπές. Έκλεισα ραντεβού για αυτήν την Τρίτη, με σκοπό να εξετάσει την Κηλίδα και της κάνει αιματολογικές εξετάσεις. Επίσης, θα μου πει και αυτός τι πρέπει να κάνω παρακάτω. Και φυσικά θα τον φέρω και σε συμβουλευτική επαφή με τον κτηνίατρο στην Αίγινα. Ο τελευταίος μου συνέστησε να συνεχίσω τη θεραπεία με την αλλοπουρινόλη κανονικά και να ξεκινήσω το milteforan.

Έψαξα λίγο στην επίσημη ακαδημαϊκη βιβλιογραφία και βλέπω παντού να γίνεται λόγος για συνδυαστική θεραπεία. Για παραδειγμα, στα παρακάτω βιβλία:
  1. Näreaho, Anu Nikander, Sven Saari, Seppo - Canine parasites and parasitic diseases-Academic Press (2019)
  2. Francis W. K. Smith Jr., Larry P. Tilley, Meg M. Sleeper, Benjamin M. Brainard - Blackwell's Five-Minute Veterinary Consult Canine and Feline-Wiley-Blackwell (2021)
  3. Craig E Greene - Infectious diseases of the dog and cat - Elsevier Saunders (2012)
Αναφέρουν τα εξής:

milteforan and allopurinol.png

milteforan and allopurinol 2.png

milteforan and allopurinol 3.png
milteforan and allopurinol 4.png

milteforan and allopurinol 5.png

Ούτε κτηνίατρος ούτε γιατρός είμαι. Αλλά βλέπω ότι ο συνδυασμός υπάρχει. Τώρα, αν αυτός δεν είναι καλός για την κατάσταση του συκωτιού και της υγείας της Κηλίδας, αυτό είναι κάτι που θα το δείξουν οι επόμενες αιματολογικές εξετάσεις.

Επίσης, διάβασα για το milteforan ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο για τερατογεννέσεις και δεν πρέπει να χορηγείται από γυναίκες λεχώνες ή θηλάζουσες. Από την άλλη πλευρά, έχει και ένα καλό: Έχει πάρα πολύ αργό μεταβολισμό, δηλαδή χρόνο ημιζωής, κάτι που δεν επιβαρύνει τόσο έντονα το συκώτι. Και οι παρενέργειές του είναι γενικά καλά ανεκτές.

Πάντως, καλά έκανες και μου το είπες, για να το εξετάσουμε και αυτό και να μάθουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
 
  • Like
Reactions: Estranged


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.884
Από μόνος σου το δίνεις;
Από δική σου πρωτοβουλία;
Εκτός που ξέρω ότι πρέπει να λαμβάνεται από ιδιαίτερα υγιείς κατά τα λοιπά οργανισμούς, που η Κηλίδα δεν είναι, θέλει προσαρμογή της δόσης, ανά τακτά, ανάλογα με τυχόν αυξομειώσεις βάρους.
 


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Από μόνος σου το δίνεις;
Από δική σου πρωτοβουλία;
Εκτός που ξέρω ότι πρέπει να λαμβάνεται από ιδιαίτερα υγιείς κατά τα λοιπά οργανισμούς, που η Κηλίδα δεν είναι, θέλει προσαρμογή της δόσης, ανά τακτά, ανάλογα με τυχόν αυξομειώσεις βάρους.
Από μόνος μου όχι. Το αγαπώ το σκυλί μου και δεν το έχω για πειράματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να πρυτανεύει η λογική και όχι κινήσεις απελπισίας. Μου έδωσε το ΟΚ ο κτηνίατρος της Κηλίδας από την Αίγινα. Είδε τις εξετάσεις της, μιλήσαμε αρκετά στο τηλέφωνο, με ρώτησε αρκετά πράγματα για να σιγουρευτεί και συμπέρανε ότι ο λόγος όφελους προς ρίσκο έχει νόημα. Μου απάντησε ότι άκομα και επιβαρυμένα σκυλία μπορούν να το πάρουν το φάρμακα, αν φυσικά το όφελος αξίζει περισσότερο από το ρίσκο. Και αυτό με τις αυξομειώσεις το συζητήσαμε επίσης, Τη ζυγίζω καθημερινά την Κηλίδα για τις δώσω το φάρμακο. Ο κτηνίατρος έχει μεγάλη πολύχρονη εμπειρία στο Καλααζάρ. Επίσης, μου είπε ότι είχε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σαν της Κηλίδας και ότι από την εμπειρία του στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα πρέπει γίνεται πρώτα θεραπεία στο Καλααζάρ, ειδάλλως σβήνονται όποιεσδήποτε πιθανότητες υπάρχουν το ζώο να ανακάμψει και να ζήσει έστω λίγο παραπάνω. Έχει δει πολλά σκυλιά να ανακάμπτουν και να ζουν καλά για παρισσότερο χρόνο, απ' ότι έδειχναν οι αρχικές εξετάσεις. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και η Έλενα από το καταφύγιο.

Με δεδομένο ότι οι γιατροί εδώ έδωσαν στην Κηλίδα το πολύ δύο μήνες ζωή, δηλαδή ακόμα κάτι λιγότερο από πέντε εβδομάδες, συν ότι με τα φάρμακα έχει αρχίσει και τρώει και να ζει καλά χωρίς να υποφέρει, βλέπω και εγώ από τη δική μου πλευρά ως κοινός θνητός ότι είναι προτιμότερο να κάνει θεραπεία. Όπως είπε και ο γιατρός "όσο το ζώο τρώει, πίνει και είναι ενεργό, προχωράμε...". Και φυσικά όχι με την ελληνική λογική "... κι όπου βγει...". Για το συκώτι θα δούμε τις αιματολογικές και οι κτηνίατροι θα κρίνουν τη μετέπειτα προσαρμογή των φαρμάκων.
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Να σας γράψω και εδώ τον πρώτο υπολογισμό που κάναμε για να βεβαιωθούμε ότι τα 60ml milteforan που έχω στα χέρια μου επαρκούν για τη θεραπεία των 28 ημερών:

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ, ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΣ(ΟΙ) ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Χρήση από το στόμα. Το προϊόν πρέπει να χορηγείται στη δόση των 2 mg/ kg σωματικού βάρους, με την τροφή, όλου του γεύματος ή μέρος αυτού, μία φορά την ημέρα για 28 ημέρες από το στόμα (η δόση αυτή αντιστοιχεί σε 1 ml πόσιμου διαλύματος ανά 10 kg σ.β.).

Η Κηλίδα αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 12 κιλά. Άρα χρειαζόμαστε 1,2ml του φαρμάκου καθημερινά, τα οποία αντιστοιχούν στην προτεινόμενη δόση 1ml/10kg σωματικού βάρους. Για 28 μέρες θεραπεία χρειάζονται συνολικά 28 x 1,2ml = 33,6 ml φαρμάκου. Αν, εν μεταξύ συνεχίσει να τρώει, τότε λογικά η δόση θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το τρέχον βάρος της. Στο πολύ καλό σενάριο που θα έχει παχύνει στα 14 κιλά και αν η αύξηση του βάρους της είναι γραμμική, τότε θα χρειαστούμε το πολύ 28 x 1,3ml = 36,4ml φαρμάκου. Με 60ml φαρμάκου είμαστε ήδη καλυμένοι για 28 μέρες.
Φυσικά, αυτό είναι το ακραίο σενάριο. Αν φτάσει στα 14 κιλά που είναι το βάρος της, αυτό θα ήταν τέλειο. Και εννοείται ότι η αύξηση βάρους δεν είναι γραμμική και θέλει συνεχώς μέτρηση και προσαρμογή. Ωστόσο, ο υπολογισμός δίνει μια καλή εκτίμηση για την επαρκή ποσότητα του φαρμάκου. Αν δεν μου έφτανε, θα έπρεπε να το παραγγείλω και να περιμένω μέρες για να έρθει από την Ελλάδα...
 


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Update για την υγεία της Κηλίδας:
Στις 05/10/2023 ολοκληρώθηκε η θεραπεία για την Ερλιχίωση. Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε αγωγή με κορτιζόνη. Επίσης, συνεχίζει και λαμβάνει καθημερινά τη σιλυμαρίνη και την αλλοπουρινόλη.
Την προηγούμενη Δευτέρα ολοκληρώθηκε και η αγωγή με το Μιλτεφοραν για τη Λεϊσμανίαση.
Το Κηλιδάκι είναι καλύτερα με την όρεξη του αυτές τις μέρες. Δειλά δειλά τρώει περισσότερο υγιεινά. Τις προηγούμενες μέρες δεν είχε όρεξη για την ειδική διατροφή και το τάιζα αναγκαστικά με διάφορες άλλες σκυλίσιες τροφές, όποιαδήποτε θα έτρωγε εκείνη την ημέρα. Επίσης, η αντιβίωση το έκανε να έχει καθημερινά συχνούς εμετούς. Τώρα δεν κάνει πια εμετό.
Κάναμε και εξετάσεις αίματος. Ο κτηνίατρος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι οι τιμές για την Ερλιχίωση και τη Λεϊσμανίαση είναι πλέον φυσιολογικές, δηλαδή η θεραπεία πέτυχε.
Οι τιμές για το συκώτι είναι προς το παρόν υψηλές. Ωστόσο όλες οι άλλες τιμές για το αίμα και τα νεφρά είναι πλέον φυσιολογικές. Και οι τιμές για τον ίκτερο είναι πλέον φυσιολογικές, κάτι που φαίνεται και στο δέρμα της.
Σε μερικές εβδομάδες θα κάνουμε ξανά ηπατικές εξετάσεις και θα έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για το πόσο οριακή είναι η καταστροφή του συκωτιού. Προς το παρόν το σκυλάκι είναι ζωντανό και γεμάτο ενέργεια. Δεν έχει πολυδιψία, δεν κάνει εμετούς και έχει όλο και περισσότερη όρεξη για φαγητό.
Είμαι, ωστόσο, συγκρατημένος, γιατί η κίρρωση δεν είναι κάτι αναστρέψιμο. Αλλά, όσο μπορέσει να ζήσει καλά, αυτό είναι και το πιο σημαντικό.
 


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Χαιρετώ όλους τους φίλους και τις φίλες του φόρουμ!

Ένα μικρό Update:
Το Κηλιδάκι έχει ανακάμψει πλήρως από τα συμπτώματά του. Τόσο εμφανισιακά όσο και στη συμπεριφορά του δεν δείχνει να έχει κάποιο παθολογικό σύμπτωμα. Τρώει, κοιμάται και παίζει φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα. Το συκώτι του παραμένει σε μεγάλη έκταση κατεστραμμένο, αλλά έχει ακόμα κάποια αποθέματα και συνεχίζει να λειτουργεί. Έχει ακόμα αυξημένες τιμές ALT, ενώ όλες οι υπόλοιπες τιμές στις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις είναι εντός ορίων.
Του δίνω καθημερινά ειδική τροφή για το συκώτι, τόσο ξηρή όσο και κονσέρβα. Κάποιες φορές στην εβδομάδα του φτιάχνω και κανονικό φαγητό με κοτόπουλο, ρύζι και μπρόκολο, προσθέτοντας ειδικό συμπλήρωμα βιταμινών για σκυλιά με ηπατική νόσο.
Λαμβάνει ακόμα αλλοπουρινόλη 5mg/μέρα, συλιμαρίνη και κορτιζόνη. Η κορτιζόνη του προκαλεί μεγάλη πείνα. Πλέον πεινάει συνεχώς. Θα μιλήσω με τον κτηνίατρό μου για κάτι εναλλακτικό ή αν γίνεται να την κόψουμε για λίγο την κορτιζόνη, διότι της προκαλεί ψυχολογική ανησυχία για φαγητό.
Το άλλο καλό είναι ότι από τις 13 Οκτωβρίου η Κηλίδα έχει παρέα. Από το ίδιο καταφύγιο που την υιοθέτησα έλαβα και ένα ακόμα αδεσποτάκι, την Τίλντα. Είναι ένα κουταβάκι περίπου 7 μηνών αυτήν τη στιγμή, το οποίο έχει πλέον δεθεί με την Κηλίδα και είναι σαν αδελφάκια. Η Κηλίδα έχει πάντα κάποιον να παίξει, ακόμα και μέσα στο σπίτι και αυτό την έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να βελτιωθεί στην υγεία και την ψυχολογία της. Γενικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα σκυλιά είναι πολύ καλύτερα αν έχουν συνεχώς σκυλοπαρέα στη ζωή τους.
Όλα αυτά με έχουν ξεπατώσει τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά. Πολλή κούραση, αφού ζω μόνος και έχω δύο σκυλάκια να φροντίσω. Η Τίλντα ακόμα μαθαίνει και θέλει πολλή αφοσίωση και συνεχή επίβλεψη. Επίσης, της έκανα και αυτής πλήρη ασφάλιση υγείας. Γενικά, τα έξοδα για τις δύο κυρίες είναι γύρω στα 550 ευρώ τον μήνα. Αλλά οπωσδήποτε αξίζουν και τον κόπο και τα έξοδα, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Kilida Tilda 3.jpg
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
833
695
Χαιρετώ όλους τους φίλους και τις φίλες του φόρουμ!

Ένα μικρό Update:
Το Κηλιδάκι έχει ανακάμψει πλήρως από τα συμπτώματά του. Τόσο εμφανισιακά όσο και στη συμπεριφορά του δεν δείχνει να έχει κάποιο παθολογικό σύμπτωμα. Τρώει, κοιμάται και παίζει φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα. Το συκώτι του παραμένει σε μεγάλη έκταση κατεστραμμένο, αλλά έχει ακόμα κάποια αποθέματα και συνεχίζει να λειτουργεί. Έχει ακόμα αυξημένες τιμές ALT, ενώ όλες οι υπόλοιπες τιμές στις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις είναι εντός ορίων.
Του δίνω καθημερινά ειδική τροφή για το συκώτι, τόσο ξηρή όσο και κονσέρβα. Κάποιες φορές στην εβδομάδα του φτιάχνω και κανονικό φαγητό με κοτόπουλο, ρύζι και μπρόκολο, προσθέτοντας ειδικό συμπλήρωμα βιταμινών για σκυλιά με ηπατική νόσο.
Λαμβάνει ακόμα αλλοπουρινόλη 5mg/μέρα, συλιμαρίνη και κορτιζόνη. Η κορτιζόνη του προκαλεί μεγάλη πείνα. Πλέον πεινάει συνεχώς. Θα μιλήσω με τον κτηνίατρό μου για κάτι εναλλακτικό ή αν γίνεται να την κόψουμε για λίγο την κορτιζόνη, διότι της προκαλεί ψυχολογική ανησυχία για φαγητό.
Το άλλο καλό είναι ότι από τις 13 Οκτωβρίου η Κηλίδα έχει παρέα. Από το ίδιο καταφύγιο που την υιοθέτησα έλαβα και ένα ακόμα αδεσποτάκι, την Τίλντα. Είναι ένα κουταβάκι περίπου 7 μηνών αυτήν τη στιγμή, το οποίο έχει πλέον δεθεί με την Κηλίδα και είναι σαν αδελφάκια. Η Κηλίδα έχει πάντα κάποιον να παίξει, ακόμα και μέσα στο σπίτι και αυτό την έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να βελτιωθεί στην υγεία και την ψυχολογία της. Γενικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα σκυλιά είναι πολύ καλύτερα αν έχουν συνεχώς σκυλοπαρέα στη ζωή τους.
Όλα αυτά με έχουν ξεπατώσει τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά. Πολλή κούραση, αφού ζω μόνος και έχω δύο σκυλάκια να φροντίσω. Η Τίλντα ακόμα μαθαίνει και θέλει πολλή αφοσίωση και συνεχή επίβλεψη. Επίσης, της έκανα και αυτής πλήρη ασφάλιση υγείας. Γενικά, τα έξοδα για τις δύο κυρίες είναι γύρω στα 550 ευρώ τον μήνα. Αλλά οπωσδήποτε αξίζουν και τον κόπο και τα έξοδα, χωρίς δεύτερη σκέψη!

View attachment 77742
Πολυ ευχαριστα νεα! Συγχαρητηρια! Για αυτο παντα πρεπει να εχουμε ελπιδα οσο ασχημη και να φαινεται μια κατασταση. Να τις χαιρεσαι.
 
  • Love
  • Like
Reactions: Mava and SokratisΚ




l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Ό,τι και να γράψω θα είναι λίγο.
Κατ'αρχάς θα ήταν μεγάλη ευλογία αν όλοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να βάλουν ένα ζώο στην ζωή τους και να γίνουν οικογένεια μαζί του ήταν σαν εσένα και κάποια άλλα άτομα που έχω γνωρίσει μέσα από αυτό το φόρουμ.
Όσον αφορά αυτά που ανέφερες για τους κτηνιάτρους πραγματικά ήταν σοκαριστικά αλλά δεν με εξέπληξαν. Η κολλητή μου φίλη που ζει Αγγλία και αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με το μωρό γατάκι της είχε παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίσει και την έφερα σε επαφή με έλληνα κτηνίατρο που την βοήθησε πολύ. Συν του ότι το κόστος για κτηνιατρικές υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες είναι πολύ πιο υψηλό από ότι στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν έχουμε και εδώ κτηνιάτρους ντροπή του επαγγέλματος. Παντού υπάρχουν.
Για την απόφαση σου να υιοθετήσεις και δεύτερο σκυλάκι νομίζω ότι μόνο σοφή θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς. Και γιατί ανέβηκε ψυχολογικά η Κηλίδα αλλά και για εσένα και την δική σου ψυχολογία.
Εύχομαι η Κηλίδα να κόντρα σε όλες τις προβλέψεις να ζήσει πολλά και ποιοτικά χρόνια κοντά σου.
Αναμένουμε και άλλες αναρτήσεις και να μας παρουσιάσεις αναλυτικά και την Τίλντα!
 


Moussie

Well-Known Member
26 Δεκεμβρίου 2021
216
646
34
Τι δύσκολο αυτό που βιώνεις... Και πόσο τυχερη η μικρουλα σου που τη φροντίζεις και τη νοιάζεσαι τόσο! Επειδή είμαι κι εγώ από τους παθόντες στο θέμα υγειας της μικρης μου και την ιστορία "ηπατική ασθένεια" τη ζούμε και θα τη ζούμε για ΄΄οσο πάει απο τότε που ήταν 4 μηνών κουτάβι, θα σου πρότεινα να μπεις να δεις την κτηνίατρο Μανωλάκου Σταυριάννα. Εξειδικεύεται στη διατροφική διαχείριση ασθενειών. Εμείς έχουμε κόψει την κροκέτα και οι τιμές του συκωτιού έπεσαν πολύ.

Και στο λέει άνθρωπος που ο σκύλος του ξεκίνησε με ALT 800 και έφτασε το 16.250 (ναι ναι, καλά βλέπεις...), Σήμερα έχουμε ALT σταθερά 32 με τη συνδυαστική προσπάθεια της φυσικής τροφής και των φαρμάκων.

Ρίξε μία ματιά-ίσως σας βοηθήσει!
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli and vrmode


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Χαιρετώ τη σκυλοπαρέα! Η Κηλίδα είναι ακόμα καλά. Πέρασαν 7 μήνες από την αρνητική διάγνωση. Πριν τρεις εβδομάδες υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος, ούρων, λεϊσμανίασης και ερλιχίωσης . Οι τιμές του συκωτιού έχουν πέσει και βρίσκονται λίγο πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Όλες οι άλλες τιμές είναι μέσα στα όρια των φυσιολογικών. Οι αρρώστιες έχουν θεραπευτεί. Μόνο το συκώτι είναι στα χάλια του, αλλά τουλάχιστον αντέχει και λειτουργεί ακόμα. Τον Ιούνιο έχουμε ραντεβού για εξέταση με υπέρηχο. Της δίνω καθημερινά σιλυμαρίνη και SAMe. Κάθε μέρα που περνάει και η Κηλίδα δείχνει καλά είναι μια καλή μέρα.
Εύχομαι και σε εσάς να έχετε υγεία εσείς και όλα αυτά που αγαπάτε!
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.552
6.983
Υπέροχα νέα! Μπορείς να μας πεις λίγο για το SAMe? Με ενδιαφέρει άμεσα.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU